Foci VB 2018: A legfontosabb történések június 11-én

Három nap múlva, június 14-én az Oroszország – Szaúd-Arábia mérkőzéssel kezdetét veszi a 21. labdarúgó-világbajnokság. A Sportudvar a hátralévő egy hónapban napi rendszerességgel igyekszik összefoglalót adni a tornával kapcsolatos legfontosabb történésekről, legyen szó nagy távolmaradókról, a rendezés tudnivalóiról, vagy bármi egyébről, ami a világbajnokság kapcsán érdekes lehet.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Szenegál legyőzte Dél-Koreát

Szenegál labdarúgó-válogatottja 2–0-ra legyőzte Dél-Koreát az ausztriai Grödigben rendezett hétfői világbajnoki felkészülési mérkőzésen.

A zárt kapus találkozón egy öngóllal szereztek vezetést az afrikaiak, a végeredményt pedig Moussa Konate állította be büntetőből a 91. percben.

Az ázsiai együttes jövő hétfőn, Szenegál pedig egy nappal később kezdi meg szereplését a csütörtökön rajtoló oroszországi vb-n.

Piqué és David Silva játéka is kérdéses Portugália ellen

A hétfői edzésen megsérült Gerard Piqué, a spanyol válogatott védője, de egyelőre nem tudni, mekkora a baj.

A spanyolok Portugália ellen kezdenek a világbajnokságon, pénteken. A hétfői edzésen megsérült Piqué, aki a Marca szerint rosszul lépett. Piqué még folytatta az edzést, de végül inkább lejött a pályáról.

A tervezettnél hamarabb ért véget az edzés David Silva számára is, de azt nem tudni, vele mi történt, mindenesetre elég nagy a merítési lehetőség, ami a spanyol középpályásokat illeti – írta meg az Origo.

A tréninget egyébként az a Dani Carvajal is kihagyta, aki a BL-döntőben sérült meg. Ő továbbra is külön edz, mivel izomhelyreállító munkát kell végeznie.

A spanyolok a portugálok mellett Iránnal és Marokkóval vannak egy csoportban.

Hiányzott Szalah az egyiptomiak első oroszországi edzéséről

Mohamed Szalah, a Liverpool támadója nem vett részt az egyiptomi válogatott Groznijban ma megtartott első edzésén. A labdarúgó a tizenöt nappal ezelőtti BL-döntőben szenvedett vállsérülést, s sokáig vb-részvétele is kérdéses volt, végül azonban bekerült a Fáraók végleges keretébe, s tegnap úgy nyilatkozott, hogy készen áll arra, hogy már pénteken, Uruguay ellen pályára lépjen a tornán.

Sajtóbeszámolók szerint Szalah Ramzan Kadirov csecsen tartományi elnök társaságában csak nézője volt a tréningnek. Az AFP francia hírügynökség stábja megkérdezte a csatárt jelenlegi állapotáról, amire ő így felelt: “A dolgok a helyes irányba haladnak, és az én lelki állapotom is jó. Nem tudom, milyen teljesítményt érhetünk el, de a játékosoknak nagyon nagy ambícióik vannak, és remélem, hogy ennek jó eredmény lesz a jutalma”.

Mohamed Abou al-Ela, az egyiptomiak csapatorvosa azt közölte, hogy még mindig bizonytalan a Liverpool légiósának szereplése Uruguay ellen. “Még nincs rendben. Ez a fajta sérülés három hétig tartó pihenést igényel, mielőtt visszatér a pályára”.

Egyiptom pénteken, magyar idő szerint 14 órától játszik az uruguayiakkal, majd a házigazda oroszokkal és a szaúdiakkal fog összecsapni.

Uruguayi játékos: az Egyiptom elleni meccs lesz a legfontosabb

José Maria Giménez, az uruguayi labdarúgó-válogatott hátvédje ma azt mondta, hogy az Egyiptom elleni első meccs lesz a legfontosabb az együttes számára a világbajnokság első szakaszában.

Az Atlético Madrid labdarúgója szerint a jekatyerinburgi mérkőzés azért lesz a legnagyobb jelentőségű, mert ki fogja jelölni azt az irányt, amit a csapatnak követnie kell a vébén.

Az uruk egyébként már szintén a helyszínen készülnek a világbajnokságra, s a mai napon egyórás nyilvános edzést tartottak.

Kamil Glik játszhat a világbajnokságon

Kamil Glik rendbe fog jönni. Az AS Monaco és a lengyel válogatott védője zöld utat kapott orvosaitól, vagyis ott lehet a világbajnokságon a közép-európai együttesben.

