A mohóság a tönk szélére juttathatja a dán focit

Bombaként robbant a hír hétfőn, hogy a világbajnokságon nyolcaddöntős dán labdarúgó-válogatott finoman fogalmazva is tartalékos csapattal állhat ki a Szlovákia elleni barátságos- és a Wales elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésre. Az ok pedig a pénz. A vb-n szerepelt labdarúgók ugyanis nem elégszenek meg az oroszországi teljesítményükért kapott 50 millió forinttal, további összegeket követelnek. A szövetség azonban észnél van, s nem akarja elvenni az utánpótlástól a forrásokat, mivel ebbe kerülne a topjátékosok fizetési igényeinek kielégítése. A történet egyszerre mulatságos és szomorú. Mulatságos, mert a dán válogatott labdarúgói jobbára Európa topbajnokságaiban játszanak, nem kevés bérért. Szomorú, mert ezzel egyrészt súlyos válság alakulhat ki a nemzeti csapatnál, aminek a teljesítményre nézve is lennének hatásai, másrészt a skandináv országot akár még a 2020-as Európa-bajnokság selejtezősorozatából is kicsaphatják, hogyha nem tud kiállni a Nemzetek Ligája első fordulójában, bár a szerda déli helyzet alapján úgy tűnik, amatőrökkel és futsalosokkal igyekeznek megoldani a problémát.

HIRDETÉS

 Hitachi TV-készülékek december 31-ig 5 év garanciával!

A Dán Labdarúgó Szövetség (DBU) alsóbb osztályban szereplő játékosokkal igyekszik megoldani, hogy a válogatott pályára tudjon lépni a következő két mérkőzésén, mivel egyelőre nem tudott megállapodni a nemzeti csapatnál számításba vett labdarúgókkal – szerepelt az MTI hétfőn kiadott hírében.

Amennyiben a DBU esetleg nem tud csapatot kiállítani a szlovákok, illetve walesiek elleni találkozókra, akkor Dániát – a világranglista kilencedik helyezettjét, az idei világbajnokság nyolcaddöntősét – ki is zárhatják a 2020-as Európa-bajnokságról – tette hozzá a magyar hírügynökség.

A vita elsősorban a játékosok – köztük a Tottenham Hotspur középpályásának, Christian Eriksennek – egyéni szponzori megállapodásairól, valamint a focisták utazási feltételeiről folyik. A szövetség vasárnap visszautasította a játékosok ajánlatát, melyben azt kérték, hogy a soron következő két meccsre még érvényesek lehessenek a támogatói szerződések, és utána üljenek le ismét tárgyalni.

A dánok a tervek szerint ma játszanak a szlovákokkal barátságos mérkőzést, majd vasárnap a walesiekkel a Nemzetek Ligájában. Ezeken az összecsapásokon nem Age Hareide irányítja majd a válogatottat, mert a DBU nem szeretné, ha a szövetségi kapitánynak olyan labdarúgókkal kellene dolgoznia, akiket nem is ő hívott be.

A dán szövetségnek tavaly egy női világbajnoki selejtezőt kellett lemondania azért, mert a játékosokkal nem tudott megállapodni a szerződéseikről. A hölgyek férfi kollégáikkal megegyező feltételeket akartak kivívni maguknak, de a szövetség ezt nem támogatta. Egy másik skandináv országban, Norvégiában másképp alakultak a dolgok…

A közvélemény nem a focistákkal van

Nagyjából ennyi “dióhéjban” a helyzet Dániában, ahol tehát – a nagy klasszikust idézve – bűzlik valami, s hogy egy másik “klasszikust” is idézzek, nem kicsit, nagyon.

Hogy jobban megértsük, mi is történik, érdemes elolvasni Udvarácz Milán, ma Koppenhágában élő egykori Ferencváros-kapus Origónak adott interjúját.

A korábbi játékos szerint a focisták és a szövetség közti vita oka egyértelműen a pénz, s a közvélemény a szövetség oldalára állt. Annak a szövetségnek az oldalára, amely nem igazán volt elájulva a válogatott vb-szereplésétől.

“Az ugyan szép dolog, hogy a dán válogatott a világranglista kilencedik helyén áll, de a vb-n mutatott játékot bírálták. Az elégedetlenek a csapat defenzív stílusát, a támadójáték hiányát rótták fel. A vb végén a dán szövetség fejenként 1.2 millió dán koronát (azaz több mint 50 millió forintot) fizetett ki a játékosoknak, akiknek a szövetséggel kötött szerződésük lejárt, ezt kellene most újratárgyalni. Ami nem lesz könnyű, mert például a Tottenhamban focizó Christian Eriksennek egyéni szerződései vannak. A szövetség azt szeretné, ha Eriksen az arcát adná a válogatott szerelését szállító Hummel-kampányhoz, de erre ő nem hajlandó.” – nyilatkozta Udvarácz.

Egyáltalán nem csoda, hogy nem nagy az elégedettség a világbajnokságon látottak miatt, hiszen elég csak visszagondolni a torna egyetlen gólnélküli mérkőzésére, amelyet éppen a dánok játszottak a későbbi világbajnok franciák ellen egy, az antifoci egyértelmű diadalát hozó találkozón.

