Foci VB 2018: A legfontosabb történések június 8-án

VIDEÓKKAL – Hat nap múlva, június 14-én az Oroszország – Szaúd-Arábia mérkőzéssel kezdetét veszi a 21. labdarúgó-világbajnokság. A Sportudvar a hátralévő egy hónapban napi rendszerességgel igyekszik összefoglalót adni a tornával kapcsolatos legfontosabb történésekről, legyen szó nagy távolmaradókról, a rendezés tudnivalóiról, vagy bármi egyébről, ami a világbajnokság kapcsán érdekes lehet.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Anglia győzelemmel hangolt a világbajnokságra

Az angol labdarúgó-válogatott 2–0-ra legyőzte a hozzá hasonlóan vb-résztvevő Costa Ricát az oroszországi torna előtt utolsó felkészülési mérkőzésén.

Az angolok az utolsó felkészülési mérkőzésüket játszották a csütörtökön kezdődő világbajnokság előtt, a főpróbát az Elland Roadon tartották, ahol 2002-ben rendeztek utoljára válogatott meccset.

Bekezdtek a hazaiak, a nyolcadik percben Phil Jones fejese felülről érintette a kapufát, néhány perccel később aztán már valóban örülhetett a leedsi publikum: Marcus Rashford nagyjából 30 méterről bődületesen nagy gólt lőtt a nem túl jól helyezkedő Keylor Navasnak (1–0). A Manchester United támadójának ez volt a harmadik gólja a nemzeti csapatban, és érdekesség, hogy mindet olyan meccsen szerezte, amelyen kezdőként számítottak rá.

https://streamable.com/3l25h

Az angolok egyébként nem a legjobb összeállításukban szerepeltek, újoncot is avattak Trent Alexander-Arnold személyében. A Liverpool játékosa már a 17. debütáns Gareth Southgate 18 meccset számláló kapitánysága alatt.

Costa Ricánál a tartalékos angol csapat is jobb volt, a 76. percben tovább is növelte az előnyét: Dele Alli a kapus és egy védő közé passzolta be a labdát, a jó ütemben érkező Danny Welbeck pedig zavartalanul a kapuba fejelt öt méterről. 2–0

https://streamable.com/46fru

A „háromoroszlánosok” veretlenül zárták a felkészülést. Oroszországban majd Belgiummal, Tunéziával és Panamával találkoznak, míg Costa Rica hétfőn játszik még egyet a belgákkal, mielőtt a vb-n összecsapna Brazíliával, Svájccal és Szerbiával.

CR játszott, Portugália végre győzött

Az oroszországi világbajnokságra készülő portugál labdarúgó-válogatott felkészülési mérkőzésen 3–0-ra legyőzte Algériát a Benfica stadionjában, az Estádio da Luzban csütörtök este. A hazaiaknál Goncalo Guedes duplázott, míg Cristiano Ronaldo (a kiemelt képen jobbra) gólpasszt adott.

A portugálok már a hetedik percben bevették az afrikai csapat kapuját, de a 150. válogatott mérkőzésén szereplő Cristiano Ronaldo találatát les címén érvénytelenítették. A Real Madrid sztárja most először lépett pályára a Bajnokok Ligája-döntő óta.

Tíz perccel később már a partjelző sem menthette meg az algériaiakat, egy hosszan előreívelt labdát Bernardo Silva okosan lefejelt Goncalo Guedes elé, aki estében a jobb alsó sarokba lőtt (1–0). A 37. percben CR előkészítőként jeleskedett, bal oldali beadása után Bruno Fernandes fejelt közelről a kapuba (2–0).

A harmadik gólt az 55. percben Guedes szerezte, aki Raphaël Guerreiro középre ívelt labdáját bólintotta a léc alá (3–0).

A hajrában még Joao Mário is beköszönt, ám találata előtt Guedes kézzel vette át a labdát, ezért a tar középpályás gólját nem adták meg.

A portugálok magabiztos győzelmet arattak az utolsó előkészületi mérkőzésükön a világbajnokság előtt, amelyen jövő pénteken a spanyolok ellen vívják az első csoportmeccsüket.

https://streamable.com/fdfmx

Izland döntetlennel zárta a felkészülést

Az izlandi labdarúgó-válogatott sokáig vezetett Ghána ellen, ám végül 2–2-t játszott a világbajnokság előtti utolsó felkészülési mérkőzésén csütörtök este.

Izland a világbajnokság D-csoportjában Argentínával, Horvátországgal és Nigériával találkozik.

Uruguay győzelemmel hangolt

Az uruguayi labdarúgó-válogatott 3–0-ra legyőzte a vendég üzbég csapatot a csütörtökön kezdődő oroszországi világbajnokság előtti utolsó felkészülési mérkőzésén, magyar idő szerint ma éjszaka.

Az összecsapás első góljára a 32. percig kellett várni, ekkor Giorgian De Arrascaeta Luís Suárez passza után 15 méterről nagy lövést eresztett meg, a labda a bal felső sarokban kötött ki.

