A párizsi liberális képviselők nem akarnak több “vázalányt” látni a Tour de France-on

A párizsi közgyűlés Demokraták és Progresszisták nevű, a liberális Emmanuel Macron francia elnökkel szimpatizáló képviselőcsoportja azt szeretné elérni, hogy a jövőben ne legyenek hoszteszek a Tour de France díjátadó ceremóniáján a Champs-Élysées-n, mivel úgy vélik, hogy ez egy “szexista sztereotípia”. A tavaly kirobbant világméretű szexuális zaklatási botrány hatására már több sportágból is száműzték az elsősorban hosztesz-feladatokat ellátó hölgyeket, ami komoly felháborodást váltott ki a szurkolókból. Úgy tűnik viszont, hogy ez a folyamat nem akar lecsendesedni a liberális beállítottságú országokban…

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kerékpáros világ a pénteken rajtolt Giro d’Italiára figyel, de eközben már a következő három hetes viadal, a Tour de France körül is érdekes dolgok történnek. A párizsi képviselők ugyanis nem szeretnének több “vázalányt” látni a francia körverseny fővárosi díjátadó ünnepségén. Legalábbis a liberális Emmanuel Macron elnökkel szimpatizáló Demokraták és Progresszisták elnevezésű helyi frakció semmiképp sem. Kérésükkel megkeresték Laura Flessel francia sportminisztert és a Tour de France-t szervező Amaury-csoportot is. Fadila Mehal, a Macron elnök által alapított La République en Marche! (Lendületben a Köztársaság!) mozgalommal együttműködő Demokraták és Progresszisták képviselője nyújtotta be a párizsi közgyűlésnek azt a javaslatot, amely kinyilvánítaná a helyi képviselők nemtetszését a hoszteszeknek a nemzeti körverseny záró szakaszán történő alkalmazásával kapcsolatban. Mint mondta, “állandóvá vált egy szexista sztereotípia, amelyet 2018-ban már nem akarunk látni”, majd hozzátette: “elfogadhatatlan, hogy a nőket továbbra is a váza szerepével azonosítsák”.

Nemzetközi példák alapján cselekednének

Héléne Bidard, Anne Hidalgo szocialista főpolgármester diszkrimináció elleni küzdelemért felelős kommunista párti helyettese kiállt az indítvány mellett: “Ez egy másik korszak ábrázolása, amikor a nők a kocsányok szerepére korlátozódtak” – vélte, utalva arra, hogy több évtizedes szokás, hogy minden TdF-szakasz végén hoszteszek ácsorognak a pódiumon. A politikus emlékeztetett arra, hogy a három hetes viadal végén, a Champs-Élysées-n tartott ünnepségen a győztest, s így a mellette álló hölgyeket is több, mint száz országban látják a tévénézők. A javaslatot elfogadta a közgyűlés, de ennek persze semmilyen kötelező jellege sincsen a versenyre nézve, mivel annak lefolyásába a politikusoknak semmi beleszólásuk sincs, kizárólag a szervezők hozhatnak döntéseket a hölgyeket illetően is. Az UDI-Modem frakciószövetség nem volt hajlandó részt venni ebben, az általuk nevetségesnek minősített szavazásban (ami szerintem is az volt), mivel szerintük a párizsi közgyűlésnek fontosabb témákkal kellene foglalkoznia.

Tovább terjed az új hullám?

Az elfogadott határozat bár nem kötelezi a verseny szervezőit semmire, ugyanakkor felkéri a férfi-nő egyenlőségért felelős főpolgármesteri biztost, hogy kezdjen tárgyalásokat az Amaury Sport Organisation-nal, Christian Prudhomme-mal, a Tour de France versenyigazgatójával és Laura Flessel francia sportminiszterrel arról az elképzelésről, miszerint a jövőben hölgyek helyett ifjú fiú és lány kerékpárosok állhatnának a pódiumon. A spanyol körverseny, a Vuelta szervezői tavaly már meglépték azt, hogy megszüntették a csókot, amit a hoszteszek nyomtak a szakaszgyőztesek arcára az eredményhirdetés végén.

Nem a kerékpározás lenne az első sportág, amelyre lecsapna a Weinstein-botrány kirobbanásával elindult ún. új hullám, aminek keretében elsősorban Amerikában és Nyugat-Európában – ahol a liberális gondolkodás előtérben van – egyre többen sürgetik a férfiak és a nők közti egyenlőség megvalósítását. Más kérdés, hogy nem biztos, hogy ennek eléréséhez az a legjobb megoldás, hogy nők sokaságának munkáját szüntetik meg. Korábban nekem is volt módom beszámolni arról, hogy a Forma-1-ben és a dartsban is megszüntették a női munkaköröket. Előbbi sportágból a táblatartó lányok, utóbbiból a “walk-on girl”-ök, a játékosokat a színpadra felkísérő hölgyek kerültek száműzésre.

