Földrengés a belga labdarúgásban – a BL-főtáblás vezetőedzőjét is őrizetbe vették

Ahogy a belga és a francia lapok is fogalmaztak, komoly földrengés rázta meg a belga labdarúgást ma délelőtt, amikor kiderült, hogy Belgiumban és másik hat európai országban összesen csaknem hatvan helyszínen tartottak házkutatást, amelyek során számos személyt őrizetbe vettek. Köztük van a Club Brugge BL-főtáblás együttesének vezetőedzője, két játékvezető, néhány újságíró, valamint egy Belgiumban ismert, igen befolyásos játékosügynök is. A gyanú szerint bűnszervezet működhetett a belga első osztályú bajnokságban, amelynek keretében mérkőzések manipulálására, pénzmosásra és egyéb bűncselekményekre kerülhetett sor. Az ügy derült égből villámcsapásként érte a belga focit, amely nyáron történetének legjobb világbajnoki szereplését könyvelhette el.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A belga labdarúgás számos ismert figuráját vették őrizetbe a mai nap folyamán, miután az országban összesen 44 helyszínen tartottak házkutatást a hatóságok, valamint külföldi országokban is hasonló nyomozati cselekményekre került sor ezzel összefüggésben. Az összehangolt akció azután indult, hogy a belga szövetségi ügyészség nyomozást indított tavaly év végén gyanús pénzügyi tranzakciók, csalás és bundázás gyanújával az ország labdarúgásában.

A Brugge edzőjét és egy befolyásos játékosügynököt is őrizetbe vettek

A belga szövetségi ügyészség délelőtti közleményében nem részletezte, hogy hány embert és konkrétan kiket vettek őrizetbe az összesen hét európai országban egy időben tartott házkutatások és rajtaütések során. A belga sajtó azonban estére már számos érintett nevét kiderítette, amelyet az ügyészség is elismert.

A belga sajtóban a legnagyobb visszhangot Mogi Bayat játékosügynök őrizetbe vétele váltotta ki, aki a helyi foci egyik, ha nem legbefolyásosabb személyisége. Valamennyi átigazolási időszakban rengeteg üzletben érdekelt és állítólag nem riad vissza a zsarolástól és a fenyegetéstől sem, ha el akar érni valamit. Szintén komoly döbbenetet okozott a közvéleményben, hogy az őrizetbe vettek névsorában ott van Ivan Lekonak, a Bajnokok Ligája csoportkörében érdekelt, bajnoki címvédő Club Brugge vezetőedzőjének neve is. Szintén őrizetbe vették a belga rendőrök Herman Van Holsbeecket, az Anderlecht egykori vezetőjét, valamint két játékvezetőt: Sébastien Delferiére-t és Bart Vententent. A Het Nieuwsblad című flamand napilap úgy értesült, hogy Laurent Dénis, az Anderlecht korábbi ügyvédje ellen is kényszerintézkedést foganatosítottak a hatóságok.

Mogi Bayat ügyvédjén keresztül azt közölte a sajtóval, hogy panaszt fog tenni a gyanúsítás ellen.

Főleg Nyugat-Európában és a Balkánon voltak házkutatások

Belgiumban összesen 44 házkutatásra került sor a reggeli és délelőtti órákban. Ezeket a limbourgi szövetségi bűnügyi rendőrség rendelte el, amelynek munkáját az antwerpeni, a louvaini, a brabant-wallon, a brüsszeli, az halle-vilvorde-i, a kelet- és nyugat-flandriai, a mons-i és a liége-i társhatóságok segítették.

A házkutatások a belga élvonalbeli bajnokság tizenhat csapatából tízet érintettek az első hírek szerint. Az intézkedés azonban nem a klubok ellen, hanem azon, náluk szereplő játékosok szerződései kapcsán történt, akiknek Mogi Bayat vagy Dejan Velkovics az ügynöke. Házkutatást tartottak a Club Brugge-nél, az egyaránt Európa Liga-főtáblás Standard Liége-nél és Anderlechtnél, valamint az Oostendénél, a Lokerennél, a Kotrijknél és a Genknél. A nyomozók a Standard Liége-hez 10:30-kor mégegyszer kiszálltak, hogy további, a bíróság által bekért dokumentumokat vigyenek magukkal. A klub vezetése azt közölte, hogy nem aggódnak a házkutatásokat követően. Az Anderlecht arról biztosította szurkolóit és szponzorait, hogy együtt fog működni a nyomozásban a hatóságokkal. A Mouscron, a Charleroi és az Eupen viszont tagadták, hogy náluk is házkutatásokra és őrizetbe vételekre került volna sor, amiről korábban a helyi médiumok adtak hírt.

Nem csak kluboknál, hanem egykori klubvezetők, játékosügynökök, játékvezetők, egy egykori ügyvéd, egy vezetőedző, néhány újságíró és néhány lehetséges bűntárs lakhelyén is házkutatást tartottak, illetve egy könyvelőirodában is.

