Belgium nyerte a G-csoportot, de Angliára várhat könnyebb kieséses szakasz

VIDEÓKKAL – Utolsóként a G-csoportban is befejeződtek a küzdelmek a labdarúgó-világbajnokságon. A zárókörre annyi eldöntendő maradt, hogy Anglia vagy Belgium lesz-e a csoportelső. Belgium lett az Adnan Januzaj remekbe szabott góljával, holott Roberto Martinez szövetségi kapitány a meccs előtt állítólag azt mondta játékosainak, hogy az a legfontosabb, hogy ne nyerjék meg a találkozót. Van ebben valami, hiszen bár Japán ellen egyértelműek Hazardék esélyei, de a nyolc között Brazíliával találhatják szembe magukat. A csoport másik meccsén Tunézia 2:1-re legyőzte Panamát, így 1978 után nyert ismét vb-találkozót.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A találkozónak pikantériát adott, hogy az angolok és a belgák 6-6 ponttal álltak a G-csoportban, már mindketten továbbjutottak, és emellett az összes mutatóban azonos eredményt értek el: ugyanannyi gólt lőttek, ugyanannyit kaptak.

Ha az utolsó fordulóban döntetlent játszanának egymással, akár a Fair Play-verseny, extrém esetben a sorsolás dönthetne arról, melyik jut tovább az első, illetve a második helyen.

A két csapatnak elsősorban nem a nyolcaddöntő miatt kellett matekoznia – hiszen Kolumbia és Japán közül kaphatott ellenfelet – hanem a vb későbbi szakasza miatt. Ennek a csoportnak a győztese a negyeddöntőben akár Brazíliával is összekerülhet (ha azok legyőzik a mexikóiakat), a második helyezett viszont (amennyiben továbbjut a nyolcaddöntőből) a svédekkel vagy a svájciakkal játszik majd, így benne volt a pakliban, hogy egyik válogatott sem akarja majd megnyerni a meccset.

Mindenesetre vészjósló volt, hogy a csoport élén álló angolok nyolc, míg a belgák kilenc helyen változtattak a kezdőjükön az előző mérkőzéshez képest. Nem sokkal a kezdő sípszó előtt a BBC egyik, helyszínen tartózkodó munkatársa azt posztolta ki Twitter-oldalára, hogy Roberto Martinez, a belgák szövetségi kapitánya azt mondta a csapatnak, hogy az a legfontosabb, hogy ne nyerjék meg a meccset.

Szerencsére a csapatok nagy iramban kezdték az összecsapást, így nem lehetett okunk panaszra. Az első helyzet a belgáké volt. A 21 éves Youri Tielemans 23 méterről kemény bombát zúdított kapura, azonban az angolok kapusa, Jordan Pickford kitenyerelte a labdát.

A 10. percben nem sok kellett ahhoz, hogy a belgák megszerezzék a vezetést egy komikus góllal. Egy jobboldali beadásra Marouane Fellaini érkezett a hosszú oldalon, középre fejelte a labdát a kapu előtt ólálkodó Michy Batshuayi irányába, azonban a kimerészkedő Pickford lecsapott a labdára. Igen ám, de John Stones egy rúgó mozdulattal megzavarta a kapust, akinek kipördült a kezéből a labda, és kis híján túljutott a gólvonalon, szerencséjére Gary Cahill becsúszva tisztázott.

A 27. percben ismét a belgák veszélyeztettek. Egy jobboldali szöglet után Fellaini elé pattant a labda, a hórihorgas középpályás 14 méterről a jobb alsó sarkot célozta meg, de a gólvonalon biztosító Trent Alexander-Arnold menteni tudott. Az első angol helyzet is a 19 éves liverpooli hátvéd nevéhez fűződött. Elszaladt a jobb oldalon, majd középre tekert, de a lecsúszott beadás átszállt a belga Thibaut Courtois feje fölött, és kis híján a jobb felső sarokban landolt.

Az első félidő hajrájában a csapatok már tartalékos üzemmódban fociztak. A kalinyingrádi stadion közönsége éles füttyszóval honorálta a játékosok teljesítményét.

