Foci VB 1974-1978: A hazai győzelmek korszaka

VIDEÓKKAL – Már csak tizenegy nap van hátra az esztendő legjobban várt sporteseményéig, midőn útjára indul a labda az oroszországi labdarúgó-vb-n. A Visszapillantó rovat az olvasók elé tárja az eddigi húsz világbajnokság eseményeit és eredményeit. A sorozat hatodik részében az 1974-es nyugat-németországi és az 1978-as argentínai torna történéseit elevenítem föl röviden.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

NSZK 1974

Így múlik el a világ dicsősége: Anglia, a nyolc évvel azelőtti világbajnok sehol – de olyan tradicionális labdarúgóhatalmak, mint Spanyolország, Csehszlovákia és Franciaország sincsenek ott az NSZK-beli tornán. Csakúgy, mint Magyarország együttese (négy évvel korábbhoz hasonlóan, amikor 1970-et írtunk, és Mexikót)…

Ott van viszont a mezőnyben Zaire (a mai Kongói DK), Haiti, Ausztrália és az NDK. Csupa-csupa egzotikus és új „arc”. Utóbbi feltűnése már csak azért is pikáns, mert éppen a házigazdával sorsolták össze – németek a németek ellen. (Mit ad isten, a nyugatnémet válogatott pont az „Ossiktól” szenvedi el egyetlen vereségét a vb-n.)

Az NSZK – a hivatalos kabalafigurák, a két esetlen kisfickó, Tip és Tap után szabadon – az addigi „legtip-topabb”, legkatonásabb, legjobban szervezett világbajnokságot hozza tető alá. Muszáj is mindennek klappolnia, muszáj rendnek és fegyelemnek lennie, túl közel van ugyanis az 1972-es müncheni olimpián történt merénylet (palesztin terroristák izraeli sportolókat ejtettek túszul) emléke. A labdarúgókra ezért biztonsági emberek vigyáznak szinte mindenhol. Persze, a gyepet kivéve…

A gyepen a totális focival kirukkoló Hollandia az úr. Legalábbis kezdetben. Veretlenül, egy pontot elhullajtva masírozik be a döntőbe; a legszebb focit játssza, Johan Cruyff mesterien fogja össze a társulatot.

TUDTAD-E, HOGY…
…a vb-k történetének első doppingellenőrzésén áteső Ernst Jean-Joseph haiti hátvéd rögvest megbukott a kontroll során?

…a chilei Carlos Caszely volt az első, akinek vb-n felmutatták a piros kártyát?

…a torna egyetlen veretlen csapata, Skócia tovább sem jutott a csoportjából?

…a lengyel Jan Tomaszewski előbb a svéd Staffan Tapper, majd az NSZK-beli Uli Hoeness 11-esét is hatástalanította a második csoportkörben?

…az olasz válogatottban 1142 perces „góltalansági” csúcsa szakadt meg Dino Zoffnak, amikor a haiti Emmanuel Sanon a kapujába talált?

Az 1938 után ismét vb-résztvevő lengyel alakulat a torna egyik legüdébb színfoltja. Rendkívül gólerős, Grzegorz Lato (tk. Nyári Gregor) meg sem áll hét találatig, de az ötöt, illetve hármat vágó Andrzej Szarmach és Kazimierz Deyna is szépen kiveszi a részét a termésből. Bronzérem a jutalmuk.

Aztán ott vannak a csoportjukat a címvédő brazilok előtt megnyerő jugoszlávok, akik kilenc góllal tömik ki szegény zairei csapatot. A Bogicsevics, Oblak, Dzsajics húzta plávikat az egyik helyi lap a négy közé várja. Utóbb kiderül: rosszul ítélte meg a jugók esélyeit.

Nem úgy, mint a házigazdákét. A Nationalelfet szinte minden hazai (és külföldi) médium meg szakember a döntőbe tippeli – és a Beckenbauer, Gerd Müller, Overath, Maier, Breitner, Hoeness nevével fémjelzett együttes el is jut a müncheni fináléig.

A bajor fővárosban tehát NSZK–Hollandia csúcsderbire kerül sor. Franz Beckenbauer Johan Cruyff ellen, a precizitás a virtuozitás ellen, az esélyesek a még esélyesebbek ellen.

