Világcsúcsot is veszélyeztet az úszó-Eb meghibásodott időmérő rendszere

Nem mondhatni, hogy zavartalanul zajlana a glasgow-i úszó-Európa-bajnokság, ugyanis a szervezők vasárnap közölték, hogy probléma adódott az időmérő rendszerrel, amely egy tizedmásodperces eltérésben volt a valósághoz képest. Ugyan elsőre nem tűnik nagynak a gond, azonban nem kizárt, hogy emiatt egy világcsúccsal leszünk szegényebbek, ugyanis a brit Adam Peaty 100 mellen úszott 57 másodperces eredményét 57.10 másodpercre korrigálták. Önmagában még ez is új világrekord, de kérdéses, hogy a nemzetközi szövetség regisztrálja-e ezt az időt. A francia szövetség elnöke egy rádióinterjúban tulajdonképpen katasztrófálisnak minősítette a kontinensviadal szervezését és más országok is háborognak a történtek miatt.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Nem lehet azt mondani, hogy minden rendben zajlana a glasgow-i medencében. Mint köztudott, a brit nagyvárosban rendezik több sportág Európa-bajnokságát egyszerre, amolyan miniolimpiaként. Az úszás mellett a műúszás, a műugrás, a torna, a kerékpár, a pályakerékpár, a hegyikerékpár, a BMX, a triatlon, az evezés és a golf kontinensviadalára is Skócia legnagyobb városában kerül sor ezekben a napokban. A sokak által csak multisport-Eb-nek nevezett eseménysorozatba az atlétika is bele tartozik, de a sportok királynőjének viadalaira Berlinben kerül sor ezen a héten.

Az uszodában sok mindent láthattunk már az elmúlt napokban, így pl. a kettős magyar sikert férfi 200 pillangón (ha esetleg valaki nem tudná: Milák Kristóf lett az Európa-bajnok, Kenderesi Tamás pedig másodikként zárt), valamint a még mindig tinédzserkorú Késely Ajna ezüstérmét női 800 gyorson. És láthattuk Adam Peatynek, a hazaiak nagy kedvencének világcsúcsát 100 méteres mellúszásban a szombati előfutamok során. Peaty kereken 57 másodperc alatt teljesítette a távot, ami korábban senkinek sem sikerült.

Nagy volt az öröm a történtek miatt, csakhogy az Európai Úszó Liga (LEN) vasárnap 16 órakor kiadott egy közleményt, amiben azt tudatta a nyilvánossággal, hogy hibásan működött az időmérő rendszer a szombati nap során. Mint írták, a rendszer indítási mechanizmusának “inkorrekt konfigurációja” idézte elő a problémát, ami miatt egy tizedmásodperccel előrébb tartott az óra a valós időnél. A közlés szerint a szombat esti program első kilenc futamában állt fönn a hibás működés, amit azután kijavítottak.

Az érintett futamok időeredményeihez utólag hozzáadták a hiba miatt kiesett egy tizedmásodpercet, így Peaty hivatalos ideje 57.10 másodperc lett. Önmagában még ez is új világcsúcsnak számít, de kérdéses, hogy a nemzetközi szövetség (FINA) hitelesíti-e az eredményt a technikai problémák miatt. A döntésről cikkem elkészültének pillanatában még nem volt hír.

A franciák nagyon háborognak

A női 50 méteres hátúszás szombat esti döntőjére már kijavították a hibát, így az ott elért időket nem kellett módosítani. Az ötödik helyet a francia Béryl Gastaldello szerezte meg 27.86 másodperces új országos csúccsal. Ez az eredmény ugyan már hivatalos, azonban az úszó elmondása szerint nem csak az időmérő gépezettel voltak problémák szombat este Glasgow-ban. A 23 éves sportolónő arról beszélt, hogy már a rajtnál akadtak rendellenességek, ugyanis a rajtkőhöz szerelt berendezés, amely lehetővé teszi az úszók számára, hogy a medencének háttal álljanak a merülés előtt, hibás volt. Gastaldello a francia köztévében nem rejtette véka alá véleményét: “nem túl professzionálisnak” minősítette a szervezést. “Már a rácsok sem voltak megfelelően telepítve, amikor megérkeztünk. Ez egy olyan dolog volt számomra, amit még sosem láttam. Aztán az én rácsom túl alacsony volt. Egy hivatalos személy megpróbálta kijavítani, ám amikor azt mondta nekem, hogy ki fogja javítani a hibát, akkor kiabáltak nekünk, hogy vegyük föl a rajtpozíciónkat.”

Így a hátúszó kénytelen volt más pozíciót fölvenni a rajtnál, mint amihez szokott, s ez az elején hátráltathatta teljesítményében. Végül az ötödik helyen végzett, igaz, jobb időeredményt tudott elérni, mint az elődöntőben, ami a nehézségek fényében jónak mondható. Persze ez nem nagyon vigasztalta Gastaldellót, aki így folytatta panaszkodását: “Visszaéltek a helyzettel, várniuk kellett volna. Oké, hogy technikai hibáról van szó, de ez most engem sújtott. Ezért csalódott vagyok. Legközelebb nem fogom hagyni, hogy a verseny elinduljon addig, amíg nincs minden rendben a rajt körül”.

Béryl Gastaldello (Forrás: JB Autissier/Panoramic)
Gilles Sezionale (Forrás: Gwendoline Le Goff/Panoramic)

Nem ez az első alkalom, hogy a francia úszók részéről kritika éri az idén első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal megszervezett multisport-Európa-bajnokságot, amelynek keretében ezekben a napokban hat különböző sportág versenyei zajlanak Glasgow-ban amolyan miniolimpia mintájára.

Gilles Sezionale, a Francia Úszó Szövetség elnöke vasárnap reggel az RMC francia rádiónak adott nyilatkozatában azt mondta, megbántva érzi magát a szervezés hibái miatt, valamint nem ért egyet azzal, hogy összevonták több sportág Európa-bajnokságát. “Az úszás nagy médiafigyelmet kapott eddig, de ezt most elfojtották”. A sportvezető szerint a szervezés finoman szólva is hagy kívánnivalót maga után, amit több példával is alátámasztott: “A műúszás nevetségesen kicsi medencében zajlik, egy mindössze 200 férőhelyes nézőtér előtt, ráadásul a bemelegítő medence mindössze 0,8 méter mély. Műúszásban legalább 2 méterre van szükség. Az úszók medencéje sem megy csodaszámba, hiszen olyan szűkös a hely mellette, hogy amikor az úszók kiszállnak a vízből, akkor az emberek között átvergődve kell eljutniuk a mixzónába”. Sezionale nem biztos benne, hogy Gastaldello esete változtatni fog bármit is a szervezők hozzáállásán.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: AFP PHOTO / Oli Scarff

Leave a Reply