Barátságos döntetlen a dánok és a franciák között, Peru 40 év után nyert újra vb-n

VIDEÓKKAL – Meglepetést nem, a dán-francia meccsen kritikán aluli focit annál inkább hozott az utolsó kör a labdarúgó-világbajnokság C jelű négyesében, ahonnan a két európai gárda kéz a kézben jutott tovább. Ausztráliának volt a forduló előtt még halovány reménye Dánia megelőzésére, ám csúnyán elbukta a már kiesett Peru elleni mérkőzését, így végül nemhogy második nem lett, hanem sereghajtóként zárt.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Miután a franciák két győzelemmel kezdték a világbajnokságot, a dánok elleni utolsó csoportmeccsnek már csak az volt a tétje, hogy első vagy a második helyen jutnak-e tovább a nyolcaddöntőbe. A franciák szövetségi kapitánya, Didier Deschamps pihenőt adott pár kulcsjátékosának, míg a dánokat vezető Age Hareide a legerősebb kezdőjét küldte pályára, hiszen csapata egy esetleges vereséggel még ki is eshetett volna, abban az esetben, ha a csoport másik mérkőzésén Ausztrália legyőzi Perut.

Az első negyedórában a dánok kezdtek aktívabban, érződött, hogy minél gyorsabban gólt akarnak szerezni, hogy ne kelljen a csoport másik mérkőzésére koncentrálniuk. Ennek ellenére az első helyzet a francia Olivier Giroud nevéhez fűződött, aki a 15. percben 10 méterről megcélozta a rövid felső sarkot, de Kasper Schmeichel megnyúlt a levegőben, és szögletre ütötte a labdát.

A dánok első ziccerére a 29. percig kellett várni.

Egy kontratámadás végén Andreas Cornelius balról belőtt labdájára Christian Eriksen érkezett mélységből, azonban a kapujából kivetődő Steve Mandanda lehalászta a lábáról a labdát.

Az első félidő hajrájában a dánok visszavettek a tempóból. Ebben minden bizonnyal az is szerepet játszott, hogy a csoport másik mérkőzésén a 18. percben Peru megszerezte a vezetést Ausztrália ellen André Carrillo révén, így a skandinávok már egy esetleges vereséggel sem lettek volna veszélyben.

Peru első gólja:

A második félidő is visszafogott iramban zajlott, a továbbjutás kérdése már az 50. percben eldőlt. A másik mérkőzésen Paolo Guerrero növelte a peruiak előnyét az ausztrálok ellen, így kisebb csodára lett volna szükség a dánok kieséséhez.

Peru második találata:

Az 53. percben azért Eriksen egy távoli szabadrúgással zavarba hozta Mandandát, majd öt perccel később 17 méterről próbálkozott egy kapáslövéssel, de a labda fél méterrel elkerülte a franciák kapuját.

A 70. percben a franciák is veszélyeztettek, bár nem kidolgozott akcióból. A csereként érkező Nabil Fekir 17 méterről megcélozta Schmeichel kapuját, a labda azonban pár centivel elkerülte a jobb felső sarkot. Tíz perccel a lefújás előtt Giroud vett mellre egy labdát a kapunak háttal, ráfordulásból akart gólt lőni, de akkora gyertyát rúgott, hogy még amerikai futballban sem talált volna célba.

A 83. percben ismét Fekir próbálta bevenni a dán kaput, 18 méterről a jobb alsó sarkot vette célba, de Schmeichel mint oly sokszor ezen a világbajnokságon, most is hárított. Az utolsó percekben a franciák gyakoroltak némi nyomást a dánokra, de azért nem szakadtak meg a gólszerzésért, hiszen már korábban kiharcolták a továbbjutást, és a skandinávoknak is tökéletes volt az eredmény.

A másik meccsen az eredmény nem változott: Peru 2:0-ra legyőzte Ausztráliát, ezzel 1978 után először nyert világbajnoki mérkőzést. Az auszik legfeljebb annak örülhettek, hogy Tim Cahill pályára lépett, így negyedik világbajnokságán szerepelt.

A lefújást követően a moszkvai Luzsnyiki Stadion közönsége éles füttyszóval “díjazta” a dán és a francia csapat teljesítményét.

A franciák szombat délután Kazanyban lépnek pályára a D-csoport második helyezettje ellen, míg a dánok vasárnap este Nyizsnyij Novgorodban mérkőznek a D-csoport első helyezettjével.

A kiemelt kép forrása: AFP/ANTONIN THUILLIER

Leave a Reply