Horvátország történelmet írt: először jutott vb-döntőbe

VIDEÓKKAL – A horvát labdarúgó-válogatott hosszabbításban 2:1-re megnyerte az Anglia elleni elődöntőt a világbajnokságon, így története során első alkalommal játszhat döntőt, amelyben Franciaország lesz az ellenfele vasárnap délután. Az angolok jutottak előnyhöz, azonban Ivan Perisics és Mario Mandzsukics góljaival megfordult az állás. Anglia a bronzmérkőzésen azzal a Belgiummal találkozik, amely a csoportkör során legyőzte.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Az angol válogatott története során harmadszor szerepelt világbajnoki elődöntőben, 1966-ban meg sem állt a világbajnoki címig, míg 1990-ben a németek kiejtették őket, tizenegyesekkel.

A horvátok legnagyobb sikerüket pontosan húsz évvel ezelőtt, 1998-ban érték el, amikor a franciaországi tornán bronzérmet szereztek, ezt múlhatták volna felül az angolok elleni sikerrel.

Az angolok nem változtattak a csapatukon a svédek elleni kezdőhöz képest, a horvátoknál egy csere történt, a támadó Kramarics helyére Brozovics, egy középpályás került be Dalics kezdőjébe.

Az angolok már a 4. percben vezetést szereztek, a horvátok kapitánya, Luka Modrics borította fel Dele Allit, a megítélt szabadrúgást pedig a jobboldali védő, Kieran Trippier tekerte a bal felsőbe, Danijel Szubasics kapujába.

Ez volt Trippier első gólja az angol válogatottban, azon viszont nem lepődhettünk meg, hogy az angolok pontrúgás után voltak eredményesek, ez volt a kilencedik alkalom ezen a vb-n. Ilyen gólból ennyi 1966 óta nem született világbajnokságon. Hogy mi volt akkor? Az angolok megnyerték a trófeát.

Trippier egyébként David Beckham mellett az egyetlen, aki világbajnokságon 1966 óta gólt szerzett angol mezben közvetlenül szabadrúgásból.

Az angolok a 14. percben majdnem növelték az előnyt, egy jó szöglet után Harry Maguire fejelt kapu mellé.

Az első horvát helyzetre a 19. percig kellett várni, amikor Ivan Perisics lőtt messziről, Pickfordnak nem kellett védenie.

Az első félóra letelte után majdnem növelte előnyét az angol csapat, Harry Kane kapott remek labdát, de Szubasics védte az angol ziccerét, majd a kipattanót Kane a kapufára püfölte.

A túloldalon majdnem jött az egyenlítés, Ante Rebics lőtt kapura, de Pickford védeni tudott, majd Jesse Lingard is helyzetbe került, de csúnyán kapu mellé tekert.

Az első félidőben nem tudott komolyabb helyzetet kialakítani a horvát csapat, annak ellenére, hogy a hajrában Modricsnak és Rakiticsnek is volt egy-egy veszélyes megmozdulása az angol tizenhatoson belül.

A második félidő elején behúzódott kissé az angol csapat, de sokáig nem tudott nagy helyzetet kialakítani a horvát válogatott, a 66. percben Perisicsnek volt egy ígéretes lövése, de Kyle Walker blokkolni tudott.

A 68. percben aztán a nagy védekezés megbosszulta magát, Vrsaljko jobboldali beadására érkezett Ivan Perisics, aki Pickford kapujába helyezett, miközben Walker fejjel próbált menteni.

Felpörögtek az események, nem sokkal később vezethetett is volna a horvát csapat, de Perisics ezúttal a kapufát találta el.

Gareth Southgate is érezte, hogy váltani kell, Raheem Sterling helyére Marcus Rashfordot küldte be. A bekapott gól megzavarta az angolokat, többször is bizonytalankodott az addig stabil védelem, többször is Pickfordnak kellett kijönnie a kapujából, menteni a védők helyett.

Az utolsó tíz percben Mandzsukics és Perisics is újabb gólhelyzetbe került, de előbb Pickford védett, majd a horvát kapu fölé lőtt. Újabb gól nem született, így jöhetett a hosszabbítás, ami a horvátoknak vb-rekordot is jelentett, zsinórban harmadszor túlóráztak, de Kolumbia után az angoloknak is ez volt a második.

Három hosszabbításos meccset eddig egy csapat vívott a vb-ken, még 1990-ben éppen Anglia.

A 98. percben egy angol szöglet lett majdnem végzetes horvát szempontból, Vrsaljko tudta kifejelni Stones gólba tartó csúsztatását.

A hosszabbítás első félidejének végén még Mandzsukics került helyzetbe, Pickford lépett ki ellentmondást nem tűrően a kapujából.

A 109. percben lecsapott Mandszukics. Egy rövid felszabadítás után Perisics fejelt elé, elaludtak az angol védők, a Juventus csatára pedig kíméletlenül kihasználta a helyzetet.

A folytatásban Mandzsukicsot le kellett cserélni, nem bírta tovább, míg Trippier is lesérült, de az angoloknak már nem maradt cseréjük.

Az angoloknál végül elfogyott a tudomány, a horvátok jutottak a világbajnoki döntőbe, ahol a francia csapattal találkoznak majd vasárnap. Szombaton Belgium és Anglia mérkőzhet meg a bronzéremért.

Története első világbajnoki döntőjére készülhet Horvátország, amely soha nem adta fel, zsinórban három hosszabbításos meccsen vívta ki a döntőt.

A kiemelt kép forrása: express.co.uk

Leave a Reply