Foci VB 2018: A legfontosabb történések június 6-án

VIDEÓVAL – Nyolc nap múlva, június 14-én az Oroszország – Szaúd-Arábia mérkőzéssel kezdetét veszi a 21. labdarúgó-világbajnokság. A Sportudvar a hátralévő egy hónapban napi rendszerességgel igyekszik összefoglalót adni a tornával kapcsolatos legfontosabb történésekről, legyen szó nagy távolmaradókról, a rendezés tudnivalóiról, vagy bármi egyébről, ami a világbajnokság kapcsán érdekes lehet.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Nem sikerült a győzelem a házigazdának a főpróbán

Nem jött össze a győztes főpróba az orosz labdarúgó-válogatottnak, a 2018-as világbajnokság házigazdája 1–1-re végzett a törökökkel.

A legutóbb tavaly októberben, Dél-Korea (4–2) ellen diadalmaskodó együttes egy vendég védelmi hibát követően Szamedov nehéz szögből lőtt góljával szerzett vezetést, de egyórányi játékhoz közeledve Malli távoli lökete utat talált a jobb alsóba.

Az orosz csapat hétmeccses nyeretlenségi szériával vág neki a világbajnokságnak.

https://streamable.com/tpcr1

Nigéria Csehországgal sem bírt

A nigériai labdarúgó-válogatott 1–0-ra kikapott a csehektől az oroszországi világbajnokság előtti utolsó felkészülési mérkőzésén ma délután.

A Schwechatban lejátszott találkozó egyetlen gólját Tomás Kalas lőtte egy kipattanóra lecsapva.

Túlzás lenne azt állítani, hogy Nigéria jó formában várja a vb-t, legutóbb ugyanis március 23-án nyert, a lengyelek ellen, míg az azóta lejátszott négy mérkőzésén egy döntetlen mellett háromszor kikapott.

A Szuper Sasok a világbajnokságon Argentínával, Horvátországgal és Izlanddal szerepelnek majd egy csoportban.

Elsőként Irán érkezett meg Oroszországba, ahol egy zártkapus edzőmeccsel kezd

Elsőként az iráni labdarúgó-válogatott (a kiemelt képen) érkezett meg a jövő csütörtökön kezdődő oroszországi világbajnokságra.

Az ázsiai együttes – amely a Moszkva melletti Bakovkában állomásozik – először jövő pénteken Marokkó ellen, Szentpéterváron lép pályára, majd június 20-án a spanyolokkal, június 25-én pedig a portugálokkal találkozik Kazanyban, illetve Szaranszkban.

Addig azonban lesz még egy edzőmérkőzésük, amire Moszkvában, zárt kapuk mögött kerül sor Litvánia ellen, mégpedig pénteken.

A 32 kijutott válogatott közül csütörtökön a spanyolok és a panamaiak érkeznek meg Oroszországba, míg a többi csapat szombat és jövő szerda között foglalja el központi szálláshelyét.

Cúper: “Reméljük, hogy Szalah már Uruguay ellen velünk lehet”

Héctor Cúper szövetségi kapitány azt mondta, meg kell találniuk a módját, hogy az egyiptomi labdarúgó-válogatott a világbajnokságon ne függjön túlságosan a sérüléssel bajlódó Mohamed Szalah szereplésétől.

Az észak-afrikai csapatot irányító argentin szakvezető a Sky Sportsnak úgy fogalmazott: Szalah nélkül is megpróbálnak hasonló felfogásban játszani, mint korábban, hiszen egyetlen labdarúgó hiányának nem szabad nagyon érződnie.

„Nagyon fontos játékos, de ha nem épül fel időben, akkor fel leszünk készülve, hogy más szerepeljen” – nyilatkozta Cúper. Hozzátette: a labdarúgásban gyakran előfordul hasonló eset, hogy a hiányzó kulcsembert valakivel pótolni kell.

A Liverpool támadója, akit a Premier League legutóbbi szezonjának legjobbjává választottak, május végén, a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája-döntőben szenvedett vállsérülést. Cúper ezzel kapcsolatban elárulta: Szalah nemcsak a válla miatt végez rehabilitációs edzéseket, hanem mivel a sérülés miatt több napot ki kellett hagynia, jelenleg az erőnléte sem megfelelő.

