A Tour de France-ról való eltiltással folytatódhat a Froome-hiszti

Vészesen közeleg a világ legrangosabb kerékpáros körversenyének, a Tour de France-nak a rajtja, hiszen szombaton startol a viadal. Mindössze pár nappal az indulás előtt azonban még mindig nem biztos, hogy a címvédő, s négyszeres győztes Chris Froome ott lehet-e a mezőnyben. A Le Monde vasárnap arról adott hírt, hogy a francia körverseny szervezői nem adtak indulási engedélyt a brit kerekesnek, mivel máig megoldatlan a tavalyi Vueltán produkált pozitív doppingtesztjének ügye. Érdekes, hogy egy nappal korábban még arról szólt a fáma, hogy nem tiltják meg neki az indulást. Froome csapata, a Sky fellebbezett, de ha a francia olimpiai bizottság is helyt ad a szervezők döntésének, akkor Froome lemarad a versenyről. Jó kérdés, hogy mennyire lenne szerencsés eltiltani a címvédőt a Tour de France-tól, miközben kevés jel utal arra, hogy teljesítményfokozás céljából doppingolt volna? Úgy vélem, az ártatlanság vélelmének a kerékpársportban is léteznie kellene…

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A négyszeres bajnok és címvédő Chris Froome Tour de France-indulását szeretnék megakadályozni a verseny szervezői – értesült a Le Monde című francia lap vasárnap. “Nem szeretnének úgy járni, mint a Giro, ahol Froome neve mellett egy csillag található” – írta az újság.

„Fájó lenne számomra, ha nem lehetnék ott a Tour de France-on, már csak annak tudatában is, hogy nem tettem semmi rosszat” – reflektált Froome a Le Monde információira utalva.

Froome tavaly szeptemberben produkált pozitív doppingmintát a Vuelta spanyol körversenyen, de nem kapott eltiltást, így azóta is versenyezhet. A legnagyobb probléma az, hogy nem lehet tudni, mikor hoznak ügyében döntést, és ha eltiltást kapna, akkor mikortól kezdődne és mennyi időre szólna a büntetése. Az a félelem vele kapcsolatban, hogy utólag meg kellene semmisíteni az eredményeit.

A nemzetközi szövetség engedi Froome-ot versenyezni (igaz, elnöke kételkedik ennek helyességében), de a Tour de France-ot szervező ASO megpróbálja távol tartani a Sky kerekesét az idei francia körtől. Ezt egy levélben közölték Froome csapatával. Az ASO a versenyszabályzatának 28-as cikkelyére hivatkozik, amiben az áll, hogy megtagadhatják az olyan versenyzők részvételét, akik károkat okozhatnak az ASO imázsának vagy valamelyik rendezvényének.

A Sky már fellebbezett is a döntés miatt, a Francia Olimpiai Bizottsághoz mennek kedden meghallgatásra, ha ott is elutasítják őket, akkor a sportdöntőbírósághoz fordulnak, amely viszont nem valószínű, hogy 72 óra alatt döntést hozna, márpedig a keddi napot követően ennyi idő lenne hátra a verseny szombati startjáig.

Mi is történt Froome-mal?

A Sportudvar is beszámolt róla tavaly decemberben, hogy Chris Froome pozitív doppingtesztet, egészen pontosan abnormális teszteredményt produkált a Vuelta 18. szakasza után elvégzett egyik doppingkontrollon. A brit szervezetében a szalbutamol nevű anyagot mutatták ki határértéket jócskán meghaladó mértékben. A szert elsősorban asztmások szokták használni, s Froome-nak is asztmája van. Ugyanakkor a szalbutamol nagy mennyiségben anabolikus anyagként kezd el viselkedni, vagyis teljesítményfokozó hatása van, mivel növeli az izmokban a vérkeringést.

