Vallásgyalázásért tiltottak el egy olasz élvonalbeli focistát

VIDEÓVAL – Rolando Mandragorának, az olasz első osztályú labdarúgó-bajnokságban, a Serie A-ban szereplő Udinese játékosának ki kell hagynia csapata hétvégi bajnoki mérkőzését, mivel eltiltották. Ez önmagában nem lenne hatalmas hír, azonban az ok, ami miatt a szankciót meghozta a liga, nem mindennapi: Mandragora Istent gyalázta a Sampdoria elleni legutóbbi bajnoki meccsen. A döntést finoman szólva sem övezi egyetértés az erős katolikus tradícióiról ismert Olaszországban.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Rolando Mandragora valószínűleg a jövőben éberebb lesz – lehet, hogy ezt gondolták magukban az olasz élvonalbeli labdarúgóliga (Lega Serie A) illetékesei, amikor a héten úgy döntöttek, hogy egy mérkőzésre szóló eltiltással sújtják az Udinese játékosát, amiért a Sampdoria ellen 1:0-ra megnyert találkozón blaszfémikus (valláskáromló, istenkáromló) kijelentéseket tett. Mindezt nem a bírók hallották meg a meccs közben, hanem a televíziós felvételek utólagos elemzése során állapították meg.

Az olasz első osztályú bajnokság küzdelmeit szervező liga illetékesei azt látták a tv-képeken, hogy a 21 éves labdarúgó “blaszfémikus megnyilvánulásokat tett, amiket az ajkainak a mozgásáról, vizuálisan állapítottak meg” – részletezte a kedden közzé tett fegyelmi jelentés, amely leszögezi, hogy “a megnyilvánulások megtörténte nem kétséges”. Rolando Mandragora – aki júniusban pályára léphetett az olasz válogatottban a későbbi világbajnok franciák elleni felkészülési mérkőzésen is – Szűz Máriát megsértette, Istent pedig egy kutyához hasonlította.

https://twitter.com/FrSerieAGoals/status/1034510053313839107

Az eltiltó határozat azt jelenti, hogy a Juventus egykori középpályása nem léphet pályára az Udinese Fiorentina elleni mérkőzésén a bajnokság harmadik fordulójában, vasárnap.

A szokatlan indokkal meghozott szankció korántsem ért el egyöntetű támogatást abban az Olaszországban, ahol a katolikus tradíciók rendkívül fontosak és köztiszteletben állnak még sok olyan ember körében is, aki egyébként semmilyen vallásnak sem követője.

Egyesek úgy vélik, hogy nem kellene a szólásszabadságot akadályozniuk a morális szabályoknak. Közéjük tartozik Carmelo Abbate újságíró is, aki “patetikusnak és abszurdnak” minősítette a döntést. Ami Daniele Pradét, az Udinese vezetőedzőjét illeti, nos ő is kiállt játékosa mellett, mondván, hogy ő egy jó ember, aki “legfeljebb csak egy figyelmeztetést érdemelt”.

Itáliában nem ez az első hasonló eset: 2010-ben Nicola Pozzit, a Sampdoria csatárát tiltották el ugyancsak egy mérkőzésre, amiért azt kiabálta meccs közben, hogy “Isten sertése”.

Vannak gondok egyébként az olasz labdarúgásban a véleménynyilvánítással. Tavaly októberben a Sportudvar is beszámolt róla, hogy a Lazio ultrái a második világháborúban fogságba esett és meghalt, az azt megelőző évek eseményeit azonban naplóba foglaló Anne Frankot Roma-mezben ábrázoló képeket helyeztek el a Stadio Olimpico azon lelátóján, amelyet a rivális fővárosi csapat drukkerei szoktak megtölteni a mérkőzéseken.

Az ügyből hatalmas botrány lett Olaszországban. Több Lazio-huligánt is kitiltottak az ország stadionjaiból, a klub pedig bocsánatkérés gyanánt megkoszorúzta a holokauszt áldozatainak emlékművét a római zsinagógában. A Lazio szurkolóinak nagy része azonban nem értett egyet a szankciókkal és “médiahisztériának” minősítette a történteket, s csatlakoztak hozzájuk a másodosztályú Ascoli ultrái is, akik bojkottálták a botrányt követő bajnoki fordulóban tartott megemlékezést, amelyen Anne Frank naplójából olvastak föl részleteket.

Azt hiszem, hogy azok, akik szoktak labdarúgó-mérkőzésekre járni, főleg azokon játszani akár profi, akár amatőr szinten, egyetérthetnek velem abban, hogy nem egy játékos van, akinek Isten jut eszébe káromkodás során. Nekem is volt olyan gimnáziumi évfolyamtársam, aki a betonpályán játszott meccsen nem éppen szép szövegkontextusba helyezte Istent, de képes volt a pályán hagyni mindezt, mivel azon kívül vallását gyakorló ember volt.

Nem tudom, hogy Rolando Mandragora hisz-e Istenben, s követ-e bármilyen vallást, de én sem vagyok teljesen biztos benne, hogy egy, a pillanat hevében elkövetett nem éppen szép cselekedetért, gondolatért érdemes ekkora büntetést kiszabni. A figyelmeztetés vagy a felfüggesztett eltiltás talán elég lett volna…

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Norbert Scanella/Panoramic

Leave a Reply