Legalább két újságírót is kihallgattak

Az eddigi hírek szerint két újságírót biztosan kihallgattak a nyomozó szervek a többek között bűnszervezet működtetésének, pénzmosásnak és egyéni korrupciónak a gyanújával zajló eljárásban a szerdai nap folyamán. “Ebben a stádiumban azt tudjuk megerősíteni, hogy a Laatste Nieuws egyik regionális tudósítóját és a Het Nieuwsbladnak az FC Malinois csapatát figyelemmel kísérő újságíróját hallgatták ki” – közölte a Belga névre hallgató belga hírügynökséggel Pol Deltour, a flamand újságíró-szövetség (VVJ) országos főtitkára. A vallon újságíró-szervezet (AJP) egyelőre nem adott hírt hasonló történésekről. “Feltételezzük, hogy tanúként hallgatják ki őket” – jelentette ki Pol Deltour, aki sajnálja, hogy a szövetségi ügyészség kommunikációjában összemossa a gyanúsítottakat a tanúkkal. “Az ügyészségnek egyértelműbbé kellene tennie, hogy kire hogyan tekint ebben az ügyben” – tette hozzá.

Deltour szerint a két újságírót a Dejan Velkovics játékosügynökkel fönnálló kapcsolataik miatt hallgatták ki, akinek sorsáról egyelőre nincsenek hírek. “Nagyon meg lennék lepve, ha az újságírókat gyanúsítottakként vitték volna be” – mondta a főtitkár.

A VVJ egyelőre nem nyújt segítséget egyikőjüknek sem, hiszen nem tisztázott, hogy milyen szerepük van az ügyben, de amint szükséges lesz, hogy jogilag segítsék a két újságírót, akkor megteszik a szükséges lépéseket – ígérte Pol Deltour.

Ahogy föntebb már jeleztem, nem csak Belgiumban zajlottak házkutatások az üggyel kapcsolatban. A belga szövetségi ügyészség közlése szerint összesen tizenhárom házkutatásra került sor Franciaországban, Luxemburgban, Cipruson, Montenegróban, Szerbiában és Macedóniában egy nemzetközi együttműködés keretében.

A külföldi nyomozások során szintén könyvelőirodákban, valamint olyan külföldi jogi személyek székhelyein tartottak házkutatásokat, amelyek gyanús pénzügyi tranzakciókban lehetnek érintettek. Bankszámlákat, széfeket és az azokban tárolt dokumentumokat és eszközöket is lefoglalták. Az akcióban összesen 220 rendőr vett részt: 184 Belgiumban és 36 a többi országban.

A belga fociszövetség információkat gyűjt

A Belga Labdarúgó Unió (URBSFA) “további információkat gyűjt”, mielőtt reagálna a sportágban szerdán sorra került házkutatásokra és őrizetbe vételekre – közölte Pierre Comez, a szervezet szóvivője. “Ez az ügy aggasztó a belga labdarúgás imázsára nézve” – jelentette ki Pierre François, az első osztályú bajnokság helyettes adminisztrátora. “Személy szerint nem tudok semmit, és semmi sem történt nálunk” – tette hozzá. “Várom, hogy tisztázódjon a helyzet, mielőtt bármit is mondok” – mondta még François.

Miért zajlik a nyomozás?

A belga szövetségi ügyészség 2017 végén indított nyomozást a szövetségi rendőrség sportcsalások elleni egységének jelentése nyomán, amelyből kiderült, hogy gyanús pénzügyi átutalásokat jelentettek az első osztályú labdarúgó-bajnokság, ismertebb nevén a Jupiler Pro League környezetéből.

Bizonyos játékosügynökök egymástól függetlenül hajthatták végre ezeket a tranzakciókat, amelyeket igyekeztek a belga hatóságok és az érintett felek tudta nélkül megcsinálni. A gyanús utalásokban a játékosok átigazolásából, a játékosok és edzők fizetéséből és egyéb kifizetésekből származó jutalékokat használhattak föl az ügynökök. A nyomozás során képbe került a 2017-2018-as bajnoki szezon néhány mérkőzése is, mégpedig azért, mert fölmerült a találkozók befolyásolásának gyanúja is. A szövetségi ügyészség ezután kért föl egy nyomozati bírót, hogy vegye át a vizsgálat lefolytatását.

A nyomozás jelenleg bűnszervezet működtetése, pénzmosás és magánjellegű korrupció gyanújával zajlik, de nem kizárt, hogy a közeljövőben további vádpontokkal egészülhet ki a folyamat.

Annyi már most biztos, hogy a belga labdarúgásra nézve komoly csapást jelent a szerdán kipattant ügy, hiszen sokan mindmáig a nyári világbajnokságon elért sporttörténelmi bronzérmet ünneplik. A válogatottban kevés otthon játszó focista szokott szerepet kapni, úgyhogy a következő napok Nemzetek Ligája-fordulóira készülő belgáknál talán kisebb hatása lesz a botránynak, azonban a nemzetközi porondon is érdekelt klubcsapatok esetében akár a sorozatokból történő kizárás lehetősége is fölmerülhet, ha bebizonyosodik, hogy vezetőik és edzőik súlyos bűncselekményekben vettek részt.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: rtbf.be

Leave a Reply