Foci VB 2018: A legfontosabb hétvégi történések (május 26-27.)

Tizennyolc nap múlva, június 14-én az Oroszország – Szaúd-Arábia mérkőzéssel kezdetét veszi a 21. labdarúgó-világbajnokság. A Sportudvar a hátralévő egy hónapban napi rendszerességgel igyekszik összefoglalót adni a tornával kapcsolatos legfontosabb történésekről, legyen szó kerethirdetésekről, nagy távolmaradókról, a rendezés tudnivalóiról, vagy bármi egyébről, ami a világbajnokság kapcsán érdekes lehet.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Az egyiptomiak bizakodóak Szalah állapotát illetően, Klopp már kevésbé az

Mohamed Szalah-t (a fő képen), a Liverpool egyiptomi válogatott játékosát le kellett cserélni a tegnapi BL-döntő első félidejében, miután egy Sergio Ramossal történt kemény ütközés következtében a vállára esett, s nagy fájdalmak közepette kellett levonulnia a pályáról. Nem teljesen kizárt, hogy a Vörösök támadójának ki kell hagynia a világbajnokságot, de az egyiptomi szövetség bizakodó Szalah szerepeltetését illetően: “Mohamed Abu Ola csapatorvost arról tájékoztatta a Liverpool orvosi stábja, hogy a vizsgálatok Mohamed Szalah vállát érintették. A játékos ráesett az ízületi szalagokra, de első diagnózisuk szerint lehet abban bízni, hogy ez nem befolyásolja szereplését a világbajnokságon a nemzeti csapatban” – írták.

Nem osztja ezt a véleményt ugyanakkor Jürgen Klopp, az angol klub menedzsere. Szerinte komoly Szalah sérülése, s arról is szólt, hogy “nem nézett ki jól”, amikor sírva jött le a gyepről a BL-döntőben.

Khaled Abd Elaziz, az egyiptomi sportminiszter a Facebookon jelezte, hogy két hét múlva már rendben lehet az ország legnagyobb kincse.

Mondani se kell, Szalah esetleges hiánya a létező legnagyobb érvágás lenne a Fáraók számára, hiszen kis túlzással ő az egyiptomi válogatott egy személyben. Az egyiptomiak egyébként a vébén Uruguayjal, a házigazda oroszokkal és Szaúd-Arábiával csapnak össze.

Szalah nélkül csak ikszelt Egyiptom Kuvaittal

Miközben Mohamed Szalah Kijevben keményen készült a Bajnokok Ligája tegnapi döntőjére, ahol klubcsapatát, a Liverpoolt próbálta sikerre vezetni a Real Madrid ellen, addig válogatottbeli csapattársai már a vb-felkészülés jegyében játszottak edzőmeccset pénteken este. Egyiptomnak pedig nem sikerült győznie legnagyobb sztárja nélkül, holott a világranglistán 160. Kuvaitot még egy B-csapattal is vernie kellett volna, azonban most csak 1-1-re futotta az észak-afrikaiak erejéből.

A Fáraók még két edzőmérkőzést vívnak, mielőtt június 15-én, Uruguay ellen megkezdenék világbajnoki hadjáratukat. Ez a két találkozó pedig igazi erőfelmérő lesz, hiszen június 1-jén Kolumbia, 6-án pedig Belgium ellen lépnek pályára az egyiptomiak, minden bizonnyal már Szalahhal a soraikban.

Kifütyülték saját szurkolói a brazil válogatottat

Brazil szurkolók törtek be a válogatott edzésére és kifütyülték kedvenceiket, amiért szinte egyáltalán nem foglalkoznak saját szurkolóikkal – számolt be az Origo.

A brazil csapat egyetlen alkalommal állt a szurkolók rendelkezésére, mielőtt a csapat elutazna Európába. Mindössze 200 ember mehetett be az edzőközpontba, a többiek pedig egyszerűen betörtek a létesítménybe, miután órákig álltak a kapuk előtt.

A pénteki nyílt edzésen, Teresopolisban volt egyedül lehetőségük a braziloknak megnézni a csapatukat, amely hétfő óta gyakorol együtt. Szurkolók tucatjai fütyülték ki a saját játékosaikat, és emlékeztették a hazai vb-n, a németektől elszenvedett 7-1-es vereségre az együttest.

A csapat egyébként hétfőn utazik Londonba, június 8-ig ott fognak edzőtáborozni.

Deschamps válaszolt a franciákat ledegradáló dán kapitánynak

Didier Deschamps, a francia labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya egy mai tévéműsorban reagált Age Hareide, a gallokkal azonos világbajnoki csoportban szereplő dán nemzeti csapat szakvezetőjének a “Kékekről” tett kijelentéseire. Mint ismert, a norvég származású edző azt mondta, hogy a francia együttesben “nincs semmi különös”, s külön kritizálta Paul Pogbát, amiért szerinte az csak a hajának a színével foglalkozik, a játékkal nem nagyon.

Deschamps szerint a “bla-bla-bla szavak nem számítanak. Teljesen szabadon kimondhatja, amire gondol. Ezt bárhogy megteheti. Ez mindenesetre meglepő a mai világban”.