„De jó híreink vannak az orvosunktól. Reméljük, hogy már Uruguay ellen velünk lehet. Optimisták vagyunk, várjuk őt” – közölte a kapitány.

A jövő csütörtökön kezdődő oroszországi vb-n az egyiptomiak másnap játsszák az első mérkőzésüket a dél-amerikai riválisuk ellen. A folytatásban még a házigazdákkal és a szaúdi együttessel találkoznak az A-csoportban.

Sterling: Nem elégszünk meg a negyeddöntővel

Raheem Sterling, az angol labdarúgó-válogatott világbajnoki keretének tagja nem elégszik meg azzal, ha az oroszországi tornán bejutnak a nyolc közé.

A Manchester City 23 éves labdarúgója az angolok utolsó vb-felkészülési mérkőzése előtt – csütörtökön Leedsben fogadják a szintén vb-résztvevő Costa Ricát – elmondta, nem azért van a válogatottal, hogy egy-másfél hónapot eltöltsön az életéből.

„Van huszonhárom nagyon jó játékosunk, és mindannyiunkban megvan a kellő önbizalom, hogy azt mondjuk: képesek vagyunk győzni, ki állíthatna meg minket?” – nyilatkozta Sterling. Hozzátette: amikor 23 játékos egyszerre akar győzni, és hisz is ebben, akkor már a negyeddöntőbe jutás sem lesz elég jó eredmény számukra.

„Mert ott is győzni akarsz” – mondta a jamaicai születésű szélső.

Klubtársa, a 28 éves Kyle Walkerhozzátette: teljes mértékben hisz azokban a játékosokban, akik az angol keretet alkotják, és erejüket leginkább az egységes csapatszellemben érzi.

„Erre a légkörre kell támaszkodnunk a világbajnokságon, mert a csapat minősége adott, de a közösségi erő is húz majd minket” – közölte a védő.

A jövő csütörtökön kezdődő vb-n Anglia Belgiummal, Panamával és Tunéziával szerepel azonos csoportban.

Vardyt dícsérte tunéziai csapattársa

A tunéziai válogatott célja az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon, hogy története során először elérje az egyenes kieséses szakaszt.

Johan Benaluan, a Leicester City védője az angol klub honlapjának azt nyilatkozta: elsődleges céljuk, hogy ezúttal továbblépjenek a csoportjukból, ami „csodálatos dolog” lenne hazájuknak.

A 31 éves Benaluan – a belga és a panamai válogatott mellett – az angol csapat ellen is készül, amelyben két klubtársával, Harry Maguire-rel és Jamie Vardyval is találkozhat. A tunéziai labdarúgó kiemelte: együttese számára nagy kihívás lesz a június 18-i, Anglia elleni vb-nyitány.

„Vardy ellen mindig különösen nehéz, mert ő vibrál a pályán” – dicsérte klubtársát Benaluan. Hozzátette: Vardy kiváló csatár, klasszis képességekkel, és mindig gólveszélyes.

„Nagyon koncentrálnunk kell rá, mert ismerjük a képességeit. Remélem, hogy neki is jól sikerül a vébéje, de nem a Tunézia elleni mérkőzése” – mondta Benaluan.

Az észak-afrikai együttes ötödik vb-szereplésére készül – eddig 12 mérkőzést játszott, egy győzelem mellett négy döntetlenje és hét veresége van –, a csoportkörből még egyszer sem sikerült továbbjutnia. A legutóbbi két vb-re ki sem jutott a tunéziai csapat.

Gyermekáldás elé néz a dánok legjobbja, egyelőre nem is edz a válogatottal

A március 27-i, Chile elleni összecsapáson (0–0) még ott volt a csapatban, a múlt szombati, Svédország elleni gól nélküli felkészülési mérkőzésen viszont már a dán válogatott keretében sem szerepelt Christian Eriksen. És elképzelhető, hogy a szombati, Mexikó elleni utolsó edzőmeccsen sem játszik: minden a megszületendő gyermekétől függ.

