Drámai csata végén horvát továbbjutás és orosz búcsú

VIDEÓKKAL – Horvátország jutott be utolsóként, s egyben a legnehezebben is a labdarúgó-világbajnokság elődöntőjébe, miután a Szocsiban rendezett mérkőzésen 2:2-es rendes játékidő és hosszabbítás után tizenegyesekkel tudott győzni 4:3 arányban az ezúttal is keményen harcoló házigazda Oroszország ellen. A horvátok 1998 után jutottak be ismét a legjobb négy közé, ahol Angliával találkoznak szerdán este.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Mindkét csapatnak rögös útja volt a legjobb nyolc közé. A házigazda oroszok a nyolcaddöntőben bombameglepetésre 1-1-s döntetlent játszottak a spanyolokkal, majd a hosszabbítást követően tizenegyespárbajban búcsúztatták a 2010-es világbajnokot.

A horvátok brillíroztak a csoportmeccsek alatt, azért meglepetésnek számított, hogy megszenvedtek a sokkal gyengébb erőkből álló dánokkal. Modricsék nyolcaddöntőjén is 1-1-s döntetlen született, majd a tizenegyespárbajban Danijel Szubasics három kísérletet is hárítani tudott.

A statisztika alapján az oroszoknak volt nagyobb esélye a legjobb négy közé kerülni, ugyanis az utóbbi hét világbajnokságon a házigazda válogatott öt alkalommal is bejutott az elődöntőbe.

A horvátok eddig két világbajnokságon találkoztak a házigazdákkal. 1998-ban 2-1-re kikaptak a franciáktól az elődöntőben, míg a 2014-es tornán a brazilok ellen szenvedtek 3-1-es vereséget csoportmérkőzésen.

Az oroszok meglepően bátran kezdték a mérkőzést, az első öt percben többet támadtak, mint a spanyolok elleni nyolcaddöntőben 120 perc alatt. A horvátok a 6. percben jöttek ki a szorításból, ekkor Igor Akinfejevnek kellett védenie Ante Rebics éles szögből leadott lövését. A szöglet után ismét Rebics veszélyeztetett, Dejan Lovren fejesébe csúsztatott bele öt méterről, de a kísérlete elszállt a kapu fölött. Ezt követően támadásban maradtak a horvátok. A 11. percben Sime Vrsaljko jobbról bepasszolt labdájára Mario Mandzsukics érkezett, de kapásból eltörte a labdát, így kimaradt a ziccer.

A következő helyzetre egészen a 28. percig kellett várni. Ismét Vrsaljko tekert befelé, ezúttal Ivan Perisics érkezett középen, de 11 méterről a kapu mellé csúsztatott. A 31. percben a vb egyik legnagyobb góljával megszerezték a vezetést az oroszok: Gyenyisz Cserisev kényszerítőzött Artyom Dzjubával, visszakapta a labdát, megtolta Luka Modrics mellett, majd 19 méterről a jobb felső sarokba tekert.

A Villarreal játékosának ez volt a 4. gólja a világbajnokságon. Nála többet csak Oleg Szalenko szerzett, aki hatszor volt eredményes az 1994-es vb-n.

A házigazdák sokáig nem örülhettek a vezetésnek, mert a 39. percben egyenlítettek a horvátok.

Perisics indította a Mandzsukicsot a jobb oldalon, aki levitte a labdát majdnem az alapvonalig, majd a középen érkező Andrej Kramarics fejére varázsolta azt, neki pedig csak közelről a hosszú sarokba kellett bólintania.

A Hoffenheim támadója a horvát csapat hetedik gólszerzője a világbajnokságon. Ennél többen csak a belga válogatottban voltak eredményesek a tornán.

A második félidőt a horvátok kezdték aktívabban, különösen a gólszerző Kramarics volt elemében. Az 52. percben 17 méterről ollózott kapura, de Akinfejev könnyedén fogta a középre tartó labdát.

A 60. percben kis híján fordítottak a horvátok. Egy kapu előtti kavarodást követően Perisics elé került a labda, aki tolt raja egyet, majd hét méterről telibe lőtte a jobb kapufát.

A folytatásban a mérkőzés forgatókönyve teljesen olyan volt, mintha újra levetítették volna az Spanyolország-Oroszország meccset, csak Iniestáék szerepét ezúttal Rakiticsék játszották el. A horvátok teljesen megszállták az oroszok térfelét, és próbálták feltörni a betonvédelmüket.

Az oroszok a 72. percben veszélyeztettek először a második félidőben. Mario Fernandes jobboldali beadását Alekszandr Jerohin hat méterről fölé fejelte.

