Bielsa arra utasította játékosait, hogy gyűjtsenek szemetet három órán át

VIDEÓVAL – A szeszélyes Marcelo Bielsa úgy tűnik, hű marad önmagához. A francia élvonalbeli Lille-től tavaly év végén viharos körülmények között elküldött argentin vezetőedzőt júniusban az angol második vonalban szereplő, egykori BL-elődöntős Leeds United menedzserévé nevezték ki. Bielsától már korábbi állomáshelyein is megszokhattuk, hogy szokatlan kérésekkel fordul játékosai felé, s ezen szokását Angliába is magával vitte. A Guardian című napilap arról adott hírt, miszerint a szakember arra utasította a focistákat, hogy szedjenek szemetet három órán keresztül. Ezzel az lehetett Bielsa célja, hogy megértesse játékosaival a munka értékét.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Marcelo Bielsa nem változott. Az argentin tréner, akit eddig leginkább a francia és a spanyol bajnokságból ismerhettünk, másfél hónapja Angliába költözött, hogy átvegye a másodosztályban szereplő Leeds United vezetését. Az El Loco (Az Őrült) becenévre hallgató szakember eddig is kissé ortodox edzésmódszereiről volt ismert, és a brit Guardian napilap szombati száma szerint ezt a szokását Leedsbe is magával vitte.

A perfekcionista tréner radikális módon áll hozzá az angol klub keretének kezeléséhez. Új divatja az, hogy játékosait az edzőpálya körüli szemét összeszedésére utasítja. Erre a legelső alkalommal három órát szánt a 63 éves argentin, aki azt akarta, hogy a csapat tagjai tisztában legyenek azzal, hogy a szurkolóknak mi mindent kell megtenniük azért, hogy megkeressék a jegyhez, bérlethez szükséges pénzt. A lecke azért tartott három órán keresztül, mert ennyi idő kell ahhoz, hogy egy átlagos Leeds-drukker elegendő pénzt keressen egy jegy megvásárlásához.

Ez a fajta viselkedés régóta jellemző a szakvezetőre, aki sokszor kifejezte a munkavállalók iránt érzett empátiáját, emellett pedig a csapatszellem és különösen a kiszámíthatatlanság iránti elkötelezettségéről is ismert. Amikor június 15-én megérkezett az angol klubhoz, már egyből megmutatta sajátos énjét, mivel az edzőközpont több pontján is végighúzta az ujját, hogy ellenőrizze a tisztaságot. Megvizsgálta az edzőközpont egyik falán lévő lábnyomot is, mielőtt a következő megállapításra jutott, legalábbis a brit újságírók szerint: “Ez mutatja, hogy senki sem koncentrált a munkájára! Ez elfogadhatatlan!”.

Marcelo Bielsa azzal is fölhívta magára a brit sajtó figyelmét, hogy máris konfliktusba keveredett a Leeds vezetőivel. A Daily Express úgy értesült, hogy a tréner ellenezte az angol-portugál kettős állampolgárságú, de az angolok U20-as válogatottjában szereplő Ronaldo Vieira eladását a Sampdoriának. A beleegyezése nélkül megvalósult átigazolás csupán pár nappal az angliai játékospiac bezárása előtt történt meg, mivel a szigetországban az élvonalbeli bajnokság, a Premier League kezdete előtti napokban szokott lezárulni a transzferidőszak. Mivel ezen a héten kerül sor erre (pénteken startol a bajnokság), ezért a leedsi fejesek érthetően sietették az üzletet, ami végül a hétvégén meg is valósult.

Mindenesetre a Bielsa és a Pávák közötti együttműködés egyelőre jól megy, legalábbis Kalvin Phillips szerint. A középpályás a Telegraphnak kijelentette, hogy “nem volt olyan nehéz, mint amit el tudnak képzelni”, hozzátéve, hogy Bielsából “sugárzik a labdarúgás szeretete”. A focista azt is megjegyezte, hogy nyelvi nehézségek azért akadnak rendesen, hiszen Bielsa csak spanyolul tud, ám az angol tolmács segítségével már kicsit könyebben megy a kommunikáció csapat és edzője között. Ez nem elhanyagolható tény azok után, hogy Bielsa előző állomáshelyén, Lille-ben állítólag annyira rossz tolmácsot sikerült szerezni az öltözőbe, hogy az egyik alkalommal a francia csapat játékosainak kellett leállítaniuk őt, mert érthetetlenül fordította az argentin által elmondottakat. Bielsa első leedsi sajtótájékoztatóján rögtön megnevetette az internet népét, ugyanis angolul próbált meg fölolvasni egy sajtóközleményt, ám mivel csak nagyon erős akcentussal tudta ezt megtenni, ezért menet közben áttért a spanyol nyelvű szövegre.

Marcelo Bielsa az elmúlt években dolgozott az Athletic Bilbaonál, az Olympique Marseille-nél, a Lazionál és legutóbb, tavaly június és november között a Lille-nél. Kalandjai gyakran értek véget vagy a gyenge szezonkezdet vagy előre nem tervezett különválások nélkül. A Lazionál is csak pár hónapot töltött, majd váratlanul lemondott. Lille-ben ennél is durvábban ért véget ottani szerepvállalása, hiszen az észak-francia klub vezetői tavaly novemberben előbb felfüggesztették, majd elbocsátották.

Az indok az volt, hogy a vezetés engedélye nélkül utazott el Chilébe súlyos beteg barátjához, egyben egykori segítőjéhez. Bielsa erre reagálva beperelte a Lille-t, mivel szerinte megsértette szerződését az egyesület az elbocsátás során. A jogi procedúra keretében a Lille fejesei azt állították, hogy Bielsával rengeteg probléma volt, pl. a videóelemzései túlzottan hosszúak és fárasztóak voltak, valamint nem tartott rendet a csapat körül, mivel olyanra is volt példa, hogy egy játékos éjszakába nyúlóan videójátékozott, az edzésről elkésők megbüntetésének módját pedig a csapatra bízta. A perben Bielsa azt próbálta elérni, hogy fizesse ki a Lille a szerződéséből hátralévő időre vonatkozó bérét, valamint ezen felül kártérítést is. A bíróság végül a klubnak adott igazat, s az argentin szakembert kötelezte 300 000 euró kártérítés megfizetésére a szerződés folytatólagos megsértése miatt.

Lille, West Ham: Balhé balhé hátán – 2. rész

Persze még korai arról beszélni, hogy a szemétszedés segítheti-e a Leeds Unitedet a minél jobb eredmények elérésében, de az tény, hogy az angol másodosztály nyitófordulójában 3:1-re sikerült legyőznie odahaza a Premier League-ből kiesett Stoke Cityt.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Federico Pestellini/Panoramic

A kiemelt kép 2017. november 17-én, a Lille – Saint-Étienne francia bajnoki mérkőzésen készült Marcelo Bielsáról.

Leave a Reply