Miattuk kerülhetett Leekens Magyarországra

Az Origo számolt be arról a Magyarország-Görögország (2-1) Nemzetek Ligája-mérkőzést követően, hogy kiknek is volt köszönhető, hogy tavaly ősszel Georges Leekenst nevezték ki szövetségi kapitánynak. Egy belga-magyar kettős állampolgárságú, játékosok és edzők közvetítésével foglalkozó vállalkozó ajánlotta az MLSZ figyelmébe Leekenst. A szövetséget meggyőzték az érvek, azonban a belga szakember itteni ténykedése rekord rövidségűre sikeredett, mivel négy mérkőzésen – amelyek közül minimum kettőt biztosan hozni kellett volna – egyetlen győzelmet sem sikerült aratnia, kikapott viszont a csapat Kazahsztántól, valamint ikszelt Fehéroroszországgal. Csányi Sándor MLSZ-elnök kedd este elismerte, hogy hibát követtek el Leekens szerződtetésével.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

“Jó volt látni ezt a csapatot! Nemcsak a győzelemnek örülök, hanem annak is, hogy a mutatott játékban egyértelműen érezni lehetett az előrelépést. 
A folytatásban is ezt várjuk, hogy lépegessen előre, fejlődjön a magyar válogatott” – mondta Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke a Nemzeti Sportnak a görögök elleni Nemzetek Ligája-mérkőzés után, amelyen a magyar válogatott első győzelmét aratta 2018-ban.

“Úgy gondolom, jó döntés volt Marco Rossit kinevezni. Hogy túl késői döntés volt ez? Lehet, hogy igen, és ez az én hibám. Engem győztek meg arról, hogy Georges Leekens a megfelelő ember, de úgy gondoltam: inkább később váltsunk, minthogy ne tegyünk semmit. Nagyobb hiba lett volna a belga kapitánnyal elindulni a Nemzetek Ligájában, mint kapitányt váltani az utolsó pillanatban, ám ez a mérkőzés meggyőzött arról, hogy ha Georges Leekens kinevezése nem volt jó ötlet, jól tettük, hogy váltottunk” – tette hozzá.

Az MLSZ elnöke udvarias ember, és nem árulta el, konkrétan kikre gondolt, de az Origo már korántsem volt ilyen udvarias, s valljuk be, talán jobb is, hogy kiderült az igazság, mert legyünk őszinték, Leekens iránt már tavaly októberi kinevezésekor sem volt túl nagy a bizalom a szurkolók körében, amelynek okairól ebben a cikkben írtam.

Az Origo utánajárt annak, hogy Belgiumban működik egy Békeffy Football Consulting nevű cég, amelynek nem véletlen a magyaros elnevezése, ugyanis – ahogyan honlapjukról kiderült – egy Békeffy Jenő névre hallgató játékosügynök alapította, aki 1965-ben kezdett el játékosok közvetítésével foglalkozni Belgiumban. A céget ma már fia, Gábor (a kiemelt kép jobb szélén) viszi, aki belga-magyar kettős állampolgár, s állítása szerint a Brüsszeli Gazdasági Főiskolán szerzett marketingdiplomát. Milyen érdekes, hogy a már több helyen is megbukott Leekenst az MLSZ elnökének figyelmébe ajánló üzletember családjával Waterlooban él, amely nem éppen egy ismert személyiség diadala miatt került be a történelemkönyvekbe. Lehet, hogy ez alapból egy rossz ómen volt Leekens számára…

“Cégünk vezetését édesapám után vettem át, neki köszönhetően a futball világában nőttem fel, az évek folyamán sok ismert klubbal és játékossal találkoztam, akikkel azóta is jó kapcsolatot ápolok. Játékosaink a világ elit futballjában meghatározó szerepet töltenek be! Georges Leekens a belga, a tunéziai és az algériai válogatott vezetőedzője volt és a magyar válogatottat is vezette. Számos nagy klubnál töltött be hasonló szerepet, mint a RSC Anderlecht, Club de Brugge, KV Mechelen, Charleroi SV…”

