Folytatódik a mexikói átok: Brazília jutott a legjobb nyolc közé

VIDEÓKKAL – A papírformának megfelelően Brazília nyerte a labdarúgó-világbajnokság első mai nyolcaddöntőjét, miután Neymar és Roberto Firmino góljaival 2:0-ra legyőzte Mexikó együttesét. A mérkőzés szinte végig a selecao kezében volt, a mexikóiak nem tudtak komoly veszélyt jelenteni a dél-amerikaiak kapujára, így zsinórban hetedszer bukták el a nyolcaddöntőt. Brazília a Belgium-Japán meccs győztesére vár a nyolc között.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Teljesen ellentétes előjelekkel vághatott neki az idei focivébé ötödik nyolcaddöntőjének Brazília és Mexikó. A selecao a Svájc elleni döntetlen után Costa Ricát és Szerbiát is 2:0-ra győzte le, így csoportelsőként jutott tovább. Eközben az El Tri a címvédő, s végül csoportutolsóként hazakullogó (négy éve a négy között a brazilokat 7:1-re lemosó) Németország 1:0-ás legyőzésével indított, majd Dél-Koreát is megverte 2:1-re, azonban az utolsó körben 3:0-ra alulmaradt Svédországgal szemben, s csak a németek vereségének köszönhette, hogy végül második helyen tovább ment.

Ez azonban egyáltalán nem volt jó ómen a mexikóiak számára, akik a legutóbbi négy tornán (a mostanit is beleértve) csoportjuk második helyén végeztek, a nyolcaddöntőben azonban elvéreztek. 2002-ben csoportgyőztesként szintén sikerült kikapni a 16 között, vagyis amennyiben ma is vesztesen hagyják el a pályát, akkor zsinórban hetedik alkalommal buknak el az egyenes kieséses fázis első fordulójában, hiszen ugyanez történt velük 1994-ben és 1998-ban is.

A mérkőzés esélyese nem csak ezért, hanem úgy alapból is Brazília volt, azonban az első lehetőség Mexikó előtt adódott a 2. percben, amikor a németek elleni meccset eldöntő Hirving Lozano közelről lőhetett kapura, löketét azonban blokkolta az egyik brazil védő, Filipe Luis.

A következő helyzetre a 15. percig kellett várni, ismét a mexikóiak veszélyeztettek. A jobboldalon elfutó Hirving Lozano tanári eleganciával vett le egy 50 méteres keresztlabdát, egy az egyben megverte Filipe Luist, majd élesen középre centerezett, de a hosszú oldalon érkező Javier Hernández fél méterrel lemaradt az átadásról. A 22. percben Carlos Vela ment el a baloldalon, középre játszott Hector Herrerának, aki egy csellel elfektette Casemirót, de a lövésébe Thiago Silva belelépett.

A brazilok a 25. percben jelezték, hogy felébredtek. Neymar szép csellel betört a tizenhatoson belülre, szembe került Guillermo Ochoával, azonban a mexikói kapus bravúrral védte az éles szögből leadott közeli lövést.

A félidő második felében átvették az irányítást a brazilok. A 33. percben Gabriel Jesus került helyzetbe, 11 méterről kapura lőtt, de Ochoa védeni tudta a fiatal csatár kísérletét, aki továbbra sem szerzett még gólt a világbajnokságon. A hajrában már egyik csapatnak sem voltak helyzetei, inkább a kemény belépőké volt a főszerep. A mexikói Edson Alvarez be is sárgult a Neymarral szemben elkövetett szabálytalansága után.

A félidőben a mexikói szövetségi kapitány, Juan Carlos Osorio cserére szánta el magát. Az öltözőben maradt Rafa Márquez, aki 39 évesen és 139 naposan a vb-történelem második legidősebb játékosa lett, aki pályára lépett az egyenes kieséses szakaszban.

A rekordot az angol legenda, Sir Stanley Matthews tartja, aki 39 éves és 145 napos volt, amikor az 1954-es világbajnokságon játszott az Uruguay elleni negyeddöntőben.

A fordulás után a brazilok kezdtek aktívabban. Philippe Coutinho balról betört a tizenhatoson belülre, 14-ről visszalőtte a labdát a rövid sarokba, de Ochoa újabb bravúrt mutatott be.

Az 50. percben Mexikó, vagyis Jesus Gallardo is megvillant. A közép-amerikai csapat játékosa elindult a saját térfeléről, végignyargalt a brazil kapuig, majd 21 méterről kapura tekert, de balszerencséjére a labda elkerülte a jobb felső sarkot.

Egy perccel később sajnálhatta igazán, ugyanis az ellentámadásból a brazilok megszerezték a vezetést. Neymar sarkozott Willianhoz, aki betört a tizenhatoson belülre, két ember gyűrűjében középre centerezett, az akciót indító Neymar pedig becsúszva az üres kapuba kotorta a labdát.

https://www.youtube.com/watch?v=4yxr8-nvMVI

Az 59. percben a Selecao eldönthette volna a mérkőzést. Fágner jobbról bepasszolt labdájára a szerbek ellen gyönyörű gólt szerző Paulinho érkezett középen, aki 13 méterről kapura bombázott, de Ochoa újabb bravúrja meccsben tartotta Mexikót.

A második félidő első kaput eltaláló mexikói lövésére a 61. percig kellett várni. Carlos Vela 19 méterről eleresztett bombáját Alisson tolta ujjheggyel kapu fölé. Két perccel később újra Guillermo Ochoa volt a főszereplő. A gólpasszt adó Willian került helyzetbe, 13 méterről kapura lőtt, de a mexikói kapus kitolta a labdát a léc alól.

A 71. percben a klasszisteljesítményt nyújtó Neymar ismét felhívta magára a figyelmet, de ezúttal a színészi képességeit villantotta meg. A világ legdrágább játékosa éppen az oldalvonalon kívül ült, a mexikói Miguel Layun pedig sietett volna elvégezni a bedobást, azonban véletlenül rálépett Neymar bokájára. A brazil támadó ezt követően olyan hánykolódásba kezdett, mint aki kettős lábtörést szenvedett.

Mondani sem kell, hogy Neymar egy perccel később már újra a pályán volt, és tökéletes állapotban folytatta a játékot.

A hajrában a mexikóiak mindent megtettek az egyenlítésért, de érezhetően már elkészültek az erejükkel, így a támadásaikban nem volt elég átütőerő, ráadásul a 88. percben a brazilok végleg lezárták a meccset. Neymar tört kapura balról, rápöckölte a labdát, de a spárgázó Ochoa védeni tudott, a hosszún azonban érkezett a két perccel korábban becserélt Roberto Firmino, akinek csak az üres kapuba kellett lőnie.

https://www.youtube.com/watch?v=uxDuxq9G4yo

Brazília ezzel a győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe, ahol a 20 órakor kezdődő Belgium-Japán összecsapás győztesével játszik majd. Mexikó pedig sorozatban a hetedik világbajnokságán esett ki a legjobb 16 között.

A kiemelt kép forrása: express.co.uk

Leave a Reply