F1: Visszatérnek a grid girl-ök Monacóban

Szemben a Formula-1-es Világbajnokság többi helyszínével, Monacóban nem mondtak le a szervezők a táblatartó lányok, az ún. grid girl-ök alkalmazásáról ebben az évben. A hétvégi Monacói Nagydíjon tehát ismét hölgyek fognak állni a versenyautók mellett, de ki kell ábrándítanom azokat, akik elkezdtek örülni, hogy visszavonta a lányok száműzéséről hozott döntését az F1 tulajdonosa, a Liberty Media. Csupán a hercegségben őrzik meg a hagyományt, máshol gyerekek lesznek a rajtrácson. Mindenesetre Lewis Hamilton és Sebastian Vettel is örömét fejezte ki a gird girl-ök újbóli megjelenésével kapcsolatban.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A Liberty Media amerikai cég, a Forma-1 tulajdonosa idén februárban jelentette be, hogy ettől az évtől megszünteti a táblatartó lányok, a grid girl-ök szerepét a száguldó cirkusz futamain. A döntést mindössze néhány héttel a világbajnokság kezdete előtt hozták nyilvánosságra. Pár héttel ezelőtt beszámolhattam arról, hogy milyen pletyka kapott szárnyra a sokakból – köztük belőlem is – ellenérzéseket kiváltó döntés hátteréről. A Liberty hivatalos kommunikációja szerint a táblatartó lányok alkalmazása ugyan egy több évtizedes hagyomány (már az 1950-es években is álltak hölgyek a rajtrácson a start előtti percekben az autók mellett), azonban manapság “ellentétes a modern társadalmi normákkal”.

E döntés hátterében minden bizonnyal a tavalyi év ezernyi szexuális zaklatási botránya által kirobbantott, ún. újhullám áll, aminek keretében sokan azt hangsúlyozzák, hogy a nők tárgyiasításának minősül, ha – egyébként teljesen önszántukból – táblát tartanak a Forma-1-es autók mellett, esernyőt tartanak a motorversenyzők feje fölé, megpuszilják a kerékpárversenyek győzteseit a pódiumon és fölkísérik a játékosokat a dartsviadalok színpadaira. A föntebb linkelt korábbi írásaimban kifejtettem véleményemet a témában, úgyhogy ezt most nem írnám le ismét.

Visszatérve az F1-hez, a Libertynél február közepén azt a döntést hozták, hogy grid kid-ek, vagyis rajtrács-gyerekek váltják a lányokat. Nyilván nagy élmény számukra, hogy kedvenc versenyzőik testközelségében lehetnek pár percig, de nem igazán értem, miért nem lehet a lányokkal együtt “bevetni” őket.

A grid girl-ök kirúgása elvileg az összes versenyt érintené, csakhogy a Monacói Nagydíj szervezője, a Monacói Automobil Club áprilisban, a Nice-Matin francia napilapban bejelentette, hogy ők bizony idén is táblatartó lányokat fognak alkalmazni a rajtrácson, még a Liberty Media határozata ellenére is. Így ezen a hétvégén a TAG Heuer által szponzorált hölgyek fognak állni az autók mellett a rajt előtti percekben, s természetesen ezzel olyan elbűvölő látványt fognak nyújtani, ami nem sok mindennel hasonlítható össze, már ha összehasonlítható bármivel is.

Forrás: Sutton/Sutton/Panoramic

A hercegségbeli szervezők döntését alapvetően jól fogadták a pilóták, akik igen megosztottak voltak februárban a táblatartó lányok kirúgása miatt. “Nők a világ legszebb pályáján. Amikor megérkezünk a rajtrácsra, amelyen ott állnak a gyönyörű nők, az a Monacói Nagydíj. Ez kedves dolog” – mondta a négyszeres világbajnok Lewis Hamilton, aki hozzátette: “Azt is gondolom, hogy nem kell kényszerítenünk erre a nőket, ha nekik ez nem kényelmes”.

Hamilton legfőbb vb-riválisa, Sebastian Vettel is megszólalt a hölgyekkel kapcsolatban. Üdvözölte a Monacói Automobil Club döntését, s újból sajnálatát fejezte ki, amiért a Liberty Media nem számított a továbbiakban a szolgálatukra. “Ez a munka valóban túlságosan megnőtt, de nem hiszem, hogy kénytelenek lettek volna ezt csinálni. Azt gondolom, hogy nekik tetszett, amit csináltak, és csatlakozom Lewishez: szeretem a nőket. Ha férfiak lennének, nem érdekelne. Semmi bajom sincs a fiúkkal, de nem igazán érdekelnének, ha ott állnak a kocsimnál” – mondta a német, aki minden egyes kocsijának egy női nevet ad.

Ebből a szempontból már most nagyon jónak ígérkezik a Monacói Nagydíj, s reméljük, hogy maga a verseny sem lesz sokkal rosszabb. Hogy ez beválik-e, az kiderül a Sportudvar vasárnapi futamösszefoglalójából. Olvassatok minket!

A kiemelt kép forrása: Sutton/Sutton/Panoramic

Leave a Reply