A dán válogatott Helsingörben edzőtáborozik, és Age Hareide szövetségi kapitány megengedte legjobb játékosának, a Tottenhamben szereplő Christian Eriksennek, hogy miután a barátnője, Sabrina Kvist bármelyik pillanatban életet adhat első gyermeküknek, a szülésig otthon maradhat.

Az újszülött azonban egyelőre nagyon jól érzi magát az anyaméhben, a szakmai stáb pedig nem szeretné, ha Eriksen ingázna a 200 km-re fekvő Odenséből. „Azt mondtam neki, addig maradjon otthon, amíg a gyermeke meg nem születik. Az autópályán való oda-vissza közlekedés komoly stresszel jár, nem szeretnénk kitenni ennek. Nem tudom, hogy áll a babavárás, lehet, hamarosan megindítják a szülést. De nem vagyok szülésznő” – nyilatkozta Hareide.

Eriksen a közelmúltban befejeződött Premier League-szezonban tíz, a vb-selejtezők során tizenegy gólt szerzett. Dánia június 16-án Peru ellen játssza az első mérkőzését Szaranszkban, majd 21-én Ausztrália, 26-án Franciaország lesz az ellenfél.

Putyin megnevezte kedvenc játékosát

Vlagyimir Putyin orosz államelnök kijelentette: Oroszország méltó házigazdája lesz a jövő csütörtökön kezdődő labdarúgó-világbajnokságnak.

A kínai állami televíziónak adott interjúban a politikus úgy fogalmazott: mindent elkövetnek azért, hogy a torna fociszurkolók millióinak ünnepe legyen.

A házigazdák csapatának esélyeivel kapcsolatban Putyin szkeptikusnak tűnt.

„Sajnos a szbornaja az utóbbi időben nem ért el nagy eredményeket” – mondta, hozzátéve ugyanakkor, ahogy az orosz drukkerek, úgy ő is azt reméli, hogy a csapat „modern, érdekes, szép focit játszik, és a végsőkig küzd a világbajnokságon”.

Az orosz válogatott kedden csak 1–1-es döntetlent játszott a törökökkel, azt megelőzően 1–0-ra kikapott az osztrákoktól felkészülési mérkőzésen.

A világbajnokság győztesét Putyin nem akarta megtippelni.

„Ez nehéz kérdés. Sok esélyes van – fogalmazott. Szerinte Argentína, Brazília, Németország és Spanyolország tartozik az erősebb csapatok közé. – A legerősebb fog nyerni.”

Putyin Oroszországból a legendás szovjet válogatott kapust, Lev Jasint, nemzetközi szinten Pelét nevezte meg kedvenc játékosaként.

„Nos, és Maradona is nagyon tetszett” – egészítette ki.

Az oroszországi vb július 15-ig tart majd.

“Égessenek Messi-mezt” – elmarad az argentinok izraeli meccse

Politikai okokból Argentína lemondta a szombatra, Jeruzsálembe kiírt Izrael elleni labdarúgó világbajnoki felkészülési mérkőzést.

A dél-amerikai csapatnak ez lett volna az utolsó összecsapása a jövő csütörtökön kezdődő oroszországi vb előtt.

Az argentin szövetség (AFA) egyik névtelenséget kérő magas rangú illetékese is megerősítette a mérkőzés lemondásáról szóló értesülést az AP amerikai hírügynökségnek, de lehet, hogy a nemzeti együttes szombaton mégis pályára lép, mert az AFA elöljárói állítólag új ellenfél után néznek: San Marino, Málta, Moldova és Liechtenstein is a szóba jöhető riválisok között van. (Miért nem játszanak Andorrával vagy Luxemburggal?)

Az Izrael elleni találkozó éles bírálatokat váltott ki a Palesztin Labdarúgó-szövetség elnökéből, Dzsibril Radzsubból, aki a hétvégén arra szólította fel a rajongókat, hogy égessenek Lionel Messiről készült fényképeket és mezeket, amennyiben az argentin sztár mégis pályára lépne. Radzsub az argentin szövetség elnökének, Claudio Tapiának címzett üzenetében a múlt héten azzal vádolta meg Izraelt, hogy az összecsapást politikai eszközként akarja felhasználni. Sajtóhírek szerint maguk az argentin játékosok – beleértve Messit is – kezdeményezték a találkozó eltörlését.

