Foci VB 2006: Zidane feje bevörösödött

VIDEÓVAL – Már csak három nap van hátra az esztendő legjobban várt sporteseményéig, midőn útjára indul a labda az oroszországi labdarúgó-vb-n. A Visszapillantó rovat az olvasók elé tárja az eddigi húsz világbajnokság eseményeit és eredményeit. A sorozat tizenharmadik részében a 2006-os németországi torna történéseit elevenítem föl röviden.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Az olaszok lemásolták a franciák 1982-es produkcióját: a csapatból tízen iratkoztak fel a góllövőlistára. Csakhogy amíg a Michel Platini nevével fémjelzett gárda negyedik lett a spanyolországi Mundialon, addig Francesco Tottiék tizenkét éve – micsoda különbség! – megnyerték a vb-t. Méghozzá a döntőben éppen a Les Bleus-t fölülmúlva.

Hogy megmaradjon azért az olaszok és a franciák közti „összhang”: Gianluigi Buffon ugyanúgy kétszer kapitulált a 2006-os tornán, mint Fabien Barthez, a szintén világbajnoki címet nyerő kolléga nyolc évvel korábban.

Utóbbi statisztika tán már sejteti is, hogy – átlagban legalábbis – kevés gól esett a németországi vb-n: 2.3 találat jutott minden meccsre, ennél rosszabb gólmutatója (2.21) csak az olaszországi Mondialénak volt 1990-ben…

Pedig nem úgy indult a világbajnokság, hogy alig születik majd gól. A házigazda német együttes 4–2-re nyert Costa Rica ellen; ez volt minden idők leggólgazdagabb vb-nyitánya.

TUDTAD-E, HOGY… 
…a svéd Marcus Allbäck Angliának lőtt egyenlítő gólja volt a vb-k történetének 2000. találata?

…az angolok elleni 0–0-s (11-esekkel 3–1) negyeddöntőig Portugália egyszer sem játszott döntetlent a vb-n 1966-os bemutatkozása óta?

…csúcsot jelentő hét olasz játékos került be a torna csapatába – éppen annyi, mint ahány uruguayi az 1930-as All Star-gárdába?

…a legtöbb labdarúgó az Arsenalból (15) és a Chelsea-ből (14) érkezett Németországba?

…az argentinok elleni tizenegyespárbajt megnyerő Nationalelf a negyedik ilyen jellegű sikerét aratta a vb-k történetében, ami abszolút rekord?

A folytatásban azonban csak egy hatgólos meccset jegyezhettünk fel (Argentína–Szerbia-Montenegró 6–0), gól nélküli összecsapásból viszont hét, 1–0-s találkozóból pedig 13 is volt!

A számoknál, a statisztikai érdekességeknél maradva: 1. a címvédő brazilok úgy estek ki a franciákkal szemben (0–1) a negyeddöntőben, hogy addig, beleértve a 2002-es menetelésüket is, 11 győzelmet arattak egyhuzamban; 2. Ronaldo előbb beállította, majd meg is döntötte a (német) Nemzet bombázója, Gerd Müller vb-gólcsúcsát (14); 3. Graham Poll angol bíró a Horvátország–Ausztrália (2–2) csoportmeccsen azt a sportágtörténeti kunsztot hajtotta végre, hogy három sárga lapot is adott Joszip Szimunicsnak.

Az sem akármi, amit a torna játékosának választott Zinedine Zidane művelt a fináléban, élete utolsó mérkőzésén. A találkozó elején vezetést szerzett a „kékeknek”, majd – már a hosszabbítás perceiben – az őt folyvást heccelő Marco Materazzi (amúgy az olaszok gólszerzője) mellkasába bólintott, amiért kiállították.

Ezzel ő lett, papíron legalábbis, minden idők legdurvább vb-játékosa. Két piros és négy sárga kártyát kapott összesen… (A brazil Cafú is hat lapot számlál, de ő mindannyiszor csak „besárgult”.)

Talán ha Zizou a 110. percben türtőzteti magát, nem az így negyedszer mennybe menő, a calciopoli (a Juventust kizárták a Serie A-ból, mivel bundázással szerzett két bajnoki címet) miatt nem a legjobb lélekállapotban lévő squadra azzurra, hanem Franciaország nyeri meg a tizenegyespárbajt – meg a világbajnokságot.

A döntő (Olaszország-Franciaország 1-1 büntetőkkel: 5-3) összefoglalója:

A világbajnokság eredményei ide kattintva olvashatók!

A Visszapillantó korábbi vb-cikkei:

Szövetségi kapitányok partjelző szerepben, tizenöt napos hajóút és a hazai siker; az első focivébé története

Foci VB 1934-1938: Az olasz duplázás

Foci VB 1950: Amikor kétszázezer ember zokogott a Maracanában

Foci VB 1954: A berni dráma

Foci VB 1958-1962: Pelé aranykorszaka

Foci VB 1966-1970: Anglia először, Brazília harmadszor

Foci VB 1974-1978: A hazai győzelmek korszaka

Foci VB 1982: Rossi a világ tetejére lőtte az olaszokat

Foci VB 1986: Irapuato és Isten keze

Foci VB 1990: A német visszavágás

Foci VB 1994: Negyven év után ismét volt magyar a döntőben

Foci VB 1998: Amikor Zidane feje még aranyat, s nem pirosat ért

Foci VB 2002: A csalások és meglepetések vébéje

A kiemelt kép forrása: AFP

Leave a Reply