A civilben hentesmester angol játékvezető, Jack Taylor (a mi Palotai Károlyunk volt a tartalékja!) vezeti fel a csapatokat, és alighogy útjára indítja a labdát, újfent a sípjába fúj: büntető! Ő ítél először, majd ugyanő másodszor is 11-est világbajnoki döntőben.

A 2. percben Johan Neeskens, a 25.-ben Paul Breitner az ítéletvégrehajtó (1–1). A szünetben, az öltözőbe menet Taylor megrendszabályozza a szájaló Cruyffot (villan a sárga). A holland „csk” nem véletlenül ideges, akkor már a németek vezetnek 2–1-re.

Második félidő. Berti Vogts, a Terrier leveszi a pályáról a narancsmezes karmestert. A második nyugatnémet gól szerzője, Gerd Müller lő még egyet, de Taylor azt nem adja meg. Les – pedig nem volt az.

Letelik a kilencven perc, az NSZK ujjong, Hollandia romokban. A Világkupa, a Dresden Bank páncélterméből előhalászott vadonatúj vb-trófea Ferenc Császár kezében kerül először a magasba.

A döntő (NSZK-Hollandia 2-1) összefoglalója:

VB 1974 (NSZK)
A-CSOPORT
NSZK–Chile1–0
G: Breitner
NDK–Ausztrália2–0
G: Curran (öngól), Streich
NSZK–Ausztrália3–0
G: Overath, Cullmann, G. Müller
Chile–NDK1–1
G: Ahumada, ill. Hoffmann
NDK–NSZK1–0
G: Sparwasser
Ausztrália–Chile0–0
A CSOPORT VÉGERDMÉNYE
1. NDK 5 (4–1)
2. NSZK 4 (4–1)
3. Chile2 (1–2)
4. Ausztrália1 (0–5)
B-CSOPORT
Brazília–Jugoszlávia0–0
Skócia–Zaire2–0
G: Lorimer, Jordan
Brazília–Skócia0–0
Jugoszlávia–Zaire9–0
G: Bajevics (3), Dzsajics, Surjak, Katalinszki, Bogicsevics, Oblak, Petkovics
Skócia–Jugoszlávia1–1
G: Jordan, ill. Karaszi
Brazília–Zaire3–0
G: Jairzinho, Rivellino, Valdamiro
A CSOPORT VÉGERDMÉNYE
1. Jugoszlávia 4 (10–  1)
2. Brazília 4 (  3–  0)
3. Skócia4 (  3–  1)
4. Zaire0 (  0–14)
C-CSOPORT
Svédország–Bulgária0–0
Hollandia–Uruguay2–0
G: Rep (2)
Hollandia–Svédország0–0
Uruguay–Bulgária1–1
G: Pavoni, ill. Bonev
Hollandia–Bulgária4–1
G: Neeskens (2), Rep, De Jong, ill. Krol (öngól)
Svédország–Uruguay3–0
G: Edström (2), Sandberg
A CSOPORT VÉGERDMÉNYE
1. Hollandia 5 (6–1)
2. Svédország 4 (3–0)
3. Bulgária2 (2–5)
4. Uruguay1 (1–6)
D-CSOPORT
Olaszország–Haiti3–1
G: Rivera, Benetti, Anastasi, ill. Sanon
Lengyelország–Argentína3–2
G: Lato (2), Szarmach, ill. Heredia, Babington
Argentína–Olaszország1–1
G: Houseman, ill. Perfumo (öngól)
Lengyelország–Haiti7–0
G: Szarmach (3), Lato (2), Deyna, Gorgon
Lengyelország–Olaszország2–1
G: Szarmach, Deyna, ill. Capello
Argentína–Haiti4–1
G: Yazalde (2), Houseman, Ayala, ill. Sanon
A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Lengyelország 6 (12–  3)
2. Argentína 3 (  7–  5)
3. Olaszország3 (  5–  4)
4. Haiti0 (  2–14)
KÖZÉPDÖNTŐ, E-CSOPORT
Brazília–NDK1–0
G: Rivellino
Hollandia–Argentína4–0
G: Cruyff (2), Krol, Rep
Hollandia–NDK2–0
G: Neeskens, Rensenbrink
Brazília–Argentína2–1
G: Rivellino, Jairzinho, ill. Brindisi
Hollandia–Brazília2–0
G: Neeskens, Cruyff
Argentína–NDK1–1
G: Houseman, ill. Streich
A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Hollandia 6 (8–0)
2. Brazília 4 (3–3)
3. NDK1 (1–4)
4. Argentína1 (2–7)
KÖZÉPDÖNTŐ, F-CSOPORT
NSZK–Jugoszlávia2–0
G: Breitner, G. Müller
Lengyelország–Svédország1–0
G: Lato
NSZK–Svédország4–2
G: Overath, Bonhof, Grabowski, U. Hoeness, ill. Edström, Sandberg
Lengyelország–Jugoszlávia2–1
G: Deyna, Lato, ill. Karaszi
NSZK–Lengyelország1–0
G: G. Müller
Svédország–Jugoszlávia2–1
G: Edström, Torstensson, ill. Surjak
A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. NSZK 6 (7–2)
2. Lengyelország 4 (3–2)
3. Svédország2 (4–6)
4. Jugoszlávia0 (2–6)
A 3. HELYÉRT
Lengyelország–Brazília1–0
G: Lato
DÖNTŐ
NSZK–Hollandia 2–1 (2–1)
G: Breitner, G. Müller, ill. Neeskens
NSZK: S. Maier – Vogts, Schwarzenbeck, Beckenbauer, Breitner, U. Hoeness, Bonhof, Overath, Grabowski, G. Müller, Hölzenbein
Hollandia: Jongbloed – Suurbier, Rijsbergen (T. de Jong), Haan, Krol, W. Jansen, Van Hanegem, Neeskens, Rep, Cruyff, Rensenbrink (R. van de Kerkhof)

