Anglia legyőzte a büntetőátkot, s készülhet a negyeddöntőre

VIDEÓKKAL – Anglia jutott be utolsóként a labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjébe, miután 1:1-es rendes játékidő és hosszabbítás után 11-esekkel 4:3-ra legyőzte Kolumbiát. A háromoroszlánosok a rendes játékidőben is már csak egy percre voltak a diadaltól, ám akkor jött Yerri Mina, s befejelte az addig leginkább csak hisztiző és fetrengő dél-amerikaiak egyenlítő gólját. Jordan Pickford kapus volt a büntetőpárbaj hőse, mivel két kolumbiai kísérletet is hárított, s ennek is köszönhetően Anglia zsinórban három elbukott alkalom után nyert újból világbajnokságon 11-esekkel. A nyolc között Svédország lesz az angolok ellenfele. Két európai hely már elkelt az elődöntőre.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Az angolok az első meccsen kínkeserves győzelmet arattak Tunézia fölött, majd Panamának rúgtak egy laza hatost, végül egygólos vereséget szenvedtek Belgiumtól. Azonban ez inkább áldás volt, mert így a háromoroszlánosok csoportmásodikként az alsó ágra kerültek, elkerülve ezzel a vb-esélyes Brazíliát, és Franciaországot.

A kolumbiaiak helyzetét nehezítette, hogy a csapat legfontosabb játékosa, a lengyelek ellen két gólpasszt adó James Rodríguez megsérült az utolsó csoportmeccsen, így José Pékerman szövetségi kapitány még a kispadra sem ültethette le.

A két csapat korábban csak egyszer találkozott világbajnoki mérkőzésen. Az 1998-as franciaországi tornán az angolok Darren Anderton és David Beckham góljaival 2-0-ra legyőzték a kolumbiaiakat.

Jordan Hendersontól ugyan nem vártak gólokat, de az angoloknak jó előjel volt, hogy a legutóbbi 28 mérkőzésen, amikor a Liverpool csapatkapitánya is a pályán volt, akkor nem szenvedtek vereséget.

A mérkőzés elején ismerkedtek a csapatok. Az angolok többnyire hátul gurigáztak, a kolumbiaiak tudatosan átadták nekik a területet. A 6. percben Ashley Young éles szögből kapura lőtt szabadrúgását David Ospinának kellett kiöklöznie.

Negyedóra elteltével már ziccerük is volt az angoloknak. A szélvészgyors Kieran Trippier jobboldali beadására Harry Kane érkezett a hosszú oldalon, megpróbálta visszafejelni Ospina mozgásával ellentétes irányban, de a labda elszállt a kapu fölött.

Az iramra a folytatásban sem lehetett panasz, de a kolumbiaiak teljesen kikapcsolták az angolok támadásait, akik így semmit nem tudtak felmutatni a labdabirtoklási fölényt leszámítva. Szimplán azzal viszont nem lehet meccset nyerni.

A 40. percben tömegjelenet játszódott le a kolumbiai tizenhatoson belül. Az angolok végezhettek el szabadrúgást, a sorfalban álló Jordan Hendersont azonban Wilmar Barrios mellkason fejelte. Az amerikai Mark Geiger játékvezető azonban úgy határozott, hogy nem nyúl bele a mérkőzésbe, így csak sárga lappal sújtotta a kolumbiai védőt.

Négy perccel később a világbajnokságon már két gólt is fejelő Yerry Mina akadt össze Raheem Sterlinggel. A kakaskodás után a betonkemény kolumbiai védő úgy terült el, mint aki élete legnagyobb pofonját kapta.

A 47. percben még adódott egy helyzet az angolok előtt. Egy rosszul kifejelt labdára Jesse Lingard érkezett, akrobatikus mozdulattal kapásból lőtt, de jócskán célt tévesztett.

A második félidőben megélénkültek az események, az angol válogatott büntetőt kapott az 54. percben. Egy jobboldali szöglet után Carlos Sanchez lebirkózta Harry Kane-t, Mark Geiger játékvezető pedig azonnal a tizenegyespontra mutatott.

A labda mögé a góllövőlista éllovasa, Harry Kane állt oda, és higgadtan a kapu közepébe emelt a jobbra vetődő David Ospina helyére, így már hatodszor volt eredményes Oroszországban.

Az angol válogatott csapatkapitánya sorozatban hatodik mérkőzésén volt eredményes, ezzel beállította Tommy Lawton 1939-ben felállított rekordját.

A folytatásban teljesen elszabadultak az indulatok. A kolumbiai és az angol játékosok is egyfolytában aprították egymást, érezhetően kicsúszott a mérkőzés Mark Geiger kezéből, aki a második félidőben negyedóra leforgása alatt hat sárga lapot is kiosztott.

