Foci VB 2018: A legfontosabb történések június 9-én

VIDEÓKKAL – Öt nap múlva, június 14-én az Oroszország – Szaúd-Arábia mérkőzéssel kezdetét veszi a 21. labdarúgó-világbajnokság. A Sportudvar a hátralévő egy hónapban napi rendszerességgel igyekszik összefoglalót adni a tornával kapcsolatos legfontosabb történésekről, legyen szó nagy távolmaradókról, a rendezés tudnivalóiról, vagy bármi egyébről, ami a világbajnokság kapcsán érdekes lehet.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Szenegál elleni győzelemmel hangoltak a horvátok

Horvátország labdarúgó-válogatottja 2–1-re győzött szintén vb-résztvevő vendége, Szenegál ellen péntek este Eszéken felkészülési mérkőzésen.

A szundikáló horvát védelmen a leshatárra bevágtatva áthatoló Ismaila Sarr szép egyéni alakítással szerzett vezetést a második félidő elején, Ivan Perisics a sorfalon megpattanó szabadrúgásból egyenlített, majd a szünetben becserélt Andrej Kramarics a saját lepattanó lövésére villámgyorsan reagálva vágta be a győztes gólt.

https://streamable.com/wtpoh

A mérkőzésen magyar játékvezetői csapat dolgozott Farkas Ádám vezetésével.

Horvátország egy afrikai válogatott, Nigéria ellen kezd (június 16.) a világbajnokságon, míg Szenegál – amelynek még lesz egy felkészülési mérkőzése Dél-Korea ellen – elsőként Lengyelországgal csap majd össze (június 19.)

Nyögvenyelős német győzelem Szaúd-Arábia ellen

Németország labdarúgó-válogatottja hazai pályán 2–1-re legyőzte a szintén vb-résztvevő Szaúd-Arábiát a két csapat péntek esti felkészülési mérkőzésén. A német válogatott ötös nyeretlenségi szériát (három döntetlen, két vereség) szakított meg sovány leverkuseni sikerével.

Egy szépen kijátszott helyzetből Timo Werner közelről korán vezetést szerzett a nationalelfnek (1–0), és még a szünet előtt jött a második hazai gól is – egy ugyancsak sakk-mattot ígérő akció végén Omar Havszaviról a saját kapujába pattant a labda (2–0).

A német válogatott ezúttal nem törekedett olyan gálára, mint a 8–0-s eredménnyel záruló 2002-es vb-csoportmeccsen, sőt a szaúdiak erejéből még szépítésre is futotta: a 84. percben Mohammad al-Szahlavi rossz tizenegyesét Marc-André ter Stegen kiütötte, de a hazai védelem elaludt, a kipattanó labdával a szaúdiak még bizonytalankodhattak is egy sort, mielőtt Taiszir al-Dzsaszim a léc alá bombázott (2–1).

A végjátékban a vendégek akár egyenlíthettek is volna, csakhogy ziccerben al-Dzsaszim passzolt, és ezzel lehetőséget teremtett a Hummels, Hector kettősnek a felszabadításra.

A német csapat még nincs világbajnoki formában – egyetértünk a Kicker tömör értékelésével. Mint ismert. a világbajnokság nyitómeccsén Szaúd-Arábia lesz a házigazda Oroszország ellenfele június 14-én.

https://streamable.com/3bous

Bombagólok estek a lengyel-chilei meccsen

Lengyelország világbajnokságra készülő labdarúgó-válogatottja kétgólos előnyben volt vendégével, a vb-ről lemaradó Chilével szemben, de a péntek esti felkészülési meccs lefújásakor be kellett érnie 2–2-es döntetlennel.

Két nagy gól is született a poznani mérkőzésen: egy chilei védelmi megingást követően Robert Lewandowski hatalmas lövéssel szerzett vezetést a házigazdáknak, majd a második félidőben letette a névjegyét Miiko Albornoz is.

https://twitter.com/Quality_HReel/status/1005168264698351619

A finn apa és chilei anya Stockholmban született gyermeke az 56. percben előbb egy gyengécske lövést eresztett el, ám a visszapattanó labdát gondolkodás nélkül a jobb felsőbe ágyúzta – ezzel alakult ki a 2–2-es végeredmény.

https://twitter.com/Quality_HReel/status/1005179633107693569

Lengyelország kedden Litvánia ellen zárja felkészülési találkozóinak sorát, míg a világbajnokságon egy hétre rá mutatkozik be Szenegál ellen.

