Foci VB 2010: A vuvuzela és Iniesta

VIDEÓKKAL – Már csak kettő nap van hátra az esztendő legjobban várt sporteseményéig, midőn útjára indul a labda az oroszországi labdarúgó-vb-n. A Visszapillantó rovat az olvasók elé tárja az eddigi húsz világbajnokság eseményeit és eredményeit. A sorozat tizennegyedik részében a 2010-es dél-afrikai torna történéseit elevenítem föl röviden.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A foci történetének 19. világbajnokságát a Dél-Afrikai Köztársaságban rendezték 2010. június 11. és július 11. között. Ekkor rendeztek először foci VB-t az afrikai kontinensen. A selejtezőkből 32 válogatott jutott ki, sajnos Magyarországnak ez sorozatban 7. alkalommal sem sikerült. Olaszország volt a címvédő, de Spanyolországot, Brazíliát, Németországot és Hollandiát emlegették esélyesként. A VB-n az agyunkra ment a vuvuzela, viszont a magyar Kassai Viktor is vezetett meccseket.

Emlékezetes volt a csoportkörben, hogy az előző VB mindkét döntőse: Franciaország és Olaszország is csoportjának utolsó helyén zárva esett ki. Mindenki emlékezhet arra, milyen áldatlan állapotok uralkodtak a galloknál, akiknek már a kijutása is komoly botrányt váltott ki, hiszen Thierry Henry kézzel adott gólpasszt az írek elleni pótselejtezőn, amivel sikerült a kvalifikáció.

Az akkori szövetségi kapitány, Raymond Domenech 2006-ban még nagy népszerűségnek örvendett azután, hogy a csapat döntőbe jutott a németországi tornán, azonban a 2008-as Európa-bajnokság csúfos elbukása óta (ugyancsak a csoport utolsó helye jutott nekik) rengeteg ellenséget szerzett magának. Köztük Nicolas Anelkát is, aki a Mexikó ellen 2-0-ra elvesztett csoportmeccs félidejében melegebb éghajlatra küldte edzőjét (nem volt amúgy túl meleg, lévén júniusban Dél-Afrikában tél van), ami miatt az kizárta a keretből. A többiek nem törődtek bele csapattársuk eltávolításába: Domenech ellen lázadva bojkottálni kezdték az edzéseket, aminek az lett az eredménye, hogy nyeretlenül utaztak haza a vb-ről, még Dél-Afrika is megverte őket, Uruguayjal pedig a torna talán legrosszabb meccsén ikszeltek.

A nyolcaddöntő sokkal inkább szólt a bírókról, mint a játékról. Argentína Carlos Tevez góljával szerezte meg a vezetést Mexikó ellen, de ahogy az a visszajátszásból kiderült, lesről. Elnézte a partjelző, na bumm, volt már ilyen, lesz is még – gondoltuk akkor. Csakhogy most a visszajátszást nemcsak azok látták, akik tévén nézték a meccset, hanem azok is, akik ott ültek a stadionban.

Roberto Rosetti játékvezető végül hosszas egyeztetés és dilemma után megadta a gólt. Ahogy mondani szokták, a mexikóiakban benne maradt a pofon, kaptak még kettőt, válaszolni viszont csak eggyel tudtak, így Argentína 3–1-re győzött és továbbjutott.

A spanyol–portugálon már nehezebb volt észrevenni a „csalást”, de volt, akinek sikerült. A brazil TV Globo által készített 3D-s animáció szerint David Villa lesről indulva szerezte a spanyolok győztes gólját. A képek alapján kiszámolták, hogy a spanyol támadó bal lába 22 centiméterrel közelebb volt az alapvonalhoz, mint bármelyik védőjátékos. Viszont az is látszott, hogy a túlsó oldalvonalnál álló partjelző nem láthatta a leshelyzetet, ugyanis nem állt pontosan vonalban, így a portugál védők takarták Villa helyzetét.

A német–angol párharc mindig pikáns, hát még akkor, ha a bíró is hozzáteszi a magáét. 2–1-es német vezetésnél Frank Lampard lőtt gólt, de nem adták meg, pedig a labda már bőven túljutott a gólvonalon. Ha Anglia nem is kapta meg a gólját, az internetezők megkapták az alapot, hogy ehhez hasonló frappáns mémeket gyártsanak:

A mexikóiakhoz hasonlóan az angolok sem tudták összekapni magukat a téves bíró ítélet után, a németek végül 4–1-re nyertek, hogy aztán a negyeddöntőben ugyanennyit lőjenek az argentinoknak.

