Magyar teniszbalhé: A gőgös szövetség zsarolásról beszél

Tovább folytatódott hétfőn a magyar teniszben pontosan egy hónapja zajló konfliktus, amelynek lényege, hogy a nemzetközileg jegyzett játékosok, vagyis Babos Tímea és Fucsovics Márton szerint rengeteg hibával működik a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ), mivel nem becsüli meg eléggé a sportág szereplőit. Miközben százmilliók mennek el pár napra szükséges mobillelátók fölépítésére, addig a még meglévő teniszműhelyek napi szintű működési problémákkal küzdenek, s a Margitszigetre tervezett Nemzeti Versenyközpont beruházás-előkészítése körül is komoly szabálytalanságokat tárt föl az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Az MTSZ főtitkára tegnap azt mondta, nem lehet a Davis-kupa-pénzekből automatikusan adni a játékosoknak, s a költségvetési forrásokat sem lehet ide-oda csoportosítani. Értjük. Szóval a játékosok pénzéhesek. Csakis a minél több pénz áll az általuk megfogalmazott számos vád mögött, miközben valójában a hazai teniszben minden fenékig tejfel!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Öntsünk tiszta vizet a pohárba! – akár ez is lehetett volna a mottója annak a kerekasztal-beszélgetésnek, amelyet hétfőn a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) szervezett Mikoviny utcai székházába. Újságírók szűk csoportja mellett többek között Szűcs Lajos elnök, Richter Attila főtitkár, Juhász Gábor sportigazgató és Tamás Krisztina sajtófőnök is részt vett az eszmecserén.

A kiindulópont Fucsovics Márton augusztus 24-én reggel közzétett Facebook-bejegyzése volt, amelyben előrebocsátotta, nehezen tudja elképzelni, hogy pályára lépjen a Csehország elleni Davis-kupa párharc során, mondván a szövetség nem biztosítja a sikeres szerepléshez szükséges feltételeket. Később Babos Tímea is mellé állt, majd korábbi kiválóságok, Temesvári Andrea és Markovits László is billentyűzetet ragadott, kiemelve, hogy a források elosztása elégedetlenné teszi a szakma képviselőit, miközben egyre kevesebb helyen működnek teniszműhelyek, s a még meglévők is a tönk szélére sodródtak a forráshiány miatt, ami az utánpótlást veszélyezteti.

A folytatásban történtek egyeztetések a felek közt, ám Fucsovics Marci valóban nem játszott a Davis-kupában, miközben a szövetség elnöksége határozatképtelenné vált. A lavinát még nyáron indította el Bogyó Zoltán, aztán következett Lichtenberger Attila és Papp Zoltán – a három elnökségi tag lemondása nem az éljátékosok (és a hozzájuk közel állók) keltette viharhoz kapcsolódott. A negyedik emberé, vagyis Pákay Péteré már igen, noha közel egy éve fontolgatta a távozást, az időzítése a múlt hétre esett. A szerdán esedékes rendkívüli közgyűlést Pákay bejelentése előtt összehívták, akkor még csak három személy pótlására. Fucsovicsék szerint nem csak az új elnökségi tagok megválasztásáról kéne szólnia a közgyűlésnek, hanem az általuk fölvetett problémákról is őszintén lehetne beszélni a szövetség vezetőivel.

A kommunikáció sokáig azért akadozott, mert az MTSZ hiányolta a konkrétumokat Fucsovics Márton és edzője, Sávolt Attila érveléséből. Nos, a konkrétumokat a 24.hu portálon megjelent, Sávolttal készült interjúban megkapták, más kérdés, hogy véleményük – nem meglepő módon – gyökeresen eltér a közöltektől.