Svájc legyőzte Japánt

Svájc hazai pályán 2–0-ra legyőzte vendégét, Japánt a két labdarúgó-válogatott péntek esti világbajnoki felkészülési mérkőzésén Luganóban.

Breel Embolo harcolta ki azt a tizenegyest, amelyből a szokásos ítélet-végrehajtó, Ricardo Rodriguez magabiztosan bevágta a vezető gólt, majd a második félidőben a csereként beálló Haris Seferovic használta ki a Shaqiri, Moubandje duó kialakította gólhelyzetet.

https://streamable.com/0td6i

Svájc jövő vasárnap Brazília ellen kezdi meg a világbajnoki szereplést, míg az idén egyelőre nyeretlen (egy döntetlen, három vereség) Japán még találkozik egy felkészülési meccsen Paraguayjal, majd június 19-én Kolumbiával már vb-csoportmeccset játszik.

Irán győzelemmel hangolt, ám balhéba keveredett a Nike-val

A csereként beálló Karim Anszarifard hajrábeli góljával Irán labdarúgó-válogatottja péntek kora este 1–0-ra győzött utolsó vb-felkészülési mérkőzésén, amelyen Litvánia volt az ellenfele.

Irán csak az utolsó tíz percben produkált lendületes focit, akkor több helyzetet is kialakított, ezek egyikéből talált be a görög Olympiakosz támadója, Karim Anszarifard.

A meccset Moszkvában rendezték meg, zárt kapuk mögött. Irán egy hét múlva Szentpéterváron játssza az első vb-csoportmeccsét, az ellenfél Marokkó lesz.

A felkészülési időszakban az ázsiai vb-résztvevő az üzbégeket ugyancsak 1–0-ra győzte le, a törököktől viszont 2–1-re kikapott.

Ugyancsak az irániakhoz kötődő hír, hogy az országra kivetett amerikai gazdasági szankciók miatt a Nike nem biztosít focicipőket a céggel amúgy szerződésben lévő és az oroszországi világbajnokságra készülő iráni labdarúgóknak.

„A szankció azt jelenti, hogy amerikai üzleti vállalkozásként jelenleg nem tudunk cipőket biztosítani az iráni válogatottnak” – fogalmazta meg közleményében a sportszergyártó.

Carlos Queiroz, az irániak szövetségi kapitánya a helyi médiában „Iránnal szembeni sértésnek” nevezte az esetet, és jelezte, hogy a nemzetközi szövetségnél (FIFA) fognak tiltakozni. A portugál szakember kiemelte: mindössze pár nappal a vb-rajt előtt nem lehet ilyen döntést meghozni.

„Mindenki tudja, mennyire fontos egy labdarúgó számára, hogy a saját cipőjében focizzon” – hangsúlyozta Queiroz.

Az iráni csapat hivatalos mezszállítója az Adidas, de néhány játékosnak – például Szaman Goddosznak, az Östersund középpályásának – az amerikai céggel van egyéni szerződése a cipőhasználatra.

Az Egyesült Államokban a múlt hónapban jelentették be, hogy ismét érvényes lesz valamennyi, az iráni atomprogramról szóló többhatalmi megállapodás keretében feloldott szankció.

A vb-n az irániak a B-csoportban a marokkói, a spanyol és a portugál együttessel találkoznak.

Megvan, ki pótolja Lanzinit az argentinoknál

Mint arról pénteken beszámoltam, súlyos sérülést szenvedett az edzésen, így nem utazhat el az argentin labdarúgó-válogatottal az oroszországi világbajnokságra Manuel Lanzini. Az argentin szövetség most elárulta, Enzo Pérez került be a keretbe a helyére.

Lanzininek a pénteki edzésen elszakadt az elülső keresztszalag az egyik térdében, így eldőlt, biztosan nem játszhat a vébén.

Jorge Sampaoli szövetségi kapitány most megnevezte a keret új tagját, Enzo Pérez, a River Plate 32 éves középpályása pótolja a West Ham játékosát.

Pérez 21-szer ölthette magára az argentin válogatott mezét, és eddig csupán egy gólt szerzett. A 32 éves játékos pályafutása során megfordult a Benficában és a Valenciában is, majd 2017 nyarán tért vissza hazájába a River Plate-hez.

