Japán megleckéztette a fegyelmezetlen Kolumbiát

VIDEÓKKAL – A torna eddigi legnagyobb meglepetése született meg ma délután Szaranszkban: Japán 2-1-re legyőzte Kolumbiát a labdarúgó-világbajnokság H-csoportjában. A négy évvel ezelőtt negyeddöntős dél-amerikaiak rendkívül fegyelmezetlenül játszottak, hiszen a távol-keletiek első gólja is egy értelmetlen kezezés miatti 11-esből született az 5. percben. Ugyan egy zseniális szabadrúgással sikerült egyenlítenie a 10 emberrel közdő Kolumbiának, ám Japán a második félidőben ellenfele fölé kerekedett, s megszerezte a győzelmet, ami rengeteget érhet az előzetesen sokak által lesajnált ázsiai csapatnak a végelszámolásnál. Ázsia egyébként már most sokkal jobb vébét fut, mint legutóbb. 2014-ben egyetlen győzelmet sem szerzett, most viszont már kettőnél tart.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A világbajnokság hatodik napján a H-csoport mezőnye is megkezdte a küzdelmeket. Ebben a négyesben négy földrész csapata kapott besorolást (itt vannak a szenegáliak, a japánok, a lengyelek és a kolumbiaiak.) Szinte megtippelhetetlen, hogy melyik két együttes jut majd innen tovább, a semleges szurkolók a jó meccsben reménykedtek.

Drámai jelenettel és a 3. percben kiosztott piros lappal indult a mérkőzés. A japánok elmentek egy kontrával, Szakai lövését még védte Ospina, az ismétlést azonban kézzel hárította Carlos Sánchez, a bírónak nem is volt szüksége videóra, annyira egyértelmű volt a helyzet. Piros lap és tizenegyes, nagyon nehéz helyzetbe került Kolumbia.

Hosszú percek teltek el addig, amíg Kagawa odállhatott a tizenegyesnek. A japán játékos higgadtan lőtt a dél-amerikai csapat kapujába.

A vezető gól után Japán nagyon fegyelmezetten játszott. Tudták, hogy a kolumbiai csapat egyik legnagyobb fegyvere a kontrajáték, amely akkor is igaz, ha a dél-amerikaiak emberhátrányban fociztak. Aztán addig-addig lassították a japánok a játékot, amíg Kolumbia kiegyenlített. Egy teljesen fölösleges japán szabálytalanságot követően Quintero végezte el a szabadrúgást, a japán kapus, Kawasima későn reagált, és csak a vonal mögül tudta kipiszkálni a labdát. Utána már teljesen fölöslegesen reklamált a válogatott korelnöke.

Döbbenetes kapushiba volt, itt is megnézhetitek a képet, hogy egyértelmű a gól. A heves japán reklamálások közepette a szlovén Skomina bíró a stadion nagy kivetítőjére mutogatott és a távol-keletiek ott konstatálhatták, hogy ez valóban gól volt.

Forrás: SPUTNIK/MIKHAIL SERBIN

Kiváló első félidőt láthattunk. A kolumbiai csapat a 3. percben beszedett piros lap után sem adta fel a támadásokat, Japán pedig túl korán ült rá egygólos vezetésére.

A második félidőben az egyenlítő gól után kissé megroggyant Japán jött ki a szaranszki stadionba. Kolumbia viszont vérszagot kapott és mindenképpen döntésre akarta vinni a dolgot. Ahogy teltek a percek, a japánok egyre többet birtokolták a labdát, a dél-amerikai együttes visszahúzódott, keveset kockáztatott, ellencsapásra várt. James Rodriguez is megérkezett, a legnagyobb sztárját is pályára küldte tehát Pekerman, a kolumbiai csapat edzője.

A 73. percben ennek ellenére újra vezetéshez jutott a japán válogatott. Szakai abszolút gólhelyzeténél Sánchez mentett szögletre, de aztán Honda szögletéből Oszako Juja a kapuba csúsztatta a labdát.

Felébredt a kolumbiai csapat, de az idő egyre fogyott, a japánok pedig nem estek abba a hibába, mint az első félidőben. A 30 fokos melegben a holtfáradt kolumbiai csapat csak poroszkálni tudott, a japánok pedig okosan őrizték az előnyüket. Megtartották, nyertek, Kolumbia tehát vereséggel kezdte a világbajnokságot. A világranglista 61. helyezettje verte meg a 16-at – ez mindenképpen meglepetés.

A csoprot másik mérkőzését, a Lengyelország – Szenegál találkozót 17 órától rendezik, míg 20 órától Oroszország és Egyiptom már a második forduló nyitótalálkozóján feszül egymásnak.

A kiemelt kép forrása: SPUTNIK/MIKHAIL SERBIN

Leave a Reply