Richter Attila főtitkár úgy véli, az egész hercehurca a Sávolt Attila és közte, valamint Sávolt és Köves Gábor szövetségi kapitány közt fennálló konfliktushelyzetből adódik (ide vehetjük még Babos Tímea és édesapja, Csaba nézeteltérését Tamás Krisztina férjével). A helyzet júniusban eszkalálódott, amikor a szövetséggel megbízási szerződéses viszonyban álló Sávolt Attila Fucsovics Márton sikereit teljes mértékben magáénak érezve magas pénzjutalmat szeretett volna kapni Richtertől, továbbá szerepet a hazai edzőképzésben, mindezt az MTSZ elnöksége nem látta indokoltnak. Érdekes epizód, hogy miután 2016 decemberében Kuhárszky Zoltán lemondott a kapitányi posztról, Sávoltnak is felajánlották a lehetőséget. Kuhárszky azért volt különleges helyzetben, mert átvette Valkusz Máté edzéseinek irányítását és összeférhetetlennek érezte, hogy ő döntsön arról, szerepet ad-e a csapatban a kerettagság, pontosabban az aktív szerep határán billegő tanítványának – próbálták meggyőzni a maradásról, mindhiába. Sávoltnál azért nem állt fenn hasonló helyzet, hiszen nyilvánvaló, hogy a legmagasabban rangsorolt versenyző, vagyis Fucsovics Márton beválogatása nem képezte kérdés tárgyát, az edző végül nem vállalta ezt a feladatot.

Richter: Fucsovics Mártont nemzetközi menedzseriroda képviseli

Richter hangsúlyozta, az is furcsa, hogy őt és vele együtt az operatív vezetést támadják, de Szűcs Lajos elnököt nem, ez nonszensz. Ahogyan az is, hogy a megegyezés alapjául az ő vagy Tamás Krisztina távozását fektetik le – miként Juhász Gábor közbevetette, ez zsarolásnak tekinthető –, hiszen ha Szűcs Lajos mondjuk, kirúgná őket a nyomás hatására, akkor utána Fucsovics Márton azt is kitalálhatná, hogy csak akkor edz a Nemzeti Edzésközpontban, ha zöldre van festve a pálya. Hozzátette, ha lemondana, azzal a magyar tenisz nem járna jól, csak egy-két ember. Persze…

Július vége óta az MTSZ már nem is vállal részt Fucsovics Márton menedzselésében, ismét Joó György, a nyíregyházi teniszező korábbi képviselője látja el a feladatot a játékos kérésére. Richter Attila ezzel kapcsolatban kifejtette, ő egyébként is csak az idei genfi tornagyőzelem után lett menedzserként aposztrofálva, neki semmi egyéb dolga nem volt, mint Fucsovics Márton magyarországi imidzsének erősítése, valamint nemzetközi kapcsolatai mozgósítása a játékos érdekében – például ha szabadkártyát igényelne valamelyik versenyre. Ezt a feladatot gyakorlatilag az összes jegyzett hazai teniszezőnél ellátja.

Mint elhangzott, Fucsovics Mártonnak 14 éves kora óta van szerződése az Octagon menedzserirodával, ám ez nem terjed ki Magyarországra, mert az Octagonnak nem éri meg a szűk magyar piacon tevékenykedni. Birtokában van az összes vagyoni érték, vagyis a versenyző minden reklámszerződését jóvá kell hagynia az irodának, így Richter Attila szerint értelmezhetetlenné válik Sávolt kifogása a szponzori és egyéb megállapodások követhetetlenségét illetően.

Mint ahogy az is tévedés a főtitkár szerint, hogy a Magyar Tenisz Szövetség költségvetési pénzei szabadon felhasználhatóak bármire. A versenyrendezésre elkülönített összeg semmilyen formában nem csoportosítható át a kluboknak adott támogatás kiegészítésére, mindennel tételesen el kell számolni, ez a szövetségnél évente hat-tízezer oldalt tesz ki. A költségvetésük nyilvános, átvilágítást is végeztettek, amely ugyan javasolt bizonyos technikai változtatásokat, de alapvetően rendben találta a financiális hátteret. Szerződés mindig mindenről készül, hiszen puszira egy forint közpénzt sem osztanak ki, sőt, adott esetben rendkívül szigorú feltételekhez kötik.

