Tiltakozó gazdák szakították félbe a Tour de France-szakaszt

VIDEÓKKAL – Nem mindennapi jelenetsor zajlott le a francia kerékpáros körverseny, a Tour de France tegnapi szakaszán. A mezőny a több mint 200 kilométeres etapból harminc kilométeren már túl volt, amikor az útvonal mentén tüntető gazdák szalmabálákkal torlaszolták el az utat, s emiatt a csendőrséggel is összetűzésbe keveredtek. Mindkét fél könnygázt vetett be a másik ellen, amit a szél a kerékpárosok arcába és szemébe fújt, ami miatt sok versenyzőnek meg kellett állnia, hogy megmosakodjon. Emiatt a szervezők leállították a szakaszt, amely mintegy negyedórányi szünet után indulhatott tovább a Pireneusok felé. Nem ez volt az első eset a világ legnagyobb kerékpár-versenyének történetében, hogy különböző tiltakozó akciók miatt le kellett állítani egy szakaszt.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Rekkenő hőségben indult el a Tour de France mezőnye a 16. szakaszra, amelyre Carcassonne és Bagnéres-de-Luchon között került sor. Egy igen nehéz etapra lehetett számítani, hiszen ennek keretében tekert fel a mezőny a Pireneusokba, ahol a következő napokban akár a verseny végkimenetele is eldőlhet. A szakasz azonban csak még nehezebbé vált, mivel Carcassonne térségében a helyi gazdák tüntetésbe kezdtek anyagi támogatásuk csökkentése ellen. Úgy gondolták, a Tour de France jó reklámfelületet biztosít számukra arra, hogy kifejezzék érzelmeiket, s fölhívják a figyelmet gondjaikra. A versenyt szervező ASO nevű cég hallgatólagosan beleegyezett abba, hogy a demonstrálók kifüggesszék transzparenseiket a szakasz útvonala mentén, s ezeket a televíziós közvetítésben is megmutatják.

Forrás: JEFF PACHOUD/AFP

Ezt a megegyezést azonban fölrúgta a mintegy negyven gazda, amikor szalmabálákkal eltorlaszolta a Tour de France útvonalát. Az amúgy is nagy számban kivezényelt csendőrök egyből hozzáláttak a torlasz eltávolításához, hogy a versenyt ne kelljen megállítani emiatt, csakhogy a tiltakozók könnygázzal támadtak a rendfenntartókra, akiknek ebből fakadóan hasonló eszközt kellett bevetniük. A könnygázt a szél messzire el tudja fújni, s sajnos most pont a mezőny irányába tette meg ezt. Ennek következtében sok kerékpárosnak a szemébe és az arcába ment a szer, ami miatt nem tudtak tovább tekerni.

15 percre le kellett állítani a versenyt
Forrás: STÉPHANE MAHE/REUTERS

A szervezők a probléma miatt úgy döntöttek, hogy leállítják a versenyt, így azok, akik kaptak a könnygázból, meg tudtak mosakodni. A televíziós felvételeken jól látszott, hogy a francia körverseny orvosai több kerékpárosnak, köztük a sprinterek összetettjét vezető, ezáltal zöld trikóban tekerő Peter Sagannak is szemcseppet adtak, de szinte minden csapatnál volt legalább egy olyan kerekes, akinek szüksége volt hasonló segítségre.

A mintegy negyedórás pauza után a szervezők újra elengedték a mezőnyt a Pireneusok felé, miközben a csendőrség mobil kordonokat állított fel a mezőgazdasági területek mentén, hogy ne történhessen semmilyen hasonló incidens. Végül szerencsére nem is volt újabb balhé.

Az összetettben vezető Geraint Thomasnak is kijutott a “jóból”. (Forrás: AFP)
Forrás: STÉPHANE MAHE/REUTERS
Forrás: JEFF PACHOUD/AFP
Forrás: STÉPHANE MAHE/REUTERS
Sagan ellenőrizte a szemcsepp összetételét a doppingtól való félelmében

Ahogy föntebb említettem, Peter Sagannak, a sprinterek versenyét vezető szlovák kerékpárosnak is szemcseppet nyomtak a kezébe, amit azonban a versenyző hosszasan nézegetett, s ellenőrizte annak összetételét. Természetesen a dopping állt ennek hátterében, Sagan ugyanis véletlenül sem akart olyan szemcseppet használni, amiben bármilyen tiltott szer található, ezért elolvasta a szérumhoz tartozó leírást:

Nem ez volt az első hasonló balhé a Tour de France-on

Az idei francia körverseny sajnos egyáltalán nem mentes a botrányos eseményektől, hiszen a korábbi szakaszokon már volt példa arra, hogy a nézők füstbombát használtak, amivel jelentősen romlottak a látási viszonyok a versenyzők számára, míg Chris Froome-ot – akinek indulása csak a Nagy Kör előtti napokban vált biztossá doppingügye miatt – megütötte egy magáról megfeledkezett szurkoló.

