Umtiti feje döntőt ért a franciáknak

VIDEÓVAL – Franciaország jutott be elsőként a labdarúgó-világbajnokság döntőjébe, miután az elődöntős összecsapáson Samuel Umtiti 51. percben szerzett fejesgóljával legyőzte Belgiumot. A franciák harmadik alkalommal jutottak a döntőbe húsz év alatt, s vasárnap második vb-trófeájukat szerezhetik meg Moszkvában. Ellenfelük a szerdai horvát-angol elődöntő győztese lesz. A belgáknak második nekifutásra sem jött össze a döntő, így legfeljebb a bronzéremmel vigasztalódhatnak.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Franciaország harmadszor, Belgium először juthatott be a világbajnoki döntőbe a két csapat ma esti, szentpétervári összecsapásának végén. A franciák a legjobb nyolc között Uruguayt győzték le 2:0-ra. Az akkori kezdőcsapat csak egy helyen változott: a sárga lapjai miatt eltiltott Blaise Matuidi visszatért a csapatba, Corentin Tolisso újfent kispadosként kezdte a mérkőzést.

A negyeddöntőben a brazilokat 2:1-re verő belgáknál ugyancsak a sárga lapok miatt kellett belenyúlnia Roberto Martinez szövetségi kapitánynak együttesébe: az eltiltott Thomas Meunier helyén Axel Witsel szerepelt, s bekerült a kezdő tizenegybe Mousa Dembelé. Kommentátori szemszögből érdekes helyzet állhatott volna elő, ha a franciáknál szóhoz jut egy másik Dembelé, Ousmane, de erre végül nem került sor, sőt Mousa sem játszotta végig a meccset.

A belgák a kontrajátékuknak köszönhetően győzték le Brazíliát a negyeddöntőben, s a mai meccs 3. percében máris megvolt az első veszélyes ellentámadásuk: egy félpályán szerzett labdával a Japán ellen hőssé váló Nacer Chadli indult meg a szélen, beadását azonban blokkolták a franciák.

A 6. percben Eden Hazard ment el szépen a bal oldalon, és Romelu Lukakut kereste, ám Samuel Umtiti szögletre mentett. Az első tíz percben az lehetett az ember érzése, hogy mindkét csapat fél a másik klasszisaitól. Nagyon úgy tűnt, hogy nem fogunk gólzáport látni.

A 15. percben Eden Hazard önzőzött el egy hatalmas lehetőséget, kiszorított helyzetből a jobb kapufa mellé lőtt. Középen Marouane Fellaini és Lukaku is üresen várta a labdát.

Ezután viszont mindkét gárda felpörgette a tempót, s a kezdetben álmoskás franciák is elkezdtek próbálkozni, de a belgák sem álltak le a támadásokkal.

A 18. percben Blaise Matuidi kínálta meg egy életerős lökettel jó 25 méterről Thibaut Courtois-t, a belga kapusról azonban ki sem jött a labda. Egy percre rá ismét Hazard kavarta meg a francia védelem bal oldalát, lövését azonban az uruguayiak ellen gólt fejelő Raphael Varane a kapu torkából szögletre mentette.

A 21. percben jött el az első 45 perc legnagyobb lehetősége: egy újabb szöglet végén Chadli beadása után Toby Alderweireld kapásból tüzelt bal lábbal, Hugo Lloris óriásit védett.

A 23. minutumban Olivier Giroud kapott egy hatalmas indítást, és bár bele tudott pöckölni a labdába, irányítania azonban nem sikerült, mellé ment.

A 34. percben szemtanúi lehettünk a játékrész legnagyobb gall lehetőségének is: Kylian Mbappé kapott nagyszerű labdát Antoine Griezmanntól, aki kapásból középre adott, Giroud azonban óriási helyzetben eltörte a labdát, így oda lett a nagy francia gólszerzési lehetőség.

Három perccel később újabb ígéretes francia kontra végén Griezmannak nem maradt társa, mindenki lesre futott, így lövéssel fejezte be az akciót, de ő is eltörte a labdát.

A 39. percben Courtois hatalmas bravúrt kellett, hogy bemutasson: Mbappé játszott össze Benjamin Pavard-dal, utóbbi került ziccerbe, Courtois azonban óriásit védett, így neki is meglett az első hatalmas bravúrja. Ennyi volt az első félidő.

A második játékrész elején megszerezték a vezetést a franciák. Giroud fordult le szépen a védőjéről és tüzelt, Vincent Kompany azonban belelépett a lövésbe, így szöglettel jöhettek a gall kakasok, egészen pontosan Antoine Griezmann, akinek remek beadása végén Samuel Umtiti nem kevésbé remek módon a kapuba bólintotta a labdát.

https://www.youtube.com/watch?v=BD2IhmpIFp4

A gól után sem álltak le a franciák: az 57. percben Matuidi, majd Giroud előtt adódott hatalmas helyzet, előbbit Alderweireld, utóbbit Dembelé blokkolta bravúrral.

A 60. percben beállt Dries Mertens, aki egyből életet lehelt a belgák játékába, hiszen az ő jobb oldali beadásának végén Varane ugyan kifejelte a labdát Fellaini elől, a kipattanót viszont De Bruyne 11 méterről kapura küldhette, azonban nagyon rosszul találta el a labdát, így elmúlt a veszély.

Négy perccel később újfent Mertens beadása után alakult ki lehetőség a francia 16-oson belül, ám Fellaini Pogba mellől ha nem is sokkal, de kapu mellé fejelt.

Ez – mint ahogy eddig a vb szinte valamennyi meccse – sem Olivier Giroud-é volt. A 68. percben Griezmann passzát csúnyán főlé durrantotta a tornán eddig eredménytelen Chelsea-csatár.

A 81. percben Hazard kavargatott megint a francia kapu előterében, a menteni igyekvő francia védőkről Axel Witsel elé került a labda, aki kapásból tüzelt, életerős löketét azonban Lloris a mezőnybe öklözte.

A 93. percben, tehát a hat perces hosszabbítás felénél Griezmann eldönthette volna a meccset, azonban gyengébbik lábával, jobbal kényszerült lőni, próbálkozását Courtois könnyedén hárította.

A 96. percben a csereként beállt Tolisso is rúghatott volna gólt, ám Courtois eszén ő sem tudott túl járni.

Ellenben Umtitinek az 51. percben sikerült ez, ami elégnek bizonyult a francia válogatott számára a döntőbe jutáshoz. A gallok 1998-ban, hazai pályán megnyerték a finálét a brazilok ellen, 2006-ban viszont 11-esekkel alulmaradtak az olaszokkal szemben. A mostani lesz a harmadik döntőjük.

Belgium aranygenerációja idén legfeljebb bronzgeneráció lehet, amennyiben sikerül megnyernie a harmadik helyért vívandó helyosztót a Horvátország – Anglia meccs vesztese ellen. Már a bronzérem is minden idők legjobb belga szereplése lenne az 1986-os negyedik helyezés után, de ez jelen pillanatban minden bizonnyal nem igazán vigasztalja a vörös ördögöket és szurkolóikat.

A másik elődöntőre, a horvát-angol mérkőzésre szerdán 20 órától kerül sor a moszkvai Luzsnyiki Stadionban, a Sportudvar természetesen arról az összecsapásról is be fog számolni, előtte pedig esélylatolgatást olvashattok majd a találkozóval kapcsolatban.

A kiemelt kép forrása: sportingnews.com

Leave a Reply