Chris Froome pozitív doppingtesztet produkált a Vueltán

A Froome által leadott kérdéses mintában márpedig olyan mennyiségben mutatták ki a szert, amilyen mennyiségben már anabolikus anyagként tud viselkedni. Froome és a Sky-csapat is azzal védekezett, hogy engedéllyel használták a szert, s az orvosokkal való konzultálás után döntöttek a szokásos adag megnöveléséről, mivel állításuk szerint a brit enélkül lehet, hogy nem is bírta volna a spanyol körverseny kemény hegyi szakaszait. Az egyik ilyen etap után végzett ellenőrzésen született a szóban forgó minta.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltólistáján szerepel a szalbutamol, de a szervezet engedélyezheti annak bizonyos mértékű használatát az asztmában szenvedő sportolók számára. Az világos, hogy Chris Froome birtokában volt a tavalyi Vuelta idején (s minden bizonnyal most is birtokában van) ennek az engedélynek. A kérdés nem is az, hogy engedték-e neki a szalbutamol használatát, hanem az, hogy az a mennyiség, amennyit ebből a kérdéses mintában kimutattak, az milyen célból került a szervezetébe.

A klasszist nem tiltották el, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) esélyt adott neki, hogy bebizonyítsa, a szalbutamolból nem szedett többet a megengedettnél, egyszerűen csak fiziológiai okok miatt sűrűsödött be a vizeletében.

Elképesztő fordítással nyerte meg a Giro d’Italiát

Chris Froome lett a harmadik olyan kerékpáros idén májusban Eddy Merckx és Bernard Hinault után, aki egyszerre címvédő mindhárom nagy körversenyen: tavaly egymás után megnyerte a Tour de France-t és a Vuelta a Espanát, idén pedig a Giro d’Italiát húzta be. A brit kerekest rengetegen ünneplik sikersorozata miatt, de legalább ennyien fanyalognak. Feloldatlan doppingügye és csapata, a Sky-nak gyanús ügyletei miatt egyelőre nem lehet Froome-ot a kerékpársport legendájának nevezni. Hiába nyert hollywoodi sztorival.

Többen azt mondják, hogy a józan ész azt diktálta volna, hogy Froome-ot minimum kizárják a Vuelta a Espanáról, hiszen megszegte a szabályokat, és ettől a büntetéstől függetlenül kezdik el vizsgálni, hogy tényleg lehetséges-e, hogy gyógyszere váratlanul feldúsuljon a szervezetében. Froome és a Sky orvosi és jogi csapattal próbálja bebizonyítani az UCI-nak, hogy a kerékpáros nem csalt.

Az ügyben a legnagyobb probléma, hogy nincs határidő. És ezzel precedenst is teremt, hiába hangsúlyozzák, hogy Froome nem kap különleges bánásmódot. Néha megjelenik egy-egy nyilatkozat, hogy haladnak előre, és a bonyolult sztori nem is enged meg gyorsabb menetet, de azt senki sem közli, mikor döntenek. Miközben nyakig benne vagyunk a versenyszezonban.

Sok versenyzőtárs nyilatkozta azt, köztük a Giro d’Italián második helyezett Tom Dumoulin is, hogy Froome helyében nem versenyezne, míg nincs ítélet. Szerintük egyszerűen nem igazságos a többiekkel szemben, hogy olyasvalaki ellen kell küzdeniük, akiről később kiderülhet, hogy nincs helye a mezőnyben.

Az sem megoldás, ha utólag egyszerűen törlik az eredményét, hiszen Froome nem egy egyszerű vízhordó, alapjaiban meghatároz egy versenyt, ő és csapata taktikája, ami miatt az ellenfelek is más stílusú versenyzésre kényszerülnek.

Emellett versenyrendezők is vakargathatták a fejüket, hogy vajon jót tesz-e nekik egy olyan világsztár, aki miatt utólag szégyenkezhetnek. Ha Froome-ot elítélik dopping miatt, minimum hat hónapos eltiltást kéne kapnia, de a kétéves büntetés is elképzelhető.