A Sportudvar is beszámolt róla a múlt héten, hogy a focista megsérült az egyik edzésen, s szalagszakadást diagnosztizáltak a kulcscsontjában, ami miatt nagy esély volt a műtétre, amely egyet jelentett volna azzal, hogy Glik nem szerepelhet Oroszországban.

A ma elvégzett vizsgálatok azonban jó hírekkel szolgáltak, ugyanis a labdarúgó sérülése a vártnál jobban gyógyul, s kevésbé súlyosabb is, mint amilyennek az első eredmények alapján tűnt. A Monaco Twitter-oldalán közölte, hogy megosztotta a lengyel válogatottal a Glik kivizsgálásáról készült orvosi dokumentációt, s engedélyezte játékosa számára a csatlakozást a lengyelek vb-keretéhez.

Az argentinok a Rolling Stones magángépével érkeztek meg Oroszországba

Az argentin labdarúgó-válogatott már Oroszországban, a világbajnokság helyszínén van. Lionel Messiék a híres rockbanda, a The Rolling Stones magángépével érkeztek az országba. Az előző vb-n ezüstérmes argentinok június 16-án Moszkvában Izland, 21-én Nyizsnyij Novgorodban Horvátország, 26-án Szentpéterváron Nigéria ellen lépnek pályára.

Forrás: AFP
Messi átgondolja a folytatást a válogatottal

Vasárnap tehát megérkezett a világbajnokság helyszínére, Oroszországba az argentin válogatott, amelynek teljesítménye sokban függ attól, hogy az FC Barcelona klasszisa, Lionel Messi (a kiemelt képen) milyen napot fog ki. Az ötszörös aranylabdás a megérkezés után elárulta, ha nem megfelelően alakul számára a torna, könnyen lehet, hogy befejezi a válogatottban való szereplést.

A 30 éves kiválóság elárulta, nem biztos benne, hogy a torna után is szeretne még szerepelni hazája válogatottjában. Messi a 2016-os Copa América után – amelynek döntőjét tizenegyesekkel elvesztették, ráadásul ő kihagyta a magáét –, már egyszer bejelentette visszavonulását a nemzeti csapattól, ám akkor óriási kampány indult Argentínában, hogy gondolja meg magát és egy hét alatt meggondolta magát.

Könnyen lehet, hogy ezúttal nem fogja ilyen könnyen meggondolni magát, és végleg lezárja a karrierjét az argentin válogatottban. Ez a pályafutás 2005-ben Budapesten Vanczák Vilmos megütése miatt ugyan a két perc alatt begyűjtött piros lappal kezdődött, s az Izland elleni első vb-meccs lehet a 125. fellépése a válogatottban.

Messi egy olimpiai bajnoki címet tudott nyerni válogatott szinten még 2008-ban, s címeres mezben ugyan legutóbbi három nagy tornáján egyaránt döntőbe jutott, nyerni a 2014-es világbajnokságon, a 2015-ös és a 2016-os Copa Américán sem sikerült – ráadásul még gólt sem szerzett a csapat.

„Nem tudom, hogy mi lesz velem meg a válogatottal a világbajnokság után. Attól függ, hogy alakul a torna. A tény, hogy a legutóbbi három döntőt elvesztettük, néhány bonyolult pillanathoz vezetett az argentin sajtóval. Másképp látják ők, hogy mit jelent döntőbe jutni egy nagy tornán, ez okozta a problémákat” – fogalmazott Messi.

„Nem könnyű a három finálét elérni, és ezt a helyén kellene kezelni, megfelelően kellene értékelni. Igaz, megnyerni a döntőket valóban fontos, de az odavezető út egyáltalán nem könnyű” – fogalmazott Messi.

Üzent a csapatnak a vb-ről lemaradó argentin focista

Súlyos sérülést szenvedett az edzésen, így nem utazhat el az argentin labdarúgó-válogatottal az oroszországi világbajnokságra Manuel Lanzini. A West Ham United középpályása Instagram-oldalán osztotta meg fájdalmát.

Lanzininek a pénteki edzésen elszakadt az elülső keresztszalag az egyik térdében, így eldőlt, biztosan nem játszhat a vb-n.

„Óriási fájdalmat érzek, hiszen nagyon közel voltam az álmom megvalósításához. Gyermekként mindig is arról ábrándoztam, hogy világbajnokságon játszhatok, de erre most nem leszek képes. Szeretném megköszönni a családomnak, a csapattársaimnak és a szurkolóknak a támogatást és a szeretetet. Remélem, hogy a társaim együtt képesek lesznek elérni a céljukat” – írta Lanzini.