Maradonát mindenféle szakmai tapasztalat nélkül, kizárólag a neve miatt választották meg szövetségi kapitánynak, így nem is csodálkoztunk azon, hogy a taktika kimerült nála annyiban, hogy „adjuk oda Messinek a labdát, majd ő úgyis megoldja egyedül.” A csoportkörben ez működött is, Argentína háromból három meccset nyert, de a védekezésre fittyet hányó válogatott azonnal összeroppant, amikor a gyenge pontok nélküli németekkel játszottak.

A negyeddöntő párosításaiból kilógott az Uruguay–Ghána, pedig a vb legnagyobb drámája ott történt. Az 1–1-es rendes játékidő után jött a 2×15 perces hosszabbítás, melynek utolsó pillanataiban Luis Suárez kézzel blokkolt egy ghánai fejest a gólvonalon. A bíró kiállította, Ghánának pedig tizenegyest ítélt, ami mögé Asamoah Gyan állt oda.

De kihagyta. Továbblőhette volna hazáját, de kihagyta. Micsoda sokk lehetett neki, ugye? Őt viszont nem érdekelte. A tizenegyesekhez elsőként állt oda, és hidegvérrel felvarrta a labdát a felsőbe. Asamoah Gyan, az Ember. Pechjére a társak már nem voltak ennyire biztos lábúak, így Uruguay ment tovább, mely az elődöntőben 3–2-re kapott ki a hollandoktól.

Sokan fanyalogtak a spanyol csapat alacsony gólátlaga és unalmas játéka miatt, de a torna végére beigazolódott, hogy ellenük szinte nincs nyerő taktika. Csak olyan válogatottaktól kaptak ki (USA, Svájc), amelyek egy jó adag szerencse mellett végigvédekezték a meccset, de ekkor már évek óta nem volt csapat, amely felvállalta volna a nyílt játékot ellenük. A letámadás, az örökös labdatartás, és így az ellenfélre háruló nyomás nem volt a leglátványosabb módja a győzelemnek, de elsöprő hatékonysággal működött. Az angoloknak és az argentinoknak négy gólt lövő németeknek sem volt ellenük reális esélyük: Puyol fejesgóljával a spanyolok jutottak döntőbe (a németek a bronzmeccsen 3–2-re verték a torna meglepetéscsapatát, Uruguay-t).

A brazilokat is kiejtő Hollandia a lehetőségre álló eszközökkel mindent kihozott a döntőből, az utolsó percig tartó küzdelembe kényszerítette a spanyolokat, de a végére mind fizikálisan, mind mentálisan szétestek, ráadásul emberhátrányba is kerültek.

Semmiképp sem látványos, de iszonyatosan feszült és kiélezett meccset hozott a döntő, a spanyolok bebizonyították, hogy ha kell, szenvedni is tudnak a győzelemért. Ekkor már évek óta uralták a világ labdarúgását, egyszerűen megfogalmazva:a körülményektől függetlenül legalább egy góllal bárkinél jobbak voltak.

A világbajnokság eredményei ide kattintva olvashatóak!

A Visszapillantó korábbi vb-cikkei:

Szövetségi kapitányok partjelző szerepben, tizenöt napos hajóút és a hazai siker; az első focivébé története

Foci VB 1934-1938: Az olasz duplázás

Foci VB 1950: Amikor kétszázezer ember zokogott a Maracanában

Foci VB 1954: A berni dráma

Foci VB 1958-1962: Pelé aranykorszaka

Foci VB 1966-1970: Anglia először, Brazília harmadszor

Foci VB 1974-1978: A hazai győzelmek korszaka

Foci VB 1982: Rossi a világ tetejére lőtte az olaszokat

Foci VB 1986: Irapuato és Isten keze

Foci VB 1990: A német visszavágás

Foci VB 1994: Negyven év után ismét volt magyar a döntőben

Foci VB 1998: Amikor Zidane feje még aranyat, s nem pirosat ért

Foci VB 2002: A csalások és meglepetések vébéje

Foci VB 2006: Zidane feje bevörösödött

A kiemelt kép forrása: AFP

Leave a Reply