A Giro-főszervező, Mauro Vegni is sopánkodott az olasz kör közeledtével, de pár nappal előtte már magabiztosan állította, hogy ígéretet kapott rá, Froome Olaszországban elért eredményét biztosan nem törlik. Hogy Vegni blöffölt, vagy tényleg tud valamit, az később kiderülhet, de most egyelőre ünnepelhet. Érdemes volt kicsengetnie a kiszivárgó hírek szerint egymillió eurós rajtpénzt, hiszen Froome eposzi jelzőkkel teleaggatva megnyerte a versenyt.

Igaz, a győzelmével, illetve annak módjával megint kommentlavinát indított el, nem lettek kevesebben, akik kétkednek a tisztaságában.

„Pozitív tesztet produkált a Vuelta a Espanán, ezt a B próba megerősítette. Így doppingolt, ezért el kell tiltani” – mondta Bernard Hinault, aki szerint Froome nem tartozik a Giro-győztesek közé, és nem része a sportág legendáinak. „Miért kell ilyen hosszan várnunk az ítéletre, miközben a két olasz versenyző, akik ugyanazt követték el, sokkal gyorsabban megkapták büntetésüket? Miért van Froome-nak ennyi ideje arra, hogy magyarázatot találjon? A Sky-nak ilyen sok pénze van?”

Froome-nak nem indult jól a Giro d’Italia, már az első szakasz pályabejárásán bukott, majd az időfutamon rögtön hátrányba került. Az első két héten nem is látszott, hogy igazán formában lenne, igaz, balszerencsés helyzetek miatt is gyűjtögette a másodperceket, a hegyi hajrás szakaszokon bajban volt. A Monte Zoncolan már az ő napja volt, elvitte a monstre hegyet, de a következő szakaszon máris kiderült, hogy nem az a kiegyensúlyozott Froome teker az olasz háromhetesen, akit a Tour de France-on vagy a Vueltán láthattunk.

Ugyanez volt a helyzet csapatával is, a minden helyzetben dominálni akaró Sky ezúttal nem rogyasztotta meg rendszeresen az ellenfeleket, sőt sokáig Froome-nak sem adtak jelentős segítséget. A 19. szakaszon aztán minden borult, a Sky a kemény hegyi szakaszon széthajtotta magát, majd Froome 80(!) kilométerrel a cél előtt támadást indított, és végül több mint három percet adott mindenkinek. Simon Yates összeomlása emberi volt, de hogy egyetlen menő sem volt képes nyomában maradni Froome-nak, arra nem biztos, hogy elég magyarázat az, hogy a brit bringás bivalyerős és koncentrált. A kerékpározás hőskorában nem voltak szokatlanok a hosszú támadások, de Gino Bartaliék idejében az volt a normális, hogy hol egyik, hol másik versenyző rogyott meg és kapott perceket a másiktól.

Froome esetében valóban érdekes, hogy a 19. szakaszig miért nem mutatott szinte semmi erőt, utána bezzeg egy etap alatt bedarálta a mezőnyt.

Nagyok a kételyek

A hosszú szökésről egyik ellenfele, George Bennett azt mondta: „Froome csinált egy Landist.” Floyd Landis a 2006-os Tour de France-on borzasztó nehéz hegyi szakaszon szólózott nagyot, több mint hét percet vert a mezőnyre, amivel meg is szerezte a sárga trikót, amit a párizsi befutóig meg is őrzött. Aztán jött a hír, hogy szintetikus szteroidot mutattak ki a doppingmintájában.

Bennett később magyarázkodott, hogy a doppingra nem akart utalni, csak a két akció hasonlóságára, de így is növelte a hitetlenkedést.

“Én csak azt mondtam, hogy ez nagyobb feltámadás volt, mint a húsvétvasárnap. Nem célozgattam semmire”.

Ezt a feltámadást emésztgette sokáig mindenki. Ha önmagában nézzük, Froome szökése a modern kerékpározás egyik legtökösebb akciója volt, ami fizikailag és szellemileg is hatalmas kihívást jelentett a bringásnak, de az előzmények ismeretében a gyanú is megfogalmazódik.

