Foci VB 2018: A nyitónap legfontosabb történései

VIDEÓKKAL – Az Oroszország – Szaúd-Arábia mérkőzéssel 17 órakor kezdetét veszi a 21. labdarúgó-világbajnokság. A Sportudvar, csakúgy, mint az elmúlt egy hónapban, a nyitónapon is igyekszik összefoglalót adni a tornával kapcsolatos legfontosabb történésekről, legyen szó nagy távolmaradókról, a rendezés tudnivalóiról, vagy bármi egyébről, ami a világbajnokság kapcsán érdekes lehet.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Japán érkezett meg utolsóként

A 32 csapat közül a japán labdarúgó-válogatott érkezett meg utolsóként az oroszországi világbajnokságra.

Az ázsiai együttes egy nappal a nyitóünnepség előtt, szerdán szállt le Kazanyban, majd elfoglalta főhadiszállását. Nisino Akira szövetségi kapitány csütörtökön vezényel először edzést a gárdának a Volga-parti tatár fővárosban.

A japánok kedden 4–2-re megverték Paraguay legjobbjait felkészülési mérkőzésen Innsbruckban, ez volt az áprilisban kinevezett Nisino első győzelme szakvezetőként. A vb-t kedden kezdik meg Kolumbia ellen, majd Szenegál és Lengyelország következik a H-csoportban.

Olasz bíró fújja a portugál-spanyol rangadót

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) kijelölte az oroszországi világbajnokság második, harmadik és negyedik mérkőzésének játékvezetőjét.

A Jekatyerinburgban, 14 órakor rendezendő Egyiptom–Uruguay összecsapást a holland Björn Kuipers, míg a 17 órás Marokkó–Irán meccset a török Cüneyt Cakir dirigálja majd.

Az esti, 20 órakor kezdődő portugál–spanyol rangadón az olasz Gianluca Rocchi fújja a sípot.

Hierro hisz a végső sikerben, s megerősítette a spanyolok edzői stábját

A spanyol labdarúgó-szövetség bejelentette, három szakember csatlakozik a nemrég kinevezett szövetségi kapitány, Fernando Hierro stábjához. Ez egyben azt jelenti, hogy Julen Lopetegui segítői távoznak a válogatottól.

Carlos Marchena, Julián Calero és Juan Carlos Martínez Castrejón is Fernando Hierro munkáját segíti az oroszországi világbajnokság alatt – jelezte a spanyol szövetség. A játékosként 2008-ban Európa-bajnokságot, 2010-ben világbajnokságot nyerő Marchena a szövetség és a válogatott közti kapcsolatért, kommunikációért felel. Calero Hierro másodedzője lesz, míg Martínez erőnléti edzőként dolgozik.

Bár a szövetség nem számolt be róla, de a spanyol lapok szerint így a menesztett Lopeteguivel együtt távoznak segítői, Pablo Sanz és Óscar Caro is. A két szakember egyaránt a Real Madridnál folytatja pályafutását (Lopetegui stábjában).

Piqué egy közel 30 éves példát hozott fel motiváció gyanánt

A világbajnokságra készülő spanyol labdarúgó-válogatott játékosa, Gerard Piqué is megszólalt Twitteren a nemzeti csapat kapitányváltása kapcsán. Mint ismert, azután, hogy Julen Lopeteguit bejelentették a Real Madrid új vezetőedzőjeként, a spanyol szövetség azonnali hatállyal menesztette a válogatott éléről – Fernando Hierro vette át a helyét.

A védő – bejegyzése alapján – a teljes káosz ellenére is bizakodva várja a vb-rajtot.

„Michigan Egyetem. Kosárlabda. 1989. NCAA-bajnokok. Nem mi lennénk az elsők, ha megtörténne. Mindenki egységben, jobban, mint valaha.” 

A Barcelona labdarúgójának bejegyzése egy, a spanyolokéhoz (eddig) hasonló tengerentúli történetet elevenít fel.

1989-ben a Michigan Wolverines vezetőedzője, Bill Frieder az egyetemi bajnokság (NCAA) márciusban kezdődő utolsó fázisát, a 64 együttes részvételével zajló, bajnoki címről döntő tornát megelőzően bejelentette, hogy az Arizona State Egyetemhez távozik az idényt követően. Erre Bo Schembechler sportigazgató azonnal kirúgta, és Frieder addigi segítője, Steve Fisher a megüresedő pozíciót átvéve bajnoki címhez segítette a csapatot.

Piqué hisz abban, hogy a történelem ismétli önmagát – a következő egy hónapban ez is kiderül.

A drónok ellen is küzdenek a brazilok

Kémkedés ellen kiképzett szakemberek is vigyáznak az oroszországi világbajnokságon szereplő brazil labdarúgó-válogatottra.