Jorge Sampaoli szövetségi kapitány, Enzo Pérezt, a River Plate 32 éves középpályását hívta be a keretbe Lanzini helyére.

A brazilok is megérkeztek

Hétfő hajnali háromkor megérkezett Oroszországba, a labdarúgó-világbajnokság helyszínére a brazil válogatott.

Neymarék Szocsiban landoltak, az ötszörös világbajnok csapat ott rendezte be oroszországi főhadiszállását.

A brazil válogatott (E-csoport) Svájc ellen kezdi a vb-szereplést június 17-én, majd Costa Ricával (június 22.) és Szerbiával (június 27.) találkozik.

Titét szóba hozták a Real Madriddal

A brazil labdarúgó-válogatottal a világbajnokságra készülő Titét az elmúlt napokban szóba hozták a Real Madriddal, amely a távozó Zinédine Zidane utódját keresi gőzerővel. Brazíliai információk szerint a nemzeti együttest irányító Tite tárgyalt is a madridiakkal, ezt azonban tagadta a szövetségi kapitány.

„Nem beszéltem senkivel, és ez az ügynökömről is elmondható. Tiszteletben tartom a pozíciómat és a munkámat. Az, hogy tőlem idéztek, hazugság. Legyenek óvatosak ezzel az emberrel, az információival, mert hazug. A lehető legjobb helyen vagyok, sokan cserélnének velem” – mondta Tite az ESPN-nek.

Az 57 esztendős szakembernek a világbajnokság végéig érvényes a jelenlegi szerződése, és bár a brazil szövetség már felajánlott neki egy új, 2022-ig szóló szerződést, Tite a torna végére halasztotta a döntést a jövőjéről.

Amikor az izlandi kapitány lekési csapata fölszállását

Kisebb késéssel tudott csak útnak indulni Oroszországba a vb-újonc izlandi válogatott még szombaton. Történt ugyanis, hogy Heimir Hallgrimsson, az északi együttes szövetségi kapitányának bőröndjét véletlenül a keflavíki repülőtérről a sziget északi része felé közlekedő buszba pakolták be, s nem a csapatot a légikikötőbe szállító járatra. Emiatt 30 perces csúszással tudtak becsekkolni a focisták és a szakmai stáb tagjai is.

“Jó volt a srácoknak ez a közjáték, mert így rajtam nevethettek” – mondta mosolyogva Hallgrimsson vasárnap a válogatottnak a Fekete-tenger partján fekvő Gelendzsikben található főhadiszállásán. “Remélem, hogy ez lesz az egyetlen hibám a tornán” – tette hozzá.

Helgi Kolvidsson, a kapitány segédedzője az AFP-nek annyit mesélt el a történtekről, hogy amint észlelték a bőrönd hiányát, azonnal értesítették a rendőrséget a busz megállítása céljából, majd amint előkerült a csomag, Hallgrimsson meghívta őket egy kávéra a repülőtéren.

Izland szombaton Messi Argentínája ellen játssza története első vb-mérkőzését, majd Nigériával és Horvátországgal csap össze a csoportfázis során.

A franciáké a legdrágább keret

A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) a legújabb kutatásában megállapította, hogy a világbajnoki résztvevő válogatottak közül melyek a legértékesebbek. A rangsor élén a francia, majd az angol és a brazil válogatott áll, a végén pedig – nem meglepő módon – az a három válogatott, amelyik alig-alig ad játékosokat az öt legnagyobb ligába: Irán, Szaúd-Arábia és Panama.

Az értékelés egy olyan vélt vételi árral számol a játékosoknál, amelyet a legvalószínűbb jövőbeni vevő klub hajlandó és képes kifizetni az adott játékosért. A labdarúgók pályán mutatott teljesítménye mellett a jelenlegi klubjuk bizonyos értékeit, teljesítményét is bevették a svájci kutatók az algoritmusba, továbbá olyan adatokat is hozzászámolnak, mint például a játékos életkora, vagy a jövőben megkötendő új szerződés időtartama.