A második félidő ugyanakkor bombagóllal indult. Az 51. percben Adnan Januzaj kapott labdát a tizenhatos jobb oldalán, egy csellel megetette Danny Rose-t, és 14 méterről a jobb felső sarokba tekert.

https://www.youtube.com/watch?v=jofo72xgKuw

A korábban a Manchester Unitedet is megjárt 23 éves Januzajnak ez volt az első gólja a belga válogatottban a kilencedik mérkőzésén.

A folytatásban az angolok nem igazán törték magukat az egyenlítésért, ennek ellenére a 66. percben majdnem gólt szereztek. Jamie Vardy tökéletes ütemű kiugratásával Marcus Rashford lépett ki ziccerben, 15 méterről a bal alsó sarok irányába tekert, de a kivetődő Courtois ujjheggyel bravúros védést mutatott be.

A 81. percben ismét a Manchester United titánja próbálkozott, 25 méterről, szabadrúgásból akarta bevenni Courtois kapuját, de pár centivel célt tévesztett.

A 83. percben újabb angol ziccer maradt ki. Egy jobboldali szöglet után Courtois rossz helyre öklözte a labdát, az érkező Fabian Delph 12 méterről a bal alsó sarkot vette célba, de a kapu előtt biztosító Fellaini szögletre mentett.

A 89. percben a belgák lezárhatták volna a meccset, Thorgan Hazard átadása után Dries Mertens lőtt kapura 18 méterről, de Pickford vetődve hárította az életerős bombát. A 92. percben még lőhettek volna egy gólt a belgák, amikor öt a kettőben mentek az angolok védelemre, de a kapura törő Fellaini passz helyett inkább éles szögből lőtt, és az oldalhálót találta telibe.

Ezzel a győzelemmel a belgák megnyerték a G-csoportot, és hétfőn este a japánokkal találkoznak a nyolcaddöntőben, míg a háromoroszlánosok kedden este a kolumbiaiakkal mérkőznek.

Panama – Tunézia

A csoport másik találkozója az egész világbajnokság talán legérdektelenebb ütközete volt, hiszen egyrészt talán ezen a meccsen volt a legtöbb üres szék a stadionban, másrészt pedig már előre lehetett sejteni, hogy sem a vb-debütáns Panamának, sem a tornán legutóbb kerek négy évtizede győzelmet arató Tunéziának nem lesz sansza továbbjutni. Ez így is lett, hiszen Panama 3:0-ra kikapott Belgiumtól, majd az angolok ellen egy 6:1-es zakóba szalad bele. Annyi öröme lehetett itt, hogy megszerezte első vb-góljukat.

Tunézia szoros meccsen, a 91. percben maradt alul Anglia ellen, ám a belgákkal szemben semmiféle ellenszerük sem volt: 5:2-re kikaptak.

Így futottak neki a csapatok a találkozónak, amelyen nem csak ők, hanem Szaranszk is búcsúzott a világbajnokságtól, ugyanis a városban ez volt az utolsó meccs a tornán (a másik találkozónak otthont adó Kalinyigrádot sem láthatjuk az egyenes kieséses szakaszban).

Várható volt, hogy mindkét csapat a győzelemre fog hajtan, s ez így is lett.

A vezetést pedig Panama szerezte meg egy némileg szerencsés góllal az első félidő közepén:

https://www.youtube.com/watch?v=7XDlSmEN8Hc

Tunéziának sikerült válaszolnia erre, mégpedig a második félidő elején Fahreddine Ben Jusszef találatával:

https://www.youtube.com/watch?v=A-LkbmMSSiA

Néhány perccel később pedig már az afrikaiaknál volt az előny, ugyanis Khazri lőtte be második góljukat, ami végül győztes találatnak bizonyult:

https://www.youtube.com/watch?v=0QZZZEMFjKs

Tunézia 2:1-re nyert, s az 1978-as torna után tudott ismét világbajnokságon diadalmaskodni. Érdekesség, hogy akkor is egy közép-amerikai ellenfél, Mexikó volt a szenvedő fél, amelyet 3:1-re vert az akkori együttes.

Panama pont nélkül, de rúgott gólokkal búcsúzott Oroszországtól. Számára igazából jó tanulóév volt ez a vb-n, meglátjuk, ki tudnak-e jutni 2022-ben is.

A kiemelt kép forrása: AFP/PATRICK HERTZOG

Leave a Reply