Foci VB 2018: A legfontosabb történések június 2-án

VIDEÓKKAL – Tizenkét nap múlva, június 14-én az Oroszország – Szaúd-Arábia mérkőzéssel kezdetét veszi a 21. labdarúgó-világbajnokság. A Sportudvar a hátralévő egy hónapban napi rendszerességgel igyekszik összefoglalót adni a tornával kapcsolatos legfontosabb történésekről, legyen szó kerethirdetésekről, nagy távolmaradókról, a rendezés tudnivalóiról, vagy bármi egyébről, ami a világbajnokság kapcsán érdekes lehet.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Felhőszakadás miatt csúszik az osztrák-német mérkőzés

A Klagenfurtra szakadó hatalmas eső miatt az eredetileg kiírt 18 órás kezdésről többször is el kellett halasztani az Ausztria–Németország felkészülési labdarúgó-mérkőzést.

A kezdést előbb 18:35-re halasztották, majd 19:15-re, utána pedig 19:40-re, de a két szövetség illetékesei jelezték, az is lehet, hogy elmarad a találkozó, amelyen Manuel Neuer majdnem egy év után tér vissza a német válogatottba hivatalos mérkőzésen.

Nincs meglepetés az uruguayiak végső keretében

Óscar Tabárez, az uruguayi labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya leszűkítette 23 főre a keretét – ez a csapat utazik tehát az oroszországi világbajnokságra.

Túl sok meglepetés nincs a listán – az utolsó szűkítést „nem élte túl” Federico Valverde, a Deportivo La Coruna középpályása, Gastón Ramírez, a Sampdoria játékosa és Nicolás Lodeiro, a Seattle Sounders támadója.

A végleges keret:
Kapusok: Martín Campana (Independiente – Argentína), Fernando Muslera (Galatasaray – Törökország), Martín Silva (Vasco da Gama – Brazília)

Védők: Martín Cáceres (Lazio – Olaszország), Sebastián Coates (Sporting CP – Portugália), José María Giménez (Atlético Madrid – Spanyolország),  Diego Godín (Atlético Madrid – Spanyolország), Maximiliano Pereira (Porto – Portugália), Gastón Silva (Independiente – Argentína), Guillermo Varela (Penarol)

Középpályások: Rodrigo Bentancur (Juventus – Olaszország), Giorgian De Arrascaeta (Cruzeiro – Brazília), Diego Laxalt (Genoa – Olaszország), Nahitan Nández (Boca Juniors – Argentína), Cristian Rodríguez (Penarol), Carlos Sánchez (Monterrey – Mexikó), Lucas Torreira (Sampdoria – Olaszország), Matías Vecino (Internazionale – Olaszország)

Támadók: Edinson Cavani (PSG – Franciaország), Maximiliano Gómez (Celta Vigo – Spanyolország), Cristhian Stuani (Girona – Spanyolország), Luis Suárez (Barcelona – Spanyolország), Jonathan Urretaviscaya (Monterrey – Mexikó)

Ott vannak a legnagyobb nevek a szerbek utazó keretében

Mladen Krsztajics szerb szövetségi kapitány péntek este bemutatta csapata 23 fős, végleges keretét a vb-re. Eddig 27 labdarúgó készülhetett a tornára, ám Oroszországba csak 23-an utazhatnak, így négy ember kikerült. A kapus Alekszandar Jovanovics és a Schalkét erősítő védő, Matija Nasztaszics sérülés miatt nem szerepelhet a világbajnokságon, míg a Valencia középpályása, Nemanja Makszimovics és az Eintracht Frankfurttal májusban Német Kupát nyert Mijat Gacsinovics nem kellően jó teljesítménye miatt nem fért be a csapatba. A legnagyobb nevek, így a laziós Szergej Milinkovics-Szavics és a Romát erősítő Alekszandar Kolarov is ott vannak a névsorban, mint ahogy Nemanja Matics, a Manchester United bekkje is.

A végleges keret:

Kapusok: Vladimir Sztojkovics (Partizan Belgrád), Predrag Rajkovics (Maccabi Tel Aviv), Marko Dmitrovics (Eibar).

