Foci VB 2018: A legfontosabb történések május 18-án

VIDEÓVAL – Huszonhét nap múlva, június 14-én az Oroszország – Szaúd-Arábia mérkőzéssel kezdetét veszi a 21. labdarúgó-világbajnokság. A Sportudvar a hátralévő egy hónapban napi rendszerességgel igyekszik összefoglalót adni a tornával kapcsolatos legfontosabb történésekről, legyen szó kerethirdetésekről, nagy távolmaradókról, a rendezés tudnivalóiról, vagy bármi egyébről, ami a világbajnokság kapcsán érdekes lehet.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Eder és Nani kimaradt, André Silva és Goncalo Guedes bekerült a portugálok végleges keretébe

Fernando Santos, a portugál válogatott szövetségi kapitánya csütörtök késő este kihirdette 23 fős, véglegesnek tekinthető keretét a világbajnokságra. A csapatban természetesen ott van Cristiano Ronaldo. Rajta kívül bekerült a támadók közé a Milanban játszó André Silva és a PSG által a Valenciának kölcsön adott, de ott remek szezont futó Goncalo Guedes is.

Kimaradt ugyanakkor a keretből André Gomes, holott a 35-ös bő keretnek még tagja volt. Danilo Pereira, az FC Porto kíváló középpályása sérülés miatt marad le az oroszországi tornáról, míg Renato Sanches, a 2016-os Európa-bajnokság legjobb fiatal játékosa azért nem utazhat, mert az elmúlt két idényben gyenge teljesítményt nyújtott. Nincs ott az együttesben Fábio Coentrao sem, aki saját maga kérte, hogy ne válogassák be, mivel nem tudott jó formába lendülni az idény során.

Eder (a kiemelt képen középen), aki góljával eldöntötte az Eb-döntőt két évvel ezelőtt, szintén csak a tévében nézheti honfitársait, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy a Lokomotív Moszkvában 28 mérkőzésen mindössze 4 gólt tudott szerezni. A nevesebb hiányzók közül a legnagyobb név ugyanakkor Nani, aki 112 mérkőzésével a harmadik legtöbb válogatottsággal bíró portugál labdarúgó Cristiano Ronaldo és Luis Figo után, azonban idén a Lazióban mindössze 24-szer kapott lehetőséget.

Fernando Santos első alkalommal hívta be a nemzeti csapatba Ruben Diast, a Benfica 21 éves tehetségét, aki Rolandónak, az Olympique Marseille hátvédjének helyettese lesz Oroszországban. Tagja a keretnek a Lyon kapusa, Anthony Lopes és a Monacót erősítő Joao Moutinho is.

Portugália a június 14. és július 15. között esedékes világbajnokság B-csoportjába került, ahol időrendi sorrendben Spanyolországgal, Marokkóval, végül pedig Iránnal fog összecsapni. A luzitánok három felkészülési mérkőzést vívnak a hispánok elleni csúcsrangadóig: Tunézia, Belgium és Algéria ellen játszanak majd.

A végleges keret:

Kapusok: Anthony Lopes (Olympique Lyonnais/FRA), Beto (Goztepe/TUR), Rui Patricio (Sporting).
Védők: Bruno Alves (Glasgow Rangers/SCO), Cedric Soares (Southampton/ENG), José Fonte (Dalian Yifang/CHN), Mario Rui (Naples/ITA), Pepe (Besiktas/TUR), Raphael Guerreiro (Borussia Dortmund/ALL), Ricardo Pereira (FC Porto), Ruben Dias (Benfica).
Középpályások: Adrien Silva (Leicester City/ENG), Bruno Fernandes (Sporting), Joao Mario (West Ham/ENG), Joao Moutinho (AS Monaco/FRA), Manuel Fernandes (Lokomotiv Moscou/RUS), William Carvalho (Sporting), Bernardo Silva (Manchester City/ENG).
Támadók: André Silva (AC Milan/ITA), Cristiano Ronaldo (Real Madrid/ESP), Gelson Martins (Sporting), Gonçalo Guedes (Valence/ESP), Ricardo Quaresma (Besiktas/TUR).