A tegnapihoz hasonló botrányok miatti megállások a múltban is szép számmal fordultak elő a Tour De France-on:

2015: Egy hatalmas bukás miatt állították le a versenyt a szervezők

A neutralizáció, vagyis a szakasz megállítása egy ritka, de sok esetben igazságos döntés. Ez volt a helyzet a 2015-ös verseny 3. etapján is, amikor a befutótól 55 km-re harminc versenyző keveredett bele egy gigantikus bukásba, köztük a sárga trikós Fabian Cancellara. A szervezők még a kárfelmérés előtt úgy döntöttek, hogy megállítják a versenyt, hogy az érintett kerekesek visszatérhessenek a mezőnybe.

Forrás: ÉRIC GAILLARD/REUTERS

A döntést igazolta az tény is, hogy azok számára, akik legelől haladtak, s így kimaradtak a bukásból, nem jutott volna elég orvos és mentőautó baj esetén, mivel a teljes orvosi személyzetet a tömegbaleset színhelyére irányították a szervezők. A verseny mintegy tíz perc szünet után újraindulhatott, de már Tom Dumoulin, Simon Gerrans és három másik versenyző nélkül, akik sérüléseik miatt föladni kényszerültek a viadalt.

A 2015-ös Tour de France (becenevén a Nagy Kör) Hollandiából indult, s az első két szakaszon is fönnállt annak veszélye, hogy le kell állítani a tekerést, mivel a holland rendőrség arra figyelmeztette a szervezőket és a versenyzőket, illetve a csapatokat, hogy különböző társadalmi akciók okozhatnak fönnakadást a verseny útvonalán. Végül nem történt semmilyen incidens sem akkor.

2010: A versenyzők maguk lázadtak föl az útvonal veszélyessége miatt

A kerékpár egy veszélyes sport – ezzel aligha mondok újat. De vannak olyan pillanatok, amikor a kelleténél is veszélyesebbnek tűnik vagy veszélyesebbé válhat, s ekkor már érdemes az embernek elgondolkodnia azon, hogy van-e értelme kockázatot vállalni. Ez történt a 2010-es francia körverseny spa-i szakaszán is, ahol rengeteg bukás történt, többek között a Schleck-fivérek, Andy és Frank is estek. Emiatt a Fabian Cancellara által vezetett főmezőny úgy döntött, hogy bevárja a bukások miatt leszakadtakat, majd pedig bejelenti, hogy nem hajlandó tovább tekerni, mivel így kíván tiltakozni a szerinte túlzottan veszélyes útvonal miatt. Végül csökkentett sebességgel haladtak el a célvonalig, ahol nem volt sprint a második helyért.

A szakaszgyőzelem, és ezáltal a sárga trikó a francia Sylvain Chavanelé lett, aki egyedüli szökevényként kihasználta a mezőny döntését, s elsőként haladt át a vonalon. A szervezők utólag úgy döntöttek, hogy a sprintversenyben járó pontokat nem osztják ki a mezőny tagjainak, kizárólag Chavanel kapta meg a neki járó egységeket.

1996: Az időjárás kényszerítette útvonal-módosításra a szervezőket

Egy szakasz neutralizálásának különböző okai lehetnek. Ezek közé tartoznak a meteorológiai körülmények is, amelyek bármikor közbe tudnak szólni. Így történt ez az 1996-os Tour de France 9. szakaszán is, amely egy hegyi etap volt Val d’Isére és Sestriéres között, illetve csak lett volna. A probléma: 1996. július 8-án erős havazás és -5 Celsius-fokos hőmérséklet uralkodott az indulási helyszínen, ami miatt le kellett rövidíteni a szakaszt, mégpedig úgy, hogy kivették belőle a Galibier-hegyet, így 46 km-rel kevesebbet tudtak megtenni a versenyzők.

1982: Egy munkástüntetés vezetett a szakasz törléséhez

Nem a tegnapi volt az első eset a Tour de France több mint száz esztendőre visszanyúló történetében, amikor egy tiltakozó akció okozott fönnakadást. 1982-ben, az Orchies és Fontaine-au-Pire között kiírt csapatidőfutamot törölni kellett, mivel a denain-i Usinor acélgyár dolgozói tüntetésbe kezdtek, amiért bejelentették a cég utolsó zászlóshajója, az acélszalag gyártásának leállítását. A szervezők nem találtak megoldást az utat spontán elözönlő embertömeg eltávolítására, ezért döntöttek a törlés mellett.

A kiemelt kép forrása: JEFF PACHOUD/AFP

Leave a Reply