Foci VB 2018: A legfontosabb történések június 5-én

VIDEÓVAL – Kilenc nap múlva, június 14-én az Oroszország – Szaúd-Arábia mérkőzéssel kezdetét veszi a 21. labdarúgó-világbajnokság. A Sportudvar a hátralévő egy hónapban napi rendszerességgel igyekszik összefoglalót adni a tornával kapcsolatos legfontosabb történésekről, legyen szó nagy távolmaradókról, a rendezés tudnivalóiról, vagy bármi egyébről, ami a világbajnokság kapcsán érdekes lehet.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Marokkó nyert, Szerbia kikapott

A világbajnokságra készülő marokkói labdarúgó-válogatott 2–1-re legyőzte Szlovákiát, míg a szintén vb-résztvevő szerbek 1–0-ra kikaptak az oroszországi tornáról lemaradó Chilétől.

A marokkóiak góljait el-Kaabi és Belhanda lőtték a Genfben rendezett találkozón, a szlovákok részéről Gregus volt eredményes.

Szerbia (a kiemelt képen) Grazban szenvedett vereséget Chilétől, mégpedig Maripán találatával.

A szerbek Bolíviával, a marokkóiak Észtországgal játszanak még felkészülési mérkőzést (szombaton) a június 14-én kezdődő világbajnokság előtt.

Glik kvázi lemondhat a vébéről a lengyel szövetség szerint

Kamil Gliknek, a francia Monaco hátvédjének, aki hétfőn szenvedett súlyos vállsérülést, “kvázi semmi esélye” sincs a világbajnokságon való szereplésre – közölték a Lengyel Labdarúgó-szövetség (PZPN) illetékesei, akik azonban azt is hozzátették, hogy a végső döntést csütörtökön hozzák meg.

“Nincs esély. Kamil Glik rosszul van. Nem fog menni a világbajnokságra” – írta ki Twitter-oldalára olaszul Zbigniew Boniek, a PZPN elnöke, a Juventus és az AS Roma egykori kiváló játékosa.

“Egy hasonló sérülésből történő felépülés hosszú kezelést igényel és szinte biztosan műtéti beavatkozást is” – jelentette ki Jacek Jaroszewski, a lengyel válogatott főorvosa. “Hogyha nem kerül sor műtétre, akkor Kamil gyógyulása minimum hat hétig fog tartani” – tette hozzá, közölvén azt is, hogy Gliket klubja, az AS Monaco Nizzába küldte további kivizsgálásokra. “Ezen vizsgálatok után, leghamarabb csütörtökre lesz fölállítható egy pontos diagnózis. Ezért tudjuk csak ekkor kimondani a végső szót a szereplésével kapcsolatban” – mondta Jaroszewski.

Amennyiben Glik nem tudja vállalni a játékot Oroszországban, akkor Marcin Kaminski, a VfB Stuttgart játékosa fog bekerülni helyére a vésztartalékok közül. Erről Adam Nawalka szövetségi kapitány hétfőn döntött.

A hivatalos közlés szerint Kamil Glik a hétfői edzésen ráesett a vállára, s az akkor elvégzett vizsgálatok szerint kificamodott a kulcscsont-vállcsúcsi ízülete. Ez szalagszakadással járt együtt, de hogy ennek mértéke mennyire nagy, az fog a csütörtöki kivizsgálások során kiderülni.

Angliából megy a legtöbb játékos, nem Mbappé a legfiatalabb – a vb-keretek érdekességei

Két játékos, az egyiptomi Sam Morszi és a panamai Ismael Díaz harmadosztályú klubcsapatból érkezik a jövő csütörtökön kezdődő oroszországi labdarúgó-világbajnokságra – számolt be az MTI.

A Gracenote Sports hétfőn közzétett elemzése szerint előbbi az angol Wigan Athletic, utóbbi a spanyol Deportivo Fabril csapatának (a Deportivo La Coruna B-együttesének) tagja volt. A 32 válogatott játékosai 54 ország 64 bajnokságában fociztak a legutóbbi idényben. Ezt a rangsort Anglia (124 játékos) és az angol első osztály, a Premier League vezeti (106 játékos).

A teljes mezőny 736 játékosa 311 különböző klubcsapatban szerepel. A legtöbben az angol bajnok Manchester Cityből (16) kerültek hazájuk válogatottjába, és további 11 olyan labdarúgó léphet pályára a vb-n, aki korábban játszott a klubban. A Real Madrid (15) és az FC Barcelona (13) is szép létszámmal képviselteti magát. Bár az olasz csapat nem jutott ki a vb-re, a Juventust 11, a Napolit hat, az AC Milant és a Sampdoriát egyaránt öt focista képviseli majd.

A legidősebb csapat Costa Rica válogatottja, amelynek átlagéletkora jövő csütörtökön, a nyitó mérkőzés napján 29 év és 203 nap lesz. Ugyanekkor Nigéria legjobbjainak átlagéletkora 25 év és 337 nap lesz, ezzel a nigériai válogatott a legfiatalabb csapat a tornán. A legidősebb játékos az egyiptomi kapus, Esszam el-Hadari 45 éves és 150 napos lesz június 14-én, ezzel megdönti a kolumbiai Faryd Mondragón csúcsát, aki a legutóbbi, brazíliai torna óta a világbajnokság történetének legidősebb játékosa volt.

