Minimális francia győzelem Peru ellen

VIDEÓVAL – A francia válogatott Kylian Mbappé góljával 1-0-ra legyőzte Peru legjobbjait a C-csoport másik mai mérkőzésén. Ezzel eldőlt, hogy a találkozón egyébként nem sok mindent csináló gallok bejutottak a nyolcaddöntőbe, míg a megint sikertelenül próbálkozó, de becsülettel küzdő peruiak kiestek.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Didier Deschamps két helyen változtatott az Ausztrália ellen igen sokszor csak kínlódó csapaton: Ousmane Dembélé és Corentin Tolisso helyét Olivier Giroud és Blaise Matuidi vette át, hátha élesebb lesz egy kicsit az egyelőre csak nevekben ígéretes francia támadósor. Ricardo Gareca is két helyen változtatott, Jefferson Farfán és Advincula maradt ki, míg Aquinó és Paolo Guerrero kezdett. A franciák csapatkapitánya, Hugo Lloris századik válogatottságát ünnepelte.

Látszott, hogy melyik csapat kezdte pont nélkül a meccset, a peruiak csöppnyi megilletődöttség nélkül, lelkesen vetették magukat a csatába. Az első helyzet azonban a franciáké volt, az első negyedóra végén Varane nem sokkal csúsztatott a perui kapu mellé Griezmann szöglete után.

Egy perccel később Giroud tűnt el gyanús körülmények között a tizenhatoson belül, a bíró továbbot intett, majd Griezmann kínálta meg Gallese kapust, de nem tudta meglepni. Mohammed Abdulla Mohammed játékvezető viszont egyszer-kétszer meg tudta lepni a dél-amerikaiakat a fordított ítéleteivel, a nézők többségét viszont a francia csapat abszolút ötlettelen, a közepest alulról súroló játéka lepte meg.

Az első igazán komoly, valóban gólt ígérő helyzet a peruiak előtt adódott a 31. percben, de Guerrero közeli lövését lábbal védte Lloris. Erre már fellébredtek a franciák, és egy percen belül két hatalmas helyzetet is kidolgoztak: az elsőnél még Mbappé nem találta el sarokkal a labdát, a másodiknál viszont a remek ütemben kilépő Giroud lövésébe csak beleérni tudott Gallese, a felpördülő – és gólba tartó – labdát pedig Mbappé kísérte be a kapuba.

https://www.youtube.com/watch?v=r9Oqd_DObjw

Nem túl nagy meglepetés, hogy a 19 éves és 183 napos Kylian Mbappé a valaha volt legfiatalabb francia labdarúgó, aki gólt szerez világversenyen, legyen szó Európa- vagy világbajnokságról.

A peruiak nem adták föl a reményt, de helyzeteik inkább a kontrákra beálló franciáknak voltak, Mbappé, Griezmann és Giroud többször zavart tudott kelteni az ellenfél tizenhatosán.

A második 45 percre kettőt cserélt Gareca, Rodríguez és Yotun helyett Santamaria és Farfán érkezett, és meg is élénkült a peruiak játéka, amit az 50. percben Aquino hatalmas kapufája nyomatékosított.

A franciák visszaálltak az első félidőben “megcsodált” kivárásra építő játékukra, egy-egy labdaszerzés után próbáltak megindulni, de csak úgy ímmel-ámmal, persze. Valahol nyilván érthető, hogy a franciák tartalékolnak a további meccsekre, de az mégiscsak túlzás volt, amikor Olivier Giroud a 75. percben a szögletzászlónál bohóckodott, mintha legalábbis a 90. percben járnánk.

A 88. percben egy ígéretes szabadrúgásból Guerrero még kaput talált, de Lloris könnyedén védett, a másik oldalon Matuidi kapáslövését említhetjük meg, a végén pedig együtt örültünk a franciákkal, amikor a játékvezető végre lefújta a mérkőzést.

A kiemelt kép forrása: goal.com

Leave a Reply