Érdekesség, hogy az Állami Számvevőszék szeptember közepén közzétett jelentésében számos szabálytalanságot tárt fel a Nemzeti Sportközpontok működésével kapcsolatban, és példaként éppen a Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont beruházás-előkészítését hozta föl, ahol számos szabálysértés történt. Ehhez a beruházáshoz önmagában az MTSZ-nek kevés köze van, de a számvevőszéki jelentéssel szinte egy időben egy olyan híresztelés is napvilágot látott, miszerint a sportért felelős minisztériumban is szúrós szemekkel figyelik a szövetségnél zajló pénzügyi folyamatokat. Babos Tímea és Fucsovics Márton, illetve Sávolt Attila utóbbi hetekben tett kijelentései alapján nem lepődhetünk meg ezen, egyébként sehonnan sem megerősített információn sem.

Az MTSZ gőgös hozzáállását ezen a hétfői eseményen talán Richter Attila azon kijelentése példázta leginkább, amikor kijelentette, hogy Fucsovics Márton szerződést szegett azzal, hogy nem állt ki a csehek elleni Davis-kupa-találkozóra. Gyorsan igyekezett leszögezni azt is, hogy emiatt persze nem fognak jogi lépéseket tenni a szövetséggel szerződéses viszonyban álló játékossal szemben.

Tárgyalni nem akarunk, de támadni sem merünk – röviden így jellemezhető az MTSZ hozzáállása, hiszen önmagának is ellent mondva a nyilvánosságon keresztül üzenget a lázadó játékosoknak és edzőknek, miközben lényegében nem is hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni velük. Amikor pedig mód lenne jogi lépéseket tenni egy szabályszegővel szemben, akkor megfutamodik. Minden bizonnyal a szövetség fejesei tudják, érzik legbelül, hogy ami zajlik, az az ő hibájukból történik, de még nem jutottak el oda, hogy ezt nyíltan föl is vállalják. Persze az, hogy nem mernek támadni, csak jogi értelemben igaz, hiszen Fucsovics Márton többször is arról beszélt, hogy a US Open alatt zaklató SMS-ek és e-mailek sokaságát kapta szövetségi alkalmazottaktól, míg Babos Tímea egyik, az üggyel kapcsolatos Facebook-bejegyzése alá Horváth Csaba, az MTSZ sajtófőnökének, Tamás Krisztinának a férje a két teniszező pénzéhségét firtató kommentárt írt, amivel a teljes közvélemény előtt nyilvánvalóvá vált, hogy a szövetségben és annak környezetében sok a gőgös, vak ember.

Nem kötelező fizetni Fucsovicséknak a DK-pénzekből

Hogy milyen szerződésről is van szó? A férfi éljátékosaink közül Fucsovics Mártonnak, Balázs Attilának, Köves Gábor szövetségi kapitánynak és a fiataloknak, Piros Zsombornak, Valkusz Máténak is egész évre vonatkozó megállapodása van a szövetséggel, ebben lefektetik a támogatás mértékét és tartalmazza a Davis-kupás győzelmi prémiumot is, cserébe az elvárás, ha behívják őket a Davis-kupa csapatba, akkor rendelkezésre állnak. Sávolt Attila felvetette korábban, hogy a játékosoknak és edzőknek több mint 30 millió forintot kellene kifizetni a szlovákok, oroszok és belgák ellen megvívott párharcok után.

A főtitkár azzal a példával élt, hogy furcsa lenne, ha a Debrecen labdarúgócsapata felkerül a Bajnokok Ligája főtáblájára (volt már ilyen), akkor a szereplésért járó összeget, vagy annak egy részét a klub köteles lenne kifizetni a játékosoknak. A Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) rendelkezése sem tartalmaz ilyesmit, csupán azt írja, hogy a pénzdíj a Davis-kupában résztvevő nemzeteknek jár, és tartalmazza a reklámmegjelenések korlátozása miatti térítést. Ez a helyzet csak jövőre és csak az újjászervezett Davis-kupa 18 csapatos döntőjében változik majd, amikor a pénzdíj bizonyos hányada valóban kötelezően a játékosokat illeti majd meg, ezzel is ösztönözve őket arra, hogy szerepeljenek a sorozatban.