Palesztinok csoportja kedden este Barcelonában, a helyi stadion előtt demonstrált, itt edzőtáborozik ugyanis az argentin csapat.

A mérkőzés helyszínéül kijelölt Teddy Kollek Stadion a vitatott státuszú Jeruzsálem nyugati felében található. Az eredeti helyszín viszont Haifa lett volna, de az izraeli hatóságok pénzügyi hozzájárulásával végül átették Jeruzsálembe, tovább irritálva a palesztinokat Donald Trump amerikai elnök tavaly decemberi döntését követően, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

Izrael álláspontja az, hogy a város a zsidó állam egységes és oszthatatlan fővárosa, ám az arab többségű Kelet-Jeruzsálemet a nemzetközi közösség nem tekinti Izrael részének, mert a városrészt az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban foglalta el és szállta meg. A palesztinok Kelet-Jeruzsálemet tekintik leendő államuk fővárosának.

A palesztinok győzelemként üdvözölték a mérkőzés elmaradását.

Lehet azonban, hogy korai az örömük, ugyanis az izraeli sportminisztérium egyik illetékese ma reggel jelezte, hogy még mindig látják a fényt az alagút végén a meccs megmentésével kapcsolatban.

Izrael Buenos Aires-i nagykövetsége bejelentette a mérkőzés eltörlését, elítélve azokat a fenyegetéseket és provokációkat, amelyek célzottan Lionel Messi felé irányultak, és amik logikus, hogy félelmet keltettek a csapattársaiban is, ugyanakkor a dolgok még nem dőltek el teljesen” – jelentette ki Josszi Sharabi, a minisztérium főigazgatója az izraeli állami rádióban.

“Még várunk a végső döntésre, de még látjuk a fényt az alagút végén, s bízunk benne, hogy végül a mostanitól eltérő döntés fog születni” – mondta úgy, hogy Jorge Faurie argentin külügyminiszternek és Gonzalo Higuainnak, a válogatott csatárának kijelentései is arra engednek következtetni, hogy a meccs sorsa eldőlt.

Az argentin együttes a D jelű csoportban az izlandi, a horvát és a nigériai válogatottal találkozik a vb-n.

Szexuális orgiákban vett részt több mexikói játékos

Kilenc, a közép-amerikai ország utazó vb-keretébe bekerült mexikói labdarúgóról jelentek meg olyan hírek a helyi sajtóban, miszerint harminc prostituált társaságában buliztak, mielőtt a csapattal útra keltek volna Európába.

A TVNotas című népszerű magazin arról adott hírt, hogy egy “24 órás orgiára” került sor Mexikóváros egyik magántulajdonban lévő helyén azután, hogy a válogatott 1-0-ra legyőzte Skóciát utolsó hazai mérkőzésén szombaton este. A magazin fotókat is közölt bizonyos játékosok érkezéséről. Guillermo Cantu, a mexikói szövetség főtitikára újságíróknak lényegében elismerte a történteket, de leszögezte, hogy egyetlen labdarúgót sem fognak büntetni ezért, mivel nem hiányoztak egyetlen edzésről sem, s szórakozásukra “szabadidejükben került sor”.

“A szabadnap az szabadnap, aminek vannak olyan kockázatai, amiket mi vállalunk” – mondta Cantu. Az El Tri becenévre hallgató nemzeti csapat tagjai közül Guillermo Ochoa kapus, a Benfica támadója, Raúl Jiménez, a Los Angeles Galaxyban focizó Dos Santos-fivérek, vagyis Giovani és Jonathan, valamint az egyaránt a Frankfurtot erősítő védő, Carlos Salcedo és középpályás, Marco Fabián vettek részt az “eseményen”.