A folytatásban Suárez is eredményes volt, ő büntetőből talált be, majd a 73. percben szöglet után José Giménez állította be a 3–0-s végeredményt.

A vb-n az uruguayiak az A jelű csoportban az házigazda orosz, valamint a szaúdi és az egyiptomi együttessel találkoznak.

Hazard szerint a belga aranygeneráció megérett a sikerre

Eden Hazard, a világbajnokságra készülő belga labdarúgó-válogatott csapatkapitánya szerint az angolok aranygenerációja nem tudott élni a lehetőséggel, ők viszont megérettek a sikerre.

Az angoloknak tíz-tizenöt évvel ezelőtt volt egy aranygenerációjuk, de nem nyertek semmit. Azt gondolom, most nálunk is egy ilyen generáció van, a szurkolók, az újságírók, az egész ország azt akarja, hogy nyerjünk valamit” – mondta a Chelsea labdarúgója, aki a 2000-es évek elejének angol nemzeti csapatára – David Beckhammel, Steven Gerrarddal és Michael Owennel – utalt.

A belgáknál most egy hasonlóan erős keret jött össze, hiszen Hazard mellett többek között ott van a válogatottban Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne és Romelu Lukaku is, és gyakorlatilag minden poszton topbajnokságban meghatározó szerepet betöltő focista játszik.

A belgák a G-csoportban éppen az angolokkal, valamint a panamaiakkal és a tunéziaiakkal találkoznak.

Orosz védő: “Sergio Ramos megmutatta, hogy kell megállítani Szalahot”

Ilja Kutyepov, az orosz labdarúgó-válogatott és a Szpartak Moszkva védője furcsa nyilatkozatot adott az orosz Sport24-nek. A 24 éves focista elmondta, senkitől sem fél, így a 2018-as világbajnokságon a válogatottja csoportjában szereplő Uruguay és Egyiptom legjobb támadóitól sem.

Kutyepov a 2017–2018-as idényben egyszer már találkozott Szalahhal: a Bajnokok Ligája csoportkörében a Szpartak Moszkva és a Liverpool 1–1-es döntetlennel végződő találkozóján (a 7–0-s liverpooli sikerrel záruló visszavágón az orosz védő már nem kapott lehetőséget, végig a kispadon ült). Adódott tehát a kérdés, hogyan lehet megállítani az eddig remek szezont futó Mohamed Szalahot.

„Hogyan lehet megállítani? Például ahogy Sergio Ramos tette. Ez is egy út. Nem mondom, hogy nagyon felidegesített, amikor Szalah megsérült a BL-döntőben, de gyors felépülést kívánok neki. Boldog lennék, ha játszana a világbajnokságon. Amikor a legjobbak ellen focizol, neked is fel kell nőnöd hozzájuk” – fogalmazott Ilja Kutyepov.

Az egyiptomi után az oroszok másik nagy riválisára, Uruguayra is rátértek az interjúban, Luis Suárezzel kapcsolatban pedig újabb érdekes választ adott az orosz védő.

„Egyáltalán nem félek tőle. Ha kell, akkor majd én harapom meg őt” – mondta Kutyepov, aki ezzel az uruguayi csatár emlékezetes megmozdulására utalt: Suárez ugyanis a 2014-es vb-n megharapta az olaszok védőjét, Giorgio Chiellinit.

Megsérült Fred, a Manchester United középpályása

A csütörtöki edzésen bokasérülést szenvedett Fred, a csütörtökön kezdődő világbajnokságra készülő brazil labdarúgó-válogatott játékosa.

A Sky beszámolója szerint a 25 éves középpályás, akit a Manchester United vasárnap 55 millió euróért igazolt át a Sahtar Donecktől, Casemiróval csapott össze, amikor megsérült.

„Jelenleg korai lenne bármit is mondani róla” – jelentette ki Rodrigo Lasmar, a brazilok csapatorvosa, aki hozzátette, megvárják a péntek reggelt, s utána döntenek a szükséges vizsgálatokról.

Az ötszörös világbajnok brazil válogatott jelenleg a Tottenham Hotspur edzőközpontjában gyakorol az oroszországi vb-re, majd vasárnap Ausztriával játszik felkészülési mérkőzést.

Megsérült, lemarad a vb-ről az argentinok középpályása

Súlyos sérülést szenvedett az edzésen, így nem utazhat el az argentin labdarúgó-válogatottal az oroszországi világbajnokságra Manuel Lanzini.

A West Ham 25 éves középpályásának a mai edzésen elszakadt az elülső keresztszalag az egyik térdében, így biztosan nem játszhat a vébén.

Jorge Sampaoli szövetségi kapitány egyelőre nem döntötte el, hogy kit hív be a 23 fős vb-keretbe Lanzini helyére.

A spanyolok fele szerint világbajnok lesz együttesük

A spanyolok 50 százaléka azt gondolja, hogy válogatottjuk megnyeri a csütörtökön kezdődő labdarúgó-világbajnokságot.

