Mégsem kell tippmikszülni a Serie A-hoz!

Nem akármilyen fordulatot vett az olasz labdarúgó-bajnokság, a Serie A hazai közvetítési jogai körüli bonyodalom. A DIGI Sport pénteken este bejelentette, hogy újabb három évre megszerezte a liga közvetítési jogait, vagyis a Spíler TV és a TV2 Csoport csúnyán elbukott. Ahogy arról tegnap délutáni bejegyzésemben beszámoltam, Olaszországban komoly botrány alakult ki a Serie A gyártási jogainak értékesítése körül, mivel az azokat elsőre elnyerő spanyol-kínai céget (amely a Spílernek adta el a magyar közvetítési jogokat) utólag kizárták a folyamatból különböző szabálytalanságok miatt. A gyártási jogok így visszakerültek a Sky Italiához, amely az elmúlt években is együttműködött a DIGI Sporttal a magyarországi közvetítések terén. Cristiano Ronaldo juventusos bemutatkozását ma este tehát nem csak a Tippmixpron, hanem a DIGI Sporton is láthatjuk.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Az alábbi közlemény jelent meg a DIGI Sport honlapján tegnap este:

“Hosszú találgatások után eldőlt, hogy Magyarországon továbbra is a DIGI Sport csatornák közvetíthetik az olasz labdarúgó bajnokság mérkőzéseit. A DIGI Csoport 2018. augusztus 17-én írta alá az erről szóló szerződést az IMG Media-val, így újabb 3 évig birtokolhatja a Serie A közvetítési jogait. Olaszország legjobb klubcsapatainak összecsapásai a DIGI Sport és a DIGI Online műsorkínálatában is elérhetők lesznek, így a társaság ügyfelei holnaptól bárhol és bármikor izgulhatnak kedvenceikért.

Az olasz első osztályú labdarúgó-bajnokságnak magyar vonatkozása is van, hiszen Nagy Ádámra a jelek szerint az idei szezonban is számít a Bologna. Ráadásul nemrégiben edzőcsere volt a csapatnál, így abban is bízhatunk, hogy idén még többet szerepel majd, mint tavaly. További érdekesség, hogy a július 15-ei VB döntőn pályára lépett játékosok legtöbbje – összesen nyolcan – ősztől a Serie A-ban folytatja a szezont.

A DIGI Csoport továbbra is nagyra értékeli ügyfelei hűségét és elkötelezett a sportrajongók magas szintű kiszolgálása iránt. A vállalat ezért arra törekszik, hogy folyamatosan bővítse televíziós kínálatát, valamint növelje a szolgáltatási területén található, nagy sávszélességű internettel lefedett háztartások számát.”

Vagyis mégsem azon a Spíler TV-n lesznek láthatóak a Milan, a Juventus vagy a Roma mérkőzései, amely májusban nagy örömmel jelentette be a jog megszerzését.

A tegnapi cikkemben részletesen foglalkoztam a Serie A közvetítési jogai körüli cirkusszal. Mint ismert, májusban a TV2 Csoport szerezte meg a jogokat a gyártási jogok új tulajdonosától, a Mediapro nevű spanyol-kínai cégtől. Csakhogy több olasz klub elnöke is fölháborodott azon, hogy egy spanyol hátterű cég tette rá a kezét az olasz élvonal gyártási jogaira (ebbe beletartozik a közvetítési jel továbbítása, a műholdparaméterek beállítása és az adás megjelenése is), ráadásul kiderült, hogy a Mediapro nem kíván élni a jogokkal, hanem tovább akarja adni azokat. Emiatt a milánói bíróságon per indult, amely során kiderült, hogy a cég megszegte a versenyszabályokat és emellett a jogok megvásárlása során letett bankgarancia körül is aggályok merültek fel.

