Kikaptak az enervált lengyelek Szenegáltól

VIDEÓKKAL – Azok után, hogy délután Japán legyőzte Kolumbiát, a H-csoport első körének másik mérkőzése is az esélyek alapján meglepetésnek, a látottak alapján viszont korántsem annak minősülő eredményt hozott: Szenegál 2-1-re legyőzte Lengyelországot. Az európai gárda végig gyengébben teljesített afrikai riválisánál, alig volt olyan párharc, amit ne a tornán a 2002-es csodatevés után először szereplő együttes tagjai nyertek volna meg, ráadásul második góljukat a lengyel védelem hozta össze. Tehát feje tetejére állt a világ a H-csoportban, a következő körben az előzetesen csoportrangadónak kikiáltott Lengyelország-Kolumbia találkozó az életben maradásról lesz hivatott dönteni.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A szenegáli csapatot a keret névsora alapján minden további nélkül nevezhetjük a legtöbbre taksált afrikai válogatottnak, hiszen Khadim N’Diaye kapus kivételével nem csak, hogy mindenki európai klubban, de négy kivételtől eltekintve a topligák egyikében szerepel. Az eddig először és utoljára 2002-ben vb-n járt csapat akkori kapitánya, Aliou Cissé már szövetségi kapitányként dolgozik az országban, és igen jó kis csapatot épített fel a nápolyi Kalidou Koulibay, az Everton középpályása, Idrissa Gueye és a Liverpoolban fantasztikus szezont futó támadó, Sadio Mané köré.

A lengyelektől megszoktuk az utóbbi időben, hogy rendre ott vannak az Európa-bajnokságokon, a vb-re viszont tizenkét év szünet után jutottak ki ismét, mégpedig selejtezőcsoportjuk győzteseként. Rutinos csapat, kicsit talán túl rutinos is, sok a harminc pluszos játékos, Jakub Blaszczykowski 100., a lassan örökös Bundesliga-gólkirály, Robert Lewandowski pedig a 96. alkalommal volt válogatott.

Ahogy 2002-ben nem játszottak unalmas meccset az afrikaiak, most sem erre rendezkedtek be. Négy-kettő-négyes felállásuk egyértelműen a támadások vezetésére volt kitalálva, és kezdetben náluk is volt többet a labda, de az első komolyabb helyzetre 18 percet kellett várni, akkor egy remek kiugratás után Niang gurított el a kapu előtt. Válaszul a másik oldalon egy beadásba Grosicki stukkolt bele, de a kapu fölé ment a labda.

Arra mindkét védelem nagyon ügyelt, hogy a két sztárcsatár, Lewandowski és Mané még véletlenül se kerülhessen helyzetbe. A 38. percben sem ők kerültek helyzetbe, hanem Niang indult meg a lengyel kapu felé, középre passzolt, ahol Sané eggyel tovább tolta, az érkező Gueye pedig kapura lőtt, és a Cionek lábán irányt változtató labda a tehetetlen Szczesny kapujába.

https://www.youtube.com/watch?v=wO-bL7ej3Lk

A lengyeleknek nem sok elképzelésük volt, hogy mihez kezdjenek a rendkívül erős, és egyre magabiztosabb afrikaiakkal. A második félidőre egy sokkal harciasabb lengyel csapat jött ki, még többet birtokolták a labdát (az első félidőben ez 55-45 százalék volt a javukra), de a legnagyobb helyzet egy szabadrúgásból alakult ki, N’Diaye kapus szép vetődéssel ütötte ki Lewandowski húsz méterről megküldött kísérletét.

Két perccel később Piszczek lőhetett tiszta helyzetből, de rosszul találta el, és elpattogott a kapu mellett a labda.

A 60. percben aztán a sok szerencsétlenkedés után végleg elintézték magukat a lengyelek: Krychowiak bűn rosszul rúgta hátra a labdát, Szczesny pedig nem a játékszer felé indult meg nagy tempóban, hanem talán a mellékhelyiség felé. Jócskán elszaladt a labda mellett, Niang pedig köszönte szépen, bepasszolta azt az üres kapuba.

https://www.youtube.com/watch?v=S-SQs8hk2ps

Azt nem lehet mondani, hogy a lengyelek ne küzdöttek volna becsülettel, de jobban jártak volna, ha inkább ötletes támadásokat vezetnek. Egyszer-kétszer beküzdötték magukat az afrikai csapat tizenhatosára, de N’Diaye kapusnak alig akadt dolga a 90 perc során. Öt perccel a rendes játékidő vége előtt Krychowiak csak szépített, a második szenegáli gól előtt gólpasszt adó lengyel csapatkapitány szépen stukkolt a kapuba egy fejére ívelt szabadrúgást.

https://www.youtube.com/watch?v=fHIiVHUYdI4

A vereséggel a lengyelek meglehetősen nehéz helyzetbe kerültek, hiszen a délután három pontot szerző Japán, és várhatóan egy rettenetesen elszánt Kolumbia ellen kellene kiharcolniuk a továbbjutást. Szenegál ellenben lehet, hogy elindult a 2002-es csoda megismétlése felé vezető úton?

A kiemelt kép forrása: abc.net.au

Leave a Reply