Szalah sem tudott segíteni Egyiptomon: simán győztek a házigazdák

VIDEÓVAL – A világbajnokság csoportkörének második szakasza is orosz meccsel kezdődött, a hazai csapat ezúttal Egyiptom ellen lépett pályára az A-csoportban. A Szovjetunió felbomlása után az orosz együttes három vb-n vehetett részt, de még egyszer sem sikerült továbbjutnia a csoportkörből, ehhez képest főleg a második félidőben mutatott játékának köszönhetően simán nyert Egyiptom ellen. A 3-1-es siker azt jelenti, hogy ilyen jól 1934 óta nem kezdte rendező ország a világbajnokságot, akkor az olaszok is nyolc rúgott góllal álltak az első két meccsük után.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Az oroszok várhatták kedvezőbb helyzetből a mérkőzést és nem csak azért, mert simán verték 5-0-ra Szaúd-Arábiát, miközben Egyiptom 1-0-ra kikapott Uruguaytól az első körben. A két együttes múltja is orosz sikert prognosztizált, öt meccsből öt győzelem volt az oroszok mérlege.

Csercseszov sérülés miatt nem számíthatott Alan Dzagojevre, de kikerült a kezdőből Szmolov is, a helyükre a szaúdiak ellen duplázó Cserisev, illetve Dzjuba került. Az egyiptomi kezdőben egy változás történt, Mohamed Szalah került Amr Varda helyére, így ő is bemutatkozhatott a világbajnokságon.

A szentpétervári meccsen az oroszok kezdtek jobban, Zobnyin és Golovin is helyzetbe került, majd a túloldalon Trezeguet vette célba sikertelenül Akinfejev kapuját. Az első félidő első felét egy Cserisev-lövés zárta le, ami a léc fölött zúgott el.

Szalah első villanására a 42. percig kellett várni, de a Liverpool hőse kapu mellé tekert. A vállsérüléséből lábadozó egyiptomi egyébként feltűnően kerülte a párharcokat, nem ment bele semmilyen fölösleges testi kontaktusba. Szalah olyannyira nem volt önmaga, hogy az összes egyiptomi mezőnyjátékos közül ő ért a legkevesebbszer labdába az első félidőben.

A második félidőben bekezdtek az oroszok, Golovin beadása után Mohamed el-Senavi öklözte ki a labdát, amit Roman Zobnyin küldött vissza, Ahmed Fati pedig szerencsétlenül, a saját kapujába juttatta a labdát.

Ez volt a világbajnokság ötödik öngólja, ennél több csak 1998-ban volt, akkor hatnál álltak meg a csapatok, valami van az orosz levegőben.

A gól jót tett a meccsnek, Egyiptom is felpörgette kicsit a tempót, de az oroszok hamar újabb góllal hűtötték le a kedélyeket. Egy szép összjáték után Fernandes tálalt Gyenyisz Cserisev elé, aki már a harmadik gólját szerezte ezen a világbajnokságon.

Nem sokat teketóriáztak az oroszok, három perc alatt két gólt is lőtt a házigazda, Artyom Dzjuba remek egyéni alakítás után lőtt az egyiptomi kapuba. Az öngól is, de a második gól már pláne megfogta az egyiptomiakat, akik szédelegtek a pályán, a harmadik gól pedig felért egy igazi mélyütéssel.

A 70. percben kezdtek tisztulni a fejek, ekkor Trezeguet lőtt Akinfejev kapuja mellé, de ezek után le is cserélte Hector Cúper a csatárt.

A 72. percben Szalahot rántották le, a játékvezető a tizenhatoson kívülre hozta volna a szabadrúgást, de a videobíró segített, tizenegyest kapott Egyiptom.

A büntetőt Szalah magabiztosan verte be a léc alá, és azok után, hogy a világbajnokságra lőtte csapatát, 1990 óta csapata első világbajnoki gólját is ő szerezte.

Az utolsó negyedórában Egyiptom próbált támadni, az oroszok főleg kontrák után voltak veszélyesek, de igazán nagy helyzet már nem alakult ki.

Az oroszok hat pontjukkal hatalmas lépést tettek a továbbjutás felé, matematikai esély van még a kiesésükre, de ehhez nem túl valószínű körbeverésre lesz szükség és a házigazdák csapatának a gólkülönbsége is sokkal jobb a riválisokénál.

A mérkőzés összefoglalója:

https://www.youtube.com/watch?v=OM2bcNxDxcY

A kiemelt kép forrása: FIFA/GETTY IMAGES/PATRICK SMITH

Leave a Reply