Serena bepöccent

VIDEÓVAL – A japán Oszaka Naomi győzelmét hozta az amerikai nyílt teniszbajnokság, a US Open női egyesének döntője. A mindössze 20 éves távol-keleti játékos élete első Grand Slam-győzelmét aratta. Legyőzöttje példaképe, a hazai közönség előtt szereplő Serena Williams volt, aki az egész mérkőzésen maga alatt játszott, majd a második szettben elvesztette a fejét, miután a mérkőzést vezető bíró ún. coachingolás (tiltott edzői segítség) miatt figyelmeztette őt. Williams hosszasan vitatkozott a bíróval, majd néhány labdamenettel később földhöz vágta az ütőjét, amiért büntetőpontot kapott. Ekkor eltört a mécses az amerikainál, aki ugyan próbált visszatérni a játékba, de végül alulmaradt Oszakával szemben. A finálé ugyan sporttörténelmi eredményt hozott, de valószínűleg nem csak ezért, hanem a botrány miatt is emlékezetes marad.

HIRDETÉS

Hitachi TV-készülékek december 31-ig 5 év garanciával!


A női döntő előtt egy dologban biztosak lehettünk: bárki nyeri a meccset, szenzáció az eredmény. Ha Serena Williams, akkor meglesz a rekordot jelentő 24. egyéni Grand Slam-trófeája és alig egy évvel a gyermeke, Olympia születése után megint a teniszvilág csúcsára ér. Ha Oszaka Naomi, akkor a 20 éves japán élete első Grand Slam-döntőjében legyőzi legnagyobb példaképét, jelképesen átveszi tőle a stafétabotot. Persze, olyan szenzációra senki nem számított, ami szombaton történt…

Oszaka Naomi az első pillanattól úgy teniszezett, mint aki legalább olyan rutinos lenne, mint Serena Williams. Megilletődöttségnek, idegességnek nyoma nem volt a játékában. Folyamatosan spannolta magát, csapkodta a combját, rázta az öklét, egyszer pedig még a pulzusát is kitapintotta egy fontos labdamenet végén. Nem látványosan csinálta mindezt, pont annyira, hogy a saját harci szelleme, a koncentrációja ne csökkenjen. Túlzás nélkül állítható, hogy leteniszezte a pályáról a példaképét.

Gyorsabb volt, agresszívebb, stabilabb, jobban adogatott, nem hibázott és a kritikus, fontos pontoknál rendre valami extra megoldással rukkolt elő – mindenben az idol fölé nőtt. A 3. és az 5. gémben brékelte az amerikait és 5:1-re vezetett. A játszma befejezése sem okozott gondot neki (6:2.)

Serena Williams csak abban reménykedhetett, hogy kitalál valamit, amivel zavarba hozza, kizökkenti ellenfelét. Ahogy addig játszottak, abban egyértelműen jobb volt a japán. Ehhez mindenképp javulnia kellett volna az első adogatásának, mert elég alacsony százalékban jöttek be a szervái. Arra láthatóan hiába várt, hogy Oszaka Naomi majd megremeg. Semmi jelét nem adta ennek, nyugodt, magabiztos és elszánt volt minden mozdulata.

A második szett elején kezdett izgalmasabb lenni a meccs, mert Serena Williams játéka kicsit élesebb, pontosabb lett. Az amerikai 2:1-re vezetett, amikor fogadóelőnyhöz jutott. A mérkőzés talán legnagyobb labdamenetét játszották, 19 ütésből állt, hihetetlen szögeket lőttek, Osakáé lett a pont. A következő brékpontot ásszal hárította a japán, majd a harmadikat egy nyerő szervával. Izzott az aréna, különösen, amikor egy ki nem kényszerített hiba a japántól a bréket jelentette a 36 éves édesanyának (3:1.)

Ez a fordulat azért is volt fontos Serena Williamsnek, mert a 2. szett 2. játékában figyelmeztetést kapott a székbírótól coachingolás miatt.

Akkor ennek nem tulajdonított senki túl nagy jelentőséget, de mint később kiderült, a székbíró, Carlos Ramos döntése lavinát indított el. Grand Slam-mérkőzésen az edző semmilyen formában nem segítheti a játékosát, csak bíztathatja. Ezt nagyon kevesen tartják be, vannak, akik különböző jelekkel kommunikálnak a meccs közben, mások gátlástalanul beszélnek folyamatosan a játékosukhoz, tanácsokat adva, a legtöbbször ennek semmi következménye, a székbírók valahogy nem szokták észrevenni.

Serena Williams azért akadt ki nagyon, mert azt állította, hogy őt nem segítette edzője, Patrick Mouratoglou.

Soha nem tesz ilyet, még azokon a versenyeken sem használja az edzőjét mérkőzés közben, ahol engedélyezett, hogy bemenjen a pályára hozzá. Azt mondta a portugál székbírónak, hogy inkább kikap, de nem csal a győzelemért. Amikor 2:1-nél leültek, akkor vehemensen magyarázott Carlos Ramosnak, ismételgetve, hogy nem csalt, a portugál kérjen bocsánatot tőle és közölje a nézőkkel, hogy tévedett. Természetesen semmi nem történt. A meccs folytatódott és 3:1-nél úgy tűnt, elfelejthetjük az egészet.

Oszaka Naomi azonban rögtön visszabrékelt (Serena Williams két kettőshibát is adogatott) és az élő legenda dühösen földhöz vágta az ütőjét.

Újabb szabályszegés, amiért már pontbüntetés jár. A következő gémet tehát 15:0-ról kezdte Oszaka Naomi, anélkül, hogy lejátszották volna a pontot.