Nem ez az első alkalom, hogy hasonló botrányba keveredik a mexikói válogatott. 2010 szeptemberében több játékos is egy szexuális karakterű buliban vett részt, miután Kolumbiával játszottak barátságos mérkőzést Monterreyben. Akkor minden érintettet pénzbüntetéssel sújtottak, Efrain Juárez hátvédet, illetve Carlos Velát, a válogatott csatárát pedig egyaránt fél évre eltiltották. 2011 júniusában, kevéssel az Argentínában rendezett Copa América előtt is több mexikói focista fogadott prostituáltakat az ecuadori fővárosban, Quitóban. Ők is pénzbüntetést és a nemzeti csapattól való hat hónapos eltiltást kaptak.

Ötven ország biztonsági szolgálata vesz részt a vébén, a FIFA illetékese nem tart nagy balhéktól

Az orosz rendőrség kész lesz szemet hunyni a szurkolók apró kihágásai fölött, de a súlyos szabálysértésekkel szemben keményen fel fog lépni a labdarúgó-világbajnokság idején – jelentette ki Anton Guszev rendőr vezérőrnagy, az orosz belügyminisztérium nemzetközi és sporttömegrendezvények biztosításáért felelős osztálya vezetőjének első helyettese.

Közölte, hogy a kockázatos kategóriába sorolt mérkőzéseken – ezek között említette meg a házigazdák utolsó csoportmeccsét, a június 25-i, szamarai orosz–uruguayi találkozót is – különleges biztonsági intézkedéseket léptetnek életbe. Mint mondta, az összecsapások potenciális helyszíneit biztosítani fogja a rendőrség.

Guszev szerint az orosz belügyminisztérium mintegy félszáz ország szakszolgálataival működik együtt a világbajnokság biztosítása érdekében. A mérkőzések helyszínein 35 ország biztonsági szerveinek mintegy 100 képviselője lesz jelen, köztük hat brit rendőr is.

A tábornok elmondta, hogy a taxisokat a rendőrség és a közlekedési tárca folyamatosan ellenőrzi és a viteldíjat túlszámlázó fuvarozók ellen büntetőeljárást fognak indítani.

Megszólalt Helmut Spahn, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) biztonsági főnöke is, aki nem tart attól, hogy rendbontások alakulnának ki a világbajnokság ideje alatt.

„A feleségem és a hét-, illetve kilencéves fiaim magánszemélyként több mérkőzést is a helyszínen tekintenek meg. Ha bármi kétségem lenne a testi épségüket illetően, lebeszéltem volna őket az utazásról” – jelentette ki a német szakember, aki tavaly május óta tölti be FIFA-tisztségét.

Az 57 éves Spahn emlékeztetett arra, hogy Oroszország 1.4 milliárd eurót költött a 2014-es téli olimpia biztonságára, és noha a labdarúgó-vb-ről nem tudni konkrét számokat, minden bizonnyal meghaladják ezt az összeget, mivel sokkal nagyobb kiterjedésű eseményről van szó.

„Az oroszok elvileg nagyon-nagyon jól felkészültek a rendezésre, elégedett vagyok az előkészületekkel – jelentette ki a frankfurti különleges egység korábbi vezetője, hozzátéve, hogy több százezerre tehető a vb biztonságáért felelős személyek száma. – Negyvenezren jönnek a polgári védelemtől, tizennégyezren a különféle őrző-védő szervezetektől. Ehhez társulnak még a rendőrök, nemzeti gárdisták, katonák és a titkosszolgálat munkatársai.”

Ami a terrorfenyegetettséget illeti, az oroszok csak Kalinyingrádnál egy rombolót, két fregattot, négy korvettet és két antiterrorista gyorsnaszádot állomásoztatnak, emellett a légierő és a páncélosok is készenlétben állnak.

„A terrorveszély talán valamivel kisebb, mint Franciaországban, Angliában vagy Németországban” – vélekedett a FIFA biztonsági főnöke.

Lemaradnak a szaúdi tévénézők az oroszok elleni nyitómeccsről?

Már csak kilenc nap van hátra a világbajnokság Oroszország – Szaúd-Arábia nyitómérkőzésének kezdetéig, ám a közel-keleti királyság továbbra sem rendelkezik a BeIn Sports közvetítővonalával – közölte a torna közel-keleti és észak-afrikai közvetítési jogait birtokló katari médiacég még tegnap este.