„Csodálatos eredmény, de bármit is mond ő, vagy a Team Sky, az emberek gondolkodóba esnek. Azon gondolkodnak, hogy ő egy nagy csaló, vagy egy fantasztikus bajnok” – fogalmazta meg a dilemmát a Times szakírója, Jeremy Whittle.

Froome szalbutamolügye mellett is van már pár nehezen megmagyarázható ügye a Skynak. Korábbi bringásuk, a Tour de France-győztes Bradley Wiggins pont a nagy versenyek előtt kapott engedélyezett injekciókúrákat, neki juttattak el rejtélyes csomagot egy franciaországi versenyen is. Egy korábbi munkatársuk azt vallotta, ügyesen és tudatosan játszottak az orvosi különengedélyekkel.

„Minden egyes nap teszteltek, a verseny előtt és az után is. Állíthatom, semmi, de semmi rosszat nem tettem, és már csak idő kérdése, hogy ez mindenki számára tiszta legyen. Ez a helyzet szerencsétlen a sportágnak és az imázsának, de remélhetőleg a lehető leghamarabb megkapjuk az eredményeket. Mi a folyamat közepén járunk jelenleg” – nyilatkozta a BBC Radio Five Live-nak.

A szürkezónában matató Sky hitelessége már oda, ezért is kételkednek sokan Froome-ban, és a Giro d’Italia-győzelme sem segített a helyzetén. Nagyobb baj, hogy a Tour de France-nak is ugyanígy futnak neki, illetve könnyen lehet, hogy nem is futhatnak neki, amennyiben a szervezők elérik, hogy ne indulhasson.

De mi van az ártatlanság vélelmével?

Az olasz kör után csak tovább erősödött kételkedés azonban csak az egyik vetülete a Froome-ügynek. Figyelembe kell venni azt is, hogy Chris Froome-ról senki sem mondta ki hivatalosan az elmúlt több mint fél év alatt, hogy szánt szándékkal, teljesítményfokozás céljából vett volna magához szalbutamolt. Márpedig amíg nincs végleges (vagy akár nem jogerős) döntés a brit ügyében, addig mindenképpen érvényesülnie kellene az ártatlanság vélelmének, hiszen nem csak azt kellene figyelembe venni, hogy mi lesz akkor, ha kiderül, hogy egy doppingoló Chris Froome nyerte halomra a háromheteseket az utóbbi öt évben, hanem azt is, hogy mi történik abban az esetben, ha kiderül, hogy egy tiszta, s valóban a betegségére szalbutamolt használó Chris Froome-ot tiltanak el a Tour de France-tól, s bármely más versenytől.

Amennyiben az utóbbi forgatókönyv valósulna meg, akkor rengeteg támadás érné a francia körversenyt szervező céget, minden bizonnyal több is, mint amennyi Chris Froome-ot érte december óta. Egy ilyen helyzetben ugyanis joggal jöhetnének azzal a brit mellett eddig is kiálló jelenlegi vagy volt versenyzők, csapatvezetők, szakértők és szurkolók, hogy a Tour de France szervezői ártottak a verseny hírének, mert saját félelmeikre alapozva megtiltották a négyszeres győztesnek, hogy rajthoz állhasson, miközben bebizonyosodott, hogy nem akart doppingolni sosem.

A helyzet azért is nagyon pikáns, mert Froome a három nagy körverseny címvédőjeként érkezhetne meg Franciaországba, s amennyiben ötödik elsőségét is megszerezné a viadalon, ő lenne – hivatalosan – a Tour de France rekordbajnoka. A hivatalosan szót azért kell kiemelni, mert volt olyan kerekes, aki hétszer nyerte meg a francia körversenyt, csak utólag az összes címét elvették, mert doppingolt.