Érdekesség, hogy a 2014-es világbajnokságra pontosan ugyanígy jutott ki Pérez, akkor Ángel Di María sérülését követően hívták be, és végül az elődöntőben és a döntőben is kezdőként lépett pályára.

Kolumbia: Elszakadt az egyik középpályás keresztszalagja, aki így lemarad a vb-ről

Frank Fabra Palaciosnak elszakadt a bal térdében a keresztszalag, így nem lehet ott a kolumbiai válogatottal a csütörtökön kezdődő oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

Az argentin Boca Juniorsnál légióskodó szélső hátvéd sérülésének hírét szombaton tette közzé a dél-amerikai ország labdarúgó-szövetsége.

A kolumbiai csapat Milánóban készül a vb-re, ahol Japán, Szenegál és Lengyelország csapata lesz az ellenfele a H-csoportban.

Ibra szerint a svéd média tehet arról, hogy nem játszik a vébén

Bár sokáig úgy tűnt, hogy a korábbi, válogatottból való visszavonulása ellenére a világbajnokságon mégis pályára léphet Zlatan Ibrahimovic (a kiemelt képen), a svéd szövetség április végén hivatalosan is bejelentette, hogy a rutinos támadó nem tér vissza a nemzeti együttesbe. A Los Angeles Galaxy támadója amondó, a svéd média tehet arról, hogy csak nagykövetként lesz ott Oroszországban.

A 36 esztendős csatár a svéd szempontból csalódást keltő 2016-os Európa-bajnokság után mondta le a válogatottságot, ám az utóbbi hónapokban többször is megjegyezte, hogy szívesen visszatérne a világbajnokságra utazó együttesbe.

Az ügy végére a svéd szövetség áprilisi közleménye tett pontot, Lars Richt, a válogatott technikai igazgatója elmondta, hogy beszélt Ibrahimoviccsal, aki nem változtatta meg a döntését, ám a játékos most azt állítja, nem emiatt hagyja ki a tornát.

„A labdarúgásban a világbajnokság a legnagyobb parti. A legjobb focisták ott vannak, én nem leszek, pedig nekem is ott kellene lennem. A média azt állítja, hogy a svéd csapat jobb nélkülem, és ezt elhiszik. Ilyen a svéd média mentalitása. Nincs tipikus svéd nevem, hozzáállásom vagy mentalitásom, mégis én vagyok a válogatott gólrekordere. Rengeteg címet nyertem, játszottam az Ajaxban, a Juventusban, az Interben, a Barcelonában, a Milanban, a PSG-ben, a Manchester Unitedben és most a Los Angeles Galaxyban. Szóval, ha nem tudom a siker receptjét, miért szerepeltem és nyertem a világ legnagyobb klubjaiban? Tudom, hogyan kell győzni, higgyenek nekem. És jó vagyok benne” – mondta Ibrahimovic.

A svédek Dél-Koreával, a címvédő Németországgal és Mexikóval játszanak a csoportkörben a június 14-én kezdődő vb-n.

Makettek fociznak a Moszkva-Domogyedovo repülőtéren

A három moszkvai repülőtér (Seremetyevo, Vnukovo, Domogyedovo) közül Domogyedovo már teljes harci díszben készül a csütörtökön kezdődő labdarúgó-világbajnokságra – írta meg az Origo.

A focizó maketteket kerülgető utasok boldogan lépnek be a terminálra, mert ez a szombat még egy átlagos hétvégi nap Moszkvában.

Csütörtöktől azonban itt is megváltozik minden. A világbajnokság egyik legnagyobb kérdése az, hogyan fogja bírni az orosz légiközlekedés a vb-vel járó hatalmas terhelést. Mindenesetre a világbajnokság megkezdése előtt már akadtak figyelmeztető jelek, hiszen számos járatot törölt az Aeroflot, de olyan gép is volt, amely eredetileg délelőtt indult volna Szentpétervárról Moszkvába, ám az illetékesek az indulás idejét hajnali háromra tették át.

Az illetékesek mindenesetre jó előre kiadták a figyelmeztetést, hogy aki csak teheti, gyorsvasúttal menjen a seremetyevói és a vnukovói reptérre. A közúti forgalomban hatalmas dugók várhatóak.

A kiemelt kép forrása: AFP

Leave a Reply