A válogatott tagjai Christian Eriksennel az élen egységbe tömörültek, és több pénzt követelnek. A dolog azonban ellenkező hatást váltott ki Dániában – mondta a volt kapus.

A közvélemény teljesen elfordult a csapattól. A szövetség ugyanis nyilvánosságra hozta, hogyha többet fizet az amúgy sem szegény játékosoknak, akkor a dán utánpótlástól veszi el a pénzt. A szurkolók egyértelműen a szövetség pártjára álltak. Nagyon sokan mondták, hogy Dánia kis ország, itt nem csak a klubjaikban amúgy kiválóan megfizetett focistákra kell költeni. Sőt, igazából rájuk a legkevésbé.”

A dán csapat a világbajnokságon a nyolcaddöntőben a későbbi ezüstérmes horvátoktól kapott ki tizenegyesekkel Nyizsnyij Novgorodban. A héten rajtoló Nemzetek Ligája-sorozat B-csoportjában vasárnap Wales ellen játszanak Aarhusban. Ezt megelőzően ma este barátságos meccset kötöttek le Szlovákia ellen, amelyet idegenben játszanak le.

“Amennyiben a következő napokban a helyzet nem rendeződik, akkor az U21-es dán válogatott áll ki a meccsre Wales ellen” – mondta Udvarácz Milán. “A szövetség befeszített, az Eriksen köré tömörülő válogatott játékosok szintén. Eriksen viselkedését amúgy is nehezen viselik el, ő a Tottenhamban fontmilliókat keres. A dánok azt mondják, hogy neki és a többieknek is kötelességük lenne ingyen játszani a válogatottban. Erre ezek a sztárok extra biztosítást akarnak kisajtolni a szövetségtől. Ezt a sportág irányítói egészen biztosan nem fogják megadni.”

A játékosok a szövetségre mutogatnak

Ma délelőtti hír, hogy futsaljátékosok is szerepelnek a dán labdarúgó-válogatott soron következő két találkozóján, miután a szövetség (DBU) nem tudott megállapodni a nemzeti csapatnál számításba vett labdarúgókkal. A dán futsalválogatott szövetségi kapitánya, Nikolaj Klein Saabye az Ekstra Bladet című koppenhágai napilapnak azt mondta, a játékosokra bízzák a döntést, hogy akarnak-e játszani a nagypályás nemzeti csapatban. Úgy tűnik a legfrissebb hírek alapján, hogy a dán válogatott kizárólag a teremfocisokra számíthat, mivel az alsóbb osztályú nagypályás klubok szolidaritást vállalnak az első osztályú egyesületekkel, amelyek már korábban jelezték, hogy nem tartják jó megoldásnak, ha egy-egy válogatott mérkőzésre csak azért hívják be focistáikat a keretbe, mert a nagy nevek nem hajlandók pályára lépni.

Eközben a játékosok – Christian Eriksennel az élen – kedden reggel újból elmentek a dán szövetség koppenhágai székházába, hogy megállapodjanak a szervezettel, ám annak képviselői nem is voltak hajlandóak tárgyalóasztalhoz ülni. Eriksen a játékosok szakszervezetén keresztül sajtóközleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy a labdarúgók készen állnak arra, hogy pályára lépjenek a mai és a hétvégi válogatott mérkőzésen is, de ennek feltétele, hogy a szövetség meghosszabbítsa egy hónappal a lejárt támogatói szerződéseket. A Tottenham középpályása úgy fogalmazott, hogy amennyiben sikerül dűlőre jutni, akkor “megmentjük a dán labdarúgás becsületét”. Eriksen hozzátette, mindig is Dániáért léptek pályára, s nem a nagy pénzekért.

“Meg kell oldanunk a konfliktust, ehhez viszont be kell fejeznünk az árkok mélyebbre ásását. Örömmel nyújtunk kezet a DBU-nak, igaz, ezt egyszer már megtettük, s akkor süket fülekre talált az ajánlatunk. Folyamatosan kapcsolatban állnak egymással az érintett játékosok, akik készek vállalni a válogatottságot ezen a héten. Azt javasoljuk, hogy a két válogatott meccs után, nyugodt körülmények között térjünk vissza a szerződések megvitatására, de le kell szögeznünk azt is, hogy az egésznek semmi értelme sincs, ha a DBU nem hajlandó velünk leülni. Azért is érdekes a szövetség hozzáállása számunkra, mivel a szóban forgó szerződések már évek óta működnek, s most csak egy hónappal szeretnénk azokat meghosszabbítani” – áll a közleményben.

Egyelőre nagy kérdés, hogy az afrikai válogatottaknál a múltban több esetben lefolyt anyagi vitákhoz (amelyek sokszor a játékosok sztrájkjához vezettek) kísértetiesen hasonlító ügy milyen véget érhet, de az biztos, hogy megint azzal kell szembesülnünk, hogy a sportélet egyes szereplőinek fontosabb a pénz, mint maga a sport.

HIRDETÉS

Navon TV-k most 2 év helyett 3 év garanciával kaphatók!

A kiemelt kép forrása: AFP

Leave a Reply