Az utolsó húsz percre lehiggadtak a csapatok és elkezdtek újra a focival foglalkozni. A 76. percben az angolok eldönthették volna a meccset. Egy gyors kontratámadás végén Sterling ugratta ki ziccerben Jesse Lingardot, az angol középpályás azonban lövés helyett tizenegyest akart kiharcolni, elesett a becsúszó Davinson Sanchez mellett, de a játékvezető sípja néma maradt.

A 81. percben Kolumbia első igazi helyzetéből majdnem egyenlített. Kyle Walker vesztett labdát a félpályánál, a dél-amerikaiak három a kettőben mehettek az angolok védelmére. A tizenhatos vonalánál Carlos Bacca a jobbján érkező Juan Cuadradóhoz játszott, aki a 12 méterről a rövid felsőbe akart bombázni, de nem találta el a kaput.

Az utolsó negyedórában a kolumbiaiak már szinte egykapuztak, de újabb komoly ziccert nem tudtak kialakítani. A 93. percben ennek ellenére összejött az egyenlítés. Mateus Uribe 30 méteres bombáját Jordan Pickford óriási bravúrral szögletre tornázta.

A középre tekert labdára a csoportkörben két gólt fejelő Yerry Mina érkezett, lefejelte a labdát a földre, ami a jobb felső sarokba pattant a gólvonalon biztosító Trippier feje fölött.

A kolumbiai védő a harmadik fejesgólját szerezte a világbajnokságon, ennél többet (5) csak a legendás német középcsatár, Miroslav Klose szerzett a 2002-es tornán.

A hosszabbítás 98. percében nem mindennapi jelenetet láthatott a moszkvai stadion közönsége. Ashley Young bedobását Harry Maguire elnézte, mert a jobboldalon helyezkedő asszisztens egy kirúgott labdát babrált, amivel elvonta az angol védő figyelmét. Ezzel azonban Falcao nem törődött, lecsapott a játékban lévő labdára, középre játszott az üresen érkező Baccához, de Geiger játékvezető belefújt az akcióba.

A hosszabbítás második félidejében az angolok újra magukhoz ragadták a kezdeményezést. A 112. percben pedig el is dönthették volna a mérkőzést: a csereként érkező szárnyvédő, Danny Rose került ziccerbe, kilenc méterről éles szögből megcélozta a hosszú alsó sarkot, de a labda pár centivel elkerülte a kaput.

Ezt pedig azt jelentette, hogy a háromoroszlánosok közeledtek a tizenegyes párbajhoz, amiből eddig háromból hármat elvesztettek a vb-történelemben.

Az európai csapat játékosain érződött, hogy nem akarnak tizenegyeseket rúgni, így indítottak egy utolsó rohamot, de nem tudtak újabb gólt szerezni, így jöhetett a büntetőpárbaj, amiben eddig az angolok elátkozottnak számítottak.

Elsőként Falcao érkezett, magabiztosan középre lőtt a jobbra mozduló Pickford helyére (1-0). Ezt követően jött Kane, aki a jobb alsó sarokba bombázott (1-1).

A második körben Cuadradón volt a sor, aki kőkeményen a jobb felső sarokba lőtt (2-1). Angol részről Rashford érkezett, a 19 éves csatár félmagasan a kapu jobb oldalába bombázott (2-2).

Ezt követően Mureil érkezett, aki higgadtan balra gurított a jobbra vetődő Pickford mellett (3-2). A harmadik angol tizenegyest Jordan Henderson lőtte, azonban a balra vetődő Ospina bravúrral hárított.

A negyedik kolumbiai tizenegyest Uribe vállalta, azonban telibe lőtte a felső lécet. Ezt követően Tripier érkezett, kíméletlenül a jobb felső sarokba bombázott (3-3).

Az ötödik kolumbiai tizenegyeshez Carlos Bacca érkezett, Pickford bravúrral védte a jobbra tartó félmagas lövést. Az ötödik angol Eric Dier volt, aki a jobb alsó sarokba lőtt (4-3).

Ezzel Anglia megnyerte a büntetőpárbajt. Gareth Southgate szövetségi kapitány a vébé előtti hetekben sokat gyakoroltatta a játékosokkal a 11-eseket, s ez ma este meghozta gyümölcsét. Anglia a negyeddöntőben (ahová 2006 után jutott el először) Svédországgal találkozik szombaton délután 16 órától Szamarában.

A legjobb nyolc között az alábbi párosítások jöttek létre:

Uruguay – Franciaország (péntek, 16:00)

Brazília – Belgium (péntek, 20:00)

Svédország – Anglia (szombat, 16:00)

Oroszország – Horvátország (szombat, 20:00)

Annyi tehát biztos, hogy az alsó ágról egy európai csapat jut a döntőbe, a felsőn viszont akár egy brazil-uruguayi rangadó is összejöhet a négy között.

A kiemelt kép forrása: AFP/Alexander Nemenov

Leave a Reply