A Globo című brazil lap híradása szerint a szövetség által szerződtetett társaság a csapat szálláshelye körüli drónokat figyeli. A különleges biztonsági személyzetnek felhatalmazása van kilőni az illetéktelenül „kukkoló” repülő szerkezeteket, emellett olyan technikai berendezésekkel is rendelkeznek, amelyek zavarják a drónok működését.

Az újság fotókat is közölt, melyeken a szocsi főhadiszállás közelében a szakemberek egy háztetőről, távcsövekkel kémlelik a környéket.

A brazilok vasárnap Svájc ellen kezdik meg vb-szereplésüket Rosztovban.

Courtois szerint csak Németországnak van “nyerő kultúrája”

Thibaut Courtois, a belgák kapusa úgy véli: a német válogatott mentalitása és karaktere követendő példa csapata számára.

Már nagyon sok mérkőzésen győztünk, de egy torna, az más. És melyik együttesnek van nyerő kultúrája? Szerintem csak a németeknek, és még néhány brazil és spanyol játékosnak” – fogalmazott a Chelsea kapusa.

A belgák a 2014-es vb-n és a 2016-os Eb-n is a negyeddöntőben búcsúztak.

A belgákat sokan a mostani vb egyik esélyesének tartják.

A célunk, hogy eljussunk az elődöntőig. A negyeddöntővel nem szabad megelégednünk” – jelentette ki a 26 éves Courtois.

A spanyol Roberto Martínez irányította válogatott hétfőn kezdi meg a szereplését Oroszországban, a G-csoportban Panamával, Tunéziával és Angliával találkozik. Ha az eredmények úgy alakulnak, a legjobb nyolc között akár a németekkel is összecsaphat.

Magyar gól már született Moszkvában

Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság fő helyszínén, Moszkvában a Foci a Barátságért program keretében 211 ország fiataljai találkoztak és fociztak, köztük két magyar, Gáspár Réka és Lobmayer Bendegúz.

Az egyaránt 12 éves Gáspár Réka és Lobmayer Bendegúz áprilisban tudta meg, hogy idén ők képviselhetik Magyarországot az eseményen. Az érsekvadkerti és a szentendrei klub játékosa a héten már az orosz fővárosban vehetett részt edzéseken, és olyan ismert labdarúgókkal is találkozhatott, mint a spanyol Iker Casillas és az orosz Alekszandr Kerzsakov – tájékoztatták a szervezők csütörtökön az MTI-t.

A Lokomotiv Moszkva sportkomplexumában, a Sapsan Arénában ritka vagy veszélyeztetett állatfajokról elnevezett 32 csapatba osztották be a fiatalokat. Lobmayer Bendegúz gólt is szerzett, de együttese, a Gepárdok nem került be az egyenes kieséses szakaszba. A tornát a Csimpánzok nyerték, a csapatban Kolumbiából, Beninből, Malawiból, St. Kitts és Nevisből, valamint a Kongói DK-ból érkezett fiatalok szerepeltek.

A program pénteki zárása előtt a résztvevők és kísérőik a helyszínen, a Luzsnyiki Stadionban tekintik meg a vb nyitó mérkőzését, amelyen a házigazda Oroszország ellenfele Szaúd-Arábia lesz.

Az orosz energetikai óriáskonszern, a Gazprom által támogatott programot – amelyet hatodik alkalommal rendeztek meg – minden évben más országban rendezik meg, kapcsolódva az adott év valamely nagyobb labdarúgóeseményéhez.

Ez lehet a brazilok kezdője Svájc ellen

Gabriel Jesus egyik barátja volt olyan kedves, és az Instagramon kiszivárogtatta a brazil válogatott Svájc elleni kezdőcsapatát. Ha minden igaz, a selecao az Alisson – Danilo, Thiago Silva, Miranda, Marcelo – Casemiro, Paulinho, Coutinho – Willian, Gabriel Jesus, Neymar összeállításban lép pályára vasárnap magyar idő szerint húsz órától.

Gyászszünetet tartottak az angolok

Marcus Rashford térdsérülés miatt a szerdai után a csütörtöki edzést is kihagyta. Az angolok mai tréningje pedig egyperces gyászszünettel kezdődött. Ma van ugyanis a Grenfell-torony-tűz évfordulója. Tavaly június 14-én Londonban 72 ember vesztette életét a szörnyű tragédia során.

Így készülnek a tunéziai szurkolók

Az észak-afrikai országból rengeteg drukker érkezett Oroszországba a világbajnokságra. Az alábbi felvételen az látható, ahogy hangolnak Moszkvában a tornára:

A kiemelt kép forrása: AFP

Leave a Reply