Serena Williams és a törött ütő – egy játékába került ez az amerikainak (Forrás: AFP/GETTY IMAGES/JAIME LAWSON)

Amikor Serena Williams megértette, hogy mi történt, újra a székbíróhoz ment, mert hirtelen felértékelődött a coachingolásért kapott figyelmeztetés, ha az nincs, akkor az ütő átformálását megúszta volna szóbeli ejnye-bejnyével. Parázs hangulatú párbeszéd után folytatódott a mérkőzés. Oszaka Naomi pontot sem vesztett adogatóként (3:3), majd az amerikai elbukta a szerváját: szett- és brékhátrányba, elég reménytelen helyzetbe került.

A pihenőben tovább mondta a magáét a portugál székbírónak, amiből az lett, hogy amikor visszatértek a pályára, Carlos Ramos bejelentette, verbális gyalázkodás miatt egy játékra bünteti Serena Williamst, tehát 4:3-nál nem kell adogatnia Oszaka Naominak, mert egyből 5:3 lett.

Ez volt az a pillanat, amikor az Arthur Ashe, a világ legnagyobb teniszarénája felrobbant. Serena Williams visszafogottan tombolt, sírt, panaszkodott. Bejött a pályára a főbíró és az ún. supervisor is, de esély nem volt arra, hogy bármi megváltozzon.

Forrás: AFP/GETTY IMAGES/JAIME LAWSON

Az amerikai annyira vehemensen tiltakozott, veszekedett, hogy félő volt, levonul a pályáról. Viszonylag gyorsan megnyugodott, hozta az adogatását (5:4), a közönség elementáris szimpátiatüntetésbe kezdett. Szegény Oszaka Naominak ilyen körülmények között kellett odaállnia élete első Grand Slam-döntőjében, hogy a győzelemért adogasson. Ettől sem jött zavarba, megoldotta a feladatot, ami pontosan megmutatta a versenyzői adottságait, a bajnoki attitűdjét.

Oszaka Naomi élete első Grand Slam-győzelmét aratta (Forrás: AFP/TIMOTHY A. CLARY)

Az ünnepélyes eredményhirdetés általában azzal kezdődik, hogy a székbírót köszöntik, kap egy emlékplakettet. Carlos Ramost már rögtön a mérkőzés után kikísérte az arénából a főbíró – hatalmas füttykoncert közepette.

A főbíró (fehér nadrágban) dicstelenül távozott a döntőt követően a világ legnagyobb teniszstadionjából (Forrás: AFP/GETTY IMAGES/MIKE STOBE)

A New York-i publikumot nem érdekelte, hogy az elsőszámú közellenséggé vált portugál már nincs jelen: a ceremónia első percei alatt látványosan tüntettek a nézők. A feszültség, a hangzavar akkor csökkent, amikor Serena Williams megkérte a szurkolókat, hogy lépjenek túl a történteken, legyenek pozitívak és ne fújoljanak. A US Open 50 éve alatt nem láttak még ilyet, a nyertes és a vesztes is sírt, a vesztes vigasztalta a bajnokot, a bajnok elnézést kért a legyőzöttől.

Az interjúszobában már nyugodtabban értékelte a történteket Serena Williams:

“Próbálok pozitív maradni és a jó emlékeket magammal vinni. Rosszul éreztem magam, amikor sírtam és Naomi is sírt. Ő akkor nyert és azok nem örömkönnyek voltak. Nem akartam, hogy rosszul érezze magát abban a pillanatban, élete első Grand Slam-győzelmekor. Talán megszólalt bennem az anyuka és azt mondtam neki, hogy együtt átvészeljük ezt. Nincsenek jeleink az edzőmmel. Soha nem használtunk ilyeneket. Messze voltam tőle a pályán, amikor a székbíró szerint coachingolt. Soha nem csinálunk ilyet, nincs rá szükségem, a pályán kizárok mindent, csak magam vagyok. Pont így tanultam meg, hogy az üzleti életben is magamra számítsak, amikor döntéseket kell hoznom. A székbíró a döntésével ellopott egy pontot tőlem, mert nem csaltam, soha nem tennék ilyet, inkább veszítsek. Mindig az utolsó pontig küzdök, a legnehezebb helyzetből is megpróbálok visszajönni. De Naomi nagyon, nagyon jól játszott. Nehéz megmondani, hogy, ha nincs ez a konfliktus, akkor képes lettem volna szintet lépni és megfordítani a meccset. Sokszor sikerült a pályafutásom során, de ez nehéz kérdés. Naomi nagyon koncentrált volt, ha bréklabdához jutottam, hatalmasat adogatott, van mit tanulnom tőle. Azért állítottam le a fütyülést, mert ő ezt nem érdemelte meg. Én sem. És a szurkolók sem. Mindenki a teniszért jött. Naomi elképesztő meccset játszott, megérdemli az elismerést, megérdemli a győzelmet” – nyilatkozta a korábbi világelső.

Osaka Naomi a tenisz történetében az első japán, aki Grand Slamen tudott győzni, de az is érdekes, hogy a nőknél a legutóbbi nyolc Grand Slamet nyolc különböző játékos nyerte.

A kérdés csak az, hogy mondjuk 25 vagy 50 év múlva hogyan emlékeznek erre a döntőre? A nap, amikor majdnem botrányba fulladt az amerikai nyílt teniszbajnokság női egyes döntője, vagy a nap, amikor Oszaka Naomi megnyerte az első Grand Slam-serlegét, 1 óra 19 perc alatt 6:2, 6:4-re verve példaképét, Serena Williamst?

HIRDETÉS

Navon TV-k most 2 év helyett 3 év garanciával kaphatók!

A kiemelt kép forrása: AFP/KENA BETANCUR

Leave a Reply