NFL: Trump visszavonta a bajnokcsapat meghívását a Fehér Házba

Donald Trump amerikai elnök úgy döntött, lemondja a Philadelphia Eagles Super Bowl-győztes futballcsapat Fehér Házba tervezett fogadását. Nem ez az első eset, hogy a vezető nem fogad egy bajnokcsapatot, hiszen tavaly az NBA-bajnok Golden State Warriors együttese nem ment el a hagyománynak számító elnöki fogadásra. Trump most azért törölte a philadelphiaiak fogadását, mivel több játékosuk is félig térdre állva hallgatta az amerikai himnuszt a bajnoki mérkőzéseken, amit az elnök a hazával szembeni tiszteletlenségnek tart.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A Philadelphia Eagles futballcsapata nem utazott el kedden Washingtonba, hogy részt vegyen az NFL-bajnok tradicionális fogadásán a Fehér Házban, az amerikai elnök rezidenciáján. Az eseményt Doandl Trump államfő mondta le, mivel a csapat több játékosa is félig térdre állva hallgatta az amerikai himnuszt a bajnoki mérkőzéseken. Az egykori ingatlanmágnás tavaly ősz óta van konfliktusban a többségében afroamerikai játékosok által alkotott NFL-lel, mivel több csapat tagja is a letérdeplős akcióval tiltakozott az Egyesült Államokban a színesbőrűek ellen elkövetett erőszakos cselekedetek, valamint az elnöknek ezekre adott, szerintük nem megfelelő válaszai miatt. Trump többször igen élesen támadta a letérdeplő futballistákat, egyszer például azt találta mondani, hogy “talán nem is kellene ebben az országban lenniük”.

“A Philadelphia Eagles nem tudja elengedni csapatát holnap (kedden) úgy, hogy annak tagjai büszkén vennének részt a fogadáson. Nem értenek egyet az elnökkel, mert az ragaszkodik ahhoz, hogy mindenki vigyázzban állva, kezét a szívére téve, büszkén hallgassa a nemzeti himnuszt” – ezt írta Twitter-oldalára, legfőbb kommunikáció csatornájára Donald Trump hétfőn.

Az Eagles bizonyos játékosai már korábban elutasították az amerikai elnök meghívását, holott az országban évtizedes hagyomány, hogy az elnök fogadja a nagy sportbajnokságok (NFL, NBA, NHL, MLB baseball-liga) győztes csapatait washingtoni rezidenciáján. “Az Eagles egy kisebb delegációt szeretett volna az eseményre küldeni, de az az 1000 szurkoló, aki szintén ott akart lenni a fogadáson, ennél többet érdemel. Mindig meghívnak szurkolókat is a Fehér Házba, hogy részt vegyenek egy számukra szervezett ünnepségen, amelyen nagy országunk a tiszteletét fejezi ki feléjük” – áll a Fehér Ház közleményében.

Egy futballista indította el a mozgalmat

A mozgalom, amelynek keretében az amerikai sportolók félig térdre állva hallgatják meg a himnuszt a mérkőzések előtt, még 2016-ban indult el Colin Kaepernicknek, a San Francisco 49ers futballcsapat quarterbackjének kezdeményezésére, aki így kívánta fölhívni a figyelmet arra, hogy az amerikai rendőrök számos afroamerikai, színesbőrű emberrel végeztek munkájuk során úgy, hogy azok fegyvertelenek voltak, s nem szegültek szembe a rendőri intézkedéssel. A mozgalomhoz több száz, javában afroamerikai sportoló csatlakozott.

A himnusz alatti letérdeplés elsősorban az NFL-ben terjedt el, s a kezdetektől fogva nagyon szúrja Trump elnök szemét. Olyannyira, hogy tavaly ősszel arra utasította alelnökét, Mike Pence-t, hogy idő előtt távozzon az Indianapolis Colts mérkőzéséről, mivel annak futballistái is letérdepeltek a nemzeti induló elhangzása közben. Pence engedelmeskedett is főnökének, mondjuk más választása aligha lett volna…

Nem először fordul elő az sem, hogy egy bajnokcsapat nem megy el a Fehér Házba a fogadásra. Tavaly a Golden State Warriors NBA-együttes nem ment el Washingtonba, mivel számos játékosa, köztük Kevin Durant is kritizálta az elnököt.

Az NFL vezetői próbálnak úrrá lenni a helyzeten, ezért májusban olyan döntést hoznak, hogy a következő szezontól kötelezik a kezdőcsapatba jelölt játékosokat a himnusz állva történő végighallgatására, máskülönben pénzbüntetést kapnak. Trump persze üdvözölte a döntést.

A kiemelt kép forrása: BW2/ZUMA/PANORAMIC

Leave a Reply