US Open: Tisztes magyar helytállás a nagy vihar közepette

Babos Tímea és Fucsovics Márton sem jutott be a második fordulóba a New York-ban zajló amerikai nyílt teniszbajnokságon, a US Openen. Babos Tímea Darja Kaszatkina, míg Fucsovics Márton Novak Djokovics ellen maradt alul, de mindketten remekül játszottak esélyesebb ellenfelükkel szemben. Teljesítményük nem csak azért nevezhető igen jónak, mert hatalmas hőségben kellett teniszezniük, hanem azért is, mert a magyar teniszben vihar kezd kialakulni. A forgatókönyv mondhatni a szokásos: a sportolóknak gondjuk van a szövetséggel, amely viszont válaszok helyett a nyilvánosság előtt az ilyenkor szokásos közhelyek puffogtatásával, a háttérben pedig fenyegetésekkel és lelki zsarolással igyekszik elejét venni a “lázadásnak”. Egyelőre kissé zavaros, hogy konkrétan kivel (az elnökséggel vagy a szakmai munka irányítóival) van problémája Fucsovics Mártonnak és Babos Tímeának, de az biztos, hogy valami nincs rendben.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Fucsovics Márton 3:6, 6:3, 4:2-re vezetett Novak Djokovic ellen a US Open 2. napján a 64 közé kerülésért, de a 13-szoros Grand Slam-bajnok megállította a szárnyaló magyart és 3 órás csatában, sorozatban tíz gémet nyerve megfordította a meccset.

Nem indult jól a mérkőzés, mert Djokovic a klasszikus receptet követve egyből kihasználta az „újonc” kezdeti bizonytalanságát, megilletődöttségét. A szerb adogatott elsőként, és a magyar nem tudta játékban tartani a labdát. A 2. játékban jöttek szépen az első szervák, vezetett is 30:0-ra, majd 40:30-ra Fucsovics Márton, de két ki nem kényszerített hibáért nagy árat fizetett. Különösen a második fájt, mert bréklabdánál, jó adogatás után előnyös helyzetben rontott tenyeressel. Djokovic úgy vezetett 12 perc elteltével 3:0-ra, hogy a magyar nem játszott rosszul.

Ettől kezdve Fucsovics Márton futott az eredmény után, és hiába teniszezett egyre jobban, a visszabrék nem sikerült. Bátran belement hosszú labdamenetekbe Djokoviccsal és többnyire ő nyerte ezeket, gyönyörűen játszott, egyszerre volt agresszív és türelmes. A szerb viszont nagyon taktikusan a fontos pillanatokra koncentrált. Egyszer került csak veszélybe adogatóként, amikor a szettért szervált: 0:30-nál felcsillant a remény, de két ki nem kényszerített hiba tenyeressel elég volt ahhoz, hogy még a fogadóelőnyig se jusson el Fucsovics Marci és elmenjen a játszma.

Forrás: AFP/TIMOTHY A. CLARY

A folytatás maga volt a csoda. Fucsovics Márton egyre ellenállhatatlanabbul teniszezett, és amire ritkán van példa: a szerbnek nem volt válasza a játékára. Hatalmas tenyeresekkel, okos fonák nyesésekkel nyerte a pontokat, és 3:2 után végre összejött a brék, amit meg is tudott tartani a játszma végéig, így egyenlített. A magyar láthatóan élvezte a játékot, nem lassított, és a 3. szettben egyre inkább világsztár ellenfele fölé nőtt. Labdája volt a duplabrékes 4:1-hez, de még így is vezetett 4:2-re. Aztán Djokovic, aki korábban már összetörte az egyik ütőjét, rendezte a gondolatait, ahogy szokta, és megfordította a játszmát.

Az extrém hőség miatt tíz perc szünetet kaptak a gladiátorok 6:3, 3:6, 6:4-es Djokovic vezetésnél, és a két harcos egymás mellett vett jégfürdőt az öltözőben. Ez a szerbet felfrissítette, a magyart lefagyasztotta.

