Szerbia legyőzte az előző világbajnokság meglepetéscsapatát

VIDEÓVAL – Szerbia Alekszandar Kolarov szabadrúgásgóljával 1-0-ra legyőzte az előző világbajnokságon meglepetésre a negyeddöntőig jutó Costa Rica együttesét a labdarúgó-világbajnokság mai első mérkőzésén. A közép-amerikaiak mindent megtettek az egyenlítésért, ám végül a balkániak megőrizték az európai veretlenséget, s ami fontosabb: győzelemmel kezdtek egy nagyon nehéznek ígérkező csoportban, ahol Brazília és Svájc szerepel még.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A torna legidősebb csapata a vébé egyik legtöbbre taksált, közhelyszerűen, sötét lónak tartott csapata elleni mérkőzésével kezdődött a vasárnapi program. Az előbbi, azaz a Costa Rica-i csapatot Budapesten is láthattuk, hiszen tavaly novemberben megmérkőztek a magyar válogatottal, bár, ha őszinték akarunk lenni, akkor az az együttes csak nyomaiban hasonlított a Szerbia ellen pályára lépő csapatra.

A közép-amerikaiaknál akkor hiányoztak az igazi sztárok, ezúttal viszont  a pályán voltak, a keretben pedig összesen 14-en kaptak helyet a négy évvel ezelőtti vilgábajnokságon negyeddöntőbe jutó csapatból.

A másik oldalon a szerbek csapata teli volt egykori vagy éppen friss szupertehetségekkel (Kolarov, Tosics, Tadics, Ljajics és persze Milinkovics-Szavics), akiktől ezúttal talán valóban nem légbőlkapott elvárás minimium a továbbjutás.

Jó tempóban kezdődött a mérkőzés, az egyik oldalon Mitrovics, a másikon előbb Urena, majd Acosta került helyzetbe – az első percek alapján joggal bízhattunk benne, hogy őszinte támadófocit fogunk látni, annak ellenére is, hogy a közép-amerikaiak 5-4-1-es formációban kezdtek.

A 12. percben meg is szerezhette volna a vezetést Costa Rica, ha González 4 méterről egyrészt nem fejel a kapu fölé, másrészt nem fejeli el a labdát a berobbanó Borges elől. Válaszul a másik oldalon Mitrovics lövését kellett fognia Keylor Navasnak.

Húsz perc elteltével aztán kicsit lehiggadtak a csapatok, nem próbálták minden áron két passzal átjátszani a középpályát, úgy tűnt, mindkét gárda rájött, hogy egy túlságosan nyílt játékkal könnyen beleszaladhatnak a késbe.

A félidő közepén jellemzeően Szerbia focizott mezőnyfölényben, Ivanovics elfutásaiban és Mitrovics tizenhatoson belüli munkájában is benne volt a mezőny, majd Milinkovics-Szavics lövését védte Navas, de a szerbek legtöbbre (százmillió euróra) becsült sztárja lesen volt. A túloldalon Marcos Urena viszont nagyon magányos volt egyedül, ha labdát is kapott, vajmi kevés esélye volt a Kolarov irányította szerb védelemmel szemben.

Majd negyedóra készülődés után jött az újabb helyzett, amikor Kolarov oldalról belőtt szabdarúgását kellett kiütnie Navasnak.

A 39. percben végre a Costa Rica-iak is újból jelezték, hogy megérkeztek Szamarába, Urena lőtt húsz méterről, de a kapu fölé szállt a labda, majd Calvo vette célba a kaput tizenhétről, de rosszul találta el a labdát, ami így nem jelentett veszélyt Sztojkovics kapujára.

A 43. percig kellett várni a meccs legszebb jelenetére: Mitrovics beadását Milinkovics-Szavics húzta kapura a kapunak háttal állva, de Navas fogta a középre tartó próbálkozást, a partjelző pedig lest intett. Mint az ismétlésből látszott, tévesen, még “szerencse”, hogy nem lett gól. Lényegében ezzel zárult az első játékrész.

A második félidő elején nyomtak a szerbek, és az 56. percben góllá is érett a fölény: a tizenhatos jobb sarkának közeléből Kolarov bal lábbal tökéletesen tekerte a bal kapufa mellé a labdát.

A közép-amerikaiak rögtön cseréltek, Venegas helyére Bolanos érkezett, majd az elfáradó Urena helyére jött az előző vb-n gólt és gólpasszt is jegyző Joel Campbell, és legalább egy fokozattal feljebb kapcsoltak. Campbell helyzetbe is került, de Milenkovics mellett nem tudott kapura lőni, csak egy szögletet harcolt ki, a beíveléseknél pedig szinte semmi esélyük sem volt a támadóiknak a jóval nagyobb és erősebb szerb védők ellen.

A szerbek is érezték, hogy ez így nem lesz jó, és időről-időre visszavették a játék irányítását, olyankor pedig kimondottan veszélyes helyzeteket is kidolgoztak. Így volt ez a hajrában is, amikor a 87. percben Mitrovicsnak csak annyi dolga lett volna, hogy a kapuba lője a labdát Milinkovics-Szavics első osztályú passza után.

Az öt perc ráadás legizgalmasabb jelenete az volt, amikor Nemanja Matic összerúgta a port a Costa Rica-i kispadon ülőkkel, illetve, amikor egy szabadrúgást követő szituáció zárásaként Bryan Ruiz tíz méterről rosszul eltalált labdáját a lesen álló Bolanos a kapu fölé bombázta.

Miután nincs vb-meccs videózás nélkül, a szenegáli Diedhiou Melang játékvezető megnézte, hogy kiállítsa-e a hátralegyintő Prijovicsot, de aztán a szerb megúszta egy sárga lappal, ami a legkevésbé érdekelte azok után, hogy a sípmester hármat fújt legfőbb munkaeszközébe, s ezzel a szerbek győzelemmel indították a vébét. Legutóbb 2010-ben jártak a tornán, akkor egy sikerük volt, de az hatalmas meglepetést jelentett Németország ellen. A csoportból azonban így sem jutottak tovább. A ma mutatott játékkal azonban minden esélyük meglehet arra, hogy ezúttal túléljék az első fázist.

A mérkőzés egyetlen gólja:

https://www.youtube.com/watch?v=vxrFrcQp1rE

A kiemelt kép forrása: AFP/FABRICE COFFRINI

Leave a Reply