A lefújás előtt meghűlt a vér a horvát szurkolók ereiben. A dánok elleni tizenegyespárbaj hőse, Danijel Szubasics a combjához kapott egy ártalmatlan szituációban, így kérdésessé vált, hogy tudja-e folytatni a játékot. Néhány perc ápolást követően a pályán maradt, azonban Zlatko Dalics szövetségi kapitány nem használhatta ki az utolsó cserelehetőségét, hiszen a kapusára kellett tartogatnia azt a ráadásban.

A kétszer tizenöt perc első felvonásában a horvátok mégis cseréltek, de nem Danijel Szubasics hagyta el a pályát, hanem a jobbhátvéd Sime Vrsaljko, aki térdsérülést szenvedett. Ha ez nem lett volna elég Zlatko Dalicsnak, még a középcsatár Mario Mandzsukics is elkezdte húzni a lábát.

A 100. percben újra megszerezhették volna a vezetést az oroszok. Alekszandr Golovin ugratta ki ziccerben Fjodor Szmolovot, aki azonban lövés helyett inkább elesett az őt üldöző Dejan Lovren mellett, de nem kapott tizenegyest.

Szmolov színészkedése egy perccel később ütött igazán vissza, ugyanis az ellentámadásból szögletet harcoltak ki a horvátok. A sarokból beívelt labdára Domagoj Vida érkezett, aki 11 méterről a kapu baloldalába fejelt.

A horvát válogatott a vb-történelem második csapata, amelyik a hosszabbításban gólt szerzett a házigazda ellen.

Ahogy várható volt, az utolsó negyedórára megváltozott a játék képe. Az addig jószerivel csak a védekezéssel foglalkozó oroszok elkezdtek támadni, míg a több sebből vérző horvátok derekasan védekeztek.

A 115. percben az oroszok újabb csavart hoztak a meccsbe. Alan Dzagojev jobboldali szabadrúgására a jobbhátvéd Mario Fernandesz érkezett és hat méterről a kapu jobb oldalába fejelt.

Az utolsó percekre a horvátok már teljesen elkészültek az erejükkel, de az oroszok nem tudták megszerezni a győztes gólt, így jöhetett a tizenegyespárbaj.

Elsőként az orosz Fjodor Szmolov érkezett, panenkázni akart, de Szubasics nem vetődött el elég gyorsan és belekapott a labdába. A horvátoknál Marcelo Brozovicd jött, aki a bal felső sarokba belsőzött (0-1).

A második orosz rúgónak Alan Dzagojev jött, és higgadtan a bal alsó sarokba belsőzött a jobbra vetődő Subasic mellett (1-1). A horvátoknál a csereként beálló Mateo Kovacsics a kapu baloldalát vette célba, de Igor Akinfejev védeni tudott.

A harmadik orosz tizenegyest a hosszabbítás hőse, Mario Fernandes lőtte, de még a kaput sem találta el. Izomból a jobb alsó sarok mellé lőtt. Horvát részről a csapatkapitány Luka Modrics érkezett, borzalmasan lőtte a jobb alsó sarokba, de Akinfejev bevédte (1-2).

A negyedik körben a veterán Szergej Ignasevics hidegvérrel a jobb alsó sarokba bombázott (2-2). A horvátoknál a hosszabbításban gólt szerző Domagoj Vida lőtt a kapu jobb oldalába (2-3).

Az ötödik orosz tizenegyest Daler Kuzjajev a jobb alsó sarokba lőtte (3-3). De érkezett Ivan Rakitics, aki higgadtan szintén a jobb alsó sarokba lőtt (3-4), ezzel Horvátország nyerte a tizenegyespárbajt, s készülhet az Anglia elleni, szerda esti, moszkvai elődöntőre.

Oroszország, amelyet mindenki jó előre leírt, az utóbbi évtizedek legjobb vb-szereplését produkálta, amiben nyilvánvalóan hatalmas szerepe volt a hazai pálya előnyének. Ma sem érdemelt vereséget, de a foci már csak ilyen…

A világbajnokság elődöntőire kedden és szerdán, egyaránt 20 órai kezdettel kerül sor. Kedden Franciaország és Belgium feszül egymásnak, egy napra rá pedig Anglia és Horvátország. Rég volt olyan (lehet, hogy nem is volt még, ezt így nagy hirtelen nem volt időm visszanézni), hogy csak európai csapatokból állt az elődöntő mezőnye.

A kiemelt kép forrása: sportingnews.com

Leave a Reply