Itt az első csoda: Mexikó legyőzte a világbajnokot

VIDEÓKKAL – Megszületett az oroszországi labdarúgó-világbajnokság első meglepetése, igaz, teljesen megérdemelten. Mexikó 1-0-ra verte Németországot, amit elsősorban első félidei bátor játékának és második félidei hősies védekezésének köszönhet. A németek zsinórban a harmadik címvédők, akik nem tudják győzelemmel kezdeni a vb-t, s egymás után a második olyan trónbirtokosok, akik vereséggel nyitották a tornát. Négy éve a spanyolok, nyolc éve pedig az olaszok is kizúgtak a csoportból. Most még nagyon korai lenne a Nationalelf korai búcsúját vizionálni, de Svédország ellen sem számíthat könnyebb meccsre az együttes.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A németek a felkészülési időszakban botladoztak, de a világbajnoki selejtezőcsoportot százszázalékosan teljesítette a vb-címvédő. A németek tavaly megnyerték a Konföderációs Kupát is, azon a tornán 4-1-re verték Mexikót.

A négyszeres világbajnok németek Moszkvában kezdték meg a vb-szereplést, és magabiztosan várhatták a találkozót, zsinórban hét alkalommal nyerte meg világbajnoki nyitómeccsét a német csapat. Rossz ómen lehetett ugyanakkor számukra, hogy a legutóbbi két tornán az aktuális címvédő egyaránt nem tudta megnyerni nyitómeccsét: 2010-ben Olaszország 1-1-et játszott Paraguayjal, míg 2014-ben a spanyolok 5-1-re kikaptak Hollandiától. Végül mindkét gárda kiesett a csoportjából.

Ami a kezdőket illeti, Löw a kapuba azt a Manuel Neuert jelölte, aki a szeptemberi sérülése után nem is szerepelt klubcsapatában, a Bayern Münchenben, csak felkészülési meccsen jutott szóhoz a válogatottban.

A védelem baloldalán a herthás Plattenhardt kezdett, míg Mesut Özil már egyhuzamban 26. Eb- vagy vb-meccsén került a német csapatba.

Az első helyzetet a mexikóiak alakították ki, Hirving Lozano lövésébe dobta bele magát Jérome Boateng, majd a szögletet Neuer húzta le. A túloldalon is gyorsan megvolt az első helyzet, Timo Werner lőtt el keresztbe a mexikói kapu előtt.

Az első negyedórában Neuer volt a főszereplő, Herrera és Moreno lövése után is védenie kellett, összesen öt lövés érkezett a kapujára 15 perc alatt.

Ochoa kapuja előtt később megint Werner került helyzetbe, de nem tudott elég erőt vinni a lövésbe a lipcsei csatár.

A mexikói mezőnyfölénynek végül a 35. percben lett eredménye, Hirving Lozano egy remek csel után lőtt Neuer kapujába, Chicharito Hernández szolgálta ki csapattársát.

https://www.youtube.com/watch?v=Dd_WD1QSis8

A németek percekkel később majdnem egyenlítettek, Ochoa Toni Kroos szabadrúgását paskolta a kapufára.

A második félidő elején tovább tanácstalankodtak a németek, távoli lövésekkel próbálkoztak, miközben Mexikó a kontrákat várta. Chicharito egy ellenakció végén rosszul tálalt Vela elé, aki üresen érkezett Neuer kapuja elé.

Osorio, a mexikói kapitány cserélt is, még a 60. perc előtt Vela helyére egy középpályást, Alverezt küldte be, amire Löw bedobta Marco Reust, ő Khedira helyére érkezett.

A világbajnoki címvédő nem tudott igazán felpörögni, egy kis izgalmat Boateng beadása után Kimmich ollózása hozott a meccsbe, de a labda a mexikói háló tetején landolt.

Kimmich mozdulata felrázta a világbajnokot, Werner és Reus is helyzetbe került, de nem akart összejönni az egyenlítés.

A mérkőzés hajrájában beállt Rafael Márquez, aki ötödik világbajnokságán léphetett így pályára. A 39 éves játékos előtt ez csak a szintén mexikói Antonio Carbajalnak, valamint a német Lothar Matthäusnak sikerült.

Az utolsó negyedórában fokozta a tempót a német csapat, már mindenki tüzelt, de a mexikóiak hősiesen védekeztek, sorra blokkolták a lövéseket. A 79. percben Löw a balhátvéd Plattenhardt helyére beküldte Mario Gomezt is.

A németek már annyian támadtak, hogy szinte egymást zavarták, miközben Mexikó kontrázott, de nem tudta lezárni a meccset.

A hajrában Gomez fejelt kapu mellé és a csereként beállt Brandt lőtt mellé, majd az utolsó percekben már Neuer is a mexikói kapu előtt támadott, de nem sikerült az egyenlítés, hatalmas meglepetéssel kezdődtek a küzdelmek az F-csoportban, kikapott a világbajnoki címvédő.

Ugyanebben a kvartettben holnap, 14 órától Svédország Dél-Koreával fog meccselni. Mára még egy találkozó maradt: 20 órától Brazília Svájccal csap össze az E-csoportban, ahol délután Szerbia legyőzte Costa Ricát.

A mérkőzés összefoglalója:

https://www.youtube.com/watch?v=XeQL6HOdqDk

A kiemelt kép forrása: AFP/MLADEN ANTONOV

Leave a Reply