A focivébé legnagyobb drámája: Belgium a 94. percben fordítva ütötte ki Japánt

VIDEÓKKAL – Azt hiszem, nyugodtan mondhatjuk, hogy az idei labdarúgó-világbajnokság eddigi legnagyobb drámájának lehettünk szemtanúi ma este. Japán már két góllal is vezetett Belgium ellen, amely azonban négy perc alatt egyenlített, majd a 94. percben a csereként beállt Naszer Chadli találatával meg is fordította és meg is nyerte a mérkőzést. A belgák zsenialitását mutatja, hogy közel egy órányi semmittevés után, kétgólos hátrányban tudtak beindulni, s fordítani. Az már más kérdés, hogy Brazília ellen aligha engedhetnek meg maguknak ugyanekkora hátrányt, hiszen a nyolc között Neymarék fognak Fellainiékkal farkasszemet nézni.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A belga válogatott simán bejutott a nyolcaddöntőbe, három győzelemmel, 9-2-es gólkülönbséggel nyerte meg a G-csoportot. A japánok útja már rögösebb volt a legjobb 16 közé. Az ázsiaiak a csoportjukban csak a fair play-pontokkal előzték meg a 4 ponttal, valamint 4-4-es gólkülönbséggel végző szenegáliakat.

Az esélytelenek nyugalmával készülő japánok bátran kezdték az összecsapást, letámadták a belgákat. Az első helyzetükre az első perc végéig kellett várni, Kagava Sindzsi 18 méteres lövése fél méterrel elkerülte Thibaut Courtois kapuját. A japán mezőnyfölény mindössze tíz percig tartott, ezt követően a belgák átvették a mérkőzés irányítását. Először Axel Witsel veszélyeztetett egy 17 méteres bombával, de a labda elkerülte a jobb felső sarkot.

A 25. percben a belgák már közelebb kerültek a japánok kapujához. Dries Mertens jobboldali beadására Romelu Lukaku érkezett, azonban nem tudott közelről a kapuba lőni, mert a nyakában csüngő Josida Maja pont annyira billentette ki az egyensúlyából, hogy az még ne érjen tizenegyest. Öt perccel később a csapatkapitány Vincent Kompany berobbant egy baloldali beadásra, akrobatikus mozdulattal próbálta kapura kanalazni a labdát, de nem járt sikerrel.

Az első félidő utolsó negyedórájában teljesen visszaesett az iram, Thibaut Courtois azonban gondoskodott róla, hogy felrázza csapattársait, ugyanis kis híján bekapta a világbajnokság legkomikusabb gólját. Nagatomo Juto baloldali beadásába Oszako Juja tette bele a lábát, de úgy tűnt, ez nem zavarja meg a belga kapust, és könnyedén felszedi a labdát. Igen ám, de átpördült a lábai között, szerencséjére azonban utána tudott vetődni és még a gólvonal előtt begyűjtötte azt.

A belgáknak a második félidőre mindenképpen változtatniuk kellett, mert hiába értek 26-szor labdához a japánok tizenhatosán belül, csak kétszer kísérleteztek kapura lövéssel.

Ennek ellenére, nem hogy nem sikerült megszerezniük a vezetést, hanem hátrányba kerültek a második félidő legelején. A 48. percben Thomas Meunier labdavesztése után Haragucsi Genki kapott kiugratást, 13 méterről, kiszorított szögből a jobb alsó sarokba lőtt.

Ez volt az első japán gól a vb-történelem egyenes kieséses szakaszában.

Egy perccel később egyenlíthettek volna a belgák. Mertens jobbról bepasszolt labdájára Eden Hazard érkezett és 15 méterről telibe találta a bal kapufát.

Az 52. percben a kiesés szélére sodródtak a belgák. Kagava Sindzsi gyűjtötte be Vincent Kompany rossz helyre fejelt labdáját, továbbjátszotta Inui Takasinak, aki 24 méterről a kapu bal oldalába bombázott.

Kétgólos hátrányban rákapcsoltak a belgák. A 62. percben nem sokon múlott a szépítésük. Meunier jobboldali beadására Lukaku érkezett lendületből, de három méterről kapu mellé fejelt.

A 69. percben összejött a hőn áhított belga gól. Egy szöglet utáni kavarodást követően Jan Vertonghen középre akart fejelni egy labdát, azonban célt tévesztett, de így a labda átszállt Kavasima Eidzsi feje fölött és a kapu bal oldalában kötött ki.

Öt perccel később egyenlített már egyenlített is Belgium! Eden Hazard ment el a baloldalon, a középre tekert labdájára a csereként beálló Marouane Fellaini érkezett, és a bal alsó sarokba fejelt.

A 85. percben megnyerhették volna a meccset a belgák. Meunier jobboldali beadását a szintén csereként érkező Nacer Chadli fejelte kapura, Kavasima Eidzsi azonban kitenyerelte a labdát, Chadli azonban felkelt a földről, középre nyeste az érkező Lukakunak, aki öt méterről fejelt, de Kavasima kitenyerelte a labdát a léc alól.

A 93. percben azért még a japánok is megvillantak. A veterán Honda Keiszuke jó 30 méterről kapura bombázott, de Courtois szögletre mentett.

A slusszpoén csak ezután érkezett. A baloldali szögletet Courtois lehúzta, és elindított egy gyors kontrát, aminek a végén Meunier középre centerezett Lukakuhoz, aki átlépte a labdát, a hosszún érkező Chadlinak csak az üres kapuba kellett passzolnia.

Ezzel a győzelemmel a belgák bejutottak a negyeddöntőbe. Péntek este a brazilok ellen lépnek pályára Kazanyban.

A vb-történelemben eddig csak Nyugat-Németország tudott felállni kétgólos hátrányból az egyenes kieséses szakaszban, mégpedig 1970-ben, az Anglia ellen 3-2-re megnyert negyeddöntőben.

Japán a vártnál sokkal jobb vb-szereplésen van túl, ami azonban tragikus véget ért számukra, pedig nem szolgáltak rá.

A kiemelt kép forrása: AP Photo/Natacha Pisarenko/loopjamaica.com

Leave a Reply