Az ausztrálok iráni származású támadója, Daniel Arzani 19 éves és 161 napos lesz, így ő az oroszországi vb-mezőny legfiatalabb játékosa. Legutóbb az 1990-es tornán fordult elő, hogy egyik keretben sem szerepelt 18 éven aluli labdarúgó.

Számos csapat érkezik külföldön született labdarúgókkal a tornára, a marokkói 23 tagú keret tagjai közül például csak hatan születtek az észak-afrikai országban, társaik közül nyolcan Franciaországban, öten Hollandiában, ketten Spanyolországban születtek, további egy-egy játékos Belgiumban és Kanadában.

A hivatalos adatok szerint a válogatottak közül Szerbia a legmagasabb (186.04 centiméteres átlaggal), a labdarúgók közül a belga kapus Thibaut Courtois és a dán hátvéd Jannik Vestergaard (199 cm). A legalacsonyabb Szaúd-Arábia csapata (177 cm), illetve középpályásuk, Jahja al-Sehri (164 cm) lesz.

A vasárnapi adatok szerint a válogatottságok száma alapján Mexikó a legtapasztaltabb, tagjai ugyanis 1426 mérkőzésnél járnak, ami 62-es átlagot jelent. Ilyen szempontból Tunézia lesz a legkevésbé rutinos 462 (átlagban 20) mérkőzéssel, de Anglia (465) is hasonló mutatókkal rendelkezik.

Iniesta a vébé után is folytathatná a spanyol válogatottban

Andrés Iniesta, aki nemrég igazolt a Barcelonából a japán Vissel Kobe együtteséhez, korábban határozottan kijelentette, hogy az idei világbajnokság lesz az utolsó nagy válogatott tornája, azonban nem zárta ki teljesen a folytatás lehetőségét.

“Igaz, hogy a világbajnokság lehet az utolsó fellépésem a válogatottban” – mondta a középpályás az As spanyol sportújság honlapjának adott mai interjúban. “A végén majd mindent elemezni fogunk és amikor megkezdődik az új szezon (Japánban), meglátjuk, hogy ez milyen körülmények között fog zajlani. Nem zárom ki a folytatást, még akkor sem, ha minden bizonnyal nehéz lesz. Ha jövök, azt nem azért teszem, amit elértem, hanem azért, mert megfelelek a kritériumoknak” – mondta Andrés Iniesta.

A ramadán miatt színlelt sérülést a tunéziai kapus?

Muez Hasszent, a világbajnokságra készülő tunéziai válogatott kapusát az együttes legutóbbi két felkészülési mérkőzésén egyaránt ápolni kellett. Mindkét eset napnyugta után történt, s amíg állt a játék, a ramadán miatt böjtölő tunéziai játékosok folyadékot és ételt vettek magukhoz.

A portugálok és a törökök elleni felkészülési meccsen Hasszent egyaránt ápolni kellett sérülés miatt, de nem cserélték le. Érdekesség, Hasszen mindkétszer naplemente után feküdt le a gyepre. Mint ismert, ramadán alatt a muszlim játékosok nappal nem esznek, nem isznak és nem élnek nemi életet.

Hasszen ápolását kihasználva a pályán lévő játékosok rögvest folyadékot és ételt vettek magukhoz az oldalvonalnál – mindkét találkozón.

A portugálok 2–1-re vezettek, amikor Hasszen ápolást kért, majd hat perccel később Tunézia 2–2-re mentette a meccset. Néhány nappal később Törökországgal ugyancsak 2–2-t játszott a tunéziai válogatott, ezen a mérkőzésen Hasszen a 49. percben fájlalta karját, gól nélküli állásnál.

A helyi sajtó szerint a tunéziai válogatott tagjai megegyeztek, hogy kapusuk időt nyer a többieknek azzal, hogy sérülést szimulál a ramadán alatt.

Hasszen a Twitteren viccesen azt írta, „fájdalmaim voltak”.

Tunézia június 9-én Spanyolországgal vív még felkészülési meccset. A vb-n június 18-án, Anglia ellen lép először pályára – ám addigra véget ér a ramadán.

Cristiano Ronaldo csatlakozott a portugál kerethez

Cristiano Ronaldo hétfőn csatlakozott az oroszországi világbajnokságra készülő portugál labdarúgó-válogatott keretéhez.

A 33 éves játékos szabadságáról visszatérve csatlakozott a kerethez, s este már meg is osztott a közösségi oldalán egy képet, amelyen néhány társával látható.

„Nagyon örülök, hogy újra a válogatottammal lehetek és először velük edzhettem. Természetesen ez egy nyerő csapat” – írta a többszörös aranylabdás labdarúgó.