Saját kérésre maradt ki a svájciak keretéből a 2014-es vb-n gólt szerző csatár

Vladimir Petkovic svájci szövetségi kapitány kihirdette 26 fős, bő keretét az oroszországi labdarúgó-vb előtt. A szakvezető tervei szerint 27 játékosból állt volna a névsor, de Admir Mehmedi jelezte, nem érzi elég jónak magát ahhoz, hogy ott legyen a tornán.

„Nem a szívemmel, az eszemmel döntöttem. Nem vagyok elég jó, hogy ott legyek a világbajnokságon – idézte a szövetség honlapja a Wolfsburg 27 éves támadóját. – Szerettem volna még időben tájékoztatni erről a kapitányt, hogy senkinek a helyét se vegyem el a keretből. Akárki is utazik helyettem, biztos vagyok benne, hogy nagyobb hasznára lesz a csapatnak, mint én.”

Petkovic elmondta, a 2014-es vb-n és a 2016-os Eb-n is gólt szerző Mehmedi rutinjára nagy szüksége lenne az együttesnek, próbálta is győzködni őt, de egy ponton rájött, hogy a játékos profi szemléletével szemben elfogytak az érvei.

A keretből kimaradt a Galatasarayjal török bajnokságot nyerő 60-szoros válogatott Eren Derdiyok is. A svájci ligát egyedül a bázeli Michael Lang képviseli a 26 fős keretben.

A svájciak az oroszországi tornán Brazíliával, Costa Ricával és Szerbiával szerepelnek együtt az E-csoportban.

A teljes lista:

Kapusok: Roman Bürki (Dortmund – Németország), Gregor Kobel (Hoffenheim – Németország), Yvon Mvogo (RB Leipzig – Németország), Yann Sommer (Mönchengladbach – Németország)
Védők: Manuel Akanji (Dortmund – Németország), Johan Djourou (Antalyaspor – Törökország), Nico Elvedi (Mönchengladbach – Németország), Michael Lang (Basel), Stephan Lichtsteiner (Juventus – Olaszország), Francois Moubandje (Toulouse – Franciaország), Ricardo Rodriguez (Milan – Olaszország), Fabian Schär (Deportivo La Coruna – Spanyolország), Silvan Widmer (Udinese – Olaszország)
Középpályások: Valon Behrami (Udinese – Olaszország), Blerim Dzemaili (Bologna – Olaszország), Remo Freuler (Atalanta – Olaszország), Edimilson Fernandes (West Ham United – Anglia), Gelson Fernandes (Eintracht Frankfurt – Németország), Granit Xhaka (Arsenal – Anglia), Denis Zakaria (Mönchengladbach – Németország)
Támadók: Josip Drmic (Mönchengladbach – Németország), Breel Embolo (Schalke – Németország), Mario Gavranovic (Dinamo Zagreb – Horvátország), Haris Seferovic (Benfica – Portugália), Xherdan Shaqiri (Stoke City – Anglia), Steven Zuber (Hoffenheim – Németország).

Mexikó a vb-címről álmodik

A mexikói labdarúgó-válogatott szakmai stábja és játékosai sajtótájékoztatót tartottak pénteken Los Angelesben, ahol hétfőn Wales legjobbjai ellen lépnek pályára felkészülési mérkőzésen. A közép-amerikaiak rendkívül bátor célt fogalmaztak meg maguknak: a világbajnoki cím elhódítását.

“Hiszünk abban, hogy el tudunk jutni a döntőbe. Sportolókként és emberekként is jogunk van hinni ebben, mert sokat dolgozunk azért, hogy elérjük ezt a célt” – nyilatkozta Juan Carlos Osorio, a mexikóiak kolumbiai szövetségi kapitánya. “Mint mindig, most is egy olyan csapat leszünk, amely győzelemre fog játszani, amely hisz abban a játékban, amit mutat, s amely elhiszi, hogy győzhet” – folytatta Osorio, aki egy 28 fős, bő keretet állított össze, amelyet június 4-éig kell 23 fősre szűkítenie. Tehát hétfőn Pasadenában, a Rose Bowl-ban Walessel játszik az “El Tri”, majd június 2-án, Mexikóvárosban Skóciát fogadja. Mexikó eddigi legjobb eredménye világbajnokságokról két negyeddöntős szereplés, amit a két hazai rendezésű tornán (1970 és 1986) sikerült elérnie. Oroszországban a címvédő Németország, Dél-Korea és Svédország lesznek az ellenfelei az F-csoportban.

Hector Moreno, a csapat játékosa is hisz abban, hogy a végső sikerért utaznak majd el Oroszországba. “Több ezer dolog történhet meg (…), de a legfontosabb az lesz, hogy anélkül térjünk vissza, hogy a legkevésbé is bánnánk azt, amit elértünk” – szögezte le a Real Sociedad védője. “Tudjuk, hogy nem mi vagyunk a favoritok, tudjuk, hogy senki sem tart minket egy, a világbajnokság megnyerésére képes csapatnak, de tudom, hogy Mexikó azért készült fel, hogy ezt érje el. Mint mindig, most is nagy kihivások állnak Mexikó előtt, de mindig hiszünk benne, hogy ezeket le tudjuk győzni. Hozzá kell tenni azonban azt is, hogy Németország, Dél-Korea és Svédország ellen is nagyon nehéz mérkőzésünk lesz” – zárta mondandóját Moreno.

A kiemelt kép forrása: liverpoolfc.com

Leave a Reply