Mindezek alapján végül hosszas számolgatás után kiderült, hogy a CIES szerint a francia válogatott a legértékesebb a világbajnokságon szereplők közül: a gallok kerete 1410 millió eurót ér, utánuk az angolok 1386 millió euróval, majd a brazilok 1269 millió euró értékű kerettel – vagyis itt is, ott is túl az egymilliárd eurón! Több csapat nincs is ezen határ fölött, a negyedik spanyol keret értéke 965 millió, majd jön a legutóbbi világbajnokság két döntőse: előbb az ezüstérmes Argentína 925 millió euróval, majd a címvédő Németország 895 millió eurós értékű kerettel.

A rangsor végén a vb-újonc Panama 15 millió euró értékű kerettel, előtte Szaúd-Arábia 21 millió összértékkel áll a 40 milliós kerettel érkező Irán mögött.

Ami a játékosokat illeti: a világbajnokságon szereplő labdakergetők közül Harry Kane a legdrágább, őt 201 millió euróra taksálta a CIES, majd Neymar jön 195 millió euróval, aztán Kylian Mbappé 187 millió euróval.

Az orosz szurkolók így készülnek a foci-vb-re

Az oroszok a szurkolásnak egy speciális formájával is készülnek a csütörtökön kezdődő labdarúgó-világbajnokságra: a turisták által kedvelt ajándéktárgyat, a fából készült, népművészeti motívumokkal gazdagon díszített evőkanalat vetik be zajkeltő eszközként.

Forrás: rbth.com

A 2010-es dél-afrikai vb-n a vuvuzela hangja adta az állandó nézőtéri kísérő zörejt és kergetett sokakat az őrület határára. Az RTR Planeta tévécsatorna összeállításából kiderült, hogy az orosz szurkolók megirigyelték a zajkeltésnek ezt a formáját, csak megfelelő eszközt kellett hozzá keresniük.

Adódott számukra a fából készült kanalak összeverése, amely megfelelő erejű hangot ad, különösen, ha tömegben alkalmazzák. A használat egyszerű: két kanalat úgy kell összefogni, mint a kasztanyettát, és kezdődhet a csattogtatás.

Hemzsegni fog a sztároktól a világbajnokság megnyitója

Robbie Williams énekes és a kétszeres világbajnok brazil Ronaldo mellett Aida Garifullina orosz operaénekesnő jut szerephez a labdarúgó-világbajnokság csütörtöki megnyitóján – jelentették be hétfőn.

A Luzsnyiki Stadionban – az Oroszország–Szaúd-Arábia mérkőzés előtt – sorra kerülő show-műsort illetően a 44 éves brit zenész a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) honlapján megjegyezte, nagyon boldog, hogy egy ilyen különleges fellépésnek köszönhetően térhet vissza Oroszországba.

„Sok mindent elértem már a karrierem során, de világbajnokságot megnyitni a stadionban helyet foglaló nyolcvanezer szurkoló, illetve sok millió tévénéző előtt gyermekkori álmom beteljesülése” – mondta Robbie Williams.

A FIFA közlése szerint a megnyitó felépítése némileg el fog térni a korábban megszokottaktól: a táncos látványelemek helyett ezúttal a zenéé lesz a főszerep, ráadásul a kezdő sípszó – közép-európai idő szerint 17 óra – előtt mindössze fél órával kezdődik majd a korábbiaknál rövidebb műsor. Egy elem ugyanakkor – a labdarúgás mellett a házigazda ország ünneplése – feltétlenül marad.

A hazai előadókat Aida Garifullina képviseli. A harmincéves tatár származású szopránénekes elmondta, sohasem gondolta volna, hogy részese lehet majd egy ilyen eseménynek.

„Egy megvalósuló álomhoz kötődő szimbolikus képet fogok bemutatni az egész világnak” – árult el valamit a programjából.

A nyitómeccs mindig szimbolikus, ekkor ébredsz rá, hogy amire négy évet vártál, végre ismét itt van” – hangsúlyozta a kétszeres aranylabdás, a nemzetközi szövetségnél háromszor a világ legjobbjának választott 41 éves Ronaldoaki a labdarúgás által megszerezhető dicsőséget képviseli majd, azt, amit minden játékos szeretne elérni ezúttal orosz földön.

„Senki sem tudhatja, mit hoz majd az előttünk álló négy hét, de abban mindenki biztos lehet, hogy emlékezetes torna vár ránk” – egészítette ki szavait.

A műsort az orosz Pervij Kanal televízió szervezi, a program kreatív igazgatója Feliksz Mihajlov, aki az eddigi hivatalos események körítéséért is felelt, kezdve a selejtezők sorsolásával. A FIFA-előzetes szerint a megnyitó során a stadion környezetében és a városban is zajlanak majd események.

A kiemelt kép forrása: AFP

Leave a Reply