Természetesen Lance Armstrongról van szó, akinek ügye alaposan megtépázta a teljes kerékpársport, így a Tour de France hírnevét is. Róla az derült ki, hogy éveken át doppingrendszert működtetett a US Postal csapatánál, s ennek segítségével nyerhette meg a francia köröket is ennyire sokszor. Sokan megkérdőjelezik mindezt, s mindmáig hétszeres TdF-győztesnek tekintik az amerikait, de ennyi év után már nem valószínű, hogy változna bármi is.

Az mindenesetre biztos, hogy a Tour de France szervezőiben az Armstrong-ügy miatt ott lehet a félelem, hogy alig tíz év után egy újabb hasonló botrány akár teljesen tönkreteheti a több mint száz éves múltra visszatekintő, a sportágban egyértelműen a legnagyobbnak számító versenyt. Ilyen szempontból valamelyest igazolható lenne a szervezőbizottság kizárásra vonatkozó döntése, de mint föntebb írtam, a helyzet rendkívül bonyolult, hiszen jól is elsülhet, ha Froome-ot távol tartják a viadaltól, de akár vissza is nyalhat a fagyi, ami szintén komoly károkat okozhat a Tour de France megítélésében.

Hinault bojkottra szólít fel

Az ötszörös bajnok Bernard Hinault szerint a többi indulónak sztrájkolnia kellene, ha a címvédő Christopher Froome is rajthoz állhat az idei francia országúti kerékpáros körversenyen, a Tour de France-on.

Hinault szerint a brit sportolót már a Giro d’Italián sem szabadott volna engedni indulni, miután december közepén kiderült róla, hogy pozitív doppingtesztet produkált a 2017-es spanyol körversenyen – írta meg a brit média június 21-én.

„Froome-nak nem kellene elindulnia a Tour-on. Ha pedig mégis megteszi, a mezőny többi tagjának kellene azt mondani: oké, ha ő elindul, mi nem tesszük” – mondta.

Meglátása szerint az ügy egyszerű: a négyszeres TdF-bajnok Froome pozitív mintát produkált, így a nemzetközi szövetségnek (UCI) azt kellett volna mondania, hogy nem versenyezhet.

Ha csak gyakorlati értelemben vesszük a dolgokat, akkor ennek valóban így kellene történnie, de hát a kerékpársport abszolút nem egy egyszerű dolog annak fizikai, orvosi és jogi vetületében sem.

Még szombaton is úgy volt, hogy nem tiltják el

Még szombaton is úgy álltak a dolgok, hogy a Sky csapat címvédő kerékpárosának rajtját a szervezők sem akadályozzák meg a francia körön.

A Tour de France szervezőinek elméletileg joga van arra, hogy bizonyos csapatokat, kerékpárosokat távol tartsanak a versenyüktől, de Froome-nál nem élnek vele, legalábbis két napja még erről szólt a fáma.

A versenyigazgató, Christian Prudhomme azért nem örül a kialakult helyzetnek. „Ennek fekete vagy fehérnek kéne lenni. Ez szörnyű, hogy a sportszervezeteknek nem sikerült megoldaniuk ezt a problémát a világ legnagyobb versenye előtt. Ennél nem mondanék többet, de természetesen a szabályokat módosítani kéne. Egy abnormális eredmény semmit sem jelent a nagyközönségnek. Feketének vagy fehérnek kéne lenni, pozitívnak vagy negatívnak.”

Ennek fényében meglepőnek tűnhet, hogy egy nap leforgása alatt akkorát fordult a világ, hogy vasárnap az egyik legtekintélyesebb párizsi napilap már arról cikkezett, hogy Chris Froome mégsem kap engedélyt a versenyen való indulásra.

Minden bizonnyal a szervezők között is nagy a dilemma és a megosztottság, hogy most hagyják-e indulni Chris Froome-ot vagy lapot húznak 19-re, s megkockáztatják kizárását, fölvállalva ezzel azt, hogy amennyiben a brit tisztázza magát a vádak alól, akkor az mennyi támadást eredményezhet velük szemben.

Legkésőbb szombatig eldől, hogy mi lesz…

A kiemelt kép forrása: AFP/lefigaro.fr

Leave a Reply