Védők: Alekszandar Kolarov (AS Roma), Braniszlav Ivanovics (Zenit), Dusko Tosics (Guangzhou R&F), Antonio Rukavina (Villarreal), Milos Veljkovics (Werder Bremen), Milan Rodics (Crvena zvezda), Uros Szpajics (Krasnodar), Nikola Milenkovics (Fiorentina).

Középpályások: Nemanja Matics (Manchester United), Luka Milivojevics (Crystal Palace), Szergej Milinkovics-Szavics (Lazio), Marko Grujics (Liverpool), Adem Ljajics (Torino), Dusan Tadics (Southampton), Filip Kosztics (Hamburg SV), Andrija Zsivkovics (Benfica), Nemanja Radonjics (Crvena zvezda).

Támadók: Alekszandar Mitrovics (Newcastle United), Alekszandar Prijovics (PAOK Szaloniki), Luka Jovics (Benfica)

Dél-Koreának is meg van a végleges kerete

Sin Te Jong, a dél-koreai labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kijelölte azt a 23 játékost, akikkel nekivág a június 14-én kezdődő oroszországi világbajnokságnak.

A 26 fős bő keretből három játékost húzott ki a szövetségi kapitány. A legnagyobb meglepetést Li Csung Jong kimaradása jelenti, aki az angol Premier League-ben 11. helyen végző Crystal Palace középpályása, bár csak hét bajnoki mérkőzésen jutott szóhoz ebben az idényben.

A keretszűkítés másik két áldozata Kim Dzsin Szu, a Csonbuk Hyundai Motors balhátvédje, valamint Kvon Kjung Von, a kínai Tiencsin Csüancsien középső védője.

A végleges keret:
Kapusok:
Cso Hjun Vu (Tegu FC), Kim Dzsin Hjon (Cerezo Oszaka – Japán), Kim Szung Gju (Vissel Kobe – Japán)

Védők: Dzsang Hjun Szu (FC Tokió – Japán), Dzsong Szung Hjon(Szagan Toszu – Japán), Go Jo Han (FC Szöul), Hong Csul (Szangdzsu Szangmu), Jun Jong Szon (Szongnam FC), Kim Jong Gvon (Kuangcsou Evergrande – Kína), Kim Min Vo (Szangdzsu Szangmu), Li Jong (Csonbuk Hyundai Motors), O Ban Szuk (Dzsedzsu United), Pak Dzsu Ho (Ulszan Hyundai)

Középpályások: Dzsong Vu Jong (Vissel Kobe – Japán), Dzsu Sze Dzsong (Aszan Mugunghva), Ki Szung Jung (Swansea City – Anglia), Ku Dzsa Csol (FC Augsburg – Németország), Li Dzse Szung (Csonbuk Hyundai Motors), Li Szung Vu (Hellas Verona – Olaszország), Mun Szun Min (Incson United)

Támadók: Hvang Hi Csan (Red Bull Salzburg – Ausztria), Kim Sin Vuk (Csonbuk Hyundai Motors), Szon Hung Min (Tottenham Hotspur – Anglia)

Tunézia is keretet hirdetett

Kihirdette 23 fős világbajnoki keretét Nabil Maalul, a tunéziai labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

A listáról hiányzik az afrikai ország legjobb játékosa, a Katarban focizó Juszef Mszakni, akinek egy hónapja megsérült a térdszalagja. A keretből legtöbben a francia bajnokságban szerepelnek.

Tunézia Angliával, Belgiummal és Panamával szerepel azonos csoportban a június 14-én kezdődő oroszországi vb-n.

A végleges keret:
Kapusok: 
Faruk Ben Musztafa (al-Sabab – Szaúd-Arábia), Muez Hasszen (Chateauroux – Franciaország), Ajmen Maszluszi (al-Batin – Szaúd-Arábia)

Védők: Rami Bedui (Étoile du Sahel), SziamBen Juszef (Kasimpasa – Törökország), Yohan Benaluan (Leicester City – Anglia), Dylan Bronn (Gent – Belgium), Uszama Haddadi (Dijon – Franciaország), Ali Maalul (al-Ahli – Egyiptom), Jasszin Meriah (CS Sfaxien), Hamdi Naggez (Zamalek – Egyiptom)