 

A VÉGEREDMÉNY
  1. NSZK
  2. Hollandia
  3. Lengyelország
  4. Brazília
  5. Svédország
  6. NDK
  7. Jugoszlávia
  8. Argentína
  9. Skócia
10. Olaszország
11. Chile
12. Bulgária
13. Uruguay
14. Ausztrália
15. Haiti
16. Zaire
Gólkirály: Lato (lengyel) 7 góllal
A világbajnok német csapat tagjai: Franz Beckenbauer, Rainer Bonhof, Paul Breitner, Bernhard Cullmann, Heinz Flohe, Jürgen Grabowski, Dieter Herzog, Josef (Jupp) Heynckes, Ulrich (Uli) Hoeness, Bernd Hölzenbein, Horst-Dieter Höttges, Josef (Sepp) Maier, Gerhardt (Gerd) Müller, Günter Netzer, Wolfgang Overath, Hans-Georg Schwarzenbeck, Hans Hubert (Berti) Vogts, Herbert Wimmer

 

Argentína 1978

 „Ezt a sporteseményt tisztelet, szabadság, udvariasság és barátság jellemzi. A béke jegyében hivatalosan megnyitom a tizenegyedik labdarúgó-világbajnokságot.”

Fölöttébb furcsa szavak egy olyan ember szájából, aki nemrégiben még fegyverrel a kezében vette át a hatalmat, és akinek országában tucatnyian tűntek el naponta. A megszólaló nem más, mint az argentin államot 1976 márciusa óta irányító katonai junta vezetője, Jorge Rafael Videla tábornok. E momentumokat feltétlenül érdemes tudni az 1978-as világbajnoki torna előzményeiről…

Épp ezen kellemetlen előzmények (sőt: áldatlan állapotok) okán több résztvevő – így az egyik favorit, Hollandia – is le akarja mondani szereplését. De aztán meggondolja magát. Nem úgy Johan Cruyff, az oranje vezére, aki valóban nem utazik el Argentínába – majd évekkel később cáfolja, hogy politikai okokból maradt távol a seregszemlétől.

A magyar válogatott végre ott lehet, és ott is van a világbajnokságon. Tizenkét évnyi szünet után.

TUDTAD-E, HOGY… 
…válogatottunkat Joao Havelange akkori FIFA-elnök négyéves unokája sorsolta össze Argentínával, Olaszországgal és Franciaországgal?

…az argentin csapatból került ki a torna gólkirálya, legjobb játékosa (mindkettő Kempes) és legjobb kapusa (Fillol) is?

…a holland Rob Rensenbrink Skócia ellen lőtt tizenegyesgólja volt a vb-k történetének 1000. találata?

…a spanyol válogatott kispadján ülő Kubala László egyetlen világbajnokságon sem vett részt játékosként?