C. Ronaldo körülbelül egyhetes pihenőt kapott azután, hogy a Real Madriddal ismét megnyerte a Bajnokok Ligáját, s most csatlakozott a Lisszabonban készülő nemzeti együtteshez. Az előző két felkészülési mérkőzésen még nem lépett pályára, de a csütörtöki, Algéria elleni találkozón már ő vezeti majd a gárdát.

A portugálok jövő pénteken kezdik a vb-t Szocsiban, egy slágermeccsel, a spanyolok ellen. A folytatásban Marokkó (június 20.), majd Irán (június 25.) következik a csoportszakaszban.

Sané reagált a német keretből történt kimaradására

Mint arról beszámoltam, Joachim Löw, a német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya hétfőn kihirdette a 23 fős végleges világbajnoki keretét, amelyből a remek szezont maga mögött tudó Leroy Sané kimaradt. A Manchester City játékosa a Twitteren reagált a történtekre.

„Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a bátorító üzeneteket. Nyilvánvalóan csalódott vagyok, hogy nem vehetek részt a világbajnokságon, de a döntést el kell fogadnom, s mindent meg fogok tenni, hogy erősebben térjek vissza. Sok sikert kívánok a német válogatottnak Oroszországban. Hozzátok haza a trófeát!” – üzent Leroy Sané a Twitteren.

A poszt alatt a német válogatott hivatalos Twitter-oldala megköszönte Sané jókívánságait.

A 22 éves labdarúgó tíz góllal és 15 gólpasszal segítette a bajnoki címhez a Manchester Cityt a Premier League-ben, továbbá az év fiatal játékosának járó díjat is bezsebelte Angliában.

Elnöki látogatás a franciák edzőtáborában

Emmanuel Macron francia elnök a mai napon Clairefontaine-be, a gall kakasok edzőközpontjába látogatott, hogy a csapat játékosaival és Didier Deschamps szövetségi kapitánnyal ebédeljen.

Macron elismételte azon korábbi ígéretét, miszerint ha a franciák eljutnak a legjobb négyig a tornán, akkor kiutazik Oroszországba, hogy a helyszínen buzdítsa az együttest. “Elköteleztem magam amellett, hogy személyesen fogok szurkolni a csapatnak az elődöntőtől kezdve egészen a torna végéig – mondta a politikus, aki hozzátette: az egész nemzet bizalmát és támogatását kívántam elhozni ide a szombati utolsó (Egyesült Államok elleni) felkészülési mérkőzés és elsősorban azon nagy események előtt, amelyeket Oroszországban fogunk átélni a következő hetekben”.

Noël Le Graët, a francia szövetség (FFF) elnöke az elődöntőt nevezte meg teljesítendő célként, ám Macron rátett erre egy lapáttal: “Egy torna akkor sikeres, amikor megnyerik”.

A francia válogatott a C-csoportban időrendi sorrendben Ausztráliával, Peruval és Dániával mérkőzik a világbajnokságon.

Feljelentett a FIFA egy jegyárúsító oldalt

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) feljelentett egy internetes jegyértékesítő céget az oroszországi világbajnokság belépőinek árusítása miatt.

A FIFA keddi tájékoztatása szerint több más szervezettel közösen fordult a genfi ügyészséghez, mert szerinte a Viagogo átláthatatlan és megtévesztő üzleti magatartást folytat, úgynevezett másodlagos piacot működtet a jegyek újrahasznosítása révén.

A nemzetközi szövetség közleményében hangsúlyozta: számára a vb-re kilátogatók biztonsága a legfontosabb, illetve az, hogy tisztességes jegyértékesítési rendszert működtessen.

A FIFA hozzátette: elképzelhető, hogy akik nem hivatalos jegyértékesítőtől – többek között a Viagogótól – szerezték be belépőiket, azokat nem fogják beengedni a mérkőzésekre a jövő csütörtökön kezdődő világbajnokságon.

Az egyetlen Aranylabdás kapus arcképét graffitizték fel egy lepukkant krasznodari ház falára

Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság rendezői minden igyekezetükkel azon dolgoznak, hogy a stadionok környékét is rendbe tegyék. Ennek jegyében Krasznodarban egy öreg ház falára daruról fújták fel a focitörténelem egyetlen Aranylabdás kapusának, Lev Jasinnak az arcképét. Graffitiművészet orosz módra.

Lev Jasin 1963-ban nyerte meg az Aranylabdát. Máig ő az egyetlen kapus, aki ebben a kitüntetésben részesült. Jasin 1956-ban olimpiai bajnoki címet nyert, majd négy évvel később Európa-bajnok lett. Pályafutása során három világbajnokságon (1958, 1962, 1966) játszott.

Íme a ház, a fal és Lev Jasin – természetesen a CCCP (Szovjetunió) feliratú melegítőben:

Forrás: ORIGO/SPUTNIK/VITALIY TIMKIV

A kiemelt kép forrása: AFP

A kiemelt képen a Szerbia-Chile mérkőzésre melegítő játékosok láthatóak Grazban.

Leave a Reply