Uruguay könnyed játékkal nyerte meg az A-csoportot

VIDEÓKKAL – Uruguay győzelmét hozta az A-csoport döntője a labdarúgó-világbajnokságon. Az eleve esélyesebb dél-amerikaiak végig uralták a mérkőzést, a házigazdáknak nem igazán volt épkézláb helyzetük, igaz, valószínűleg már a továbbjutásnak is nagyon tudtak örülni. A kvartett másik összecsapásán Szaúd-Arábia a 95. percben győzte le Egyiptomot, amelynek kapusa minden idők legidősebb vb-n szereplő labdarúgója lett.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Mindkét csapat hibátlan mérleggel várta a csoport rangadóját, igaz a házigazda oroszok örömfocival szereztek 6 pontot, míg az uruguayiak szenvedve győzték le Egyiptomot és Szaúd-Arábiát. A mérkőzés tétje a csoportelsőség volt, a győztes a B-csoport második helyezettjével találkozik a szombati nyolcaddöntőben, Szocsiban.

A dél-amerikaiak már a találkozó elején jelezték, hogy győzni jöttek Szamarába. Matias Vecino első percben megeresztett távoli lövése nem sokkal kerülte el az orosz kapu jobb alsó sarkát. A 10. percben Uruguay megszerezte a vezetést. Egy kontratámadás végén Rodrigo Bentancur tört volna kapura, de Jurij Gazinszkij a tizenhatos vonala előtt felrúgta. A szabadrúgást Luis Suárez végezte el, aki nagy erővel a bal alsó sarokba helyezett.

https://www.youtube.com/watch?v=BCB4L5HtRWI

Az FC Barcelona csatára már a hetedik világbajnoki gólját szerezte. Nála csak az 1950-es világbajnok csapat támadója, Óscar Míguez szerzett több gólt. Szám szerint nyolcat.

A 12. percben a világbajnokságon már három találatig jutó Gyenyisz Cserisev villant orosz részről, de az uruguayi kapus, Fernando Muslera bravúrral hárította a 10 méterről leadott lövést.

A hazaiaknak idejük sem volt visszajönni a meccsbe, ugyanis a 23. percben a dél-amerikaiak kétgólosra növelték az előnyüket. Egy jobboldali szögletet Artyom Dzjuba középre fejelt ki, az érkező Diego Laxalt pedig 18 méterről kapásból visszalőtte a labdát, ami a kapu előtt álló Cseriseven megpattant, így Igor Akinfejevnek esélye sem volt a hárításra.

https://www.youtube.com/watch?v=kEho_Cdnnxs

Öt perccel később Uruguay lezárhatta volna a mérkőzést. Luis Suárez kiugratásával Rodrigo Bentancur lépett ki ziccerben, de Akinfejev lábbal védett. A 37. percben újabb gól nem született, de mégis eldőlt a mérkőzés. A baloldalon elszaladó Laxaltot Igor Szmolnyikov kaszálta el, aki a szenegáli Malang Diedhiou játékvezetőtől megkapta a második sárga lapját és ebből eredően a pirosat is, így megfogyatkoztak az oroszok.

A francia Marcel Desailly 1998-as vb-döntőbeli kiállítása óta Igor Szmolnyikov az első játékos, akit hazai csapatból leküldtek a pályáról világbajnokságon.

A második félidőben kissé alábbhagyott az uruguayi csapat lendülete, míg az emberhátrányban játszó oroszokban nem volt elég átütőerő, és viszonylag hamar beletörődtek, hogy esélyük sincs az egyenlítésre.

A 64. percben Edinson Cavani megszerezhette volna első gólját a tornán. Luis Suárez átadása után került ziccerbe a PSG gólkirálya, de Szergej Ignasevics tíz méterre a kaputól szerelni tudta.

Tíz perccel később szépíthetett volna a házigazda. Roman Zobnyin egy labdaszerzés után Artyom Dzjubához passzolt, az orosz csatár egy szép bokacselt követően 12 méterről lőtt, de a labdája méterekkel elkerülte a kaput, így az uruguayi Fernando Muslera hálója továbbra is érintetlen maradt a világbajnokságon.

A 80. percben újra Cavanival akartak gólt rúgatni. Suárez lépett ki ziccerben, lövés helyett inkább a hosszú oldalon érkező társát akarta kihagyhatatlan helyzetbe hozni, de a passza túl hosszúra sikerült.

A 85. percben ismét Cavani került helyzetbe, átcselezte magát az orosz védelmen, majd 11 méterről lőtt, de belevetődtek a labdájába. A jobboldali szögletet Giorgian De Arrascaeta csavarta kapura, Akinfejev azonban akrobatikus mozdulattal hárított.

A 90. percben Cristian Rodriguez 17 méterről bombázott kapura, de Akinfejev újabb parádés mozdulatot bemutatva szögletre mentett. A beívelés után Diego Godin közeli fejesét újabb bravúrral védeni tudta, de a kipattanóra érkező Cavani közelről a hálóba lőtt, kialakítva ezzel a végeredményt.

https://www.youtube.com/watch?v=k54amQmYQkE

Ezzel a győzelemmel Uruguay hibátlan mérleggel jutott tovább az A-csoportból, míg a második helyen a házigazda orosz csapat lépett tovább a nyolcaddöntőbe, ami az előzetes várakozások fényében nagyon jó teljesítmény a csapattól.

A csoportgyőztes a B jelű négyes másodikjával, míg az itteni második a B-csoport győztesével csap össze a hétvégi nyolcaddöntőkben. Minden bizonnyal Portugália és Spanyolország lesz a két ellenfél, de ez csak este fog kiderülni. A Sportudvar a B-csoport záró köréről is be fog számolni.

Ez történt a másik meccsen

A csoport másik mérkőzésén Szaúd-Arábia egy 95. percben szerzett góllal legyőzte Egyiptomot, amely Mohamed Szalah 11-esével még vezetéshez jutott, azonban a második félidőben semmi értékelhetőt nem csinált, így végül megérdemelten kapott ki. Annak ellenére, hogy a Fáraók ezzel pont nélkül, a kvartett utolsó helyén zártak, mégis történelmet írtak: kapujukat ugyanis Esszám El-Hadari védte, aki 45 évesen és 161 naposan szerepelt vb-mérkőzésen, amivel a focivébék történetének legidősebb pályára lépő játékosává vált.

A mérkőzés összefoglalója:

https://www.youtube.com/watch?v=MckrA8WOJl0

A kiemelt kép forrása: AFP/EMMANUEL DUNAND

Leave a Reply