…bár csak 1982-ben akadt rá először példa, de ha úgy alakul, már az 1978-as tornán sor kerülhetett volna a vb-k első tizenegyespárbajára?

S csakúgy, mint Angliában (meg azelőtt Chilében és Svédországban), Argentínában is Baróti Lajos mesteredző gardírozza a gárdát. Baróti, a tapasztalt kapitány, aki győzelmekkel szeretné emlékezetessé tenni utolsó világbajnokságát. Ha már egyszer nem mondhatott le a sikeresen megvívott selejtezők után…

A már nyugdíjas korú tréner hivatalba lépésekor bátor, határozott lépésre szánta rá magát, rögvest „kiszórta” a keretből az idősebb generációt képviselő játékosok közül Kocsis Lajost, Kozma Mihályt, Bene Ferencet és Zámbó Sándort (egytől egyig klasszisok voltak ám!), és elsősorban fiatalokra kezdte el építeni csapatát.

1975 októbere és 1976 októbere között nemcsak 12 hónap telt el, hanem 12 hivatalos mérkőzés is lezajlott – veretlenül! Az 1977-es esztendő sem volt éppen gyenge: 70 százalékos összteljesítményt produkált a válogatott, miközben – és ez volt a lényeg – kijutott a világbajnokságra!

A dél-amerikai torna a mieink számára aztán maga a rémálom. A ballábas bombázó, Várady Béla korábbi sérülésétől kezdve, a házigazdáktól elszenvedett balszerencsés vereségen (1–2), illetve a nyitó találkozón kiállított Törőcsik, Nyilasi páros eltiltásán át egészen a további vereségekig és a kiesésig.

Baróti előzetesen a nyolc közé várja fiatal együttesét, de a tizedik nap után máris csomagolnia kell. (Azért akad magyar a vb-n, aki jól is teljesít: a gól nélküli, ám annál több szabálytalansággal tarkított argentin–brazil középdöntőt nagyszerűen vezető, a bronzmeccsen pedig közmegelégedésre lengető Palotai Károly.)

Csoportunk két továbblépője közül Olaszország végül a negyedik helyen fejezi be a sorozatot, míg Argentína nemcsak bejut a fináléba, meg is nyeri azt – az 1974 után újfent csak „ezüstös” hollandok legnagyobb bánatára.

 A VB-FINÁLÉK NYERETLEN CSAPATAI
Hollandia            3 vereség (1974, 1978, 2010)

Magyarország   2 vereség (1938, 1954)

Csehszlovákia  2 vereség (1934, 1962)

Svédország       1 vereség (1958)

A döntő (Argentína-Hollandia 3-1) összefoglalója:

A VB EREDMÉNYEI
A-csoport
Argentína–Magyarország 2–1
G: Luque, Bertoni, ill. Csapó
Olaszország–Franciaország2–1
G: Rossi, Zaccarelli, ill. Lacombe
Argentína–Franciaország2–1
G: Passarella, Luque, ill. Platini
Olaszország–Magyarország 3–1
G: Rossi, Bettega, Benetti,  ill. Tóth A.
Olaszország–Argentína1–0
G: Bettega
Franciaország–Magyarország 3–1
G: Lopez, Berdoll, Rocheteau, ill. Zombori S.
A csoport végeredménye:
1.Olaszország 66–2
2.Argentína 44–3
3.Franciaország25–5
4.Magyarország03–8
B-csoport
NSZK–Lengyelország0–0
Tunézia–Mexikó3–1
G: Kaabi, Ghommidh, Dhouib, ill. Vázquez Ayala
Lengyelország–Tunézia1–0
G: Lato
NSZK–Mexikó6–0
G: K.-H. Rummenigge (2), Flohe (2),  D. Müller, H. Müller
Lengyelország–Mexikó3–1
G: Boniek (2), Deyna, ill. Rangel
NSZK–Tunézia0–0
A csoport végeredménye:
1.Lengyelország 54–  1
2.NSZK 46–  0
3.Tunézia33–  2
4.Mexikó02–12
C-csoport
Ausztria–Spanyolország2–1
G: Schachner, Krankl, ill. Dani
Svédország–Brazília1–1
G: Sjöberg, ill. Reinaldo
Ausztria–Svédország1–0
G: Krankl
Brazília–Spanyolország0–0
Spanyolország–Svédország1–0
G: Asensi
Brazília–Ausztria1–0
G: Roberto Dinamite
A csoport végeredménye:
1.Ausztria 43–2
2.Brazília 42–1
3.Spanyolország32–2
4.Svédország11–3
D-csoport
Peru–Skócia3–1
G: Cubillas (2), Cueto, ill. Jordan
Hollandia–Irán3–0
G: Rensenbrink (3)
Skócia–Irán1–1
G: Eskandarian (öngól), ill. Danaifar
Hollandia–Peru0–0
Peru–Irán4–1
G: Cubillas (3), Velásquez, ill. Rowshan
Skócia–Hollandia3–2
G: Gemmill (2), Dalglish, ill. Rensenbrink, Rep
A csoport végeredménye:
1.Peru 57–2
2.Hollandia 35–3
3.Skócia35–6
4.Irán12–8
Középdöntő, I. csoport
Olaszország–NSZK0–0
Hollandia–Ausztria5–1
G: Rep (2), Brandts, Rensenbrink, W. van de Kerkhof, ill. Obermayer
Hollandia–NSZK2–2
G: Haan, R. van de Kerkhof, ill. Abramczik, D. Müller
Olaszország–Ausztria1–0
G: Rossi
Hollandia–Olaszország2–1
G: Brandts, Haan, ill. Brandts (öngól)
Ausztria–NSZK3–2
G: Krankl (2), Vogts (öngól), ill. K.-H. Rummenigge, Hölzenbein
A csoport végeredménye:
1.Hollandia 59–4
2.Olaszország 32–2
3.NSZK24–5
4.Ausztria24–8
Középdöntő, II. csoport
Argentína–Lengyelország2–0
G: Kempes (2)
Brazília–Peru3–0
G: Dirceu (2), Zico
Argentína–Brazília0–0
Lengyelország–Peru1–0
G: Szarmach
Brazília–Lengyelország3–1
G: Roberto Dinamite (2), Nelinho, ill. Lato
Argentína–Peru6–0
G: Kempes (2), Luque (2), Tarantini, Houseman
A csoport végeredménye:
1.Argentína 58–  0
2.Brazília 56–  1
3.Lengyelország22–  5
4.Peru00–10

 

A harmadik helyért:
Brazília–Olaszország2–1
G: Nelinho, Dirceu, ill. Causio
Döntő:
Argentína-Hollandia3–1 (1–0, 1–1, 2–1)
G: Kempes (2), Bertoni, ill. Poortvliet
Argentína: Fillol – Olguin, Galvan, Passarella, Tarantini, Ardiles (Larrosa), Gallego, Kempes, Bertoni, Luque, Ortiz (Houseman)
Hollandia: Jongbloed – Brandts, Krol, Jansen (Suurbier), Poortvliet, Haan, Neeskens, R. van de Kerkhof, W. van de Kerkhof, Rep (Nanninga), Rensenbrink

 

A VÉGEREDMÉNY 
1. Argentína
2. Hollandia
3. Brazília
4. Olaszország
5. Lengyelország
6. NSZK
7. Ausztria
8. Peru
9. Tunézia
10. Spanyolország
11. Skócia
12. Franciaország
13. Svédország
14. Irán
15. Magyarország
16. Mexikó
Gólkirály: Kempes (argentin) 6 góllal.
A világbajnok argentin csapat tagjai: Norberto Alonzo, Osvaldo Carlos Ardiles, Daniel Bertoni, Ubaldo Fillol, Americo Ruben Gallego, Luis Galvan, Orlando René Houseman, Mario Alberto Kempes, Omar Larossa, Leopold Luque, Mario Jorge Olguin, Oscar Ortíz, Miguel Angel Oviedo, Daniel Alberto Passarella, Albert Cesar Tarantini, José Daniel Valencia.

A Visszapillantó rovat korábbi vb-cikkei:

Szövetségi kapitányok partjelző szerepben, tizenöt napos hajóút és a hazai siker; az első focivébé története

Foci VB 1934-1938: Az olasz duplázás

Foci VB 1950: Amikor kétszázezer ember zokogott a Maracanában

Foci VB 1954: A berni dráma

Foci VB 1958-1962: Pelé aranykorszaka

Foci VB 1966-1970: Anglia először, Brazília harmadszor

A kiemelt kép forrása: Imago-archívum

A kiemelt képen az 1974-es nyugatnémet-holland vb-döntő egyik jelenete látható.

Leave a Reply