Anglia 28 év után vb-elődöntős

VIDEÓKKAL – Anglia 2:0-ás győzelmét hozta a labdarúgó-világbajnokság harmadik negyeddöntője Svédország ellen Szamarában. Harry Kane és társai végig jobbak voltak a skandinávoknál, akiknek alig akadt említésre érdemes lehetőségük, miközben a háromoroszlánosok két remek fejessel eldöntötték a meccset. Az angolok 1990 után jutottak be ismét a legjobb négy közé a tornán, ahol az esti orosz-horvát mérkőzés győztese vár rájuk.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A svédek szoros mérkőzésen egygólos győzelmet arattak a Svájc elleni nyolcaddöntőben, míg az angolok 1-1-s döntetlent játszottak Kolumbiával, majd tizenegyespárbajban kiharcolták a továbbjutást. A háromoroszlánosoknak óriási lökést adhat a kiszenvedett győzelem, mert az angolok a vb-történelemben korábban háromból három tizenegyespárbajt buktak el: 1990-ben az NSZK-val, 1998-ban Argentínával, 2006-ban pedig Portugáliával szemben maradtak alul.

Ezzel ráadásul tartottak egy kellemetlen rekordot is: ők voltak az egyetlenek, akik háromból három büntetőpárbajt buktak vébéken. És, ha ez még nem lenne elég, akkor az Európa-bajnokságokról is volt három kudarcuk (1996, 2004, 2012).

Ez volt a két csapat 25. randevúja. Az angolok eddig nyolcszor, a svédek pedig hétszer nyertek. Kilencszer pedig döntetlen született, így szombat délután sem volt kizárva, hogy túlórázni fognak a csapatok.

Az első tíz perc is ezt vetítette előre, ugyanis egyik csapat diktált túl nagy iramot, és semmiféle kockázatot nem vállalt támadásban. A Svájc elleni meccs hőse, Emil Forsberg egyszer sem ért labdába ez idő alatt.

A tétlenséget a svédek középpályása, Viktor Claesson unta meg, a 12. percben jó harminc méterről kísérletezett, de a bombája elkerülte a jobb felső sarkot. Az angolok első helyzetére egészen a 19. percig kellett várni. Raheem Sterling szólója után Harry Kane elé pattant a labda, aki 22 méterről kapásból lőtt, de a kísérlete fél méterrel elkerülte a jobb alsó sarkot.

A 30. percben az angolok a semmiből megszerezték a vezetést. Egy bődületesen rossz jobboldali beadást a svédek védője, Emil Krafth szögletre csúsztatta, ahelyett, hogy senkitől sem zavartatva kiengedte volna a labdát az alapvonalon kívülre. Ashley Young középre lőtt labdájára Harry Maguire érkezett lendületből, és a jobb alsó sarokba fejelt.

Ez volt az angol válogatott 10. gólja a világbajnokságon, ebből 8 pontrúgás után született. Ráadásul Anglia már a negyedik (majd a második félidőben az ötödik) fejesgólját szerezte a tornán, többet, mint bármelyik válogatott.

A 45. percben az angolok óriási lépést tehettek volna a továbbjutás felé. Jordan Henderson hosszú indításával Sterling lépett ki ziccerben, ki akarta cselezni a svéd kapust, de Robin Olsen bele tudott ütni a labdába, ami ugyan visszakerült az angol támadóhoz, de az éles szögből leadott lövését a csapatkapitány Mikael Lustig becsúszva blokkolni tudta.

A fordulás után nagyobb sebességi fokozatra kapcsoltak a svédek. Egy baloldali beadás után Marcus Berg fejelt öt méterről, azonban Jordan Pickford – akinek az első félidőben egyszer sem kellett védenie – óriási bravúrral kiütötte a bal alsó sarokba tartó fejest.

Az 58. percben növelték az előnyüket az angolok. Kieran Trippier visszatett labdáját Jesse Lingard jobbról középre tekerte, az érkező Dele Alli a lemaradó Emil Krafth mellett pedig négy méterről a léc alá fejelt.

Az 1970-es világbajnokság óta nem volt olyan, hogy két Tottenham-játékos is gólt szerezzen az angol válogatottban.

A 62. percben kis híján összejött a svédek szépítő gólja. Ola Toivonen jobbról belőtt labdáját Marcus Berg sarokkal lekészítette Viktor Claessonnak, aki 12 méterről a jobb alsó sarokba belsőzött, de Pickford újabb bravúrral megmentette az angol csapatot a bekapott góltól.

Az utolsó fél órában a svédek becsülettel próbálkoztak, de kétgólos hátrányban esélyük sem volt az angolok ellen. Harry Kaneék a hajrában már csak annyit játszottak, amennyire feltétlenül szükségük volt. A 89. percben az újdonsült apuka, Fabian Delph szerezhetett volna még egy harmadik gólt, de Sterling akadályozta a kapu torkában, így elmaradt a lövés.

Az angol válogatott 1990 után újra világbajnoki elődöntőt játszhat. Szerdán este a moszkvai Luzsnyiki Stadionban az Oroszország-Horvátország összecsapás győztesével találkoznak.

Az angolok már 11 gólnál járnak az oroszországi világbajnokságon. Ez a második alkalom vb-történelemben, hogy kétszámjegyű a mutatójuk. Az 1966-os vb-t 11 góllal és világbajnoki címmel zárták.

A kiemelt kép forrása: si.com

Leave a Reply