Az F1-ben gyerekek vették át a nők szerepét, igaz, néhány versenyhelyszínen a szervezők ragaszkodnak ahhoz, hogy nők is lehessenek a rajtrácson. Ez nem véletlen, hiszen számtalan korábbi “grid girl” nyilatkozott úgy a kitiltásukról szóló döntés meghozatalát követően, hogy szerették, élvezték ezt a munkát, sosem érezték azt, hogy szexuális játékszernek használnák őket, s a pilóták köréből is több barátra, jó ismerősre tettek szert. Március végén olyan pletyka kapott szárnyra, miszerint a száguldó cirkusz kereskedelmi jogait alig több, mint egy éve birtokló Liberty Media egyik vezetőjének neje harcolta ki a táblatartó lányok száműzését a sorozatból, miután az egyik versenylátogatása során túl kirívónak és zavarónak találta a ledéren öltözött hölgyeket, különösképpen egyiküket – számolt be róla anno az m4sport.hu.

A svájci Blick című újság tudta meg a „lánytilalom” bevezetésének lehetséges fő okát. A lépést annak bejelentése óta élesen bíráló rutinos tudósítójuknak, Roger Benoit-nak Ausztráliában tudomására jutott, hogy a rajtrácslányok eltávolításához a Liberty egyik vezetője nejének is köze lehetett.

A pletyka szerint Sharon Maffeiről, a Liberty Media ügyvezető igazgatója, Greg Maffei feleségéről van szó, aki tavaly Austinban járt az F1-es futamon, és a rajtrácson szembesült azzal, milyen ledér öltözetű nők állnak az autók előtt. A Motorsport-Total a konkrét történéseknek is utánajárt. Forrásuktól úgy tudják, hogy Sharon Maffeinek a Daniel Ricciardo tábláját tartó hölgyet látva feltűnt, hogy miatta a Red Bull versenyzője már nem tudott a feladatára koncentrálni. (Mindez annak tudatában különös, hogy a versenyzők elmondásuk szerint a futamra készülve nemigen vesznek tudomást a lányokról – többen épp ezzel érveltek, amikor megvédték a Liberty döntését.)

A szóbeszéd szerint az asszony szóvá tette férjénél az általa szexistának tartott F1-es szokást, és arra ösztökélte, hogy változtasson. Greg Maffei az F1-elnök Chase Carey közvetlen felettesének számít, a Liberty-csoporton belül csak a tulajdonos, John Malone áll nála magasabban a ranglétrán. Carey lépésük kapcsán korábban elmondta: ha rajta múlt volna, ő megtartotta volna a lányokat, ám döntésüket nem az ő ízlése, hanem a társadalmi nyomás befolyásolta. És a jelek szerint talán Maffeiéké.

Benoit megjegyezte, Maffei korábban 250 ezer dollárral támogatta annak a Donald Trumpnak az amerikai elnökválasztási kampányát, aki miatt az elmúlt években már többször, a világ számos pontján tüntettek nőket sértő kijelentései miatt. Arról nincs hír, Sharon asszony akkor melyik oldal pártján állt.

Akár igaz a pletyka, akár nem, az Ausztrál Nagydíjon a rajtrácslányok helyett most először azok a gyerekek kaptak szerepet, akiket gokartosként kiválasztottak e feladatra. Az autók előtt azóta senki sem tartott táblát, a fiatalok többek között a rajtceremónián, a himnusz alatt voltak láthatók, ahol a focimeccsekhez hasonlóan a versenyzők előtt F1-es egyenoverallban, mögöttük zászlókat tartva sorakoztak fel, életre szóló élménnyel gazdagodva.

A dartsban egy tavalyi, dorchesteri versenyen, a “walk-on girl”-öket ért szexuális zaklatás, valamint a tévétársaságok kérése miatt döntött a nemzetközi szövetség a játékosokat a színpadra fölkísérő hölgyek kirúgásáról. Úgy kommunikálták az intézkedést, hogy arra annak érdekében van szükség, hogy családbaráttá tegyék a dartsversenyeket… Ott is komoly volt a fölháborodás a döntés miatt, a lányok visszahívásáért még egy online petíció is indult, amelyet többek között az ötszörös világbajnok Raymond van Barneveld is aláírt. Az érintettek a táblatartó lányokhoz hasonlóan azt mondták, szerették munkájukat, s fel vannnak háborodva, hogy a feministák miatt veszítik el megélhetésüket.

Már korábban is leírtam, de most is elismétlem, hogy nem azzal lehet a nőket jobb helyzetbe hozni, ha száműzik őket olyan foglalkozásokból, amiket szeretnek csinálni. Úgy vélem, hogy nagyon nem szerencsés, hogy a feminista érzelmeknek a nyugati, liberális beállítottságú világban való megerősödése ennyire befolyjon a sportba is. Remélem, a Tour de France szervezői észnél lesznek, de legfőbbképpen meghallgatják az érintettek, a hoszteszek véleményét is.

A kiemelt kép forrása: AFP

Leave a Reply