Griezmann: “A világ három legjobb játékosa közé tartozom”

Antoine Griezmann volt a szerdai Európa Liga-döntő hőse, hiszen duplájával ő járult hozzá leginkább csapata, az Atlético Madrid végső sikeréhez. Nagy formában van, s mint most kiderült, nem csak a játék, hanem a nyilatkozás terén is. “Egy álom volt számomra, hogy nyerjek egy trófeát az Atléticóval, Diego Simeonéval, a barátaimmal és a csapattársaimmal – jelentette ki az ESPN-nek. Az is igaz, hogy sokat tanultam Simeone mellett. Egy jobb játékos lettem neki köszönhetően”. A francia csatár, akit Didier Deschamps a minap betett a nemzeti csapat végleges vb-keretébe, nem habozott kihasználni az alkalmat, hogy a labdarúgás többi sztárjához hasonlítsa magát: “A világ három legjobb játékosa közé tartozom”.

Löw kemény választ adott Sandro Wagnernek

Joachim Löw, a német válogatott szövetségi kapitánya pénteken élesen reagált Sandro Wagner, a Bayern München csatárának a héten tett kijelentésére, miszerint azért maradt ki a Mannschaft végleges vb-keretéből, mert a hozzá hasonló őszinte embereknek nincs keresnivalójuk a nemzeti csapatban.

Joachim Löw szerint Wagner tette komoly kritika azok felé, akik a válogatottban játszanak, hiszen az állandó kerettagokat, a csapat vezéreit komplett idiótáknak állítja be.

„Mindezek mellett megértem a csalódottságát, de nem igaz az, hogy olyanok vannak a keretben, akik nem osztják meg a véleményüket. Aki ismer minket, az tudja, hogy elvárjuk azt, hogy a játékosok beszéljenek, elmondják az álláspontjukat, őszintén viselkedjenek” – mondta Löw a Bildnek.

“Számomra egyértelmű, hogy nem illek bele az edző elképzeléseibe, mivel mindig nyitott, őszinte és közvetlen vagyok” – mondta Wagner a kerethirdetés után és lemondta a válogatottságot.

Az esetről Wagner klubedzője, a még a Bayern München trénereként dolgozó Jupp Heynckes is elmondta a véleményét. Szerinte a csatár túl érzelmesen reagált a történtekre.

„Szerintem másképp kellett volna döntenie, de ez az ő személyes döntése, tiszteletben kell tartanunk. Teljesen elkötelezett volt az egész szezonban, az edzésekre ő érkezett elsőként. Két álma volt: visszatérni a nevelőegyesületéhez és remek játékosok között szerepelni. Ezeket elérte, de nagy álma világbajnokságon is szerepelni” – mondta Heynckes.

Belgium: Roberto Martinez 2020-ig hosszabbított

Két évvel meghosszabbította Roberto Martineznek, a belga labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának az idei világbajnokság végén lejáró szerződését a németalföldi ország szakszövetsége – közölték az érintettek ma délelőtt. A bejelentésre két nappal azelőtt került sor, hogy vasárnap a spanyol tréner kijelöli a legutóbbi vb-n negyeddöntős belgák 23 fős, tehát végleges keretét az oroszországi tornára.

“2016 augusztusában történt kinevezése óta a Szövetség pozitív, professzionális és integrált együttműködést folytat Roberto Martinezzel” – áll a szervezet közleményében. Segítői, Graeme Jones és Inaki Bergara kapusedző is hosszabbítottak, ugyanakkor a szakmai stábnak ugyancsak részét képező Thierry Henry több belga médium egybehangzó értesülése szerint távozik a nemzeti együttestől, mivel egy klub vezetőedzői posztját veheti át a nyáron.

A korábban a Wigannél és az Evertonnál dolgozó 44 éves spanyol szakembert a 2016-os Európa-bajnokság után nevezték ki, miután elődjének, Marc Wilmotsnak mennie kellett a kontinenstorna negyeddöntőjében, Wales ellen elszenvedett vereség miatt. Martinez a 3-5-2-es vagy a 3-4-2-1-es, védekező szellemű felállásokat alkalmazta a “Vörös Ördögök” becenévre hallgató belga válogatottnál, amellyel lehetővé tette, hogy az együttes legnagyobb csillagai, Kevin De Bruyne, Eden Hazard, Dries Mertens és Romelu Lukaku is a saját posztjukon tudjanak szerepelni.

A világbajnokságon Belgium a G-csoportba került, ahol Panama (június 18., Szocsi), Tunézia (június 23., Moszkva) és Anglia (június 28., Kalinyigrád) ellen kell megküzdenie a továbbjutást jelentő első két hely valamelyikéért. A papírforma biztos továbbjutást ígér a belgáknak, de mint tudjuk, egy világbajnokságon nincs előre lefutott mérkőzés…

Japán bő keretet hirdetett

Nisino Akira, a japán válogatott új szövetségi kapitánya közzétette a távol-keleti ország válogatottjának 27 főből álló bő világbajnoki keretét. A Kék Szamurájok élére áprilisban, Vahid Halilhodzsics helyére kinevezett tréner a május 30-án, Ghána ellen vívandó felkészülési mérkőzésen “gondolja kiválasztani” azt a 23 labdarúgót, akik utazhatnak a világbajnokságra.