A 4. játszmában már Djokovic akarata érvényesült, és végül 3 óra alatt 6:3, 3:6, 6:4, 6:0-ra nyert, ami leginkább azért bosszantó, mert Fucsovics Márton a keddi teniszével legalább száz játékos ellen nyerő lett volna, de még Djokovic ellen is esélye volt a szenzációra a 3. szett közepéig.

Bár győzött, inkább Djokovicsnak (j) volt oka gratulálni – Fucsovics Marci nem állt messze a csodától (Forrás: AFP/TIMOTHY A. CLARY)
Babos Timire is büszkék lehetünk

„Remélem, hogy képes leszek élvezni a játékot, a hangulatot, és végre el merem hinni, hogy egy Halepet és egy Sarapovát is meg tudok verni. Ha úgy jövök le a pályáról, hogy kitettem a szívem-lelkem, és mindeközben még élveztem is a játékot, elégedett leszek” – mondta Babos Tímea a US Open felvezetéseként, amely versenyre kedvenceként tekint legjobb női teniszezőnk.

A New York-i viadalon Babos Timi első ellenfele Darja Kaszatkina volt, akivel ezt megelőzően eddig egyszer találkozott a magyar teniszező: akkor Kaszatkina három szettben ment tovább Sydneyben.

Ezúttal is a 11. helyen kiemelt orosz kezdett jobban, s bár a soproni lány a játszma elején elvette ellenfele adogatójátékát, 4:2 után már nem tudott játékot nyerni, így Kaszatkináé lett az első szett 6:4-gyel.

A folytatásban aztán feljavult Babos Tímea, sokkal stabilabban tudta hozni a pontokat az első szervájából, és ez elbizonytalanította ellenfelét, aki rengeteg esélyt adott a magyar lánynak. Babos Tímea az első három játszmalabdáját még kihasználatlanul hagyta, 6:5-nél viszont már nem kegyelmezett, és egyenlített (6:4, 5:7).

A döntő szettben Timi brékelt először, utána viszont az első játszmában látotthoz hasonló visszaesés következett, az orosz ezt pedig kíméletlenül kihasználva lezárta a meccset, s 6:4, 5:7, 6:4-re nyert.

„Nem könnyű mondani valamit. Nagy és nehéz meccs volt, fizikailag és érzelmileg is rengeteget vett ki belőlem. Sajnálom, hogy nem sikerült nyerni. Picit sokként élem meg, hogy újra nem sikerült, erről korábban beszéltem is. Újra topjátékossal találkoztam, és volt esélyem a továbbjutásra. Nem egyszerű ezt végigcsinálni, itt maradni a párosra. De természetesen motivált vagyok a folytatásra!”– nyilatkozta Babos Tímea.

Kaszatkina ellenfele a fehérorosz Aljakszandra Szasznovics lesz a következő körben, Timinek pedig marad a párosverseny: a magyar teniszező és partnere, a francia Kristina Mladenovic második kiemelt duóként a Kirsten Flipkens, Alison Van Uytvanck belga kettőssel találkozik az első fordulóban.

Sajnos nem minden fenékig tejfel…

Egy helyet rontva 41. a férfi teniszezők legfrissebb, hétfőn kiadott ATP-világranglistáján Fucsovics Márton. Egy héttel ezelőtt karriercsúccsal 40. volt, azután viszont Winston-Salemben az első fordulóban búcsúzott. Noha főtáblás volt az 53 millió dollár összdíjazású US Openen, vele kapcsolatban most mégsem az volt a téma, hogy a sorsolás szeszélye folytán áldás vagy átok-e Novak Dojokovic ellen kezdeni New Yorkban. Nem is akárhol, hiszen az összecsapás színhelye a centerpálya, a csaknem 24 ezer férőhelyes Arthur Ashe stadion. Ha visszaemlékezünk a füves és a salakpályás szezon előtti, év eleji kemény pályás versenyekre, Fucsovics Marci az Ausztrál Openen is összekerült egy sztárral, Roger Federerrel. Igaz, a korábbi svájci világelsővel csak a 4. körben találkozott, előtte a moldovai Radu Albot, a 13. kiemelt Sam Querrey és az argentin Nicolás Kicker jelentette akadályon is túl kellett jutnia.