Középpályások: Mohamed Amin Ben Amor (al-Ahli – Szaúd-Arábia), Ahmed Kalil (Club Africain), Szaif-Eddin Kaui (Troyes – Franciaország), Gajlen Saalali (Espérance), Ferdzsani Szaszi (al-Naszr – Szaúd-Arábia), Eljesz Szkiri (Montpellier – Franciaország)

Támadók: Anisz Badri (Espérance), FahreddinBen Juszef (al-Ettifak – Szaúd-Arábia), Szaber Kalifa (Club Africain), Vahbi Kazri (Rennes – Franciaország), Naim Szliti (Dijon – Franciaország), Basszem Szrarfi (Nice – Franciaország)

A franciák könnyedén verték az olaszokat

A június 14-én kezdődő világbajnokságra készülő francia labdarúgó-válogatott 3–1-re győzött a vb-pótselejtezőn elhasaló Olaszország ellen a két csapat péntek esti nizzai felkészülési mérkőzésén.

A találkozón Samuel Umtiti már a 8. percben a kapuba vágott egy kipattanót (1–0), majd a 21. percben – nem sokkal N’Golo Kanté kapufát döngető lövése után – Antoine Griezmann következett: az Atlético Madrid támadója egy videós megerősítés után megítélt büntető értékesítésével iratkozott fel a táblára (2–0).

A négymérkőzésnyi válogatott gólcsend után (ez volt neki a leghosszabb a nemzeti csapatban) betaláló Griezmann 53 válogatott meccsen 20 gólt és 10 gólpasszt mondhat a magáénak.

Hugo Lloris csak sután kiütni tudta Mario Balotelli erős szabadrúgása után a labdát, és a kipattanóból a csapatkapitány Leonardo Bonucci szépített az első félidő hajrájában (2–1).

A második játékrész első felében Ousmane Dembélé kétszer is helyzetbe került: először remek csel után a lécet találta el, majd a 63. percben kiváló helyzetfelismerésről tanúbizonyságot téve már a hosszú sarokba kanyarította az elé pattanó labdát (3–1).

A mérkőzés összefoglalója:

Egyiptom és Kolumbia nem bírt egymással

Két vb-résztvevő csapott össze az olaszországi Bergamóban, ahol a továbbra is sérüléséből gyógyuló sztárja, Mohamed Szalah nélkül fölálló egyiptomi válogatott Kolumbiával találkozott. A meccs nem hozott gólt, pedig a dél-amerikaiaknál pályára lépett Radamel Falcao.

Botrányos meccset játszott Tunézia Törökországgal

Finoman szólva is paprikás hangulatú felkészülési mérkőzést játszott egymással a nyári labdarúgó-világbajnokságra készülő Tunézia és a tornáról lemaradt Törökország válogatottja. A törökök 90. percben esett egyenlítő gólja után a szurkolók a pályára özönlöttek, a svájci játékvezető pedig inkább lefújta a meccset.

Az eseménytelen első félidőt követően az 54. percben Cenk Tosun harcolt ki tizenegyest, amelyet értékesített is, így vezettek a törökök. Tunézia két perccel később Anisz Badri révén szépített, majd az 59. percben Cenk Tosun összeveszett a lelátót megtöltő tunéziai szurkolókkal, a kispad mellől kiabált nekik, ami miatt Fedayi San játékvezető kiállította.

Az emberelőnyt kihasználta a tunéziai válogatott, Ferdzsani Szaszi góljával fordított. Ám a végén a törökök a Freiburgban játszó Caglar Söyüncü góljával egyenlítettek, majd menekülhettek az öltözőbe, miután a pályára tóduló szurkolók kergetni vagy éppen ölelgetni kezdték őket.

Kaotikus pillanatok voltak, a játékosok azt sem tudták, féljenek vagy sem, de az első jelentések szerint szerencsére sérülés nem történt.

Az afrikai csapat az angolokkal, a belgákkal és a panamaiakkal találkozik a vb G-csoportjában.

Cenk Tosun kiállítása:

A második tunéziai gól:

Az egyenlítés és a pályára özönlő szurkolók:

A kiemelt kép forrása: AFP

A kiemelt képen Kylian Mbappé és Ousmane Dembélé, a francia válogatott támadóinak gólöröme látható az Olaszország elleni felkészülési mérkőzésen június 1-jén, Nizzában.

Leave a Reply