A bejelentésre napra pontosan egy évvel azután került sor, hogy Szaúd-Arábia több szövetségesével egyetemben megszüntette diplomáciai és közlekedési kapcsolatait Katarral, mivel úgy vélik, hogy a nyersanyag-készletei miatt nagyon gazdag ország támogatja a szaúdiak regionális riválisának számító (ugyancsak vb-résztvevő) Iránt és rajta keresztül a nemzetközi terrorizmust is.

A dohai székhelyű BeIn közleményében arról biztosított, hogy a nemzetközi szövetség (FIFA) is részt vesz a két fél között, egyelőre eredménytelenül zajló tárgyalásokon, hogy mielőbb megoldást találjanak a problémára.

“Mindent megtettünk, hogy az utolsó napokban, hetekben megállapodjunk a Szaúd-Arábiának járó licencről” – mondta a BeIn szóvivője, aki kijelentette: cége “abszolút nyitott” a párbeszédre egy héttel a torna kezdete előtt is.

A Sportudvar is beszámolt róla a múlt héten, hogy a BeIn Sports azzal vádolt meg egy, Szaúd-Arábia többségi tulajdonában lévő műholdas szolgáltatót, hogy kalózvétellel közvetítette a sportcsatorna-hálózat műsorait az országban, s több más térségbeli államban is. Vagyis nem fizetett a BeIn-nek az általa aranyáron megvásárolt jogok átadásáért.

Amennyiben nem sikerül jövő csütörtökig megegyezni arról, hogy a BeIn miképpen közvetíthetné a világbajnokságot Szaúd-Arábiában vagy nem vállalja egy helyi televízió a jogok átvételét, akkor a szaúdi nézők jó eséllyel le fognak maradni csapatuk valamennyi mérkőzéséről, de a nyitómeccsről mindenképpen.

Veterán traktorral vág neki Oroszországnak három svájci férfi

Nagy kihívás és igazi őrület előtt áll három svájci férfi, aki úgy döntött, egy veterán traktorral elutazik Kalinyingrádba, hogy a helyszínen nézze meg a kedvencek június 22-i, Szerbia elleni csoportmérkőzését.

Forrás: blick.ch

Az őrült ötlet egy esős novemberi éjszakán pattant ki Werner Zimmerman, Beat Studer és Josef Wyer fejéből, ők hárman nem akármilyen túrát terveztek maguknak a vb-re. A három kalandor szombaton, Küssnachtból egy csodálatos utazásra indul Kalinyingrádba, ahol Svájc június 22-én Szerbiával találkozik.

A kihívást azonban maga a jármű jelenti: egy helyreállított, veterán Bührer traktorral vágnak neki az útnak (az egykori legnagyobb svájci traktorgyártó cég még 1974-ben szűnt meg jogutód nélkül).

A három barát reméli, hogy a Gritli névre keresztelt jármű komolyabb probléma nélkül állja a sarat. A felújított jármű ugyan kiváló állapotban van, de 100 km-nél még nem vezettek vele többet.

Forrás: blick.ch

„Napi öt-hat órát vezetünk, az 1800 km-es út összesen tizennégy napig tart. Úgy számoljuk, hogy óránként harminc kilométert tudunk megtenni” – nyilatkozta Beat Studer a svájci Blicknek. A német, az orosz és a lengyel sajtó már jelezte érdeklődést, és azt ígérik, különös figyelmet fordítanak rájuk az utazásuk során. A saját pénzből finanszírozott út egyben jótékonysági akció is, minden esetlegesen befolyt költséget (legyen az szponzori pénz vagy adomány) felajánlanak nemes célokra.

A tervek szerint a Szerbia elleni mérkőzés után azonnal hazaindulnak. „Hacsak nem nyerünk, akkor persze maradunk, és vasárnapig ünneplünk” – mondta Werner Zimmerman.

A kiemelt kép forrása: Reuters/Tatyana Makeyeva

A kiemelt képen az iráni labdarúgó-válogatott tagjai láthatóak, miután gépük landolt a moszkvai Vnukovo repülőtéren június 5-én.

Leave a Reply