Így végül a bíróság megsemmisítette a Mediapro szerződését és új pályázat lefolytatására kötelezte az olasz labdarúgóligát. Ezen a pályázaton pedig az eddigi gyártási jogtulajdonos, a Sky Italia szerezte meg a jogok kétharmadát, ami azt jelenti, hogy 266 mérkőzés gyártási jogaival ez a cég rendelkezik. A maradék 114 találkozót a Perform nevű internetszolgáltató szerezte meg, amely a világhálón tervezi közvetíteni ezeket a meccseket. A két cég között egyeztetések zajlanak arról, hogy Olaszországban ne kelljen két előfizetés a Serie A követéséhez.

Az olaszországi huzavona természetesen kihatással volt a nemzetközi közvetítési jogok értékesítésére is, hiszen a közvetítőtársaságok a gyártási jogokkal rendelkező cégtől kapják a közvetítőjelet. Nemcsak Magyarországon, hanem számos más európai országban is az új pályázat miatt egészen mostanáig nem született végleges döntés arról, mely adók adhatják a mérkőzéseket. Nem csak hazánkban rendeződött a minap a probléma, hiszen a DIGI Romániában is bejelentette a Serie A közvetítését.

A mostani fejlemények igen kellemetlenül érintik a TV2 Csoportot, amely mint ismert, nagy bevásárlásba kezdett a focis jogok piacán a nyáron, hiszen megszerezte a spanyol bajnokság és a Bajnokok Ligája közvetítési jogát is. A La Liga küzdelmei tegnap este megkezdődtek, s az egyelőre szinte sehol sem fogható Spíler2-n le is adták az első két mérkőzést.

A Serie A elbukása azonban nagy kudarc a cég számára, hiszen mindenki azt feltételezte az új pályázat kiírásakor is, hogy a TV2 Csoportnak több pénze van a vásárlásra, mint a DIGI-nek. Csakhogy a tegnapi írásomban arról is beszámoltam, hogy az angol és a spanyol bajnokság, valamint a Bajnokok Ligája közvetítése éves szinten közel ötmilliárd forintjába kerül a cégnek, ami a 34 milliárdos árbevétel mellett igen nagy tételnek számít.

Tehát az sem kizárt, hogy nem is indultak az új liciten, de ha mégis, akkor a DIGI vagy megelőzte őket, vagyis látva a Spíler2 foghatósága körüli bohóckodást több pénzt áldozott a jog megszerzésére, vagy pedig a Sky Italiával, a gyártási jogok tulajdonosával fönnálló több éves partnerség volt a döntő faktor.

Akármi is az igazság, a TV2 Csoport hülyét csinált magából, hiszen májusban bejelentette a Serie A megszerzését, ám már június közepétől fogva tudatosan kerülte a további kommunikációt ezzel kapcsolatban, mígnem tegnap kiderült, végleg elbukta a jogot. Némiképp persze a DIGI Sportot is lehet cikizni, hogy tavasszal nagy sírás-rívás közepette elbúcsúztatta az olasz bajnokságot, most pedig ismét közvetíteni fogja a mérkőzéseket, de ebben a történetben igazából mindenki a körülmények áldozata lett, ki kisebb, ki nagyobb mértékben…

Persze az, hogy a DIGI Sporton lesz látható az olasz bajnokság a továbbiakban is, nem jó hír azoknak, akiknél nincsen a tv-csomagban egyik DIGI Sport-csatorna sem. Számukra továbbra is a Tippmixpro lehet a megoldás, amelyen ingyenes regisztrációt követően, kommentár és reklámok nélkül lehet nézni az olasz meccseket.

A DIGI Sport eheti Serie A-közvetítései:

Ma – 17:40: Chievo-Juventus (DIGI Sport 1), 20:10: Lazio-Napoli (DIGI Sport 1)

Holnap – 17:40: Torino-Roma (DIGI Sport 1), 20:10: Sassuolo-Inter (DIGI Sport 1)

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: digisport.hu

Leave a Reply