Döcögős spanyol-portugál továbbjutás a B-csoportból

VIDEÓKKAL – A várakozásoknak megfelelően Spanyolország és Portugália jutott tovább a B-csoportból a labdarúgó-világbajnokságon, azonban egyik ibériai gárda sem mondhatja el magáról, hogy könnyedén élte túl a torna első fázisát. Az utolsó kör előtt még Iránnak is volt esélye a továbbjutás kiharcolására, s a Portugália elleni meccs hosszabbításában centikre volt a perzsa együttes a csodát jelentő góltól. Cristiano Ronaldonak piros lapot kellett volna kapnia egy ütésért, de a bíró – szabálytalanul – a videózás után csak sárgát mutatott föl neki. A spanyolok is megszenvedtek a már kiesett Marokkóval, amely kétszer is vezetett ellenük, ám a hosszabbításban Iago Aspas révén sikerült megmenteni az egy pontot és a csoportelsőséget is, vagyis a hispánok fognak a házigazda oroszokkal játszani a 16 között, míg a portugálok Uruguayt kapták.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Irán-Portugália

A találkozó előtt a Cristiano Ronaldo nevével fémjelzett portugál válogatott állt a B-csoport második helyén, de csak azért, mert a FIFA Fair Play pontszámban gyengébb volt a mutatója, mint az éllovas spanyoloknak. A két sztárcsapat két mérkőzésen 4 pontot gyűjtött, 4 gólt szerzett és 3-at kapott, vagyis, minden mutatóban egyformán álltak. A luzitán együttesnek tehát korántsem volt mindegy, hogy mekkora gólkülönbséggel győzi le azt az Iránt, amelynek papíron szintén volt még esélye a továbbjutásra.

Cristiano Ronaldo 12 évvel ezelőtt Irán ellen lőtte első vb-gólját a 2006-os németországi tornán. A portugálok akkor Deco és Ronaldo találataival 2-0-ra nyertek csoportmérkőzésen.

A jóval esélyesebb portugálok már a mérkőzés elején nekiestek az irániaknak. A 3. percben a világbajnokságon már 4 négy gólt szerző Cristiano Ronaldo tört be balról a tizenhatoson belülre, majd 13 méterről kapura bombázott, de Alireza Bejranvand magabiztosan fogta a labdát.

A 9. percben óriási helyzetet hagytak ki a portugálok. Az irániak kapusa, Bejranvand mozdult ki egy belőtt labdára, de a saját védője, Szaid Ezatolahi akadályozta a védésben. A labda kipattant róla, egyenesen a lendületből érkező Joao Marióhoz, aki 16 méterről az üres kapu fölé lőtt.

A 13. percben Ricardo Quaresma bolondította meg az iráni védelmet, a szélről belőtt labdája kicsúszott Bejranvand kezéből, de szerencséjére nem érkezett portugál támadó a lecsorgóra.

A következő húsz percben a portugálok domináltak, de igazán komoly helyzeteket nem tudtak kialakítani. A védekezésükre is oda kellett figyelniük, miért az iráni kontrák rengeteg veszélyt hordoztak magukban, csak a kapu előtt többnyire hiba csúszott az utolsó passzokba.

A 40. percben Cristiano Ronaldo unta meg a tétlenséget, jó harminc méterről kapura bombázott, de a lövés középre ment, így Bejranvand könnyedén fogta a labdát.

A lefújás előtt nem akármilyen góllal szerezték meg a vezetést a portugálok. Ricardo Quaresma indult meg a jobboldalon, kényszerítőzött Adrien Silvával, majd 17 méterről, rá jellemzően külsővel tekert a jobb felső sarokba.

Ricardo Quaresma 34 évesen és 272 naposan a történelem második legidősebb játékosa, aki gólt szerzett élete első világbajnokságán. A korelnök az iráni Yaha Golmohammadi, aki a 2006-os tornán Mexikó ellen volt eredményes 35 évesen és 84 naposan.

Az 51. percben tizenegyeshez jutott Portugália: Cristiano Ronaldo balról befelé cselezett, majd a tizenhatos vonalán Szaid Ezatolahi oldalról felborította. A paraguayi Enrique Caceres továbbot intett, de egy perccel később rászóltak a fülére, hogy nézze vissza az esetet, majd miután ezt megtette, büntetőt ítélt.

A labda mögé az ötszörös aranylabdás állt oda, azonban a félmagasan balra lőtt tizenegyesét Alireza Bejranvand hárította.

Ez volt az oroszországi világbajnokság 19. tizenegyese, ennyit még soha nem ítéltek egy tornán sem.

A folytatásban a portugálok próbálták megszerezni a második gólt, míg az irániak – akiknek papíron még mindig megvolt az esélyük a továbbjutásra – nem voltak hajlandók támadni, továbbra is zártan védekeztek, pedig fél órával a kiesésük előtt már nyugodtan vállalhattak volna némi kockázatot.