Az más kérdés, hogy az oroszok elleni tavalyi diadal után Richter Attila javasolta, hogy a játékosok kapjanak pluszbónuszt, ezt a felvetését az elnökség nem támogatta. Vannak olyan versenyzők, például Borsos Gábor vagy Nagy Péter, akiknek a szerződése csak a Davis-kupa mérkőzéseire korlátozódik, ők győzelem esetén a csapat díjazásából kaphattak és kaphatnak prémiumot. Amire Sávolt Attila hivatkozik, azt szerinte soha nem is tudták volna kifizetni, mert „benne van a közösben”, az ITF-től kapott támogatást ugyanis a magyar kormány levonja, amikor pénzt folyósít egy hazai mérkőzés megrendezésére.

Közérdekű hírek is elhangzottak, miszerint a budapesti 250-es ATP-verseny rendezési joga – amely a román Ion Tiriac tulajdona – még 2019-ben és 2020-ban mindenképpen a magyar szövetséget illeti meg. Mint felröppent, a genfi és más egyéb ATP-tornákkal kapcsolatban is folytak és lassan két éve folynak is egyeztetések. A genfi torna tulajdonjoga szintén Tiriac birtoka, egyelőre nem eladó, hosszú távú lízinget szeretnének, de az MTSZ hosszú távon inkább vásárlásban gondolkodna, hiszen sokkal kifizetődőbb.

Korábban mediátorok mögé akart bújni az MTSZ

Szégyenszemre kimaradt múlt heti, a témával foglalkozó írásomból egy szeptember 2-án megjelent szövetségi közlemény, amely finoman fogalmazva is röhejes. Bizonyára olvasóim közül is sokan találkoztak már ezzel a hírrel, de akik esetleg még nem, azoknak álljon itt.

Ebben a közleményben az MTSZ ugyanis arról számolt be, hogy a Fucsovics(Babos-)-ügy rendezésére a mediációt hívja segítségül.

„A Magyar Teniszszövetség fontosnak tartja, hogy élsportolóit a jövőben is támogathassa további sikereik eléréséhez, illetve a sportágban az építő, nyugodt szakmai munka tovább folytatódhasson. Ennek érdekében felkérte az Országos Mediációs Egyesületet a Fucsovics Márton és Babos Tímea által felvetett kérdések tisztázásában való közreműködésre. A szövetség azt várja a folyamattól, hogy pontosítsák a felek a felvetett kérdéseket és így arra megnyugtató válaszokat és megoldásokat találjanak.

Nyilvánvaló, hogy a közösségi média és a sajtó felületein történő nyilatkozatok nem rendezik az ügyet. A mediáció az az eszköz, amely szigorúan bizalmas és diszkrét, gyors, egy pártatlan és független harmadik fél bevonása mellett kívánja elősegíteni a felek álláspontjának közeledését. 
Az MTSZ a közvetítő folyamat eredményéről mielőbb tájékoztatja a nyilvánosságot, addig is annak szabályai szerint az ügy zárt rendezésén munkálkodik. Az MTSZ a mai napon a mediációs folyamatba való meghívását megküldte az érintett feleknek.”

Természetesen ebből nem lett semmi, hiszen – ahogy azt számos fórumon többen is fölvetették – mekkora esélye van annak, hogy az Országos Mediációs Egyesületben van legalább egy olyan közvetítő, aki mélyen belelát a teniszéletbe, és pontosan tudja, mi minden zajlik? Lehet, hogy vannak Federer- vagy Djokovics-rajongók közöttük, de hát önmagában az nem nagy segítség volna, ha az illető szokott nézni teniszt a tévében, hiszen ide az csöppet sem lenne elég, ha tudná, mi az a fonák vagy mi az a kettős hiba.

Itt tart jelenleg a magyar teniszbalhé, amint Fucsovicsék részéről bármilyen reakció is érkezik a tegnap elhangzottakra, arról be fogok számolni.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: MTI/EPA

Leave a Reply