Nisino két olyan sztárt is behívott a bő keretbe, akik hűvös viszonyt ápoltak Halilhodzsicssal, ők pedig nem mások, mint Honda Kejszuke és Kagawa Sindzsi. “Honda és Kagawa erősségei a csapatnak, és annak reményében hívtam be őket, hogy tudnak segíteni” – mondta Nisino. Honda ebben az idényben mindössze hét gólt szerzett a mexikói Pachuca gárdájában, míg Kagawának nehéz idénye volt a német Dortmunddal, mivel februártól áprilisig bokasérülés miatt pihennie kellett. “Kagawa külön figyelmet igényel – vélte a kapitány. Nagy reményeink vannak benne, és az edzőtábor alatt szeretnénk meghozni a döntést, hogy magunkkal visszük-e vagy sem. Kétségtelenül olyan játékos, aki nem pótolható” – méltatta támadóját a szakember.

Kagawán és Hondán túl további 15, külföldön játszó labdarúgó került be a keretbe, köztük Okazaki Sindzsi, a Leicester csatára, Szakaj Hiroki, a Marseille, és Nagatomo Jutó, a Galatasaray hátvédje, valamint Kavasima Eidzsi, a francia Metz kapusa.

A japánok Yokohamában fogadják Ghánát május 30-án. A zsinórban és összességében is hatodik világbajnokságán szereplő ázsiai együttes a H jelű négyesbe kapott besorolást, ahol Kolumbia, Lengyelország és Szenegál lesznek ellenfelei.

A teljes lista:

Kapusok: Kavasima Eidzsi (Metz/FRA), Higasigucsi Maszaki (Gamba Osaka/JPN), Nakamura Koszuke (Kashiwa/JPN)

Védők: Nagatomo Jutó (Galatasaray/TUR), Szakaj Gotoku (Hamburg/GER), Makinó Tomoaki (Urawa/JPN), Sodzsi Gen (Urawa/JPN), Endo Wataru (Urawa/JPN), Josida Maja (Southampton/ANG), Szakaj Hiroki (Marseille/FRA), Ueda Naomicsi (Kashima/JPN)

Középpályások: Haszebe Makotó (Frankfurt/GER), Kagawa Sindzsi (Dortmund/GER), Szibaszaki Gaku (Getafe/ESP), Aoyama Tosihiró (Hiroshima/JPN), Jamagucsi Hotaro (Cerezo Osaka/JPN), Oshima Riota (Kawasaki/JPN), Honda Kejszuke (Pacheco/MEX), Haragucsi Genki (Düsseldorf/GER), Miszao Jutó (Kashima/JPN), Inuj Takashi (Eibar/ESP), Uszami Takashi (Düsseldorf/GER), Idegucsi Joszuke (Cultural Leonesa/ESP)

Támadók: Okazaki Sindzsi (Leicester/ANG), Oszkao Joja (Bremen/GER), Mutó Joshinori (Mainz/GER), Aszanó Takuma (Stuttgart/GER)

Szaúd-Arábia 28 játékost hívott be

A házigazdák együttesével az oroszországi világbajnokság nyitómérkőzését játszó Szaúd-Arábia is kihirdette bő keretét a tornára. A játékosok között mindössze három, Európában, azon belül is Spanyolországban játszó focistát találunk (Szalem Al-Davszári a Villarrealban, Jahja Al-Szehri a Leganesben, míg Fahad Al-Muwallad a Levantéban szerepel), de nekik összesen van 11 perc játékidejük csapataikban.