A 81. percben komikus jelenetnek lehettünk szemtanúi, ami újfent nem vet jó fényt az vébén is rengeteget kritizált VAR-ra. Cristiano Ronaldo hátulról megütötte Morteza Puraligandzsit, de a játékvezető nem észlelte az esetet, azonban a moszkvai VAR-központból a fülére szóltak, hogy talán illene megnéznie. Ezt követően Enrique Caceres két percen keresztül nézte a visszajátszást, majd úgy döntött, hogy a portugál támadó cselekedete csak sárga lapot ér. Ez a döntés szabálytalan volt, mivel a szabályzat úgy szól, hogy amennyiben egy kiállításesélyes szituációban kell igénybe venni a videóbíró-rendszert, akkor a főbíró vagy piros lapot ad a szabálytalankodó játékosnak vagy pedig továbbot int. A sárga lap szóba sem jöhetett volna…

A 93. percben a sors némileg kárpótolta Iránt. Egy iráni fejes után Cedric Soares kezére pattant a labda, a játékvezető pedig ismét segítségül hívta a videobírót, majd nemi tanakodás után a tizenegyes pontra mutatott. A labda mögé Karim Anszarifard állt oda, és higgadtan a bal felső sarokba lőtt.

A 94. percben Irán megnyerhette volna a mérkőzést. Egy lecsorgó lövés Vahid Amiri elé pattant, aki kilépett ziccerben, de hat méterről az oldalhálóba lőtt a kivetődő Rui Patricio mellett.

Maradt az 1-1.

Spanyolország-Marokkó

A spanyolok abban a tudatban léphettek pályára a már kiesett Marokkó ellen, hogy győzelem esetén csak akkor csúszhatnak le a csoportelsőségről, ha Portugália nagyobb különbségű győzelmet arat a másik meccsen. Amennyiben Diego Costáék ikszeltek volna, akkor csak a portugálok botlása esetén maradhattak a kvartett élén.

Nem sokan számítottak, számítottunk erre, de az utóbbi forgatókönyv valósult meg.

Ráadásul a spanyoloknak kellett rohanni az eredmény után, hiszen Marokkó, amely addig egyetlen gólt sem szerzett a tornán (pedig helyzetek sokaságát puskázta el Irán és Portugália ellen is), két ízben is vezetéshez jutott.

Először az első félidő közepén került hátrányba az európai sztárgárda. Sergio Ramos, a hispánok csapatkapitánya a felezővonalnál elbambult, Khalid Butaib pedig egészen David De Gea kapujáig szaladt a labdával, s megszerezte a vezetést az észak-afrikai együttesnek.

A spanyolok ezután igyekeztek gyorsan egyenlíteni, s még a félidő vége előtt sikerült is ez nekik, mégpedig Isco révén.

A második játékrészben Marokkó ismét azt az arcát mutatta, mint az első két mérkőzésen: sok támadást tudott vezetni, s uralta a mezőnyt. Amíg ennek sem Irán, sem Portugália ellen nem lett meg az eredménye, addig a mai estén már másodszor is: a 81. percben Jusszef El-Nesziri juttatta ismét előnyhöz Marokkót.

Nem sok ideje maradt tehát a spanyol csapatnak a pontmentéshez, ám jött a 91. perc, s jött a csereként beállt Iago Aspas, aki egy remek sarkazással kiegyenlített.

Ezzel alakult ki a 2-2-es végeredmény, ami azt jelenti, hogy mivel Portugália is csak ikszelt, így Spanyolország megnyerte a B-csoportot, s vasárnap a házigazda Oroszországgal mérkőzhet meg a moszkvai Luzsnyiki Stadionban. Portugália már pénteken este ismét érdekelt lesz, mivel akkor kerül sor Uruguay elleni nyolcaddöntőjére Szocsiban.

A csoport két kicsije, Irán és Marokkó sem vallott szégyent. Irántól nem sokan számítottunk akkora harciasságra és elszántságra, mint amit mindhárom meccsükön láthattunk. Megérdemelten szereztek négy pontot, ami ugyan nem volt elég a továbbjutáshoz, de az ország történetének talán legjobb eredménye focivébén.

Marokkó mindössze egy pontocskát tudott elérni, ami elsősorban annak volt köszönhető, hogy az első két mérkőzésen hadilábon állt a gólszerzéssel, Irán ellen ráadásul egy 95. percben összehozott öngól jelentette vesztét. Mindhárom meccsén derekasan helytállt a csapat, s mindegyik találkozón voltak olyan periódusok is, amikor fölénybe került ellenfelével szemben, ami nagy szó még így is.

A kiemelt kép forrása: AFP/JACK GUEZ

Leave a Reply