A Djokovic elleni esélylatolgatás mellett azonban a sportág hazai rajongóinak az osztja meg a figyelmét, vajon mikor és miért romlott meg Fucsovics Márton viszonya a Magyar Tenisz Szövetséggel (MTSZ), aminek következményeként kérdésessé vált a játéka az amúgy az utóbbi hetek szabálymódosításai nyomán gyakorlatilag fölöslegessé vált csehek elleni Davis-kupa-párharcban.

(Az új lebonyolítás alapján jövő februárban játszik majd 24 csapat, 12 helyért a 2019 novemberi, 18 csapatos Davis-kupa-indulásért. A 12-höz jön majd az idei négy elődöntős és két szabadkártyás válogatott. Minket a 24 csapatos februári esemény érint. Ha legyőzzük a cseheket, akkor garantáltan ott vagyunk abban a mezőnyben, de vereség esetén is szinte biztos, csak nem kiemeltként. A játékosok sem nagyon értik, mi értelme van a szeptemberi mérkőzésnek ezek után.)

A hivatalos Facebook-oldalán ugyanis arról számolt be a sportoló, hogy nem tud olyan lelkesedéssel és elszántsággal készülni a szep­tember 14. és 16. között esedékes mérkőzésekre, mint ami korábban jellemezte. Az elmúlt kilenc évben 39 DK-mérkőzésből 25-öt megnyerő Fucsovics Márton szerint valami megtört, azt tapasztalja, a szövetség nem adja meg azt az elismerést, amelyet az elért eredmények alapján megérdemelnének a csapattagok és az őket felkészítő edzők. Jelezte, hogy nem jók a feltételek, nem megfelelő a légkör a további sikeres szerepléshez.

“A menedzserem is kezdeményezte a szövetségnél, hogy üljünk le, és őszintén beszéljünk a gondokról. A párbeszéd, a problémák tisztázása helyett annyi jutott vissza hozzám, hogy ha Fucsovicsnak nem tetszik a helyzet, akkor nem kell játszania” – írta a nyíregyházi születésű teniszező.

A posztból úgy tűnik, Fucsovics Marcinak elsősorban Köves Gábor szövetségi kapitánnyal lehet konfliktusa. Bár a szakembert nem nevezte meg, azt kiemelte, hogy korábban mindig az aktuális Davis-kupa-kapitány képviselte a játékosokat a szövetségi kérdésekben, ám „sajnos a mostani kapitányra ebben nem számíthattak”, ráadásul az is kiderült, hogy a pályán nincs megfelelő összhang közöttük.

Érdekesség, hogy Fucsovics Márton tegnap esti meccsének szakkommentátora éppen Köves volt az Eurosporton…

Mason, 2018. augusztus 17. Fucsovics Márton a svájci Stan Wawrinka elleni, esõ miatt újrajátszott mérkõzésen az egyesült államokbeli Cincinnatiben zajló keménypályás tenisztorna nyolcaddöntõjében az ohiói Cincinnatitõl mintegy 40 kilométerre levõ Masonban 2018. augusztus 17-én. (Forrás: MTI/EPA/Mark Lyons)

Fucsovics Márton kudarcként élte meg ezt a küzdelmet a szövetséggel, amely ráadásul elvonta a figyelmét, és nem segítette az elmúlt két hónapban az eredményes szereplését. Ahogy fogalmazott: jellemző a mostani hozzáállásra, hogy három héttel a csehek elleni sorsdöntő mérkőzés előtt még senki nem kereste meg a közelgő Davis-kupa-meccsel kapcsolatban. Hetek óta vele népszerűsítik az eseményt, csak ebből gondolja, hogy a szövetség számít a játékára. Nehezen tudja elképzelni, hogy pályára lép a csehek ellen – tette hozzá Fucsovics Márton.

A Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) – az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint – csak az első számú magyar férfi játékos közösségi oldaláról értesült arról, hogy a teniszező kérdésessé tette Davis-kupa-szereplését a csehek ellen.

“A szövetség több mint egy hónapja felvette a kapcsolatot Fucsovics Márton új menedzsmentjével, így pontosan tudta, hogy számítunk rá” – írták.

Az MTSZ álláspontja szerint megállapodásuk van a játékossal, és „a Facebookon leírt egyéb tények sem fedik a valóságot, de nem gondoljuk, hogy a nyilvánosság előtt kellene kitárgyalnunk ezt a témát”.

Fucsovics Márton az Origónak vasárnap adott interjúban az ominózus Facebook-bejegyzést firtató kérdésre ennyit felelt:

“Az edzéseken ki tudtam kapcsolni, meg egyébként is ki tudtam ezt zárni. Sőt, kicsit még meg is könnyebbültem, hogy végre kijött belőlem. Hetek óta beszéltem a menedzseremmel, az edzőmmel erről, hogy mi legyen. Hamarabb kellett volna, de most jött el az ideje. Nem személyeskedtem, nem vádaskodtam, minden szavamért vállalom a felelősséget.”

Korábban főleg a csapatsportágakban, például a férfi kézilabdázóknál Nagy László esetében fordult elő, hogy egy játékos nyílt levélben sorolta fel a válogatottbeli szerepléssel kapcsolatos aggályait. Nagy több konkrét problémára is kitért, például a napidíj és a biztosítás kérdésére. Fucsovics Márton viszont nem nevezte meg konkrétan, min kellene változtatni, soraiból legfőképp személyes ellentét olvasható ki. Köves Gábor azt nyilatkozta ez ügyben a Nemzeti Sportnak, hogy ő mindig a játékosok mellett áll. „Úgy tudom, Marcinak sohasem volt problémája velem, nekem sem vele. Azt nem tagadom, hogy az edzőjével, Sávolt Attilával már volt összetűzésünk. De ha Marcinak gondja van, akkor velem kellene megbeszélnie négyszemközt” – mondta Köves, aki természetesen a tegnapi közvetítésben elismerően beszélt Marci Djokovics elleni teljesítményéről.

S ha már a meccs ismét szóba került, érdemes idézni Marcinak a találkozó után az Origo számára adott nyilatkozatából az utolsó sorokat:

“Örülök annak, hogy sikerült teljesen kizárnom mindazt, ami a pályán kívül történt az elmúlt napokban. Azt viszont nem tudom elfelejteni, hogy a szövetségi dolgozók múlt péntek óta folyamatosan lelkileg zaklató, bántó e-maileket és SMS-eket írtak nekem.”

Babos Tímea is beszállt

Babos Tímea szombaton szabadnapot kapott edzőjétől New York-ban, s ki is használta az alkalmat arra, hogy posztoljon egyet Facebook-oldalán:

“Bár sok fontos feladatom van a közelgő US Open előtt, mégsem mehetek el szó nélkül Fucsovics Marci tegnapi bejegyzése mellett. Mivel én már hat (igen, jól olvastátok, HAT) éve törekszem -eredménytelenül- egy konstruktív, hosszú távú kapcsolat kialakítására a Magyar Tenisz Szövetséggel, ezért szomorúan bár, de meg kell állapítanom, hogy nemcsak, hogy megértem, hanem támogatom Marcit és csapatát.

Őszintén mondhatom, hogy én mindig is becsülettel és büszkén képviseltem a hazámat a különböző világversenyeken és látva azt, hogy más, hozzánk hasonlóan nem kimondottan tenisz nagyhatalmak, mennyire megbecsülik a játékosaikat, különösen fájó a Szövetség hozzáállása.

Én természetesen továbbra is azon leszek, hogy öregbítsem Magyarország hírnevét a világban, és csak remélni tudom, hogy a Magyar Tenisz Szövetség is változtat az őket évek óta jellemző, ránk nézve abszolút méltatlan hozzáállásán. Bízom abban, hogy ha megkapjuk a minket megillető erkölcsi támogatást és tiszteletet, még nagyobb sikerekkel örvendeztethetjük meg a teniszrajongókat.

Hajrá magyarok!”

Babos Tímea az Origónak vasárnap adott interjúban nem kívánt részletesen beszélni a Fucsovics Márton melletti kiállásról, csak annyit mondott, hogy fontos és érdemes kiállni Marci mellett.

Ebben abszolút igaza van…

Temesvári és Markovits is megszólalt

Babos Tímea után a korábbi Grand Slam-győztes, jelenleg az MTK-nál edzőként dolgozó Temesvári Andrea, illetve a Vasas SC elnöke, Markovits László is megszólalt Fucsovics Márton pénteki, a Magyar Tenisz Szövetséget bíráló bejegyzése kapcsán.

Temesvári és Markovits „a látványos kirakat mögötti rengeteg kezeletlen problémáról ír”, amik ha nem is biztos, hogy összevágnak Fucsovics Márton problémáival, rámutatnak, hogy nagyobb lehet a gond a szövetségnél, mint azt sokan gondolták.

Temesváriék nem az elmúlt évek eredményeit vitatják, vagyis Babos Tímea és Fucsovics Márton eredményeit, a kiemelt kormányzati támogatást, a felnőtt és utánpótlás nemzetközi versenyek rendezését, a Nemzeti Edzésközpont felépülését, a Davis-kupa sikereket, vagy épp a tehetséges fiatalok feltűnését, hanem az ezek mögötti gondokra próbálják felhívni a figyelmet.

“A háttérbe tekintve egyértelmű ugyanis, hogy egyáltalán nincs működő szakmai rendszer, ezen a téren gyerekcipőben járunk.

A tenisz az egyik legköltségesebb sportág, kevesen tudják finanszírozni, így a merítési lehetőség is jóval szűkebb, tehát már csak a létszám tekintetében is komoly a lemaradás. A Szövetség egyik legfontosabb feladata lenne a bázis növeléséhez szükséges feltételek biztosítása.

Az a kevés utánpótlásműhely, ahol még mindig komolyabban foglalkoznak a tenisszel, alig kap anyagi támogatást. Szakemberhiány van, nincsenek továbbképzések, a meglévő, még kitartó edzők pedig anyagilag és erkölcsileg sincsenek megbecsülve. A vidéki teniszműhelyek pedig még ehhez képest is kilátástalanabb helyzetben vannak.

Eközben a Szövetség elkezdett klubként működni, az állami támogatásoknak köszönhetően egyfajta konkurenciájává vált a kluboknak, ami semmiképpen nem egészséges helyzet, szereptévesztés, mert a felek ellenérdekeltté váltak.

Kiemelik, hogy bár valóban nagy eredmény, hogy Budapestre hoz a szövetség egy ATP-tornát, de ez nem történhet azon az áron, hogy mobillétesítmények felállítására és lebontására megy el több száz millió forint, miközben a fenti problémák sokasodnak. „Abból a pénzből, amit a Szövetség az elmúlt években a nemzetközi versenyrendezésre költött, egyes utánpótlásműhelyek helyzetét évtizedekre meg lehetett volna oldani” – áll a közleményben.

Mindebből, amit leírtam, jól látszik, hogy a hazai tenisz megnövekedett sikeressége csak felületes, mivel közben “odalent”, az utánpótlás-nevelés és egyáltalán a hazánkban még működő profi teniszklubok szintjén igen súlyos egzisztenciális problémák vannak, amelyek könnyen elvezethetnek oda, hogy kipukkad a lufi, és akkor megszűnhetnek azok a műhelyek, amelyek az elmúlt években a legjobb magyar játékosokat nevelték, s abba már nem is szeretnék belemélyedni, hogy ilyen esetben mi történne…

Remélem, végül sikerül egy mindenki számára megfelelő megoldást találni a Fucsovics Márton és mások által fölvetett problémákra, s a szövetség nem fogja homokba dugni a fejét, pláne nem fog gőgösen fenyegetőzni, ahogy azt állítólag tette a háttérben…

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: sportfaktor.hu

Leave a Reply