Usain Bolt komplikált bemutatkozása egy ausztrál focicsapatban

VIDEÓKKAL – Usain Bolt számára pénteken eljött a nagy nap: végre valahára pályára léphetett labdarúgó-mérkőzésen egy profi csapat játékosaként. A korábbi sprinterkirálynak azonban korántsem sikeredett tökéletesre a bemutatkozása, hiszen abban a csaknem húsz percben, amit a pályán tölthetett az ausztrál Central Coast Mariners együttesében, több, igen megmosolyogtató momentumot produkált. A jamaicai még messze van a profi szerződéstől, de lát esélyt arra, hogy a helyi bajnokság októberi kezdetére igazán jó focista váljon belőle.

Jött. Látott. De még nem győzött. Usain Bolt pénteken este első alkalommal léphetett pályára ausztrál labdarúgó-pályán csapata, az élvonalbeli Central Coast Mariners barátságos mérkőzésén a Coast Select amatőr együttes ellen. Az atlétikától tavaly visszavonult jamaicai sprinter augusztus eleje óta edz az ausztrál csapattal azzal az eltökélt szándékkal, hogy profi labdarúgóvá válhasson. Az, hogy ez a folyamat mennyi időt fog igénybe venni, szinte megjósolhatatlan, de a Sydney-től északra fekvő Gosford városának gárdájánál bíznak abban, hogy Bolt október végére, a helyi első osztályú bajnokság, az A-League kezdetére igen jó formába tud lendülni.

Usain Boltnak egyelőre nincsen profi szerződése, mivel azt csak a felkészülés végén kaphat, amennyiben a szakmai stáb úgy ítéli meg, hogy alkalmassá vált a labdarúgásra. A 100 és 200 méteres síkfutás világcsúcstartója és háromszoros olimpiai bajnoka a 71. percben állt be a barátságos mérkőzésen, de erősen látszott rajta, hogy még eléggé kényelmetlenül érzi magát a zöld gyepen, nem igazán sikerült átszoknia a rekortánról. A jamaicai sztár balszélsőként szerepelt a találkozón, de első labdaérintése eléggé komikusra sikeredett, mivel egy teljességgel haszontalan passzt produkált. Ezután sorozatossá váltak a csapata számára igen kellemetlen megmozdulások a részéről, hiszen több kockázatos passzt hozott össze, s egyéb hibái is akadtak. Ebből talán nem nehéz kitalálni, hogy élete első gólját sem tudta megszerezni, s pénteki teljesítményét látva lehet, hogy erre (meg egyáltalán a hivatalos meccsen történő bemutatkozására) még igen sokat kell várni. Történt ugyanis, hogy egyik csapattársa centerezni próbált neki, csakhogy Bolt túl lassú volt, így ellenfele könnyedén elorozta előle a labdát. Paradoxon mesterfokon.

Mark Bosnich, korábbi Premier League-kapus szerint türelmesnek kell lenni Bolttal szemben.

“Nagyon sokat kell dolgoznia a technikai képzettségén, kérdés, a klub hajlandó-e ezt megvárni. A menedzser elvileg 12 hónapra tervez Bolttal, de türelemmel kell lenni” – mondta Bosnich.

Usain Bolt tehát egy nem túl hasznos debütálást hozott össze csapata sárga-kék mezében. A nyolcszoros olimpiai bajnok megindokolta performanszának okait a Fox Sportsnak nyilatkozva: “Kicsit ideges voltam, de ez eltűnt, amint pályára léptem.” Az egykori atléta hozzátette, hogy szerette volna többet birtokolni a labdát, de elismerte, hogy még nem volt “fizikailag készen”, bár sokkal jobb formában érezte magát, mint Ausztráliába érkezésekor. Usain Bolt később egy pozitív megjegyzést is tett azért: “Csodálatos volt pályára lépni és profin űzni a labdarúgást.” A Central Coast Mariners győzelmét hozó mérkőzést mintegy 10 ezer néző látta a helyszínen, de biztosak lehetünk abban, hogy amennyiben Usain Bolt szerződést kap a csapattól, s játszani is fog hivatalos mérkőzéseken, azzal jelentősen nőhet az ausztrál labdarúgás vonzereje.

https://youtu.be/FUq0h2vl10U

A Villám becenévre hallgató legendát rengeteg szurkoló várta a repülőtéren, amikor augusztus elején megérkezett Ausztráliába. Ez a tény nem csak a sportág, hanem maga Bolt számára is nagy élmény volt: “Boldog vagyok, hogy úgy érezhetem magam, mintha itthon lennék Ausztráliában”. Mindenesetre azt is le kell szögezni, hogy Usain Bolt nem egyszerűen csak arra figyel, hogy profi focistává válhasson, hanem arra is, hogy ezt minél magasabb szinten űzhesse. Ezt bizonyítja, hogy korábban a Borussia Dortmund is edzéslehetőséget adott neki, s járt tréningezés céljából Dél-Afrikában és Norvégiában is. Nagy álma, hogy egyszer magára ölthesse a Manchester United mezét a zöld gyepen, ugyanakkor egyelőre eléggé valószínűtlen, hogy valaha megvalósul. A jamaicai érkezése nem csak médiaszempontból egy nagyon pozitív dolog az élvonalban tavaly az utolsó helyen végzett Central Coast Mariners számára, hanem azért is, mert így jóval több szurkoló buzdíthatja a csapatot az új idényben.

Usain Bolt új szerepben (Forrás: DAVID GRAY/REUTERS)

Usain Bolt a tavalyi londoni világbajnokságon vonult vissza az atlétikától, ahol 100 méteren mindössze a harmadik lett. Mostantól karizmatikus személyisége új szenvedélynek hódol: a labdarúgásnak. Egyelőre több-kevesebb sikerrel.

A kiemelt kép forrása: DAVID GRAY/REUTERS

Leave a Reply