Mint ebből is látszik, Georges Leekenst már-már úgy állítják be, mint aki nagy klubok sokaságát irányíthatta, vagyis garanciát jelent a sikerre. Persze az Anderlechtet és a Club Brugge-t valóban nagy csapatoknak lehet nevezni, de a Mechelen-Charleroi párost még belga szinten sem lehet ebbe a kategóriába sorolni. Ahogy a föntebb már hivatkozott cikkemben is írtam, Leekens edzőként nem tud sok trófeát felmutatni, hiszen odahaza mindössze három sikert tudott elérni több mint harminc éve tartó szakvezetői karrierje során. Az utolsó öt év pedig egyenesen katasztrófális volt, hiszen a tunéziai válogatottnál csak másfél, az algériainál pedig kevesebb mint egy évet tölthetett el, miközben győzelmek alig akadtak. Sokan azonban neki tulajdonítják Belgiumban annak a folyamatnak az elindulását, amelynek eredményeképpen a Vörös Ördögök becenévre hallgató nemzeti együttes világbajnoki bronzérmet szerzett az idei tornán, hiszen mielőtt a belga válogatott igazán sikeres gárdává vált volna, ő volt a szövetségi kapitány. De mint tudjuk, nem azokra fog emlékezni a jövő, akik megalapozták a sikereket, hanem azokra, akik véghez vitték azokat.

Visszatérve a Békeffy-féle céghez, a főnökön, vagyis Békeffy Gáboron kívül Bognár István és Bognár György menedzsereknek is nagy szerepük volt Leekens Magyarországra csábításában. A menedzseriroda ezt a húzást a mai napig sikerként könyveli el – Csányi Sándor keddi nyilatkozata alaposan helyreteszi a dolgot. Leekens tavaly októberi szerződtetésekor Békeffy Gábor így nyilatkozott az edzőről:

“Karizmatikus férfi, különleges egyéniség és rendkívül felkészült szakember, röviden így jellemezhetném őt. Édesapám, Békeffy Jenő volt az első menedzsere, ő vitte annak idején, egészen fiatalon az FC Bruges csapatához, ezért elmondhatom, hogy évtizedes családi barátság fűz hozzá. Így aztán természetes volt, hogy amikor a múlt héten Budapestre érkezett, szinte az első pillanattól kezdve mellette, vele vagyok. Hihetetlen bizonyítási vágy dolgozik benne, és ezt talán furcsa elmondani egy hatvannyolc esztendős szakemberrel kapcsolatban. Pedig így van. Az elmúlt egy hétben rengeteget beszélgettünk, és többször is elmesélte, hogy milyen felkavaró élmény volt neki a több tízezer magyar szurkolót látni Franciaországban az Európa-bajnokságon. Azt mondta, megdöbbentette, lenyűgözte a magyarok látványa és szurkolása. És most, hiszik vagy sem, ebből is merít erőt a munkához, a jövőhöz. Látta, tudja, mit jelent nálunk a futball, az emberek rajongásig szeretik ezt a gyönyörű játékot. Ilyen helyen érdemes dolgozni és alkotni…”

Enyhén szólva is megmosolyogtatóak ezek a szavak, persze egy menedzseriroda vezetőjének kötelessége pozitív marketinget folytatni az “ügyfele” mellett. De azért azt kijelenteni, hogy különleges egyéniség és rendkívül felkészült szakember, azt nem csak az itteni, pünkösdi királyságnyi időt felemésztő ténykedése miatt bolondság megtenni, hanem az elmúlt években látott teljesítménye miatt is. Elhiszem, hogy erőt merített a magyarok szurkolásából (szövetségi kapitányként én is ezt tenném, többek között), de mint emlékezhetünk rá, egy olyan időszakban vette át a válogatottat, amikor az andorrai kataklizma miatt a szurkolók többsége finoman szólva is apátiaközeli állapotba került, s ez látszódott a hazai mérkőzések nézőszámán is. Ráadásul nem csak én kezdtem azzal Leekens bemutatását, hogy a nem túl sikeres edzői tevékenységére helyeztem a hangsúlyt, hanem mások is elmondták: nem biztos, hogy Leekens a megfelelő ember.

Georges Leekens négy mérkőzésen ült a magyar válogatott kispadján. Ebből hármat (a kazahok, a skótok és az ausztrálok ellen) elvesztettünk, egyet (a fehéroroszok ellen) döntetlenre hoztunk. Az MLSZ a lehető legjobbkor, még a Nemzetek Ligája-sorozat megkezdése előtt elköszönt a belgától, akinek helyére az évek óta hazánkban dolgozó Marco Rossi érkezett, akivel ugyan a finnek elleni Nemzetek Ligája-nyitány vereséggel végződött, de a görögök ellen a mutatott játék, nomeg a két remekbe szabott gól is azt mutatta, hogy az ő vezetése mellett sokkal többre lehet képes ez az együttes.

Bízzunk benne, hogy ez így lesz, míg azoknak, akik esetleg ezek után is Georges Leekens szerződtetésében gondolkodnak, azt tudom üzenni, hogy ne a Békeffy-féléknek, hanem a puszta tényeknek higgyenek!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: blikk.hu

Leave a Reply