A teljes lista:

Kapusok: Asszáf Al-Kvarni (Ittihad FC), Mohamed Al-Ovajsz (Al Ahli SC), Jásszer Al-Moszajlem (Al Ahli SC), Abdullah Al-Madzsúf (Al-Hilal)

Védők: Manszúr Al-Harbi (Al Ahli SC), Jásszer Al-Shahrani (Al-Hilal), Mohamed Al-Brejk (Al-Hilal), Szájed Al-Mowalad (Al Ahli SC), Motaz Hawsawi (Al Ahli SC), Osama Hawsawi (Al Ahli SC), Omar Hawsawi (Al-Nasr), Mohamed Dzsahfali (Al-Hilal), Ali Al-Bulaihi (Al-Fateh SC)

Középpályások: Abdullah Al-Kajbari (Al-Shabab), Abdulmalek Al-Kajbri (Al-Hilal), Abdullah Otajf (Al-Hilal), Tájszer Al-Dzsasszim (Al Ahli SC), Husszain Al-Mogahwi (Al Ahli SC), Szalmán Al-Faradzs (Al-Hilal), Nawaf Al-Abed (Al-Hilal), Mohamed Kanno (Al-Hilal), Hattan Bahebri (Al-Shabab), Mohamed Al-Kwikbi (Al-Ettifaq), Szálem Al-Dawsari (Villarreal, ESP), Jahja Al-Szehri (Léganes, ESP)

Támadók: Fahad Al-Muwallad (Levante, ESP), Mohamad Al-Sahlawi (Al-Nasr), Muhannad Assziri (Al Ahli SC)

Van olyan hely, ahol az olaszoknak is van esélyük a vébé megnyerésére

A világ legnagyobb befektetési bankjai közé tartozó UBS szimulációjából az derült ki, hogy a világbajnokságra ki sem jutott olaszoknak 1,6 százalék esélyük van a végső sikerre az oroszországi viadalon. A Squadra Azzurra sok vb-résztvevőt maga mögé utasított, többek között Kolumbiát, Horvátországot, Dániát vagy éppen Lengyelországot. Szerintük a németek a legesélyesebbek – írta meg az Origo hírportál.

A Bloomberg nevű oldal fedezte fel az UBS szimulációjáról készült kimutatást, amely a bakinak köszönhetően nehezen komolyan vehető, pedig a cég a világ legnagyobb befektetési bankjai közé tartozik. Persze az is igaz, már a 2014-es vb-re is lefuttatott egy szimulációt, akkor a brazilokat prognosztizálták végső győztesnek, és mint azt azóta jól tudjuk, alaposan mellélőttek. (Marcelóék 7-1-re kaptak ki a németektől az elődöntőben).

A számolást egy 18 fős csapatra bízták – 10.000 szimulációt futattak le –, akiknek az volt a feladata, hogy kiszámítsák: az egyes válogatottak számára mekkora esély van csoportelsőként végezni, bejutni az elődöntőbe, vagy netán a fináléba.

A nem is vb-résztvevő olaszok 1,6 százalékos esélyéről már szóltunk, nézzük, kik a legnagyobb esélyesek az UBS szerint: a németek kerültek az első helyre – 24 százalékkal -, Brazília a második és Spanyolország a harmadik. Azt már csak halkan jegyezzük meg, hogy a világsztárokkal teletűzdelt horvátok a lista vége felé találhatóak.

Platini: Elcsalták az 1998-as vb sorsolását

Michel Platini azt mondta, hogy az 1998-as franciaországi focivébé sorsolását elcsalták. A cél az volt, hogy a házigazda csapat és a brazil válogatott csak a döntőben találkozhasson. Ehhez persze az is kellett, hogy mindkét együttes megnyerje saját csoportját. Megnyerték – írta meg az Origo.

Az UEFA volt elnöke egy tévéműsorban nevetve ismerte be a csalást. Voltaképpen saját csalását, mert Platini 1998-ban a vb szervezőbizottságának a társelnöke volt.

A mindenfajta fociügyektől 2019-ig eltiltott egykori sportvezető azt nyilatkozta, hogy “trükköztek” a sorsoláskor. Rendezőként nem lehetett más a céljuk, mint az, hogy a világbajnoki címvédő brazilokkal legfeljebb a döntőben találkozhassanak. Ez meg is történt, a párizsi finálét a francia csapat 3-0-ra nyerte meg.

Nevetve tette hozzá, hogy gyakorlatilag minden vb-rendező ugyanezt csinálja, azaz trükköznek. Platini nem mondta el, hogyan érték el azt, hogy a brazil csapat mindenképpen az A-csoportba kerüljön (a házigazdák a C-csoportban voltak.)

Ez volt az előfeltétele annak, hogy a két gárda legkorábban a döntőben találkozzon egymással. Az akkor a vb társelnökeként dolgozó Platini azt is elmondta, hogy nem azért dolgoztak 6 éven át, hogy ne vessenek be mindent a francia válogatott sikeres előmenetele érdekében. Azt is hozzátette, hogy a francia-brazil vébédöntő “sokak álma” volt akkoriban.

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply