Ismét nagy hullámok csaptak föl az uszodákban: csúnya dolog derült ki a magyar szövetség elnökéről

Még csak egy év sem telt el azóta, hogy Wladár Sándor olimpiai bajnokot választották a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnökévé az igen viharos Gyárfás-Bienerth-korszak lezárásaként, de most ő is igen kínos helyzetbe került. Amíg Gyárfásék idejében a pénzügyekkel, Bienerth Gusztáv rövidke regnálása során pedig a szövetség és a sportág szereplői közti viszonnyal voltak súlyos problémák, addig Wladárról most az derült ki, hogy trágár, obszcén kifejezésekkel illette Szepesi Nikolett egykori úszót egy magánbeszélgetés során, amit rögzített valaki. Az elnök elismerte, hogy minősíthetetlen hangnemben beszélt az amúgy szexügyei és botránykönyve miatt ismertté vált korábbi úszóról és bocsánatot kért, de ugyanakkor jogi lépéseket tesz a szivárogtatók ellen.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Wladár Sándor olimpiai bajnokkal, a Magyar Úszó Szövetség elnökével kapcsolatban rá nézve súlyosan terhelő hangfelvétel került a TV2 hírműsora, a Tények birtokába szerdán.

A csatorna szerkesztőségébe eljuttatott anyagon megengedhetetlen hangnemben beszél Wladár Sándor, a szövetség elnöke az egyik úszónőről:

„Szepesi, hagyjad már… egy gec*nyelő ku**a volt, mindenki mindenki megb***ta. Sajnos én nem ba***tam meg. Megba***am volna szívesen.”

Makai Gábor klinikai szakpszichológus a TV2 Mokka című műsorában arról beszélt csütörtökön reggel, hogy ez súlyos, szexuális jellegű verbális agresszió. Az a véleménye, hogy aki így beszél – azaz Wladár Sándor kétszeres olimpiai bajnok úszó, a magyar szakszövetség elnöke – , annak felelnie kell a tetteiért, ez nem maradhat következmények nélkül. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus is egyértelmű gondolatokat mondott a botrányról a műsorban: szerinte Wladár Sándor szavai kimerítik a verbális szexuális zaklatás fogalmát.

Wladár nem is próbálta tagadni

Wladár Sándor, látva – illetve hallva – a dolgokat, nem is próbálta kimagyarázni magát a súlyos kifejezések alól, s az alábbi közleményben elismerte tettét még azelőtt, hogy a TV2 Tények csütörtökön este újabb részleteket hozott volna nyilvánosságra a felvételből.

A közleményt alább változtatás nélkül közlöm:

„A mai nap folyamán a TV2 Mokka című adása újból hírt kreált egy az idén májusban már nyilvánosságra került, több mint egy évvel ezelőtt törvénytelenül, tudtom nélkül rögzített magánbeszélgetés részletéből. A felvétel készítője mindeddig nem vette a bátorságot, hogy személyét felfedje.

A Magyar Úszó Szövetségben az elmúlt egy esztendőben felállt egy kiváló csapat, amely nagyszerű munkát végez – ezt a magyar úszótársadalom is elismeri, a kiváló eredmények pedig újból és újból bizonyítják, a sportág folyamatosan világszínvonalon teljesít. Büszke vagyok arra, hogy ezt a sportágat, ezt a csapatot vezethetem, hogy a válogatottak menedzselése, illetve a szövetség programjainak felfuttatása új szintre került. Ezzel szemben az elmúlt egy év során ezt az egyetlen ügyet voltak képesek előásni a múltamból, és azt személyemmel szemben felhasználni – ez elégedettséggel tölthet el, bár elismerem, hogy a nyilvánosságra került mondatok harmadik fél számára bántóak lehetnek.

Fontosnak tartom tisztázni, hogy Szepesi Nikolettel kiváló sportbaráti kapcsolatban vagyunk, voltunk, közöttünk soha semmilyen személyes konfliktus nem volt. Miután tudomásomra jutott, hogy egy magánbeszélgetésemről vélhetően hangfelvétel készült, haladéktalanul megkerestem Nikit, és elnézést kértem tőle az általam használt kifejezésekért. Niki biztosított róla, hogy nem neheztel rám, és kifejezte, hogy ezután is sportbaráti tisztelettel gondol rám. Részemről ezzel az ügyet lezártnak tekintem.

Az ügynek ugyanakkor jogi következményei lesznek, hiszen mind a hangfelvétel készítése, mind annak felhasználása törvénytelen, az elkövetett bűncselekmény jogkövetkezményeivel pedig kinek-kinek számolnia kell. A szükséges jogi lépéseket megteszem.

dr. Wladár Sándor
elnök”

Az elnök részéről tehát ennyivel el lett intézve ez az ügy, de a későbbiekben írok még arról, hogy a Magyar Úszó Szövetségnél hogyan is viszonyulnak a csúnya beszédhez…

De ki az a Szepesi Nikolett?

Fiatalabb olvasóim számára, akik mondjuk csak négy-öt éve kísérik figyelemmel az úszósport történéseit, elsőre talán ismeretlen lehet Szepesi Nikolett neve, holott egy még mindig csak 30 éves és rövidke pályafutása során számos sikert elért úszóról van szó, aki öt éve vonult vissza.

18-szoros magyar bajnok, kétszeres junior-Európa-bajnoki bronzérmes és egy ízben a felnőtteknél is harmadik helyezést ért el 200 méteres hátúszásban. A hát volt a fő száma, 18 magyar bajnoki aranyérméből 14-et ebben a műfajban hozott össze, emellett a váltóban három, 200 vegyesen pedig egy alkalommal állhatott a dobogó tetejére.

2009 januárjában bejelentette visszavonulását, majd szeptemberben a visszatérését. A 2009-es rövid pályás Európa-bajnokságon 100 méteren 12., 200 méteren hatodik lett. 2010 januárjában a Nemzetközi Úszó Szövetség egy évre eltiltotta, mivel visszatérését hivatalosan nem jelentette be, és így aktív versenyzőként továbbra is mentesült a doppingellenőrzések alól. Ezt követően, mivel a NOB akkori rendelkezései szerint a következő olimpián sem indulhatott, újra visszavonult.

2017. augusztus 15-én a budapesti Masters világbajnokságon országos csúccsal bronzérmes lett 200 háton, a 30-34 év közötti kategóriában 2:29.04-es idővel.

Szepesi Nikolett nem sokkal 2013-as, végső visszavonulását követően Én, a szexmániás címmel könyvet adott ki, amelyben nagy őszinteséggel és kizárólag 18 éven felülieknek ír hatperces menetekről, elementáris szexről, gyerekeket molesztáló felnőttekről. Ahogy lenni szokott, egyből botrány lett, az uszodákban forrt a víz, a könyvben említett egyik eset miatt (állítása szerint 13 éves korában akkori klubja, a Bp. Spartacus gyúrója molesztálta az uszodában) nyomozás is indult. Az Én, a szexmániás a könyv-toplisták élén állt akkoriban, mondhatni, természetesen.

Szepesi a HVG-nek nem sokkal a könyv megjelenése után adott interjúban arra a kérdésre, hogy miért tartja magát szexmániásnak, ennyit felelt:

“Számomra ez egyszerű: aki imádja a szexet, akinek a pillanatnyi kielégülés mellett jóval többet jelent.”

Arról is beszélt az interjúban, hogy számára a szex elfeledtette arra az időre a számlák, hitelek és más nyomasztó gondolatok súlyát. “A szexualitás pedig sokunk számára nagy erő: hosszan keressük a nagy őt. Azt a nagy őt, akivel a szex egyszerű, akivel a szex nem jelent semmilyen szorongást. Sokminden más mellett ez is a nagy ő szerepe.” – tette hozzá.

Szepesi Nikolett a könyvben több ismert embert is körülír, így pl. egy magyar válogatott férfi vízilabdázót (Szőke fürtök, angyalarc és mellé egy komoly kapcsolat – család, gyerekek – írta róla). De fölelevenedett Janics Natasa többszörös olimpiai bajnok kajakos is, akit a “Magyarországot botrányos körülmények között itthagyó szőke kajakos lányként” azonosított.

Gyorsan leszögezte ugyanakkor azt is, hogy nem volt célja az, hogy bárkit is megbántson, ezért egy olyan szereplő sem került a könyvbe, akit 100%-osan be lehetne azonosítani.

“Az olimpiai győzelemhez vezető út eldobott kotonokkal, ondóval teli zsebkendőkkel, rövid, tartalmatlan, érzelmektől mentes k…sokkal van kikövezve” – így vélekedik a dicsőséghez vezető útról a könyvben Szepesi Nikolett, aki az interjúban eme mondatra úgy reagált, hogy “nem gondolom, hogy más utak nem hasonló akadályokon és folyosókon vezetnének át. Én a saját életemet, a saját utamat mutatom be. Amúgy szerintem minden zárt közösségben szerepe van a szexualitásnak. Az eltitkolt vágyak, elhallgatott sóhajok is hatással vannak például egy munkahelyi csapat működésére, ritmusára”.

Érdekesség, hogy Szepesi könyvének kerettörténetei Barcelonában játszódnak, amelyet a legjobb, a leghangulatosabb és a legdögösebb városnak tart.

“Barcelona csodás, de nekem a focicsapat a lényeg. Káprázatos, hogy milyen tökéletes az összhang, a valódi csapatjáték náluk.”

Az egykori sportolónő arról is igen nagy őszinteséggel vall az írásműben és vallott a korabeli interjúban is, hogy mit gondol az úszásról, mint sportágról: “Az úszás alapvetően monoton sport. Faltól falig és vissza. Nem olyan, mint egy csapatsport, vagy egy küzdősport, vagy például az evezés, ahol mindig jön egy újabb hullám. Egy ilyen monoton sportnál számomra nagyon fontos volt a feloldás, a feltöltődés. Számomra akkor a bulizás, a hedonizmus volt az, ami kikapcsolt és energiával látott el. A medencében az ember egyedül van, csendben küzd. Ezt nagyon aktívan tudtam csak ellensúlyozni.”

Az újságíró arra is rákérdezett a beszélgetésben, hogy mi a különbség a vad, elementáris ba…s és a tisztító kú..s között, s hogy nem sajnálja-e, hogy nem az úszásba fektette az energiáit? Szepesi Nikolett erre annyit felelt, hogy ebből nyert energiát az úszáshoz.

A sok szexuális “eseményből” fakadóan adta (és ma is adná) magát az a kérdés, hogy nem féltek-e Szepesiék a WADA-tól, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségtől, miközben két futam között sokat buliztak?

“Én nem féltem a WADA-tól. Sokat buliztam, buliztunk, de ez soha nem veszélyeztette az élsportot. Sportolók voltunk és éjjelente hedonisták is néhányan, de alapvetően ez mind arról szólt, hogy elérjük a célunkat, hogy nekünk szóljon a Himnusz.”

A botránykönyv megjelenése komolyan borzolta a kedélyeket a magyar úszósportban. Az ezzel kapcsolatos kérdésre így válaszolt az interjúban: “Az én történetem nagy része tíz éve játszódik. Ma remélem, nem fordulnak elő ilyen esetek. De nem lehet elégszer elmondani, hogy a szülőknek és a sportolók környezetének minden apró jelre fokozottan oda kell figyelniük. Az áldozatok nehezen beszélnek, és jó megoldást szinte sosem látnak. Nem kell félni az élsporttól és őszintén remélem, hogy ami velünk történt, az ma már nem történhet meg.”

Bízzunk abban, hogy az, ami Szepesiékkel tíz évvel a könyv megjelenése előtt történt, tényleg nem történhet meg manapság.

Nem most kezdődött

A 24.hu jegyzi meg, hogy a kérdés az, vajon miért pont most hozakodott elő a TV2 azzal az üggyel, amit a fullánk.hu már májusban, a szövetség közgyűlése előtt megírt. Információk szerint erre keresi most a választ a Magyar Úszó Szövetség több tagja is.

A fullank.hu az a lap, amelyik eddig szinte az összes úszóbotrányt kirobbantotta. Feltűnően jó információi vannak, amelyek jobbára egy szószátyár embertől, Hornyák Viktortól, a magyar úszótársadalom örökös ellenzéki vezérétől származnak, akit sorozatos botrányai miatt tavaly novemberben három évre eltiltottak minden, a sportággal kapcsolatos tevékenységtől.

A történet szerint Hornyák 2017 szeptemberében együtt utazott Debrecenben Wladárral, és ezek szerint akkor készítette valaki a TV2 által most bemutatott a hangfelvételt, amelyből Hornyák szó szerint idézett már a májusi fullánk-cikkben is.

Az is történelem, hogy a lap megkeresésére akkor Wladár írásban azt válaszolta:

“Lehetségesnek tartom, hogy két férfi közötti magánbeszélgetés során az Ön e-mailjében nekem tulajdonított kijelentések elhangozhattak, a részletekre azonban már nem emlékszem, a szövegkörnyezetből kiragadott módon történő kiemelése azonban félreértésre adhat okot. Arra viszont igen, hogy ez egy magánbeszélgetés volt, mely tartalmának nyilvánosságra hozatalához kifejezetten nem járulok hozzá.”

A TV2 most mégis nyilvánosságra hozta az ominózus beszélgetést…

A fullánk májusban megkereste Szepesi Nikolettet is, aki írásban úgy válaszolt, Wladár tájékoztatta, hogy mi történt, de ennek ellenére nem neheztel rá.

No de mi van a csúnya beszéddel?

Ígéretemhez híven rátérek arra, hogy milyen viszony fűzi a Magyar Úszó Szövetséget az uszodai csúnya beszédhez. 

A szövetség ugyanis nemrég egy gyermekvédelmi programot indított, amelynek célja állítólag egy olyan jelzőrendszer felállítása, ahol bárki bejelentést tehet, ha azt tapasztalja, hogy egy gyermek veszélyben van az uszodában, mert az edző bántja.

Ez nemcsak akkor fordul elő, ha egy felnőtt megüt egy gyermeket, hanem akkor is, ha csúnya, megalázó, mocskos szavakkal beszél hozzá.

“A legnagyobb probléma, hogy az edzők úgy beszélnek a gyerekekkel, mint a kocsis. Röpködnek az alpári kifejezések. A kicsikben pedig az rögzül, hogy ez a normális. Ezen feltétlenül változtatnunk kell” – mondta a program sportszakmai szakértője és az utánpótlás-bizottság elnöke, Törös Károly a Borsnak, aki hozzátette, hogy Magyarország ebben a tekintetben több évtizedes lemaradásban van az úszás többi nagyhatalmához képest.

Tehát miközben a programban fennkölten hirdetik, hogy meg kell tisztítani az uszodákat, vagyis az úszóedzők beszélhetnének szebben is, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Wladár Sándor is előszeretettel használja a verbális agressziót, ráadásul egy olyan egykori úszónővel kapcsolatban, akit fiatalkorában molesztáltak.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Youtube-képkivágás

Leave a Reply