Marcelo Bielsa szürrealista interjúja az angol tévében

VIDEÓKKAL – Úgy tűnik, Marcelo Bielsáról szól a hét első fele, legalábbis ha labdarúgásról van szó. Az angol másodosztályú Leeds szakmai stábjának élére kinevezett argentin menedzser tegnap azzal került föl a Sportudvarra, hogy játékosait szemétszedésre küldte. Ma azért érdemes még egy kicsit vele foglalkozni, mert első leedsi meccsét követően (amelyet 3:1-re megnyert a csapat a Stoke ellen) adott nyilatkozatával alaposan megnevetette az internet népét. Bielsa annak érdekében, hogy minél jobban integrálódjon a brit környezetbe, elkezdett angolul tanulni, ám a vasárnapi megszólalásából egyértelműen kiderült, hogy még van hova fejlődnie ezen a téren.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Marcelo Bielsa még csak alig másfél hónapja érkezett a Leeds Unitedhez, de már most erős benyomásokat kelt Nagy-Britanniában. Az El Loco (Az Őrült) becenévvel is illetett argentin edző megnyerte első bajnoki mérkőzését új csapata kispadján, mégpedig 3:1-re a sokak által a bajnoki címre is esélyesnek tartott, tavasszal még a Premier League-ben szerepelt Stoke City ellen.

Az argentin a találkozó után természetesen a meccset közvetítő Sky Sports kamerája elé állt, hogy nyilatkozzon a látottakról. Vele volt az elengedhetetlen tolmácsa is, hiszen őmaga nem tud jól angolul, amiről már a tegnapi, ugyancsak róla készült írásomban is szó volt. Bielsa ennek ellenére megpróbált angolul válaszolni a riporter kérdéseire, azonban az interjú ebből fakadóan teljesen valószerűtlenné és kínossá vált.

A tolmács spanyolul súgta a szakember fülébe a kérdéseket, amiket Bielsa azonban megpróbált lefordítani angolra. A tréner, mivel erős késztetést érez az iránt, hogy minél jobban intergrálódjon a brit közegbe, megkérte tolmácsát, hogy a spanyolul elsuttogott válaszait fordítsa le angolra, hogy így nyilatkozhasson az újságírónak.

A probléma az, hogy mindez igen sok időt vett igénybe, márpedig aki szokott meccsek utáni edzői villáminterjúkat látni, az pontosan tudhatja, hogy ez egy maximum 2-3 perces műfaj. Egy megfelelően működő villáminterjúban a kérdezett azonnal tud válaszolni a feltett kérdésre, jelen esetben azonban a riporternek hosszú másodperceket kellett várnia arra, hogy Bielsa valami értelmeset tudjon mondani akár angolul, akár spanyolul. A helyzetet ugyanakkor tovább nehezítette, hogy Bielsa több angol szónál is zavarba esett, ezzel mintegy bizonyítványt kiállítva arról, mennyire is sikerült elsajátítania a nyelvet június közepe óta. A baj itt vált teljessé, s ennek nem is lehetett más az eredménye, minthogy alig tudtunk meg bármi információértékkel bíró dolgot a Leeds menedzserétől. A legrosszabb viszont az lehet az angliai tévénézők, nomeg az újságírók számára, hogy minden bizonnyal a szezon során még sokszor fog hasonló szituáció előállni…

Az interjú ide kattintva megtekinthető.

Nem ez az első epizódja a Marcelo Bielsa viaskodása az angol nyelvvel című történetnek. Jóllehet, Kalvin Phillips, a Leeds United középpályása a Telegraph újságnak adott interjúban azt állította, hogy “a nyelvtudása hiányos, de a tolmácsok segítségével már kicsit könnyebben szólal meg angolul”, azonban az argentin székfoglaló sajtótájékoztatóját sem bírták mosoly nélkül végig ülni az újságírók. Mint ahogy tegnap én is beszámoltam róla, Bielsa megpróbált fölolvasni egy angol nyelvű sajtóközleményt, azonban nagyon törte a nyelvet, ezért menet közben a szöveg spanyol fordítását vette magához, s anyanyelvén fejezte be beszédét. Az esetről a cikkben videó is található.

A szeszélyes mester nem csak finoman szólva hiányos angoltudása miatt került a brit lapok címoldalaira az utóbbi napokban, hanem azért is, mert pár nappal ezelőtt arra utasította játékosait, hogy gyűjtsék össze az edzőközpont környékén található szemetet. A nem mindennapi és nem minden esetben kifizetődő módszereiről ismert Bielsa azért találta ki a három órán keresztül zajlott zöld projektet, hogy ezzel szemléltesse a focisták előtt: mennyit ér a munka és egy egyszerű szurkolónak ennyi időre, tehát három órára van szüksége ahhoz, hogy megkeresse a belépőjegy árát a leedsi stadionba.

Őszintén szólva, nem lepődnék meg azon, ha az idény során még lenne miről írnom Marcelo Bielsával kapcsolatban. Mindenesetre az angliai munkába állása igen erősen kezdődött nem csak a gyepen, hanem azon kívül is.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: MAO/Panoramic

Leave a Reply