Kolumbia hazaküldte Lengyelországot

VIDEÓKKAL – A kolumbiai válogatott 3-0-ra legyőzte Lengyelországot a labdarúgó-világbajnokság második fordulójának utolsó mérkőzésén, s ezzel eldőlt, hogy a közép-európai együttes (az öreg kontinensről elsőként) búcsúzik az oroszországi tornától. Falcaoék még továbbjuthatnak, de ehhez le kell győzniük Szenegált.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Mindkét csapat vereséggel kezdte a világbajnokságot, így a 2. fordulóban az életben maradásért játszottak. A lengyelek simán kikaptak Szenegáltól, míg a kolumbiaiak 2-1-es vereséget szenvedtek Japántól, úgy, hogy 83 percet emberhátrányban játszottak.

Kolumbia legutóbb az 1994-es Egyesült Államokban rendezett világbajnokságon indított két vereséggel. José Pékerman szövetségi kapitány minden bizonnyal szerette volna elkerülni a 24 évvel ezelőtti kudarcot, ami később az amerikaiak ellen öngólt vétő Andrés Escobar életébe került.

Nem finomkodtak a csapatok, különösen a lengyelek kezdtek be. Az első percben a 21 éves Dawid Kownacki tekert kapura 14 méterről, a kolumbiai Yerry Mina azonban beletette a fejét a bal felső sarokba tartó labdába.

Az ötödik percben ápolni kellett a dél-amerikai csapat kapusát. David Ospina könnyedén lehúzott egy fejest, majd elindult a kapujából, hogy indítsa a támadást, de az őt zavaró Kownacki mellett földre került, azonban úgy tűnt, hogy a lengyel támadó hozzá sem ért.

Két perccel később Robert Lewandowski taposott rá a földön fekvő Yerry Mina kezére, de a mexikói Cesar Ramos játékvezető nem látta szándékosnak az esetet, így színes lap kiosztása nélkül folytatódott a játék.

A kezdeti lendület azonban átment rugdosódásba, és a két csapat játékosai focizás helyett inkább egymás megsemmisítésével voltak elfoglalva. A 32. percben a kolumbiai Abel Aguilar hordágyon hagyta el a pályát.

Az első lövés Juan Cuadrado nevéhez fűződött a 35. percben. A kolumbiai szélső gondolt egyet, és jó harminc méterről megcélozta a lengyel kaput, de a labda körülbelül hét méterrel elkerülte a célt.

A 40. percben Kolumbia a semmiből megszerezte a vezetést.

Egy szögletvariáció végén James Rodríguez tekert középre, az érkező Yerry Mina pedig a rosszul kimozduló Wojciech Szczesnyt megelőzve a kapuba fejelt.

https://www.youtube.com/watch?v=6wJCPq1SwAs

A gólpasszt adó James hetedik vb-mérkőzésén már a kilencedik gólban vállalt szerepet. A 2014-es világbajnokságot 6 góllal és 2 gólpasszal zárta.

A második félidőt a góltól lendületet kapó kolumbiaiak kezdték jobban. Először Juan Quintero kísérletezett egy távoli lövéssel, majd az 51. percben egy gyors kontra végén Radamel Falcao szerezhetett volna gólt, de 14 méterről csúnyán fölé lőtt.

Az 58. percben kis híján egyenlítettek a lengyelek. Robert Lewandowski tanári eleganciával lekezelt egy 60 méteres indítást, Mina mellett kilépett ziccerben, de a kapujából kivetődő David Ospina jól szűkítette a területet, és nem hagyott helyet a lengyel sztárcsatárnak a gólszerzésre.

A 69. percben növelte előnyét Kolumbia. Quintero kiugratásával Radamel Falcao lépett ki ziccerben, és külsővel a kapu jobb alsó sarkába gurított.

https://www.youtube.com/watch?v=alT_O2KWzHI

A 75. percben Juan Cuadrado megpecsételte a lengyelek sorsát. A bombaformában focizó James Rodríguez hozta helyzetbe a villámgyors szélsőt, aki elnyargalt a kapuig, és higgadtan a bal alsó sarokba belsőzött.

https://www.youtube.com/watch?v=pyWHrmft-9s

Az utolsó negyedórában kettészakadt a pálya. A lengyelek hajtottak a szépítő gólért, míg a kolumbiaiaknak több nagy lehetőségük is volt kontrából. A 89. percben nem sok hiányzott, hogy megszülessen az első lengyel gól a mérkőzésen, azonban Robert Lewandowski 18 méteres bombáját David Ospina parádés mozdulattal kitornázta a léc alól.

Ezzel a győzelemmel Kolumbia három pontot szerezve feljött a csoport harmadik helyére, és az utolsó fordulóban kiharcolhatja a továbbjutást, ha legyőzi Szenegált. A lengyelek az utolsó játéknapon már csak a tisztes helytállásért játszanak Japánnal.

A lengyel válogatott az első európai csapat, amelyik kiesett. Az együttes emellett zsinórban harmadik vébéjén bukja el a továbbjutást a csoportkörből 2002 és 2006 után.

A kiemelt kép forrása: Sputnik/Alexandr Kryazhev

Leave a Reply