A pénteken nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás alapján a spanyolok a németeket várják ellenfélnek a döntőben, az ő végső diadalukra a válaszadók negyede tippelt. A vb-címre leginkább esélyesek további sorrendje: Brazília, Argentína, Franciaország.

A felmérést végző cég nemcsak a spanyolokat kérdezte meg, hanem 26 országban végzett közvélemény-kutatást. Világszinten a németek a favoritok 23 százalékkal, második a brazil csapat 21, míg harmadik a spanyol 11, negyedik az argentin 8 százalékkal.

A spanyolok felfokozott várakozását az is jelzi, hogy csaknem 90 százalékuk fogja követni a meccseket. Az oroszokról viszont nincsenek jó véleménnyel, 42 százalékuk nem tartja őket jó házigazdának, 44 százalékuk nem gondolja biztonságosnak a kiutazást, 67 százalékuk korrupciót gyanít a rendezés hátterében.

A németek harmada hisz a címvédésben

A németek egyharmada hisz benne, hogy labdarúgó-válogatottjuk megvédi címét a csütörtökön kezdődő oroszországi világbajnokságon.

A pénteken nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint a németek 34 százaléka gondolja úgy, hogy a Nationalelf megismétli négy évvel ezelőtti sikerét. A megkérdezettek 54 százaléka szerint nem védi meg címét a német válogatott, ugyanakkor a válaszadók egynegyede gondolja csak úgy, hogy a gárda nem jut döntőbe.

Mindössze öt százalék a pesszimisták aránya, akik szerint a válogatott nem éli túl a csoportkört, vagy a nyolcaddöntőt, míg húsz százalék szerint a negyeddöntő jelenti a végállomást a címvédőnek.

Négy évvel ezelőtt, a brazíliai torna előtt a németek 22 százaléka bízott a világbajnoki diadalban, amelyet Mario Götze hosszabbításban szerzett gólja jelentett az argentinok elleni fináléban.

A németek Mexikóval, Svédországgal és Dél-Koreával szerepelnek egy csoportban az oroszországi világbajnokságon, melyen a közép-amerikai csapattal kezdenek jövő vasárnap.

Együtt ünnepeltek a Barcelona és a Real Madrid szurkolói

A spanyol válogatott csütörtök esti Oroszországba érkezése összehozta az örök rivális FC Barcelona és a Real Madrid orosz szurkolóit – legalábbis Krasznodarban.

Az RTR Planeta tévécsatorna beszámolója szerint drukkerek hada, köztük sportiskolások sokasága várta Krasznodarban a csapatot spanyol lobogókat lengetve. A szurkolók egy része Barcelona-, más Real Madrid-mezben, -sapkában vagy -sálban feszített, s elmondták, hogy a vb idején az évközi rivalizálás nem számít, bíznak a spanyolok jó szereplésében, ha nem is az újabb győzelmében, de a döntőbe jutásban.

Miközben a küldöttséget szállító busz kigördült a reptérről, a szurkolók „Iniesta, Iniesta” skandálásba kezdtek, üdvözölve a Barcelonától az idény végén elköszönt, Japánba szerződött középpályást, aki a 2010-es vb döntőjében az aranyérmet érő gólt szerezte.

A spanyol válogatott ma nyílt edzésen vesz részt, majd szombaton felkészülési mérkőzést játszik Tunéziával.

Vesztegetési ügye miatt visszamondta vb-kerettagságát egy kenyai asszisztens

A kenyai Aden Range Marwa partjelző visszamondta megbízását az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon, mivel vesztegetési ügybe keveredett.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) tájékoztatása szerint az asszisztens csütörtökön közölte, hogy nem utazik el a jövő héten kezdődő tornára.

Marwát egy szerdán bemutatott dokumentumfilm buktatta le, melyben egy szállodai szobában látható, amint egy mérkőzés eredményének kedvező alakításáért 600 dollárt fogad el valakitől, akinek elmondja, hogy köszöni az ajándékot, s a legfontosabb számára, hogy a jó kapcsolat megmaradjon. A filmet készítő ghánai újságíró szerint a vesztegetés a 2017 elején rendezett marokkói Afrikai Nemzetek Kupája alatt készült.

A kenyai Nairobi News internetes oldalának cikkében megjegyzi, hogy a civilben matematika és kémia szakos középiskolai tanárként dolgozó Marwa a 60 ezer kenyai schillingnek (162 ezer forint) megfelelő összeg elfogadásával most 2.5 millió schillinget (6.75 millió forint) veszített el, ugyanis ennyit kapott volna munkájáért a vb-n.

Marwa már a második olyan, vb-re kijelölt bíró, aki kénytelen volt visszalépni, mert vesztegetési ügybe keveredett. Előzőleg Fahad al-Mirdaszi szaúdi játékvezető bukott le, őt életre szóló eltiltással büntették, mivel a szaúdi Király-kupa döntője előtt az al-Ittihad egyik illetékesének felajánlotta telefonüzenetben, hogy amennyiben pénzt kap, ítéleteivel segíteni fogja az együttest.

A kiemelt kép forrása: AFP

Leave a Reply