Belgium megmutatta Panamának, hogy milyen egy focivébé

VIDEÓKKAL – A várakozásoknak megfelelően fölényes belga győzelmet hozott a G-csoport nyitómérkőzése a labdarúgó-világbajnokságon Panama ellen. A vb-újonc közép-amerikaiak egy félidőn át jól tartották magukat, s még a végén is volt esélyük a szépítő gól megszerzésére, végül azonban találat nélkül zárták első mérkőzésüket. Az európaiaknál Romelu Lukaku duplázott, Dries Mertens pedig egy remek kapásgólt jegyzett.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Nem volt nehéz dolga Roberto Martíneznek, a belgák szövetségi kapitányának, amikor egy bombasztikus kezdőt szeretett volna feltenni a pályára. A 23-as keretből csak a Celticben focizó középső védő, Dedryck Boyata, és a kínai duó, Axel Witsel és Yannick Carrasco nem az öt topliga egyikéből érkezett, mindenki más igen.

A panamai csapat viszont ebből nem csinált ügyet: számukra sokkal fontosabb volt, hogy történelmet írt a pályára lépő tizenegy játékos, miután első ízben képviselhették a közép-amerikai országot labdarúgó-világbajnokságon.

Ahogy az várható volt, belga letámadással és belga helyzetekkel kezdődött a mérkőzés, előbb Romelu Lukaku maradt le Carrasco centerezéséről, majd Mertens lövését kellett Penedónak védenie. Egyszer-kétszer a panamaiak is megpróbáltak a belga kapu felé indulni, de legfeljebb Courtois tizenhatosáig jutottak, miközben De Bruyne egyszer az oldalhálót zörgette meg, egyszer pedig a kapu fölé tüzelt 18 méterről.

A panamaiak húsz perc után teljesen feladták a támadásvezetés lehetőségét, és, ha a belgáknál volt a labda – és általában náluk volt -, ügyeltek rá, hogy akkor se lépjék át a felezővonalat, ha az európaiak esetleg a saját térfelük közepén adogattak.

Egy szöglet így is összejött nekik a 34. percben, amivel látszólag meg is elégedtek.

Az első negyedóra rohamai után a fentiek ellenére is egészen a 38. percig kellett várni az újabb komoly belga helyzetre, de Hazard 12 méterről leadott lövését Peneda kapus biztos kézzel ütötte ki a rövid oldali kapufa mellől.

A 41. percben láttunk először igazán szépet: De Bruyne ívelt egy szabadrúgást a tizenhatos bal oldaláról a jobbra, ahol Dries Mertens várta a labdát a vonalon, és kapásból nem sokkal tüzelt a kapu mellé. A csapatok 0-0-val vonultak végül az öltözőbe.

Egy félidei statisztika, hogy miért is volt eredménytelen a belgák támadójátéka. Romelu Lukakunál csak a két kapus, és a közép-amerikaiak két, alig játékba avatkozó támadója passzolt kevesebbet.

Az első félidőt levezető unalom szerencsére csak három percig tartott a második játékrészben, a 48. percben ugyanis Dries Mertens tizenat méterről mesterien lőtte ki kapásból a kapu hosszú oldalát.

A góltól észbe kaptak a panamaiak, és több kisebb-nagyobb helyzettel jelezték, hogy azért nekik is vannak terveik a vébén, sőt, Murillo kísérleténél Courtois-nak komoly bravúrt kellett bemutatnia.

A belgák persze ettől még uralták a meccset, de látszott, hogy nem igazán élesek: rossz cselek, rossz passzok, meg nem értés a támadásoknál. De azért a két csapat között mégiscsak hatalmas a különbség, ami a hajrára ki is domborodott. A 69. percben például az addig csak a támadások kerékkötőjeként jeleskedő Romelu Lukaku bólintotta be De Bruyne tű pontos beadását.

Hat perc elteltével a Manchester United támadója Eden Hazard-tól kapott egy hibátlan indítást, és lehet bármilyen indiszponált, az ilyeneket azért nem rontja el. Ezzel a góllal pedig le is zárta a mérkőzést.

A belgák személyében ezzel végre láttunk egy olyan esélyes csapatot, amelyik a várakozásoknak megfelelően hozta az eredményt gyengébb riválisa ellen. A G-csoport másik meccsét, a Tunézia – Anglia találkozót 20 órától rendezik, arról is beszámolok majd itt, a Sportudvaron!

Érdemes Facebook-oldalamat is követni a világbajnokság idején, hiszen itt további érdekes tartalmak találhatóak a mérkőzésekről és a torna körítéséről.

A kiemelt kép forrása: goal.com

Leave a Reply