Svédország 24 év után van ott ismét a vb-negyeddöntőben

VIDEÓVAL – Svéd győzelmet hozott a labdarúgó-világbajnokság első mai nyolcaddöntője, miután Emil Forsberg megpattanó lövésével 1:0-ra legyőzte Svájc alakulatát. Nagyon küzdelmes, nem túl magas színvonalú mérkőzés volt, de a skandinávok továbbjutása megérdemeltnek mondható. Svájc sorozatban a negyedik nagy tornáján esik ki az egyenes kieséses szakasz első körében, míg a svédek 1994 után jutottak ismét a legjobb nyolc közé világbajnokságon.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A nyolcaddöntők kialakulásakor ez a párosítást sokan lefitymálták, mondván sem a svédek, sem a svájciak nem képviselnek olyan játékerőt, amellyel helyük lenne a világ legjobb 16 csapata között. Mi sem állhatna messzebb a valóságtól. A svédek összekerültek a franciákkal és a hollandokkal a vb-selejtező csoportjukban, mégis kiharcolták a második helyet, majd az oda-visszavágós pótselejtezőn a négyszeres világbajnok olaszokat búcsúztatták.

Ibrahimovic távozásával a svédek mintha felszabadultak volna, a keret jelenlegi tagjai közül senki sem világsztár, viszont elég jó csapatot alkotnak. A már búcsúzó világbajnok németek elleni meccsükön ezt tökéletesen megmutatták, majd Mexikó ellen is bizonyították, hogy nem zuhantak össze. Végül megnyerték azt az F-csoportot, amelynek első helyére százból száz szurkoló Németországot várta.

A svájci válogatott erejét mi magyarok is testközelből tapasztalhattuk meg. Budapesten 3-2-re, Svájcban 5-2-re győztek le bennünket. Ami ennél sokkal érdekesebb, hogy a selejtező-csoportban csak a portugáloktól kaptak ki az utolsó fordulóban, de a pótselejtezőn legyűrték az északíreket. A világbajnokságon a brazilok elleni 1-1 volt számukra az a belépő, amely után azok is komolyan vették őket, akik addig nem. A továbbjutást eldöntő csoportrangadón hátrányból fordítva verték meg Szerbiát, Costa Rica ellen pedig a döntetlen is belefért nekik. Így jutottak el a svédek elleni nyolcaddöntőig.

A svédek számára különleges jelentőséggel bírt a találkozó, ugyanis ez volt az 50. mérkőzésük a vb-történelemben. Ennél csak Mexikó játszott több meccset (57), úgy hogy még sosem nyerte meg a világbajnokságot.

Lüktető iramban kezdtek a csapatok, az első lövést a svájci Steven Zuber eresztette meg 16 méterről, de Robin Olsennek csemege volt. A 8. percben a svédek is megvillantak. Ola Toivonen körömpasszából Marcus Berg tört kapura, azonban 14 méterről jócskán mellé durrantott.

Egy perccel később már ziccere is volt a skandinávoknak. A svájci kapus, Yann Sommer elpasszolt labdája után Berg került szembe a kapuval, 15 méterről lőtt, azonban az utolsó pillanatban érkező Manuel Akanji blokkolni tudott.

A 24. percig kellett várni az első svájci helyzetre. Egy gyors kontratámadás végén Xherdan Shaqiri jobboldali beadására Steven Zuber robbant be, de hét méterről kapu fölé fejelt.

A 28. percben közel kerültek a vezetéshez a svédek.

Ricardo Rodriguez szerencsétlen felszabadítása után a lendületből érkező Viktor Claesson mellel lekészítette a labdát Marcus Bergnek, aki ráfordulásból 11 méterről a jobb alsó sarkot vette célba, de Yann Sommer emberfölötti bravúrral leért a kellemetlen lövésre.

A 38. percben a svájciak is mutattak valamit. Zuber alapvonalról visszagurított labdájára Blerim Dzemaili érkezett, majd 11 méterről, elemi erővel fölé bombázott. A 41. percben már szinte mindenki gólt látott a szentpétervári stadionban: Mikael Lustig jobbról betekert labdájára Albin Ekdal érkezett a hosszú oldalon, öt méterről senkitől sem zavartava jócskán a kapu fölé belsőzött.

Az első félidő nem hozott gólt, ami a svédek számára lehetett jó jel, ugyanis a legutóbbi három olyan vb-meccsüket megnyerték, amikor a félidőben döntetlenre álltak. Ellenben a svájciak az utolsó három ilyen mérkőzésükön nyeretlenek maradtak.

A második félidőt is aktívan kezdték a csapatok. Igaz, komolyabb helyzetek egyik oldalon sem alakultak ki, de mindkét kapu elé záporoztak a szélről belőtt labdák. A nagy igyekezet azonban gyorsan alábbhagyott, és a csapatok visszavettek a tempóból. A 66. percig nem is volt kaput eltaláló lövés.

A csendet Emil Forsberg törte meg, aki Ola Toivonen átadása után egy remek átvétellel helyzetbe hozta magát, majd 15 méterről kapura bombázott. A középre tartó lövést Sommer valószínűleg hárította volna, de a kapu előtt álló Manuel Akanji szerencsétlenül ért a labdához, ami így a jobb felső sarokban kötött ki.

https://www.youtube.com/watch?v=LQZ2LTZozRU

A 79. percben kis híján egyenlítettek a svájciak. Egy jobboldali szöglet után a csereként érkező Breel Embolo fejelt öt méterről kapura, azonban a jobb kapufánál biztosító Forsberg kirúgta a labdát a gólvonalról.

Az utolsó negyedórában, ahogy az várható volt, a svájciak mindent egy lapra föltéve elkezdtek rohamozni, de teljesen ötlettelen volt a játékuk. A balhátvéd Ricardo Rodriguez próbálkozott távoli lövésekkel, míg a csapat legnagyobb sztárja, Xherdan Shaqiri az egész mérkőzésen észrevehetetlen volt.

A 93. percben a csereként beálló Martin Olsson lépett ki ziccerben, az őt üldöző Michael Lang pedig a tizenhatos vonalán szabálytalankodott ellene. A szlovén Damir Skomina játékvezető azonnal tizenegyest ítélt, a svájci játékost pedig kiállította. Azonban a moszkvai VAR-csapat a fülére szólt, hogy nézze vissza az esetet, miután ez megtörtént, szabadrúgást ítélt.

A labda mögé Ola Toivonen állt, aki keményen megkínálta Sommert, de a svájci kapus védeni tudott, majd Skomina azonnal le is fújta a találkozót.

Svédország 24 év után újra bejutott a legjobb nyolc közé. Az ellenfele az esti Kolumbia-Anglia mérkőzés győztese lesz a július 7-én esedékes szamarai negyeddöntőben.

A kiemelt kép forrása: AFP/GABRIEL BOUYS

Leave a Reply